Има ли НАТО армия?

Силите за отговор на НАТО (NRF) са многонационални сили с висока степен на готовност, съчетаващи елементи на сухопътните, въздушните и морските власти и силите за специални операции (SOF), които Алиансът може бързо да разгърне навсякъде, където е необходимо. Макар че персоналът, служещ в рамките на подхода на НАТО, често се нарича колективно „органи на НАТО“, в тесния смисъл на думата те са многонационални органи, осигурени от участващите държави от Алианса, а в някои случаи и от държави партньори или други държави. Възпиращата позиция на Алианса, основана на подходяща комбинация от ядрени и конвенционални способности, остава централен елемент от цялостната стратегия на НАТО. Тази позиция съответства на ангажимента на Алианса по отношение на контрола на въоръженията, разоръжаването и неразпространението.

Различни военни продукти (тактическа военна чанта, соларно зарядно устройство за оцеляване, …) се продават на нашия сайт Surplus-Militaires. Елате и открийте и се възползвайте от нашите промоционални оферти!  

Въведение във въоръжените сили на НАТО

Като постоянни органи, НАТО разполага с редица активни сили, които допринасят постоянно за колективната отбрана на Алианса. Тези правомощия включват четирите постоянни морски групи на НАТО, които са готови да действат при поискване. НАТО разполага и с интегрирана система за противовъздушна отбрана, която свързва националните ресурси за противовъздушна отбрана и обхваща и способностите на Алианса за защита от балистични ракети. Алиансът изпълнява и редица мисии за охрана на въздушното пространство, при които съюзнически изтребители патрулират въздушното пространство на държави от Алианса, които не разполагат със собствени изтребители. По този начин тези самолети защитават въздушното пространство над Албания, Естония, Латвия, Литва и Словения 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата и 365 дни в годината.

.

По отношение на войските и оборудването: тази организация може да се обърне към експертизата и военните агенти на своите държави членки.Това включва танкове, подводници или изтребители. Когато Алиансът колективно реши да предприеме действия, той иска от участващите държави да предоставят войски и оборудване под ръководството на НАТО. Вярно е, че личният състав, служещ в рамките на инициатива на НАТО, често се нарича колективно „органи на НАТО“, но строго погледнато, това са многонационални органи, предоставени от подкрепящите държави на Алианса, а в някои случаи и от държави партньори или други държави, предоставящи войски. Единственото военно оборудване, което НАТО притежава, е флотилия от самолети AWACS (Airborne Warning and Control System). От 2018 г. НАТО ще експлоатира и пет безпилотни самолета за наблюдение Global Hawk. Процедурата за искане на органи и оборудване за даден ход често се нарича „генериране на органи“.

Знаете ли, че? Някои военни дрехи се продават и в нашия онлайн магазин. Елате и открийте! 

coque-militaire

Представяме ви Организацията на Северноатлантическия договор.

Центърът на международната сигурност: Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) е една от най-големите международни институции в този свят. Тя е политически и военен съюз на 28 държави в Европа и Северна Америка. Алиансът взема всички свои решения с консенсус. Всяка страна членка, независимо от нейната големина, участва на равни начала в обсъжданията и решенията. Държавите членки са ангажирани с индивидуалната свобода, демокрацията, правата на човека и върховенството на закона. Тези ценности са в основата на трансатлантическата връзка.

 • Колективна отбрана: основната отговорност на Алианса е да защитава и отбранява територията и населението на своите държави членки. Член 5 от Учредителната харта на Вашингтонския договор на НАТО определя ангажимента на Алианса за колективна отбрана: на практика той предвижда, че нападение срещу един съюзник се счита за нападение, насочено срещу всички съюзници. Член 5 е бил задействан само веднъж в историята на НАТО – на 12 септември 2001 г., след терористичните атаки срещу Съединените щати.
 • Командна структура на НАТО: НАТО има постоянна интегрирана военна командна структура, в която военният и гражданският персонал от всички държави-членки работи заедно. Алиансът разполага и с два стратегически органа на високо равнище: Съюзно командване по операциите (ACO) в Монс (Белгия) и Съюзно командване по трансформацията (ACT) в Норфолк (САЩ). Тези стратегически командвания се подпомагат от два съвместни силови органа – единият в Брунсум (Нидерландия), а другият в Неапол (Италия) – които могат да разполагат и управляват военни операции. Структурата на правомощията включва и въздушно командване в Рамщайн (Германия), сухопътно командване в Измир (Турция) и морско споразумение в Нортууд (Обединеното кралство).
 • Финансиране на НАТО: страните членки пряко или непряко поемат оперативните разходи на НАТО и разходите за прилагане на неговите политики и дейности. По-голямата част от тези вноски са непреки и се осъществяват чрез участието на съюзниците в ръководени от НАТО инициативи. На практика страните членки поемат разходите за правомощията, които възлагат на НАТО за ръководените от него инициативи. Например разходите за предоставяне на изтребител се поемат от страната доставчик. Страните членки правят директни вноски в общите бюджети на НАТО съгласно договорена формула за разпределение на разходите, основана на техния относителен брутен национален доход. С тези вноски се финансират разходите за интегрирани структури, съвместно притежавано оборудване или съоръжения на НАТО. Юли 2016 г. Възпиране: през петте десетилетия след Втората световна война Алиансът успя да предотврати „Пламъка“ на Студената война. Защитени от чадъра за сигурност на НАТО, гражданите на Европа, Канада и Съединените щати се радват на ползите, произтичащи от демократичния избор, върховенството на закона и осезаемия икономически растеж.
 • Управление на кризи: Алиансът често се е намесвал, за да поддържа международния мир и сигурност. През 1995 г. НАТО помогна за прекратяването на сраженията в Босна и Херцеговина и приложи мирното споразумение. През 1999 г. помогна да се спрат масовите екзекуции и изселвания в Косово, където войските на НАТО присъстват и днес с мандат на ООН. От 2003 г. насам присъствието на НАТО с мандат на ООН помага да се гарантира, че Афганистан никога повече няма да се превърне в убежище на терористи. През 2011 г. НАТО изпълни мандата на ООН за защита на народа на Либия. Кораби на НАТО се борят с пиратството край бреговете на Сомалия и патрулират в Средиземно море като част от борбата срещу тероризма. От февруари 2016 г. НАТО оказва подкрепа при управлението на засилващата се бежанска и мигрантска криза. Корабите на НАТО допринасят за дейностите по разузнаване, наблюдение и разузнаване в подкрепа на усилията на международната общност за спиране на контрабандата и незаконната миграция в Егейско море. На
  няколко пъти органите на НАТО са предоставяли спешна помощ, включително на Съединените щати след урагана Катрина и на Пакистан след земетресението през октомври 2005 г.
 • Съвместно сътрудничество в областта на сигурността: тероризмът, пиратството, разпространението на оръжия за масово унищожение (ОМУ) и кибернетичната битка са заплахи, които не познават граници. Ето защо НАТО създаде глобална мрежа от партньори в областта на сигурността, която включва повече от 40 държави, както и международни организации като ООН, Европейския съюз, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Африканския съюз. Мисията на Алианса „Решителна подкрепа“ в Афганистан включва тринадесет държави партньори. В операцията на НАТО в Косово участват осем. В допълнение към участието на партньорите в мисиите и операциите на НАТО, от началото на 90-те години на миналия век Алиансът е развил широка мрежа от партньорства, включително Евроатлантическия съвет за партньорство, Средиземноморския диалог и Истанбулската инициатива за сътрудничество; той има и много партньори по света, включително Австралия, Япония и Южна Корея.
 • Отворена врата: всяка европейска държава, която е в състояние да допринесе за сигурността и принципите на Алианса, може да бъде поканена да стане член. Съответната държава решава сама дали желае да кандидатства за членство. В шест случая, между 1952 и 2009 г., общо шестнадесет европейски държави избраха да кандидатстват за членство и бяха приети. Този процес допринесе за мира и сигурността в Европа. На 19 май 2016 г. министрите на външните работи на страните от НАТО подписаха протокола за присъединяването на Черна гора, която по този начин получи статут на „поканена“ държава, позволяващ на нейните представители да участват като наблюдатели в срещите на съюзниците. След като всички 28 държави от НАТО ратифицират този протокол, Черна гора ще може да се присъедини към Вашингтонския договор и да стане пълноправен член на Алианса. Понастоящем има още три държави, които се стремят да станат членове на организацията: Босна и Херцеговина, Грузия и Бившата югославска република Македония. Съюзниците оценяват всяка страна кандидатка въз основа на нейните постижения. Преди дадена страна да стане член, тя трябва да осъществи широк спектър от реформи в областта на политиката, икономиката и сигурността.
 • does-nato-have-an-army

Създаването на НАТО.

Организацията на Северноатлантическия договор е военно-политическа сбирщина, създадена от страните, подписали Северноатлантическия договор, за да могат да изпълняват задълженията си за колективна сигурност и отбрана. Най-често се нарича с абревиатурата си НАТО, но често се нарича и Атлантически съюз или Северноатлантически съюз, по-рядко Евроатлантически съюз или Трансатлантически съюз5 , а понякога, още по-кратко, и Алианс. С текста на този договор, подписан на 4 април 1949 г., се създава Северноатлантическият съвет (САС) и се предвижда отбранителен военен съюз срещу всяко нападение на армада срещу някой от членовете му в Европа, Северна Америка или бореалния район на Атлантическия океан на север от Тропика на Рака.

Шокът, причинен от избухването на битката за Корея, накара НАС да реши в края на 1950 г. да създаде постоянна интегрирана военна организация, която и до днес е отличителен белег на НАТО и му осигурява военни възможности, каквито не притежава никой друг отбранителен съюз. Терминът „НАТО“ традиционно се използва, за да обхване съюза, правно сключен от страните, подписали Северноатлантическия договор, и гражданската и военната организация, предоставена за постигане на неговите цели. Франция обаче прави изключение, като през 1966 г., оставайки член на Северноатлантическия алианс, решава да напусне интегрираната военна организация, на която става пълноправен член отново през 2009 г.

Алиансът възниква в общия контекст на първите дни на Студената война и по-конкретно по време на съветската блокада на Берлин. Първоначалната му цел, според обяснителния меморандум, е била да гарантира сигурността на Западна Европа чрез установяване на силна връзка със Съединените щати – единственият ресурс в очите на европейците след Втората световна битка, който да ги предпази от всякакви експанзионистични опити на Съветския съюз. По думите на първия ѝ генерален секретар лорд Исмай ролята на НАТО беше да „държи руснаците навън, американците вътре, а германците под контрол“. НАТО формира твърдото ядро на Западния блок. От създаването си до 1991 г. основният противник на НАТО е СССР, който през 1955 г. създава Варшавския договор след присъединяването на Западна Германия към НАТО и нейното превъоръжаване. Поради това НАТО се организира за справяне с тази заплаха чрез дефиниране на стратегически концепции, свързани по-специално с ядрените оръжия, чрез координирано планиране на военните ресурси от всички свои членове и чрез интегрирани споразумения по географски райони, от които SHAPE е далеч най-важният.

След разпадането на СССР и края на Студената война през 1991 г. Атлантическият алианс просъществува въпреки изчезването на основния си първоначален raison d’être.
Той се разшири, като включи страните от бившия Източен блок и бившите републики на Съветския съюз. Той взе предвид новите кризи и заплахи, като например националистическите конфликти в бивша Югославия, възхода на международния тероризъм и борбата срещу разпространението на „оръжия за масово унищожение“, в резултат на което НАТО неколкократно преразгледа стратегическата си концепция и гражданската и военната си организация. НАТО развива системна политика на партньорство в Европа и по света. от 1994 г. страните от Алианса създават Партньорство за мир (ПМ) с Русия, страните от зоната на нейното влияние и неутралните страни от Западна Европа. През 2002 г. НАТО също така предостави на ЕС привилегировани отношения – Европейска идентичност за сигурност и отбрана (ESDI), които позволяват на ЕС да се възползва от ресурсите на НАТО за определени операции в рамките на общата си политика за сигурност и отбрана.

Щабквартирата на НАТО

Първоначално разположена в Лондон, а след това в Париж (в помещенията, които сега се заемат от Университета Париж-Дофин – PSL), от 1966 г. е в Харен (Брюксел), а главното военно командване – SHAPE, първоначално разположено в Рокенкур (Франция), сега е в Майер (Монс), също в Белгия.

Началото и развитието на НАТО по време на Студената война.

През периода 1949-1991 г. възниква необходимост от осигуряване на постоянна организация. Северноатлантическият съвет (САС) провежда първата си сесия във Вашингтон през септември 1949 г. и полага основите на организация, съставена основно от комитети, които отговарят за търсенето на консенсус между членовете по различните политически, технически и военни въпроси от неговата компетентност и за координирането на отбранителните планове на страните членки. Скоро става ясно, че е необходима постоянна организация. През февруари 1952 г. на срещата на НАК в Лисабон Алиансът е преструктуриран, като е превърнат в постоянна организация със седалище в Париж. Лорд Исмай става първият генерален секретар на НАТО. През юли 1955 г. в Париж се провежда първата конференция на парламентаристите на НАТО, която през ноември 1966 г. се превръща в Парламентарна асамблея на НАТО.

Парламентарна асамблея на НАТО

 

 • Разполагането на ядрени оръжия и доктрината за тяхното използване.

Ядрените оръжия заемат централно място в историята на НАТО. Ядреното възпиране е доминираща ос на атлантическата стратегия в лицето на значителната конвенционална вероломност на Източния блок. Основано основно на ядрените оръжия на Съединените щати, то представлява това, което обикновено се нарича американски ядрен чадър в полза на европейците. Надеждността му беше обсъждана и поставяна под въпрос през цялата Студена война, особено от Франция, но също и от Обединеното кралство, което създаде своя собствена ядрена възпираща сила. Въоръжените сили на НАТО и Варшавския договор се изправят една срещу друга в Европа по време на Студената война, от началото на 50-те години на ХХ век до падането на съветския блок и разпускането на пакта през 1991 г. Те мобилизираха значителни човешки и материални ресурси, повечето от които бяха масирани от двете страни на Желязната завеса в Централна Европа. Този сблъсък никога не доведе до въоръжена конфронтация.

does-nato-have-an-army
 • Общ контекст на двата съюза.

Съединените щати играят доминираща роля в рамките на НАТО по време на Студената война, както и Съветският съюз в рамките на пакта. Този превес обаче беше упражняван в много различен първоначален контекст. В рамките на НАТО европейците оказват влияние върху взетите стратегически решения, засягащи например концепцията за защита на територията им възможно най-близо до източните граници или инсталирането на тактически или междинни ядрени оръжия на тяхна територия. Във формално отношение Варшавският договор е организиран по същия начин като НАТО, но Съветският съюз упражнява контрол върху страните членки по такъв начин, че да предотврати всякакво излизане от комунистическия режим и следователно от защитната леща, осигурена от Сталин, за стратегически разположените народни демокрации в Чехословакия, Полша, Унгария и ГДР. По
този начин Пактът беше използван както политически, така и военно през 1968 г., за да се възстанови контролът върху ситуацията и да се сложи край на Пражката пролет.

И двата съюза прокламираха защитния си характер. Раждането на Атлантическия алианс наистина е породено от опасенията на страните от Западна Европа, че сталинският комунизъм ще се разпространи в цяла Европа, и съответно от настояването им за американска защита и финансова и материална помощ. Тази защита се изразяваше в две основни форми: присъствие на американски войски на европейска земя и ядрено възпиране, солидно подкрепено от огромното превъзходство на Съединените щати по отношение на ядрените оръжия в първите години на Алианса и НАТО, интегрираната гражданска и военна организация, предоставена за придаване на надеждност на ангажиментите за взаимна отбрана, поети от неговите поддръжници. Инициативата за създаването на Варшавския договор очевидно принадлежи на Съветския съюз след влизането на Западна Германия в НАТО и нейната ремилитаризация, довела до създаването на нова германска армия – Бундесвера – с численост 495 000 души. Съветският съюз се страхуваше от възраждането на силна Германия, която се стремеше отново да стане основна сила в Германия и може би един ден да притежава ядрени оръжия, въпреки че достъпът до тях беше забранен от действащите договори. Възможно е да се опасяват и от това, че американците ще се изкушат да извършат превантивна ядрена атака, преди руснаците да разполагат с достатъчен капацитет за ответен удар. Макар че отбранителният характер на двата съюза е съвсем реален, той е съпроводен с осигуряване на военни организации и натрупване на въоръжение със силен нападателен потенциал. Гледната
точка на НАТО е, че съветската военна доктрина и огневата мощ на силите от Варшавския договор отразяват ясно изразена настъпателна позиция.

Средства за отбрана на НАТО.

И двете страни – НАТО и Пактът – са готови да провеждат операции, които съчетават използването на конвенционални и ядрени ресурси. Стратегията на НАТО се основава повече на ядреното възпиране в съответствие с доктрините, които се развиват с нарастването на съветските ядрени ресурси. От средата на 60-те години на миналия век доктрината на НАТО, известна като „стратегия на поетапния отговор“, приема, че конвенционалните сили на организацията са достатъчно мощни, за да могат да се справят с голям брой ситуации със или без използването на тактически ядрени оръжия. Идеята е НАТО да разполага с набор от сили, които да му позволят да избира нивото на отговор и да покаже, че е готов и решен да се защити, като същевременно остави противника несигурен относно формата на тази защита.

 • Конвенционално въоръжение на армиите на НАТО и Варшавския договор

Съществуващите в щабовете на двете страни съмнения относно реалната възможност за използване на тактически ядрени оръжия и фактът, че през 80-те години на ХХ век възниква напрежение между Изтока и Запада, водят до засилване и модернизиране на въведеното в експлоатация от двете страни оборудване, основните от които са посочени в таблицата по-долу. Въпреки че през 80-те години на ХХ в. Франция не е част от интегрираната военна организация на този съюз от държави и като такава нейните сили не са включени в данните, публикувани от НАТО, основното оборудване, с което са оборудвани френските сили в Германия, е включено в тази таблица, доколкото то представлява важен общ резерв за този съюз от държави в случай на криза или война, съгласно поверителните споразумения, договорени по това време между френския и американския щаб. Част от артилерията и бойните самолети имат двойни възможности, което означава, че могат да бъдат използвани както с конвенционални експлозиви, така и с ядрени или химически оръжия.

Военните структури на този съюз от държави по време на Студената война са следните : под ръководството на Военния комитет военното командване на НАТО е структурирано географски в три основни командвания:

 • Съюзно командване Европа (ACE), което обхваща цяла Европа от крайния север до Средиземно море. Върховният съюзен командващ в Европа (SACEUR), който го оглавява, е американски генерал. Той е подпомаган от щаб, SHAPE, който отговаря за изготвянето на отбранителните планове, и има правомощия над три основни командвания, също определени според географската логика: Северна Европа (AFNORTH), която обхваща района на Балтийско море, включително германската провинция Шлезвиг-Холщайн, чийто главнокомандващ (CINCNORTH) по правило е британец.
 • Централна Европа (AFCENT), която покрива границата на Западна Германия с източните ѝ съседи, чийто главнокомандващ (CINCCENT) е американец И за двата съюза този фронт е най-важният и обединява по-голямата част от наземните и въздушните им ресурси. НАТО подрежда там две групи армии – Северната група армии (NORTHAG) и Централната група армии (en) (CENTAG), включващи, след оттеглянето на френската армада от интегрираното командване, общо осем корпуса армии (три германски, два американски, един британски, един белгийски и един холандски). Военновъздушните сили са организирани около 2-ра и 4-та съюзническа тактическа военновъздушна сила (ATAF).
 • Южна Европа (AFSOUTH), която обхваща Средиземноморския басейн, със сили, предоставени от Италия, Гърция и Турция, както и от 6-ти американски флот.
 • Съюзническо командване Атлантик (ACLANT), което покрива северноатлантическия район, като основните отговорности са защита на съюзническите морски комуникационни линии, способност за доставяне на подкрепления от САЩ в Европа в кризисна ситуация и способност за провеждане на амфибийни операции на север. Върховният съюзен командващ в Атлантическия океан (SACLANT), който го оглавява, винаги е адмирал от ВМС на САЩ, който най-често е и адмирал, командващ Атлантическия флот на САЩ. Неговият заместник е британски адмирал.
 • Съюзно командване на Ламанша (ACCHAN), което обхваща Ламанша и част от Северно море с основна отговорност да поддържа отворени морските проходи между Великобритания и европейския континент, за да позволи безпрепятственото придвижване на американски, канадски и британски подкрепления. Съюзният главнокомандващ на Ламанша (CINCHAN) е британски адмирал, също и главнокомандващ на британския кралски флот.
does-nato-have-an-army

Сухопътни сили на НАТО

Областите на отговорност на корпусите на НАТО в Централна Европа.

Най-северната част на ФРГ, северно от река Елба, е под отговорността на Органа за Северна Европа (AFNORTH), към който е прикрепен Органът за съюзнически сили „Балтийски подходи“ (BALTAP), който разполага с германски и датски многонационален армейски корпус, състоящ се в мирно време от две механизирани пехотни дивизии и елементи на армейския корпус, който в случай на криза ще бъде подсилен от предварително назначени британски и американски части.  Двете армадни групи в Централна Европа (AFCENT) подреждат следните ресурси от Бореал до Юг:

 • Общата армадна група Северната армейска група (NORTHAG) покриваше границата с ГДР от река Елба в Долна Саксония със силите на четири държави: холандския I корпус, германския I корпус, британската Рейнска армия (BAOR) и белгийския I корпус.
 • Централната група армии (en) (CENTAG) прикриваше границата с южната част на ГДР и Чехословакия със силите на три държави: германския III корпус, американския V корпус, американския VII корпус, в който влизаше канадска дивизия, и германския II корпус. Общо от Ютланд до Бавария през 70-те и 80-те години на ХХ в. НАТО разполага с осем корпуса за армада, като войските са предоставени от осем държави12. В случай на война към тези ресурси ще бъдат добавени и френските сили в Германия, които разполагат с армаден корпус от три бронирани дивизии и почти 50 000 души в пиковия си момент. Заедно с този съюз от държави бяха изготвени планове, които предварително установяваха каква ще бъде ролята им в укрепването на Централноевропейския фронт.

Съединените щати разполагаха многобройни сухопътни сили в Европа още от Втората световна война. По време на Студената война 7-а армада или USAREUR осигуряваше командването на тези сили, разделени между 5-и корпус и 7-и корпус, като последният беше деактивиран през 1991 г. след Войната в Залива. Тези сили са базирани почти изцяло в Германия. Те са основно 1-ва пехотна дивизия и 1-ва бронирана дивизия, базирани съответно във Вюрцбург и Висбаден, а 7-ма армада е базирана в Хайделберг, също като 5-ти корпус.

 • Британската Рейнска армия, разположена в северната част на ФРГ, район с широки равнини, благоприятни за маневриране на големи бойни танкови части, се състои от четири бронирани дивизии и артилерийски, инженерни и хеликоптерни части, придадени на ниво командване на армадата в началото на 80-те години на ХХ век. През 1983 г., с цел намаляване на разходите, тези сили са намалени с една бронирана дивизия, заменена от пехотна дивизия, базирана във Великобритания и действаща като резерв13.
 • I корпус на нидерландските сили на армадата се състои от около 35 000 професионални войници, организирани в шест механизирани бригади, три бронирани бригади, една пехотна бригада и елементи на артилерията, противовъздушната отбрана и инженерните войски, както и три дивизионни щаба. Човешките ресурси се допълват от наборна военна служба и резервисти

Сили и военновъздушни бази

Много са самолетите на военновъздушните сили на Страновия съюз пред контролната кула на военновъздушната база Битбург в Западна Германия през 1959 г .От ляво на дясно, носът на канадски Canadair Sabre, F-84F Thunderstreak на западногерманското Луфтвафе, северноамерикански F-86K Sabre на холандския Koninklijke Luchtmacht, Dassault Mystère IV на френската въздушна армада, Hawker Hunter на Британските кралски военновъздушни сили, Avro CF-100 Canuck на Кралските белгийски военновъздушни сили, North American F-100C Super Sabre на 36-то тактическо изтребително крило, 22-ро TFS на USAF и на заден план Douglas C-47 Skytrain.

През 1951 г. НАТО разполага само с незначителен брой летища, способни да експлоатират новите поколения реактивни самолети, затова предприема мащабни усилия в тази област и в Европа са създадени или развити 220 въздушни бази на стойност 448 млн. паунда (стойност през 1969 г.). През 50-те години на ХХ век Военновъздушните сили на Съединените щати в Европа, чието седалище от 1945 г. е във Висбаден, Западна Германия, разполагат с четири ескадрили, разположени в Обединеното кралство, три в Западна Германия и шест във Франция, което представлява 18 000 души персонал и 800 самолета от всички типове.

Съединените щати, които от юни 1950 г. са силно ангажирани в Корейската война, не успяват да завършат инсталацията си в Европа, както е планирано. В резултат на това Канада трябваше да компенсира този проблем. Поради това е взето решение да се създадат високопроизводителни канадски военновъздушни сили, запазени за Европа, които се състоят от четири крила с по три ескадрили (оборудвани с новите North American F-86 Sabre). Крилото 1(F) е базирано в Марвил, 2(F) – в Гростенкин (и двете във Франция), 3(F) – в Дьо-Понс и 4(F) – в Баден-Сьолинген (и двете в Западна Германия). От 1955 г. е взето решение за въвеждане на интегрирана система за противовъздушна отбрана, включваща радарна мрежа в Европа, свързана с изтребители и батареи ракети земя-въздух.

Организация на военновъздушните сили на НАТО.

Тази организация по същество следва териториалното разделение на сухопътните сили:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *