Каква е военната база?

Военнослужещият е член на въоръжените сили, т.е. институция, която защитава стратегическите интереси на дадена държава. Терминът „войник“ се използва и когато става дума за боец, като терминът „наемник“ е запазен за нередовни бойци, наети без особен статут за времето на даден конфликт или дори операция. За придобиване на специалност или за предварителна обща подготовка военните служители посещават курсове за военна подготовка или военно обучение. Една от характеристиките на военния персонал е подчинението му на военната дисциплина и получените заповеди, особено във военно време – обстоятелства, при които, общо взето, личните му права са силно ограничени. Да, но къде се намират всички тези военнослужещи? Нека да разгледаме какво представлява военната база. Преди всичко, не се колебайте да посетите нашия онлайн магазин за военни излишъци, за да направите своята покупка на военни аксесоари (френски военен мускал, колан, ръкавица,…)

polo-militaire

Военна база:

Военна база е място, земя, сгради, оборудване , предназначено за нуждите на въоръжените сили и управлявано от военнослужещите, които обикновено живеят и работят там извън външните операции. По силата на споразумения между държавите някои големи сили имат бази извън своите граници. Военните бази са координационни и изходни пунктове за операциите на въоръжените сили.

Военната база е общ термин. Можете да откриете няколко вида бази: военновъздушна база, военноморска база, база за подводници, …

Независимо дали става въпрос за екипировка, аксесоари като чанти или декорации или дори бижута във военен стил, Surplus-Militaires е тук за Вас! Елате и изберете това, от което се нуждаете! 

Въздушни бази:

Въздушна база е летище или част от летище, използвано от въоръжените сили на дадена страна за осъществяване на въздушния компонент.

 • Терминът въздушна база има особено значение във Франция. Аеродромите, които са зависими от френските военноморски сили и се използват като бази за морски патрулни самолети или бордови самолети, се наричат аеронавигационни бази (BAN).
 • Някои държави са планирали да използват участъци от магистрали като вторични бази в случай на конфликт. Табелите и разделителите на пътните ленти са „отстраними„. Такива разпоредби могат да бъдат открити в Индия, Швеция, Финландия, ФРГ, Сингапур, Швейцария, Южна Корея, Турция, Полша и Пакистан.

Инфраструктура:

Списъкът на инфраструктурата за въздушна база е идентичен с този за летище, използвано от авиацията с общо предназначение, но може да се наложат някои адаптации.

 • Пътеки : Оръжейните самолети често се нуждаят от дълги писти поради високата си скорост на кацане. Широчината им трябва да е достатъчна, за да могат два самолета да излитат едновременно. Транспортните въздухоплавателни средства обикновено са проектирани за кратки излитания и кацания в оперативни условия. Тези условия са тежки за самолета и извън тренировките кацането се извършва по същия начин, както при всеки широкофюзелажен самолет. Пистата може да бъде оборудвана със спирачна лента за обучение на пилоти за кацане.
 • Осветление & Контрол на движенията по и около платформата: Летището е контролирано.
 • Паркинг зона: Въздухоплавателните средства за въоръжение най-често се паркират възможно най-близо до края на пистата, за да се даде възможност за бързо излитане в случай на тревога. От съображения за сигурност въздухоплавателните средства често са защитени с хангари (малки индивидуални хангари), които са разположени в звездна форма.
 • Специфична инфраструктура: Освен със самата летищна инфраструктура, авиобазите се отличават с охраняем периметър за сигурност, чийто размер е свързан с видовете съхранявано въоръжение. Персоналът се настанява и живее в базата, която може да придобие вид на малък градски център с жилищни помещения, офиси, кафенета, спортни съоръжения и др.

Франция:

Ако първите военни авиационни лагери се появяват още през 1909 г., за да се развият силно по време на Първата световна война, терминът „авиобаза“ е създаден във Франция с постановление от 1932 г., което групира на едно и също място авиационните части и техническите или административните ресурси, необходими за тяхното осъществяване. В резултат на това терминът „авиобаза“ се прилага засъоръжения на военновъздушните сили, които не са разположени на летище.

Френските военновъздушни сили разграничават няколко вида бази и ги номерират в зависимост от тяхната роля:

 • Оперативни бази: от 101 до 199; < /li>
 • Бази за поддръжка: от 200 до 299; < /li>
 • Училища за обучение: от 300 до 399; < /li>
 • Складове на военновъздушните сили: от 601 до 699; < /li>
 • Учебни бази:от 701 до 799; < /li>
 • Различни единици: от № 800 до 833 (сигнали, болници); от № 834 до 840 (административни единици) и от 841 до 899 (отново сигнали, болници); < /li>
 • Радарни бази: от № 900 до 999.

От края на Втората световна война броят им постоянно намалява, включително в континентална Франция, което илюстрира намаляването на ресурсите на френските военновъздушни сили. Много летища са затворени, а останалите са модернизирани. По време на Студената война са построени нови съоръжения с твърди писти и съоръжения, способни да приемат първите поколения реактивни самолети. Между 2008 г. и 2014 г. френските военновъздушни сили закриха дванадесет авиобази.

quelle-est-la-base-militaire

Навигационна база:

 • Военноморска база е военна база, в която военноморските сили могат да се укриват, да зареждат гориво, да извършват ремонти. В
  повечето случаи тя е морско пристанище.
 • Военноморската база е военна база, която приютява военни кораби, която не бива да се бърка с пристанище, предназначено за търговски кораби.
 • Концепцията за военноморска база е толкова стара, колкото и военноморските сили. Ще цитирам адмирал Махан: „Безполезно е да въоръжаваме корабите, ако те нямат бази, на които да се опратr“.
 • Военноморските бази са точките за поддръжка на военните флотове на дадена страна. Макар че сегашните технически условия, позволяващи значителна автономия на корабите, дават възможност да се ограничи броят на военноморските бази, това не винаги е било така. От XVII век до началото на XX век за всяка държава с морско призвание е било важно да разполага с многобройни пунктове за поддръжка.
 • По отношение на стратегията преходът от ветроходния към парния флот е регрес, Херве Куто-Бегари отбелязва, че: „В момента, в който се появят тези неща, те са много важни: „зависимостта на флотите от техните бази се е увеличила значително поради необходимостта от чести доставки на гориво„.
 • Тази ситуация се промени с появата на ядреното задвижване и развитието на морската поддръжка на бойните флотове.
 • Военноморската база може да бъде специализирана. Такъв ще бъде случаят с базите за подводници (известни също, поради злоупотреба с езика, като бази за подводници).
 • Военноморската база може да бъде свързана с арсенал, корабостроителница или военновъздушна база, като в последния случай се казва, че е военновъздушна база.
 • Военноморска стационарна база просто предлага убежище на военноморските сили, в района, който претендира да наблюдава или контролира.

●    База за подводници:

 • Базата за подводници енавигационна база, в която се намират подводници, тяхната инфраструктура и персонал. Лонг Айлънд,HMNB Clyde и военноморската база Кингс Бей са примери за действащи в момента стратегически бази за подводници.

Къде да намеря военни предмети?

Ако търсите военни предмети, искате да се присъедините към армията или просто търсите армейски аксесоари, просто защото сте почитател, посетете връзката Military-Surplus. Там ще намерите артикули по ваш избор. Няма да останете разочаровани

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *