Какви са оръжията на войната?

Оръжието е автономен или органичен инструмент, използван за неутрализиране, обезвреждане или убиване на живо същество. Военните оръжия, за разлика от ловните наряди, са оръжия, предназначени само за военна употреба. В наши дни те стават все повече и повече, благодарение на надпреварата във въоръжаването, от една страна, и на технологичния напредък, от друга. За да не се бъркат военните оръжия с други оръжия, тази статия има за цел да хвърли малко светлина по темата. До края на четенето ще можете да правите разлика между военните оръжия и обикновените оръжия. За вашите бележници, и добро четене, и водене на бележки!!!

Военното оборудване, което може да ви бъде полезно в ежедневието (маскировъчна мрежа, маска, ръкавица, montre tactique homme …), се предлага в Surplus-Militaire. Елате и открийте!

décorations-militaires

Военни оръжия

От първите войни насам оръжията, използвани от войниците, продължават да се развиват. Но за да сте сигурни, че няма да пропуснете някоя важна информация, най-добре е да ги познавате всичките. Следователно има няколко категории оръжия:

 • Оръжие за пасивна защита
 • Тежко оръжие
 • Огнестрелно оръжие
 • Контактно оръжие

Всички тези оръжия се използват в битка, но имат някои общи характеристики.

Пасивно отбранително оръжие

Това са оръжия, които военните използват непряко, използвайки околната среда и обкръжението. Най-съвременният пример за това е мината. Това е маскирано устройство, което се задейства и предизвиква експлозия, когато нещо падне върху него или някой го настъпи. В
повечето случаи те са предназначени за нанасяне на мащабни щети на военни превозни средства или групи войници.

 

Мината е тактическо съоръжение, което се поставя в околната среда и което се взривява при контакт с потенциална цел. Мините се изработват срещу сухопътни или морски превозни средства или срещу хора. Последната категория е най-разпространена и причинява жестоки щети на цивилното население дълго време след приключване на военните действия. Съществуват две категории мини: подводни мини и противопехотни мини.
Подводните мини са взривни заряди, предназначени да експлодират при контакт, когато попаднат в кораб или са в близост до металната маса на кораба. В последния случай те са известни като магнитни мини.

Съществуват няколко вида противопехотни мини, включително

 • Мина, заровена под земята. Тя може да бъде взривна или скачаща. Във втория случай първият заряд изхвърля основния заряд нагоре, преди да се взриви, увеличавайки площта на повърхността, „обработвана“ от мината. Бронираните мини за близка отбрана са мини за близка отбрана, използвани от екипажите на бронираните превозни средства за справяне с пехотата.
 • Мини с насочено действие.Тактически аксесоар, натъпкан с метална или пластмасова топка, което прави невъзможно откриването на шрапнелите с рентген в поразената цел. Експлозията може да бъде насочена така, че да достигне целта, която трябва да бъде неутрализирана.
 • Устройството може да бъде поставено на земята или във въздуха.
  Експлозията може да се задейства чрез скъсване на установена капанова тел или чрез дистанционно управление.
 • Противотанковата мина: тя е предназначена да неутрализира военно превозно средство, бронирано или не, чрез мощен взрив или перфорация.

Пускателите могат да бъдат от една страна натиск. Такъв е случаят с противопехотните мини, въпреки че те са настроени за по-високи пускови маси, така че човек да не предизвика реакцията ѝ.Пусковият механизъм може да бъде и контактен, т.е. стърчаща от земята спускова щанга. Експлозията настъпва, когато проводникът се скъса.

 

Тежко оръжие

Тежките оръжия, както подсказва името им, са големи оръжия със значителни поражения. Най-известните тежки оръжия са:

 • Ракетните снаряди са самодвижещи се, управляеми снаряди, чиято задача е да пренесат военен товар до цел, която да бъде унищожена. Балистичната ракета е разработена по време на Втората световна война и е претърпяла няколко подобрения. Моделите с малък обсег на действие, направлявани от все по-мощни системи, сега се използват на всяко превозно средство, което може да ги носи. Най-новата разработка са крилатите ракети. Те представляват своеобразен автономен реактивен самолет, управляван от компютър.
 • Кулетометът се появява през XIX век под формата на известния пистолет Гатлинг, оборудван с няколко въртящи се цеви. Първоначално разглеждана като артилерийско изделие, тя съпровожда пехотата при нейните придвижвания по време на Втората световна война. Това оръжие може да води тежък огън както на далечно, така и на близко разстояние. За тази цел има
  два вида картечници: леки картечници и автомати, от една страна, и тежки картечници, от друга. 

Обикновено монтирана на автомобил, последната е оборудвана с 2 оръдия, които работят последователно. Тази система дава възможност да се стреля, докато се изчаква другото оръдие да изстине.

 • Огнехвъргачката,е много популярно оръжие, което се появява по време на Първата световна война. То се носело от войник или се монтирало на превозно средство. Това оръжие се е използвало от близко разстояние срещу вражески войници, които са се укривали в укрепления, тунели или тревисти местности. Особеността му е, че е жестоко и понастоящем е забранено оръжие съгласно действащите конвенции. То е и начин за мотивиране на военните да създадат ефективни подразделения за изсичане на храсти. Както и да е, запалителните оръжия все по-често се появяват като специфични боеприпаси, които могат да се изстрелват от разстояние.
 • Пушката е тежкото оръжие par excellence. В старите времена то е трябвало да бъде заредено с пушек и сачми през дулото. То е произвеждало само изстрел с инертна сачма на късо разстояние, като ролята му е била да разклаща стените, вратите на крепостта; или да потапя кораби. Понякога тези оръдейни топки са били нагрявани в пещ, за да станат запалителни, или са били свързвани по двойки с помощта на верига или дори щанга (за да разбиват вражески кораби или да покосяват обитателите на мост). През последните два века те са се развили значително, изстрелвайки различни видове снаряди: експлозивни, бронебойни, запалителни, химически, все по-далеч и все по-бързо.

 • Бомбата: това е взривно устройство, чиято цел е да причини големи щети, след като бъде взривено. В повечето случаи тези устройства се изстрелват от върха на самолет или се поставят на определено място. Те могат да бъдат детонирани дистанционно или при допир с повърхност. Моделите вече са се развили значително. След Втората световна война дори се говори за атомна бомба. Днес има дори органични бомби. Те се считат за смъртоносни оръжия и употребата им следва много точен протокол.

Индивидуално огнестрелно оръжие

Това са оръжията, които войниците използват по време на служба или на мисия. Има много примери, но ние ще разгледаме най-известните модели:

 • Револверът, първото повтарящо се огнестрелно оръжие, ясно сигнализира за края на царуването на остриетата. С проста конструкция, боеприпасите се съдържали в цилиндър. Автоматичният пистолет обаче ефективно замени револвера. Неговата система за подаване на пълнителя предлага много по-висока скорост на стрелба, по-голям капацитет и по-малки размери. Това е оръжие, насочено повече към индивидуална защита, и обикновено е запазено за офицери, които имат малка нужда да използват оръжието си.
 • Пистолетът-машина е индивидуално оръжие, много ефективно на много близко разстояние (от 5 до 50 м), което използва боеприпаси за пистолети. Боеприпасите се доставят с пълнител. Ниската мощност на снарядите е позволила да се разработят леки военни оръжия с висока скорост на стрелбата. След появата на щурмовите автомати използването на картечни пистолети става по-широко разпространено в полицията и антитерористичните сили, но е изоставено от армията. Употребата му зачести в различни подразделения, където огневата му мощ и компактност утвърждават своята ефективност, като например борбата с тероризма, близката охрана. 
 • Пушката е основното военно огнестрелно оръжие, тя е особено усъвършенствана през XIX в., по отношение на кадастъра, далекобойността и мощността. Това не пречи на генералите от онова време да организират масови кланета, докато водят война в съответствие с модата на века, преди. Той избягвал повтарящите се пушки с техния по-малък обсег, но ненадмината скорост на стрелбата, с мотива, че такова оръжие би направило ръкопашния бой безполезен и че армиите лесно отстъпват. Щурмовата пушка, която представлявала обикновена пушка, работеща в полуавтоматичен или автоматичен режим, нейното действие остава най-малко съществено сред военните. Пушката губи все по-малко значение с появата на тежките оръжия, сложните комуникационни устройства с артилерията и авиацията. Въпреки това тя остава необходимо индивидуално оръжие, дори само за да се осигури превъзходството на войските във враждебната и често анархична среда на войната.
 • Гранатометите са пушки с взривни боеприпаси. Някои от тях се изстрелват от пушка, докато други се изстрелват от специфични оръжия. Гранатите, които обикновено се използват срещу пехота или леки превозни средства, могат да бъдат изстреляни на няколкостотин метра по извита траектория. Гранатите от пушка проектират 40-милиметрови гранати, за да поразяват цели с по-голяма точност. Този втори вид гранати се предлага в два модела – нискоскоростни гранати, изстрелвани от отделни оръжия, и високоскоростни гранати, изстрелвани от специфични оръжия. Тези тежки гранатомети, разработени по време на Виетнамската война, могат да стрелят автоматично и първоначално са монтирани на хеликоптери, а след това безопасно на патрулни лодки и сухопътни превозни средства.
  quelles-sont -les-armes-de-la-guerre

  Контактни оръжия

  За сведение, през Средновековието контактните оръжия са предимно мечове и саби.
  Тези оръжия са били кървави и са изисквали големи умения. Само на войниците и самураите е било позволено да ги владеят.

  Контактните оръжия са се използвали главно през Античността и Средновековието. Те са приемали много форми, предназначени за различни видове войски: повече или по-малко добре екипирана пехота, елитни войници, кавалерия, отбрана на крепости. Днес
  контактните оръжия са основно остриета.

  Много предмети от ежедневието могат да се използват като оръжия: ножове, резачки, отвертки: лесни за набавяне и маскиране, този тип оръжия са потенциално много опасни.

  • Цед е парче метал, което покрива ръката и е предназначено да увеличи ефективността на удара. Освен това то предпазва фалангите на потребителя, като му позволява да нанася повече удари, без да се наранява. Съвременната му версия е месинговият кокал, който понякога погрешно се нарича „американски юмрук“.
  • Палката: тъпо оръжие, понякога телескопично, за да се улесни дискретното му транспортиране, което може да съдържа електрическо устройство или парализиращ газ. Служителите на правоприлагащите органи често използват палка с перпендикулярна китка като предпазител, известна като тонфа. Съществуват и меки палки, които увеличават силата на удара чрез лекото си размахване.
  • Колан, гарота: тези оръжия винаги са се използвали и все още се използват от някои командоси. Те са били използвани като нападателно оръжие от султаните за екзекутиране на техните противници, но също така и като „институционално“ оръжие, използвано от палачите за екзекутиране на осъдените на смърт.

  Военни превозни средства

  В допълнение към различните оръжия, които можели да използват, войниците отивали на война със специализирани превозни средства. Тези превозни средства сами по себе си са оръжие, доколкото спомагат за успеха на различните военни стратегии. Използваните превозни средства са също толкова важни в една война. На опростен език превозните средства могат също толкова лесно да се използват като оръжия. Сред най-известните военни превозни средства е важно да се спомене:

  Военни самолети

   Военният самолет еапарат, разработен за нуждите на въоръжените сили на дадена страна. Съществуват две основни категории в зависимост от мисията: бойни самолети, оборудвани с нападателни оръжия; поддържащи самолети, невъоръжени или оборудвани със защитни оръжия или радар. Тази дефиниция се отнася и за бойните хеликоптери и хеликоптерите за въздушна или наземна поддръжка.

  Само няколко години след първия си полет военната авиация се развива в средата на Първата световна война. Също така бързо се превръща в основен стратегически самолет през Втората световна война. За много държави притежаването на въздухоплавателни средства беше ефективен начин за утвърждаване на военната им мощ. Посветени на въздушни мисии, те могат да бъдат назначени в други военни компоненти.

  Военни кораби

  Военният кораб или военният кораб е кораб, който е част от въоръжените сили. Това може да бъде надводно превозно средство или подводница. Бойните кораби са оборудвани с оръжейни системи, които им позволяват да нападат, защитават или предпазват други единици, като например кораби за поддръжка или спомагателни кораби, понякога със системи за самозащита или напълно невъоръжени.

  В морските сили обикновено се използва терминът сграда, но понякога и кораб, лодка или единица. Терминът „кораб“, използван някога за обозначаване на голям ветроходен кораб, вече не се използва от моряците за обозначаване на съвременен плавателен съд.

  Брониран автомобил 

  Пристигнал направо от Първата световна война, Съюзниците първи го използват като оръжие за поддръжка на пехотата. Бронираните автомобили се развиват по време на Втората световна война и се използват за доктринални цели. В допълнение към танка,много други бронирани превозни средства са разработени за транспортиране на войски, мобилна артилерия или противовъздушна отбрана. Въпреки това бронираните превозни средства остават от съществено значение на бойното поле заради защитата, която предлагат срещу стрелково оръжие, в съчетание със значителна огнева мощ и добра мобилност.

  След войната lбронираните превозни средства се развиват, като стават по-мобилни, по-големи, оборудвани с по-мощни оръжия и все по-усъвършенствани системи за прицелване. Въпреки това ограничението на теглото оставаше непреодолимо, по-специално за да могат танковете да преминават през мостове, без да поддават под собственото си тегло. Оръжията за противодействие също се умножиха, включително преносими управляеми ракети или ракети, монтирани на превозни средства, самолети или хеликоптери, както и специфични касетъчни бомби.

  quelles-sont -les-armes-de-la-guerreСвързани понятия

  За да ви помогнем да разграничите оръжията на войната, трябва да ви запознаем и с гражданските оръжия, от една страна, и ловните оръжия, от друга.

  Гражданските оръжия

  Предназначени за защита от подобни нападения или за поддържане на обществения ред, гражданските оръжия отговарят на критериите за дискретност, възпиране и относителна безвредност.

  Sinon, съществуват и церемониални и обредни оръжия, като например:

  • Крис е оръжие с острие, характерно за Индонезия или Малайзия. Това оръжие също се използва по начин, по-подходящ за неговата природа.
  • Кирпанът е бяло оръжие, използвано като религиозен аксесоар, което всеки сикх трябва да носи. Теоретично това е меч, а на практика често е кинжал.

  Ловно оръжие

  Те са предназначени за улавяне или по-често за убиване на диво животно, обикновено с цел изхранване с него или ликвидиране на животно, което унищожава реколтата или добитъка. Ловните оръжия обикновено се използват от разстояние.

  Тези оръжия включват:

  • Ленца
  • Сарбакан
  • Куша или лък
  • Пушка
  • Кукла за хвърляне

  Къде да намерим подобни артикули?

  За да намерите статии, свързани със света на военното дело, които са колкото информативни, толкова и актуални, разгледайте блога на магазина„Военни излишъци.
  Военни излишъци“
  . Този магазин е специализиран в производството на военни аксесоари, така че е съвсем логично неговите артикули да са надеждни и с най-високо качество. Не чакайте повече, за да задоволите любопитството си, и направете обиколка на блога, който ще оправдае очакванията ви!

  Leave a Reply

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *