Военнослужещите са наемни работници?

Военнослужещият е член на въоръжените сили, т.е. на институцията за защита на стратегическите интереси на дадена държава. Терминът „войник“ се използва и когато става дума за боец, като терминът „наемници“ е запазен за нередовни бойци, наети без особен статут за времето на даден конфликт или дори операция. Военните сили се формират от личен състав по конкордат, доброволци, които са избрали да се запишат за определен период, кадрови военнослужещи или личен състав, зачислен от държавата по граждански дълг в рамките на наборна военна служба. Една от характеристиките на военнослужещия е неговото подчинение на военната дисциплина и на получените заповеди, особено по време на война или при обстоятелства, при които личните му права са силно ограничени. Отказът от подчинение или дезертьорството се наказват много строго. Армията действа в целия свят, като войници се изпращат в четирите краища на земното кълбо. Заплащането им е мотивиращо.

Военнослужещите са изключително набирани от държавата. Видовете войски, които набират най-много служители, са армията, военновъздушните сили и след това националният флот.

Предимствата на военната професия са многобройни. Всъщност тази професия предлага големи възможности за кариера за всички, включително и за тези, които не са завършили висше образование. Нещо повече, това е професия, богата на срещи, пътувания и отговорности. Но, от друга страна, тази професия е подчинена на силна дисциплина и изразено чувство за йерархия: малко инициатива и известна саможертва: рискове и чести пътувания.

Асортимент от облекла и accessoire militaire Ви очаква в нашия онлайн магазин.

 

Военни потници

Ролята на военните в света.

Без значение дали е жандарм или войник, военните осигуряват защитата на страната и нейното население. На сушата, в морето или във въздуха, в града или на чуждо поле на действие, те се отличават със своята дисциплина, чувство за отговорност и държавническо чувство. Професията е достъпна за всички нива на квалификация и предлага отлични перспективи за кариера, но изисква пълна отдаденост от страна на кандидата. Тяхната мисия е да гарантират сигурността на страната и нейното население и да защитават националните интереси при външни операции. Дори и в мирно време военнослужещите са отговорни за поддръжката и обновяването на оръжията. Непрекъснатото обучение гарантира, че страната може да реагира бързо в случай на външно нападение, терористична атака или природно бедствие. Поддържане на мира в страната и защитата ѝ от външна агресия. Осигуряване на обществения ред и личната безопасност. Осигуряване на добрата изправност на оборудването на армията (поддръжка или логистика). Осигуряване на функционирането на оборудването (радиотелеграфни оператори).

Мисиите на армията обхващат целия свят.
Войниците на армията имат мисията да защитават своята нация, хората, които са нейни граждани или граждани, и националните интереси в условията на утрешните конфликти. На територията на страната армията допринася за защитата на гражданите чрез различни видове операции. Във Франция има редица операции, които илюстрират този принос. На първо място, това е операция „Сентинел“, която се бори с терористичната заплаха. След това има операция „Хефест“, която се провежда всяко лято в Южна Франция за борба с горските пожари. След това операция „Харпи“, която се провежда от 2008 г. във Френска Гвиана за борба с незаконното добиване на злато. И накрая Resilience, стартирала на 25 март 2020 г. в подкрепа на гражданските власти в борбата срещу разпространението на Covid-19. Военнослужещите участват и в операции в подкрепа на населението в случай на природни бедствия, наводнения и т.н. Те оказват помощ на цивилното население по всички възможни начини. В чужбина армията участва в стабилизирането на опасни райони, помага на цивилното население и подкрепя законните правителства в осигуряването на техните територии. Освен това
тези военнослужещи са мобилизирани и за евакуация на френски граждани в чужбина, ако това се налага.

Армията действа в държави по целия свят.
Не напразно тя често е наричана „най-добрата отбрана„: където и да се намира дадено подразделение, то ще може да изпълнява задълженията си. В по-широк план въоръжените сили могат да бъдат призовани да се борят с горските пожари (мисия „Хефест“) или в случай на природно бедствие или особена ситуация (например откриване на невзривени боеприпаси). Повече от 80 % от операциите се провеждат в Африка и Азия, като на всеки от тези региони се падат по около 42 % от външните операции. Разпределението по отношение на мъжете също е балансирано, като във всяка от тези две зони има по 5400 военнослужещи.

Използвайте се от промоционалните ни предложения за нашите vвоенни облекла (военна тениска, военни шорти, … )налични на нашия сайт.

how-military-is-salaried

Различни военни длъжности.

В армията всяка година се набират повече от 15 000 души, особено млади хора под 35 години. В тази категория все повече хора искат да се занимават с армейски професии. Някои се колебаят, поради страх, че тези професии не са достатъчно ценени, но да си част от армията гордост в допълнение към доброто заплащане.

 • Наетият в армията водач на куче отговаря за обучението на куче с цел използване на неговите качества, особено сензорни, по време на определени мисии. Водачът на куче се грижи за кучето от ранна възраст, за да го обучи и възпита. Първата стъпка е да се научи кучето да язди. След това той обучава кучето да търси предмети или хора, както и да използва техники за нападение и защита. По време на мисиите си кучето трябва да може да открива наличието на взривни вещества, да осигурява защита по време на мисия в инсталация или да придружава войници в битка. Заплата? Когато са командировани, водачите на кучета получават заплата от 1 362 EUR нетно на месец. Ако замине на задгранична служба, заплатата му може да бъде умножена два пъти и половина.
 • Пилотът на изтребител е професионалист от армията, който изпълнява въздушни мисии на борда на изтребител. Тези самолети са рафал или мираж и се използват за бойни, възпиращи или дори прихващащи мисии. Преди да излетят, пилотите на изтребители се подготвят за предстоящата мисия. Те проучват въздушното пространство, в което ще летят, и получават заповедите си. След завръщането си те докладват за мисията на своите началници. Това е високорискова професия, особено за пилотите, които изпълняват тези мисии за френските военновъздушни сили или флота. Заплатата на пилот на изтребител, който започва със статут на пилот-студент, е 1 328 евро нето на месец, след което се увеличава с натрупването на опит.
 • Военният ръководител на полети отговаря за контрола и наблюдението на военните въздухоплавателни средства и по-общо за въздушните операции. Той или тя е в постоянен контакт с пилотите на военновъздушните сили. Ръководителите на полети и техните екипи осигуряват наблюдение, контрол и помощ по време на операции. Те работят в оперативна зала в радарен център. Те предупреждават екипажите по време на фазата на излитане или кацане. След това им оказва помощ от разстояние, ако самолетът срещне затруднения. Ако бъде засечено неидентифицирано въздухоплавателно средство, ръководителят на полети изпраща екипи, които да идентифицират и прихванат подозрителното въздухоплавателно средство. Заплатата на контрольор на въздушното движение, който започва работа като офицерски кадет, е 1 329 евро нето на месец.
 • Артилеристът е човек, който отговаря за артилерията, с други думи, за военното оборудване като оръдия, минохвъргачки или гаубици. Той е част от екип, който отговаря за зареждането на оръдията или за обслужването на огневите постове. Артилеристите отговарят и за откриването на цели на земята или във въздуха. Те редовно се изпращат на операции за външно обслужване, известни като OPEX. Артилеристите могат да бъдат членове на армията или на военновъздушните сили. Артилерист, който не е на външна служба, печели заплата от 1 362 евро нето на месец. По време на операции тази заплата е поне двойно по-висока.
est-ce-qu'un-militaire-est-salarié
 • Мисията на пожарникаря е да се притече на помощ на хора, животни или имущество в опасност. Те се намесват в случай на пожари, наводнения, пътнотранспортни произшествия или битови инциденти. В Париж и неговите предградия и в Марсилия дежурните пожарникари са военни пожарникари. Те работят в Бригадата на парижките пожарникари BSPP, която е част от френската армия. В Марсилия те са част от Bataillon des Marins-Pompiers de Marseille BMPM, която е част от френските военноморски сили. Понякога те са командировани в части за гражданска сигурност на сушата или във въздуха. Един военен пожарникар от начално ниво получава средна заплата от 1 527 евро бруто на месец.Механикът отговаря за поддръжката на уредите или инструментите, за които отговаря.
 • Механици на превозни средства, механици на въоръжение и механици на авионика за военновъздушните сили, които гарантират, че въздухоплавателните средства работят правилно, преди да заминат на въздушни операции. Механиците по въоръжението извършват операции по поддръжка на артилерията и въоръжението като цяло. И накрая, автомобилните механици извършват ремонт и поддръжка на армейските превозни средства и машини. Заплатата на авиомеханика на начално ниво е 1 409 евро нетно на месец.Механиците на превозни средства и въоръжение получават заплата от 1 362 евро нетно на месец.
 • Мисията на жандармеристите е да осигуряват защита на хората и имуществото. Подобно на полицая, той носи униформа и носи оръжие. Жандармеристите се намесват в криминални разследвания, случаи на престъпност, оказване на лична помощ и автомобилни катастрофи. Те работят в подразделения както във Франция, така и в чужбина. Различните звена включват: териториално звено, звено за опазване на обществения ред, звено за намеса, звено за пътна полиция и съдебно звено. Сержантите са професионалисти в областта на сигурността. Един старши сержант получава 1 850 евро бруто на месец, ако изпълнява оперативни задачи, и между 1 508 и 2 624 евро бруто на месец, ако има административни или технически задължения. Офицер от жандармерията от начално ниво получава заплата от 2 843 евро бруто на месец, когато е оперативен.

Какви са кариерните пътища?

Статутът, който се отрежда на военнослужещите, е сложен. Военнослужещите трябва да се подчиняват на заповедите на своите началници и са отговорни за изпълнението на поверените им мисии. Те обаче не могат да получават заповеди и не могат да извършват действия, които противоречат на законите, военните обичаи и международните конвенции. Военнослужещите се записват за определен брой години: 3 или 5 години, с възможност за подновяване. В края на този период те имат две възможности за избор. Възможно е да удължат договора си в рамките на армията и по този начин да се изкачат по йерархичната стълбица, като станат сержанти, а след това офицери. Достъпът
до определени звания изисква полагане на вътрешен конкурсен изпит.

Има обаче и възможност за връщане към „цивилния живот“. В този случай армията предлага помощ при прехода, особено под формата на обучение. Опитът на военнослужещите е особено ценен в сектора на частната охрана (охранители).

Повишаването или повишаването в ранг за военнослужещите може да стане по заслуги, през годината или чрез конкретна акция. В повечето случаи обаче предимство има трудовият стаж, както и професионалните изпити за установяване на придобиването на нови умения. Отношенията с началниците и тяхната обща оценка играят важна роля при повишаването на военния персонал. Заплащането е това, което съответства на заплатата в цивилния живот. То е специфично за всяко лице, тъй като при изчисляването му се вземат предвид много критерии, основните от които са: звание, стаж, повишения, семейно положение, квалификация, придобита в рамките на армията, надбавки за мобилност

Примерно, заплатата без бонусите на самотен служител от 1-ви ешелон без зависими деца е по-висока от минималната работна заплата. Тя е: 1 362 евро за доброволен новобранец в армията с предлагано безплатно настаняване, 1 450 евро за сержант (млад сержант, завършил в Сен-Майсен), 1 907 евро за втори лейтенант (млад офицер на трудов договор).

est-ce-qu'un-militaire-est-salarié

Има Prime de lien en service (PLS). Той се изплаща след 5 години служба за всички, които се ангажират да служат до минимум 8 години. Надбавка за заминаване в командировка: тя варира в зависимост от продължителността на командировката и съответства на „пътните разходи“ в гражданския сектор. Специална компенсация за трудни условия в чужбина. То се изплаща, когато отивате на външна операция или временно подкрепление в чужбина. Налице са също така социални помощи и обезщетения. Надбавки, помощ за отглеждане на дете при заминаване на OPEX (операция в чужбина), заеми за социални дейности…  След това има пенсиониране, пенсията с незабавно право на пенсия (RJI) е достъпна за всеки войник, независимо от възрастта му, стига да е прослужил между 15 години (сержанти и старшини) и 20 години (офицери).

Настаняване: за първите 6 месеца: ако сте войник без сержантски чин, трябва да бъдете настанен в полк. Там и
благодарение на живота в общността ще се научите на основите на войнишката професия: точност, екипен дух, сплотеност, строгост, отзивчивост, дисциплина и т.н.

В полк = в стая с няколко легла, които не са смесени. През уикенда оставате в полка, докато се занимавате със служебните си дела. В края на 6-те месеца: можете да изберете дали да останете в полка (до звание ефрейтор) или да си намерите жилище в цивилния сектор, за своя сметка, (самостоятелно, в общо жилище, в семейството…).

 

Не забравяйте, че в Ла Дефанс има възможност за настаняване на преференциални цени, при наличие на свободни места. Военнослужещите са наети от един от четирите вида френска армия: армия, военновъздушни сили, национален флот и жандармерия. Средната заплата на войника във Франция е 1 546 евро бруто на месец. Заплатата на войника е толкова различна в различните профили, че е трудно да бъде оценена. Всъщност
сумата зависи от: званието и стажа на войника, клона на армията, в който е зачислен, естеството на мисията му, евентуални бонуси (по-специално за пътуване).

Заплатата на войника.

Армията е отговорна за защитата на страната си от вътрешни или външни заплахи.В армията има различни звания и всеки трябва да уважава тази йерархия и екипния дух. Тук се фокусираме единствено върху заплатите в армията, военновъздушните сили и военноморските сили. В цялата статия използваме за основа скалата на заплатите в армията. Не вземаме под внимание бонусите, премиите и надбавките. Във Франция наемният труд е регламентирана форма на организация на труда. Поради това служителят се ползва със защитен статут съгласно трудовото законодателство. Наемната работа предполага правно отношение на подчинение между служителя и работодателя. Схемата за разпределение на печалбата на служителите е задължителна, ако дружеството има поне петдесет служители. Both the employee and the company must pay social security contributions, which are used to fund the national social security system.

           Salaries and social security contributions paid are recorded as expenses in the accounts. Служител е лице, което получава възнаграждение, заплата, в замяна на работа. Военнослужещите са държавни служители, но не са държавни служители. Те се ползват с отделен статут, установен със закон от 13 юли 1972 г., който им дава специфични права и задължения. Няма работно време за военните.

est-ce-qu'un-militaire-est-salarié

Няма 35-часово работно време.
Военнослужещите дежурят по около 8 часа на ден, както и на повикване. Те трябва да са на разположение 24 часа в денонощието, за да се намесят по всяко време във Франция или в чужбина. Няма отпуск, а само 45 дни годишно. Спортът е важна част от живота на военните, тъй като помага за поддържането на добро физическо състояние на войниците. Всички
военнослужещи, независимо от ранга или длъжността им, са длъжни да преминават редовно обучение за боравене с огнестрелно оръжие.

Поради жизненоважната им роля за сигурността на страната военнослужещите не могат да членуват в профсъюзи или да стачкуват. Те не могат да се присъединяват към политически групировки. Йерархичната функция е в основата на военния живот. Те са длъжни да се подчиняват на заповедите на своите началници и носят отговорност за възложените им мисии, без обаче да „извършват действия, противоречащи на закона“.

Статутът на военнослужещите се формира от заплащането и повишаването в ранг. Този ранг представлява мястото им в йерархията, нивото на отговорност, а също и нивото на заплащане и обезщетения.

Средно един наскоро постъпил на служба войник печели по 1200 евро на месец, докато един офицер може да печели по около 3000 евро на месец.
Това, което е добре да се знае, е, че към тези суми трябва да се добавят настаняването и храната, осигурени от армията. Средно заплатата на един войник е между 1500 и 6000 евро бруто на месец. Тази глобална информация включва заплатите на всички военнослужещи, независимо от тяхното йерархично ниво. Заплати, близки до 6 000 евро бруто, са запазени за висшите офицери. Капитанът печели 2100 евро, командирът – 2500 евро, подполковникът – 3000 евро, а бригадният генерал – 5100 евро.

 • Служители

Служителите преминават обучение в учебен център (CFIM) след 3-та или бакалавърска степен. След като бъдат наети, те могат да заемат различни длъжности на терен, както и в офис. Ето какви са съответните им заплати : редник 1522,95 евро, ефрейтор 1522,32 до 1565 евро, магистър ефрейтор 1537,02 до 1963,44 евро.

 • Подчинени

Подчинените обучават и командват група войници. Те могат да се присъединят към Ensoa след завършване на бакалавърска степен. Заплатите им са : сержант 1597,93 до 2080 евро, старши сержант 1640,11 до 2225 евро, прапоршчик 1691,66 до 2324,27 евро, главен прапоршчик 216,20 до 2497,65 майор 2296,15 до 2671,03 евро.

 • Офицери

Офицерът командва между 30 и 1000 мъже и жени. ЕСМ предлага обучение след завършване на бакалавърска степен. Заплатите са, както следва: втори лейтенант 1710,40 €, лейтенант 1916,58 € до 2507,02 €, капитан 2680,41 € до 3125,58 €, командир 3017,80 € до 3303,65 €, подполковник 3397.37 € до 3795,68 €, след това от 4147,13 € до 4531,39 € (извънредни стъпки), полковник 3795,68 € до 4976,56 €.

est-ce-qu'un-militaire-est-salarié
 • Officiers généraux

Генералният офицер се назначава от президента на републиката измежду полковници и капитани. Ето и съответните им заплати : Général de brigade 5243.66 € до 5473,28 €, генерал-майор 5473,28 € до 5969,99 €.

В заключение, независимо дали е жандармерист или войник, войникът осигурява защитата на страната и нейното население. На сушата, в морето или във въздуха, в града или на външно поле на действие, те се отличават със своята дисциплина, чувство за отговорност и държавност. Заплатите и обезщетенията зависят от ранга и категорията. Въоръжените сили са разделени на три корпуса, които сами по себе си се разделят на категории. сержанти, които са приравнени към техници, например еквивалент на кат. С за държавната служба, сержанти, които са приравнени към ръководители (кат. В), офицери, които са приравнени към ръководители и висши ръководители (кат. А, А+ и висши държавни служители). Професията е отворена за всички нива на квалификация и предлага отлични перспективи за кариера, но изисква пълна отдаденост от страна на кандидата. Като цяло, предпоставките за постъпване в армията са решителност, смелост и дисциплина. Всъщност службата в армията може да бъде добре платена работа. Но като всяка работа, трябва да дадете всичко от себе си. Записвайки се в армията, войниците също така се ангажират с мисия да отдават чест на себе си, да служат на страната си и понякога да рискуват собствения си живот. Затова смелостта е от съществено значение, както и честта и самоконтролът. Вкусът към екипната работа и ръчния труд също е съществено качество, за да бъдеш войник, тъй като той е в центъра на тяхното ежедневие.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *