Какъв е девизът на войниците?

На първо място, преди да преминем към същността на въпроса, трябва да ви припомним какво е девиз. Това е сбор от думи или кратка фраза, която може да се нарече иафоризъм. Избира се от дадена организация, например военна структура, за да подсили идентичността на своята единица. При това положение тя служи за обединяване на войниците около даден лозунг и формира отборен дух. 

В допълнение, тя има за цел и да предизвика вражеските сили. Което означава, че тя играе роля в психологическата война, която се води между двете армии. Така че, ако се интересувате от тази тема, сте попаднали на правилното място, защото тази статия ще ви помогне да откриете цялата съществена информация за войнишкия девиз.

И най-вече не се колебайте да посетите нашия онлайн магазинВоенни излишъци, за да направите своята покупка или да получите съвети и препоръки. Да изживеете най-добрите си приключения и да ви съпътстваме по най-добрия начин по време на всичките ви мисии. Разполагаме с армейски аксесоари (патлаци военни, военни знаци на военновъздушните сили, облекло,..), които ще ви бъдат полезни.

Bonnet-militare

Девизът, избран от войниците във високопоставените държави

Може да се каже, че всяка военна организация, например полк или рота, има свой собствен девиз или лозунг. Ето
защо ще разгледаме първо всички лозунги на войниците от високомощни държави, които имат добра репутация.

Някои военни дрехи се продават в нашия онлайн магазин. Елате и се убедете в това! 

Девизите на френските войници

За целта ще разгледаме всички военни девизи на армията на всяка компания във Франция.

 • Вцентъра за подготовка на силите има център за обучение на действия в градската зона (CENZUB), който се състои от рота (подразделение) за командване и поддръжка. Чийто девиз е „Semper fidelis“, което означава винаги верен.
 • Вавиацията на сухопътната армия (Aviation légère de l’armée de terre – ALAT), която е съставена от първия боен вертолетен полк и чийто девиз е „Primus primorum“. Това има значението като най-добрият от първите.
 • За артилерията: тази компания има за свой девиз „Ultima ratio regum“, което означава последният аргумент на кралете. Тя е съставена от първия чуждестранен артилерийски полк, чиято първа батарея има за свой девиз „Debellare superbos, Parcere subjectis“, което означава побеждавай могъщите, щади победените. Така в африканската артилерия на 17-и чуждестранен конно-артилерийски полк девизът е „Naaraf ouin machi означава на френски знам къде отивам.
 • В кавалерията на трета бронирана дивизия девизът им е „Повече чест, отколкото почести“, а този на пета дивизия е „Франция на първо място“.
  Девизът на първи танков батальон от втора рота е „Винаги на първо място“. Девизът на 1er escadron des chasseurs à Cheval du 1er régiment étranger е „Осмели се да победиш“. А за тези от 2ᵉ escadron des cuirassiers marocains du 1er régiment étranger той е „Vivre pour vaincre“. За Шести драгунски полк лозунгът е „Mort au champ d’honneur“, а този на осветителния ескадрон на 2ᵉ е „Au but, droit“. Този на 78-ма мароканска алпийска ескадронна група шасита, пеша и същият за пехотната дивизия, е “  Служи, дерзай“.

 • За хусарските парашутисти тя е „Omnia si perdas, famam servare memento“, което означава, че ако си загубил всичко, помни, че все още имаш чест. При това известният лозунг на мароканските спахии от 2-ри ескадрон на алпийските ловци, които ходят пеша, е „Керванът минава, кучетата лаят“. Девизът на 23-та рота или батальон на инженерните войски и танковете е „res non verba“.
 • Наименованието на пехотата е допълващо наименование на линейна, крепостна, алпийска, пионерна или моторизирана, в зависимост от времето и приложното поле. Оттук и девизът на линейната пехота е „Fidelis, felix, fortis“, което означава вярност, късмет, сила. За ротата за управление и логистика той е „Подкрепа за победа“. За алпийските шасита, пеша, на високи кончета от 55-и алжирски танков батальон и същото за осветлението, той е “  Винаги победен“. За френските тираджии-спахии от 1ʳᵉ compagnie това е “  Първите навсякъде“, а за групата алжирски тираджии и ескадрона алжирски кирасири – “  Бог с нас, с нашето знаме и с Франция“. За тирайлерите на мароканските спахии от 5-та група то е „Без страх и без слабост или Без страх и без съжаление“.
 • В Чуждестранния легион на 1 ер чуждестранен кавалерийски полк (1 ер Р.Е.C) е “  Nec pluribus impar“, което означава “  Преди всичко“, idem към легиона на 14-и чуждестранен лек пехотен полк и ескадрона на алпийските ловци, алжирски пехотинци.
 • За екипировката девизът на 5-та френска група за екипировка е „Res non verba“, което означава „Дела, а не думи“.
 • Завлака девизът на командния и танковия батальон на френско-германската бригада е „Acta non verba“.
  А този на 516-та влакова група в нейния 2-ри осветителен ескадрон е „Служи винаги прав“.

 • Предаванията означават оръжието, което обединява оръжията. Например девизът на 4-та командно-сигнална рота (CCT) е „Не забравяй да се осмеляваш винаги“, а този на 9-та рота (Troupes de Marine) е „semper et ubique“.
 • In les troupes de marine qui, les cuirassiers algériens ont comme slogan : “ Et au Nom de Dieu, vive la Coloniale „, le slogan du 6e groupe de parachutistes d’infanterie de marine, c’est “ Croire et oser „.
 • Занационалната жандармерия във Франция, общият лозунг на корпуса е „Pour la patrie (Patria), l’honneur et le droit“. А за Централната служба за борба с убийствата срещу човечеството, геноцидите и военните престъпления (OCLCH) той е „Времето минава, законът остава“ (Hora fugit, stat jus).
 • За военните училища девизът на националната школа по езда (Cadre noir) е „Конят спокоен, напред и прав“, а за армейската школа по гмуркане той е „Плувай, ускорявай се, стрелкай се, бягай“.

  quelle-est-la-devise-des-soldats

  Американска военна валута

  „Това ще ни защити“.
  Това ще ни защити“ е девизът на американските военни и националната жандармерия, които защитават родината си от Съединените щати и повече от 70 държави по света. Оттук нататък
  ще разгледаме лозунгите на войниците от всяка американска въоръжена групировка.

  • Армията на Съединените американски щати се състои от Армията на САЩ, чийто лозунг е „Това ще защитаваме“, което означава „Ceci, nous le défendrons“. Девизът на Армейския сигнален корпус е “  Pro patria  Vigilan“, което означава “  Je veille sur la patrie (Patria)“. Този на 18-и въздушен корпус е „Sky Dragons“ (Небесни дракони). За 1-ви лек батальон на 36ᵉ пехотен корпус това е “  Дела, а не думи“. А за 4-та пехотна дивизия е с прозвище „Железен кон“. За 126-и кавалерийски корпус прозвището е „Смелост без страх“. За 313-и инженерен батальон (САЩ) той е „Paramus Viam“ (Ние подготвяме пътя).

  • За морските пехотинци в Корпуса на морската пехота на САЩ девизът им е „Semper Fidelis“, което на английски език означава “  Винаги верен“. А този на 7-ма дивизия морска пехота е “  Няма по-добър приятел, няма по-лош враг“, което означава, че няма по-добри приятели и по-лоши врагове.
  • Загрупата за обучение, атака, щурм,в 3-та дивизия на морската пехота техният девиз е „Fidelity, honour, valor“, което означава „Вярност, чест, доблест“.
   Девизът на 12-та дивизия на морската пехота е „Гръм и стомана“. За 31-ва авиогрупа на морската пехота той е „Going the Distance… Going For speed“, което означава надхвърляне и ускоряване. И така, този на 3ᵉ полк морска пехота е „Fortuna fortes Juvat“ или “  Фортуна облагодетелства смелите“ на английски език.
  • За Военноморските сили на САЩ девизът на училището на Командването за подготовка на военноморските ядрени сили е „Knowledge, integrity, excellence“ или “  Connaissance, intégrité, excellence“.
   За Корпуса за снабдяване на военноморските сили слоганът е „Готови за море“, а този на военноморските тюлени е „Единственият лесен ден беше вчера“. Девизът на училището Ex Scientia Tridens на Военноморската академия на САЩ е „От знанието тризъбецът  (морска сила)“. Девизът на корпуса на Военноморските сили: Основни ценности е “  Honor, courage, commitment“, т.е. чест, смелост и ангажираност.
  • Бреговата охрана на Съединените щати има девиз: „Semper Paratus“, което означава “  Винаги готов“.
  • ЗаВъздушните сили на Съединените щати девизът на 20-то изтребително крило е „Victory by valor“, което означава “  Победа чрез доблест“. Така че девизът на неговата 55-та изтребителна ескадрила е “  Fighting Fifty-fith“ (в превод: „Бойно петдесет и пето“). Този на 27-мо изтребително/въздушнотранспортно крило/ескадрила : Известен още като „черните соколи“, е „Бойните орли“, което на френски означава „la lutte des aigles“. Девизът на 819-та инженерна ескадрила е „Червен кон“. Същото важи и за 820-та и 823-та инженерна ескадрила.
  • Запредаванията девизът на 127-и батальон за сигнално осветление е „Победа чрез връзка“.
  • При отделните батальони: 3-ти разузнавателен батальон е избрал за свой девиз „Celer, silens, Mortalis“ или “  бърз, тих, смъртоносен“, което на френски означава бърз, спокоен, , убийствен“. За 12-а авиационна група на морската пехота девизът е „Готовата група“. 17-а група за поддръжка на морската пехота девизът е „In Omnia Paratus“ или „Готов за всичко“. Девизът на 4-та дивизия на морската пехота е „Четвърта бойна“. За 3-ти корпус на 23-та морска пехота той е „Non Sibi, Sed Patria“.
  • При Командването за специални операции (SOCOM)което е операция на специалните армейски части, девизът на Специалните сили на армията на САЩ: известни още като Зелени барети (САЩ): е „De Oppresso liber“ или “  Да освободим потиснатите“, т.е. да освободим потиснатите. Това на Рейнджърите на Сухопътните войски: известни още като 75-и рейнджърски полк  е “  We lead the way“, което означава „On mène la course“; Sua Sponte или “  По собствено желание“ или “  De leur propre consentement“.

  Валутата на войниците в други държави

  След като се запознахме с повечето военни валути на великите сили, сега ще видим как изглеждат валутите в други, държави. Като например тези на войниците на европейския континент, както и списък на тези на войниците в други континенти.

  Валутите на войниците на европейския континент

  За да разширим още малко познанията ви, ще разгледаме валутите на войниците, които се намират в няколко държави на европейския континент.

  • В Швейцария се намира 2-ра батарея на Артилерийското офицерско училище (Pz/Art OS 22), чийто девиз е „Vive la Sainte Barbe, Vive l’Artillerie“.
   Има и 1-ва бронирана бригада, чийто девиз е „Semper Fidelis“, което означава „Винаги верен“, и чийто батальон за командно осигуряване 1 означава „Ние правим невъзможното“. За ротата ловци на танкове той е „Semper Primi“ или „Винаги първи“. Девизът на командването на специалните сили е „Honor, modestia, unitas“, което на френски език означава чест, скромност и единство. Девизът на пехотните гренадири е „Semper fidelis“ или „Винаги верен“.

  • В Обединеното кралство, в британската армия, девизът на Кралския танков полк (RTR) е „Fear Naught“, което означава, че не трябва да се страхуваш от нищо.
   Девизът на 1-ви гвардейски гвардейски гвардейски полк (1st Grenadier Guards) от пехотните и кирасирските бригади по старшинство е „Honi soit qui mal y pense de l’Ordre de la Jarretière“. Същото се отнася и за Кралския полк на фузилерите. За британските SAS девизът е „Който се осмели, печели“, както е и за френската 1-ва пехотна парашутна група. Девизът на драгуните от Кралските военноморски сили е „Ако искаш мир, готви се за война“). Този на 1ʳᵉ батарея на Кралския артилерийски полк е „Ubique (което означава навсякъде) и Quo fas et gloria ducunt (което означава: там, където властват дългът и славата)“.
  • В Канада девизът на канадската армия е „Vigilamus pro te“, което означава „Ние защитаваме нашите домове и нашите права“. По този начин този на 1ʳᵉ канадска дивизия е „Agile, polyvalent, ready“ или “  Agile, Polyvalent, prêt“. Девизът на 34-та канадска група за оборудване е „Сражавай се, победи или умри“. Девизът на
   Кралските канадски хусари е „Non nobis sed patria“, което означава „Не за себе си, а за страната си“. Девизът на 35-та канадска група за оборудване е “  Чест и смелост“.
  • ВБелгия, Кралското военно училище и Националната жандармерия имат за свой девиз „Rege duce pro jure et honore“, което означава да служат на родината и краля, с чест и справедливост. Този на парашутните батальони 3ᵉˢ е „Straight Ahead“ („Право напред“). Във 2-ра рота линейна пехота девизът е „Да искаш, означава да можеш“. За chasseurs à pied той е „Tresignies, nous te suivons“ („Трезинье, ние ви следваме“). За chasseurs à cheval той е „De gueules et d’or – A jamais, j’y crois“. А за отдела за инженерно обучение той е „Res non verba“ или „Дела, а не думи“. Девизът на CIS des transmissions 5TTr / 5Gp е „Ubique et Semper“, което означава навсякъде и винаги.

   quelle-est-la-devise-des-soldats

   Списък на валутите на войниците в други континенти

   Най-вече да разгледаме валутите на войниците, намиращи се в няколко държави в други континенти.

   • В Русия, в руската армия, девизът на скирмингерските батальони, латвийска пехота, е „На блока слагам глава, за да защитя родината си“. За 1ᵉʳ бойния отряд на Даугавгрива той е „Не тъгувайте, войници, сребърното слънце изгрява“. За 2-ия боец от Даугавгрива то е “ В трудни за родината времена нейните синове трябва да отидат да ѝ помогнат“. Девизът, използван от Ракетните войски със стратегическо предназначение на Руската федерация, е „След нас тишина“.

   • В Израел, в Армията за отбрана на Израел, лозунгът на 2-ра батарея на артилерийския корпус е „Без подкрепа пехотата няма да се движи“, което означава, че артилерията е царица на битките. За бойните инженери той е „Това, което е трудно, ще го направим днес; това, което е невъзможно, ще го направим утре“. Девизът на мароканските парашутисти пехотинци е „Иновации, лидерство, пример и победа“. Този на израелската служба за вътрешна сигурност е “  защитникът, който няма да се страхува и който няма да бъде видян“.
   • В Кот д’Ивоар:девизът на националната жандармерия е „Pro patria prolege“, което означава: за родината и за закона.  Този на военната пожарна група (GSPM) е “  Спаси или загини“. За батальона на пехотата и кирасирите 1ᵉʳ девизът е „Second de personne“. За инженерния батальон на 1ᵉʳ той е „Често строя, понякога разрушавам, винаги служа“. Девизът на ескадрон 4/1 паракомандо кирасири е „Потта спасява кръвта“. Девизът на Републиканската гвардия е „Facta non verba“. За училището на въоръжените сили (EFA) той е „Научи се да побеждаваш“. Този на школата на жандармерията в Абиджан е “  Сила и знания за родината (Patria) и закона“.

   • В Австралия, в австралийската армия, Кралският австралийски транспортен корпус има за свой девиз „Par Oneri“, което означава “  За чест“.
    Девизът на 1-ви команден полк е „Strike Swiftly“, което на френски език означава „Удряй бързо“. Девизът на 4-ти австралийски бял кон е “  Tenax et fidelis“ или “  Непоколебим и верен“ или “  Стабилен и верен“. Същото важи и за 16-и лек конен полк. Лозунгът на Военновъздушното командване е „бдителни и готови“. Девизът на Бойната авиационна група е „Защитавай и нанасяй удари“. А това на 81-во крило е „Готов за бой“, което означава “  Préparer à combattre“.

   Известни военни девизи

   Необходимо е да ви напомним, че девизите са част от елементите, свързани с военната символика. Можем да видим, че някои военни девизи са много известни. Всъщност, за
   да разберете повече, ще ги разгледаме по-долу.

   quelle-est-la-devise-des-soldats

   Кой девиз е сила и чест?“

   • Съществено важно е да се знае, че този девиз „Сила и чест“ е заимстван от легиона на Древен Рим. Когато обаче войниците отиват на война, има хора, които твърдят, че този девиз е бил викът на гладиаторите преди боеве на арената. Така други групи специалисти изразяват от своя страна мнението, че това е гръцко-римски лозунг за борба, тъй като е измислен през XIXᵉ век от гросмайстора на Наполеон на име Жан Екзбрейа. Въпреки това може да се каже, че лозунгът „Сила и чест“ наистина е бил римски лозунг. Но в него не е имало нищо официално и затова не е бил използван от някоя конкретна корпорация. Въпреки това, по дифузен начин в контекста на бойните действия. Този лозунг е бил просто популярен и цивилизационен поздрав, целящ да напомни един на друг откъде идваме и към кой ценностен ред, сме се привързали.

   При това латинският превод на този лозунг предизвикал втори дебат сред латинистите: докато по отношение на превода на„l’honneur“ с„чест“ имало единодушно съгласие, спорът се отнасял до „Сила“. По този начин възниква въпросът дали става дума за„Fortitudo“. Fortitudo“ физическата сила и мъжествената способност да се предприемат действия, дори да се упражнява насилие? Никой обаче не е взел решение в действителност. Така най-често приетият превод е“ Fortitudo et honor“ за феноменалното и по-малко нюансирано измерение на силата, която, когато е проявена, дава възможност да впечатлим противника.Всъщност нашето разбиране за формулата разкрива и кои сме ние и какво очакваме.

   • Това е
    причината да се чудим защо този лозунг на легиона е известен и се използва от много войнишки части. При това, каквото и да е точното му изпълнение, поздравът „Force et honneur“ наистина е това взаимно насърчаване на действията, взаимното предписание да се действа добре между другарите по оръжие. Силата се налага, за да си сътрудничим по време на сраженията и най-вече, за да останем живи след битката. Това е пожелание към този, който бива поздравяван, да има енергията и всички умения, за да оцелее в битката. Оцеляването е първият императив на всеки боец на бойното поле. Ето защо пожелаваме за този лозунг на легиона по-специално „Сила в честта„. Защото това оцеляване в битката трябва да се извършва с чест. Тоест да се изправиш срещу врага, без да се отдръпнеш, без да се страхуваш или да избягваш удара, без да се отклоняваш, да поразяваш враговете в обсега на действие и да спасяваш застрашените другари около теб. Например: „Пожелавам ви сила и чест преди битката и ще бъда там, за да се погрижа да се държите добре по време на битката. Слава и чест, ако се държиш като герой в очите на всички. Но срам и безчестие за теб, ако избягаш или ако проявиш страх по време на битката, всички ще те видят и репутацията ти ще бъде опетнена, ако не се държиш като този брат по оръжие, когото поздравих и на когото бях гласувал цялото си доверие. Липсваше ти смелост“.
    Оттук нататък Смелост, думата е на лице: това изключително положително качество на сърцето, приветствано от всички и по всяко време.

   Други известни военни девизи

   От всички лозунги, които видяхме по-рано, виждаме, че един от най-известните военни девизи е този на Корпуса на морската пехота на САЩ: „Semper fidelis“.
   Но това е и девизът на 47ᵉ полк линейна пехота във френската армия. Така сред известните девизи на френските войници можем да цитираме по-специално:

   • La sueur épargne le sang du 2ᵉ escadron d’éclairage du 4ᵉ régiment de dragons.
   • На Земята като в Рая от 6ᵉ полк бойни хеликоптери.
   • За такива мъже няма нищо невъзможно от 93ᵉ полк линейна пехота.
   • Докато е останал някой от 3ᵉ régiment de chasseurs d’Afrique.

   Още повече, че в рамките на другите армии знаем по-специално:

   • Per adua ad astra, преведено като През несгодите към звездите на английски език, от Кралските австралийски военновъздушни сили и Кралските военновъздушни сили на Британската армия.
   • Това ще стане от 13ᵉ кавалерийски полк на армията на Съединените щати.

   При това можем да отбележим, че много подразделения на чуждестранни войници използват френски език за своя лозунг, като например:

   • Всички за един, един за всички от 15-ти-ти кавалерийски полк на армията на Съединените щати.
   • Като могаот 20ᵉ пехотен полк на армията на Съединените щати.
   • Honi soit qui mal y pense

   Leave a Reply

   Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *