Каква храна трябва да вземете със себе си по време на поход?

Пътуването е едно от най-популярните занимания на открито в наши дни. Много хора отиват в групи от двама или повече души, за да открият пейзажа и същевременно да спортуват. Това занимание отнема поне един цял ден, а понякога и повече. Във всички случаи е необходимо да се осигури добра храна, както и kit комплект или военна непромокаема чанта. Поради естеството на похода ще трябва да опаковате подходяща храна за всякакви ситуации. В края на четенето ще можете да определите каква храна да вземете със себе си, за колко време и с какво качество и количество. Така че, скъпи любители или редовни фланьори, на вашето записване и щастливо четене.

 

military-travel-bags

 

Какви видове храна биха били най-подходящи за поход ?

На първо място трябва да знаете, че пешеходният туризъм е спорт. В резултат на това
се нуждаете от диета, богата на енергия и на мускулна маса, като се има предвид, че мускулите ще бъдат подложени на изключително натоварване.

Богати на мазнини храни

Богатите на мазнини храни са много добри източници на енергия. Ще имате достатъчно количество, което да ви даде тласък на енергията. Например, можете да вземете със себе си препечен хляб с авокадо, хляб със сардини или скумрия. Можете дори да похапнете няколко ядки, докато се изкачвате. С диета, богата на мазнини, няма да рискувате да ви липсва енергия.

Храни, богати на въглехидрати

Въглехидратите също са известни като добри източници на енергия. Ето защо е препоръчително да ядете много плодове преди и по време на поход. Ще видите как енергията ви ще се увеличи многократно. Това дори ще окаже огромно влияние върху настроението ви по време на бягството. Малък съвет: добра идея е винаги да носите със себе си няколко сладки по време на ескейп.

Богати на белтъчини храни

Походът е като много дълга разходка, а понякога и изкачване на планини. Поради тези различни причини трябва да изберете богата на протеини храна. Известно е, че последният е отличен за изграждане на мускулите. Ще имате по-силни мускули, но преди всичко по-голяма издръжливост.

Колко често трябва да се храните при пешеходен туризъм ?

 Честотата варира в зависимост от вида на прехода, който предприемате. С други
думи, честотата, с която ще се храните, няма да е една и съща, ако правите поход за удоволствие или ако го правите като спорт.

quels-aliments-emmener-en-randonnee

За поход в свободното време

В този случай ще трябва да планирате добре. На първо място, трябва да започнете с добра, пълноценна закуска. Всъщност трябва да имате закуска, която да е едновременно лека и обилна, за да се подготвите за дългия преход, който ви предстои. Например, можете да хапнете яйца, препечен хляб с авокадо и бекон, придружени от малка купа зърнени храни, и да залеете всичко това с чаша пресен сезонен сок. Това е едновременно леко, балансирано и пълноценно.

След като закуската е готова, можете да започнете дневния си поход. След час или час и половина ходене потърсете уютно място за бърза закуска. Не приемайте нищо твърде трудно за храносмилане, тъй като след това ще трябва да продължите да вървите. Изберете протеиново барче, плод или малка сладка бисквита. Това ще ви зареди отново с енергия и след това пътуването може да продължи.

По време на обяда можете да планирате малък пикник. Можете да се възползвате от този момент, за да се полюбувате на пейзажа и да се възнаградите за това, че сте стигнали до дестинацията си. Това е момент на прохлада. Можете да изядете всичко, което се съдържа в пакетирания ви обяд. Можете да ядете всичко, което ви харесва. Паста, сандвич, бургер, изборът е ваш.

quels-aliments-emmener-en-randonnee

За спортна разходка

Този тип разходка означава, че не отивате само за удоволствие от опознаването, а за да се упражнявате. В този случай походът се измерва в изминати километри и със скоростта, с която е бил направен.

Така че за закуска яжте само обилни храни. Купа зърнени храни, плодов коктейл и яйца, както и сандвич с фъстъчено масло. С
подходящото количество сте сигурни, че храната ще бъде качествена, тъй като ще ви осигури всичко необходимо за дневния поход.

При спортните походи почивките са по-редки, но все пак има такива. По време на тези почивки не бива да хапвате само малка закуска, а трябва да се заредите с енергия. Вземете протеинови барчета, сандвичи с риба тон или сардина, кисело мляко и парче плод по ваш избор. Запийте всичко това с обилно количество вода. Бъдете внимателни, важно е да отделите поне 15 мин. за храносмилане, преди да продължите по пътя си.

Когато решите, че е време да обядвате, ще трябва както да се почерпите, така и да се подготвите да се върнете обратно.
Затова трябва да се заредите отново с енергия и да обядвате, който е едновременно обилен и лесен за храносмилане. Затова изберете добра зеленчукова салата и месо на скара. По този начин
ще имате достатъчно енергия.

На път за вкъщи, когато започнете да се чувствате уморени, можете да направите кратка почивка, за да закусите. Можете да хапнете същата закуска, както сутринта, тъй като пътуването е на абсолютно същото разстояние.

Колко храна да вземем на поход ?

Многото винаги зависи от продължителността на похода. Съвсем
очевидно е, че хранителната дажба за еднодневен поход не е същата като за поход с продължителност няколко дни.

За еднодневен поход

Ако отивате на поход с продължителност само един ден, няма смисъл да се натоварвате с прекалено голяма дажба. Вземете само това, което ви е необходимо, т.е. малки закуски и добър обяд. Ако сте сами, ще трябва да вземете само такава дажба, която ще ви е достатъчна. Ако обаче сте много, ще трябва да планирате изхранването на цялата банда за един ден. Това означава да осигурите една и съща дажба храна за няколко души за един ден.

quels-aliments-emmener-en-randonnee

За многодневен поход

Ако походът ви е съпроводен с почивка на къмпинг, ще трябва да осигурите повече храна. В
този случай е необходимо да вземете храна, адаптирана към тази ситуация :

  • Необходима е храна, която бързо свършва. Ако поемете риска да вземете храна, която е трудна за съхранение, може да се окажете с много негодни за консумация неща за нула време. Избягвайте всички видове прясно или замразено месо! Независимо дали става въпрос за пилешко месо, месо, риба или ракообразни от всякакъв вид. Най-добре е да си набавите запаси на място, като отидете на риболов или лов.
  • Изберете консервирана или пакетирана храна. Това е идеалното решение, за да избегнете консумирането на храна, която не е прясна, особено ако ще бъдете в гората в продължение на няколко дни без електричество или хладилник. Ще сте сигурни, че ще ядете качествена храна, при условие, разбира се, че срокът на годност не е изтекъл. Можете да изберете например консерви с риба тон, юфка, сушени плодове и т.н.

Впрочем, от съществено значение е да вземете само малки консерви, за да не се претоварите. Не забравяйте, че туристическият поход е свързан с много ходене. Ако вземете твърде много консерви със себе си, има
голяма
вероятност да не се чувствате добре по пътя.

Още повече, ако вземете твърде много консерви със себе си, има голяма вероятност да ги изхвърлите в природата, за да не се налага бързо да се връщате с твърде много консерви. За да не увеличавате стимула за замърсяване на природата, вземайте със себе си само консерви, които можете да върнете. Това обаче може да се очаква само ако на мястото няма кошче за боклук.

quels-aliments-emmener-en-randonnee

Вода и туризъм

“ Водата е живот „. Тази фраза казва много за това колко важно може да бъде наличието на вода в живота. Същото се отнася и за пешеходния туризъм. Трябва да носите със себе си добро количество вода, в противен случай рискувате да изживеете много лош ден. В крайна сметка всеки, който спортува, трябва да се хидратира, така че всеки, който прави походи, трябва да има вода под ръка.

За един ден пешеходен туризъм, ще са ви необходими поне 2 литра вода. Това е нормалното количество за средностатистическия човек. Ако обаче сте спортист, ще ви е необходим поне 1 литър повече. Трябва да я пиете редовно и колкото е възможно по-често. Причината е следната: ако пиете постоянно, тялото ви рискува да складира твърде много вода и ще симулира, че е пълно. От този момент нататък ще се чувствате уморени, така че няма да можете да се насладите на деня си на открито.

Ако обаче планирате поход с приятели за повече от един ден, ще трябва да действате по различен начин. Ако вземеш със себе си бутилка вода по пътя, ще бъдеш претъпкан през целия път. В резултат на това в този сценарий остава само едно решение. Това е да или водопой недалеч от туристическата пътека. Преди да се впуснете в това голямо приключение, уверете се, че на мястото, където планирате да прекарате няколкото дни на къмпинг, има водопой.

Къде да намерим подобни артикули ?

При четенето на блога на магазина “ Surplus militaire „ ще можете да се натъкнете на такива добри артикули. Статиите в този магазин едновременно са лесни за четене, вълнуващи и богати на информация. Тъй като това е и магазин, специализиран в областта на военното дело, което е много добре познато на туристите с раници, статиите им често са актуални. Не пропускайте възможността да прочетете такива опияняващи статии. Не се
колебайте да посетите техния блог!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *