Какъв е калибърът на пистолета?

Калибърът може да се каже, че е един от принадлежностите, необходими за  използването на оръжие. Знаейки, че оръжието може да се използва по различни причини и че има няколко вида оръжия в зависимост от вашите нужди, като например за лов, например. Оттук нататък изглежда очевидно, че калибърът варира в зависимост от вида на оръжието, което използвате. Въпреки това, ако сте сред начинаещите ловци, може да се окажете объркани от понятието какъв калибър да използвате. Затова е важно да се ориентирате добре в него, за да можете да определите правилните инструменти, които отговарят на вашите нужди. Освен това в тази статия ще ви предоставим цялата необходима информация, която трябва да знаете за калибъра на оръжието. Така че, преди всичко, не се колебайте да посетите нашия онлайн магазин Military Surplus  за да направите своята покупка на военни аксесоари ( мъжки и дамски рейнджърски обувки военни чорапи, камуфлажни мрежи, …) или да получите съвети и напътствия, за да изживеете най-добрите си приключения. Разполагаме с всички армейски артикули, от които се нуждаете.

hammock-canvas-parachute

Как работи калибърът на оръжието

За да използвате едно оръжие, е важно да знаете как работи то. При това положение,
като част от задължителните елементи на едно оръжие, е важно да знаете и как работи калибърът му, за да можете да го използвате добре.

Военното оборудване, което може да ви бъде полезно в ежедневието (маскировъчна мрежа, маска, ръкавица, …), се предлага в Surplus-Militaires. Елате и открийте!

Какво е предназначението на калибъра на оръжието?

Знаем, че калибърът е вътрешен диаметър на огнестрелните оръжия и артилерийските оръдия. Затова е важно да се знае също, че калибърът на дадено оръжие най-често се използва за обозначаване на най-големия диаметър на снарядите, но също така понякога и на цевта, която тогава се измерва или в най-дълбоката, или в горната част на нарезката. При нарезната цев разстоянието се измерва между противоположните земи или между прикрепените жлебове.

 • В артилерията калибърът е също единица за измерване на дължината на тръба. През определен период, особено напоследък, обаче калибрите са относително стандартизирани и за идентичен калибър могат да бъдат предназначени различни боеприпаси. Вследствие на това две оръжия с цеви с еднакъв диаметър не винаги ще могат да стрелят с едни и същи боеприпаси, тъй като няма да е възможно да ги заредят, т.е. поради дължината и/или формата на различните патрони, или защото изстрелът ще бъде неточен или дори частично разрушителен или опасен. <...> За едни и същи боеприпаси обаче енергията на снаряда, напускащ дулото, може да варира в зависимост от дължината на цевта. Праховият заряд, теглото на куршума (в зърна или грамове) и формата на снаряда също са важни фактори.
 • С други думи, има изключение за гладкоцевните пушки, за които калибърът в единици на килограм съответства на броя на кръглите куршуми с добър диаметър, които могат да бъдат направени от един килограм олово. По този начин диаметърът на цевта е обратно пропорционален на корен от куба на калибъра.
 • При древните артилерийски оръдия калибърът съответства на теглото в килограми на използваната от оръдието сачма. Най-голямото парче е било с калибър 33 фунта. Тези калибри се използвали до XIX век. Приблизително по това време появата на съвременните боеприпаси с медни патрони и несферични снаряди прави това съответствие остаряло.

Как да разчитаме калибъра на оръжието?

За използването на калибъра е важно да се знае как се разчита. Оттук нататък
, има две школи, които показват как се чете калибърът на оръжието.

 • Първата е европейска, т.е. калибърът за конвенционалните оръжия се изразява в милиметри(5,56, 6,5, 6, 7, 9,3 и т.н.). Това европейско четене информира за дължината на гилзата (7×64, 9,3×62, …). Това дава повече информация за капацитета на презареждане на праха, дори ако не знаете диаметъра на гилзата. То също така дава известна представа за енергията на патрона.
 • Вторият показател е англосаксонският показател, който се изразява в стотни от инча (1 инч (in) = 25,4 мм) или в хилядни (222, 223, 243, 25, 270, 300, 400, …) в зависимост от производителя. В този случай разчитането е малко неясно, защото много често е придружено само от името на дизайнера му, годината на създаването му или касетата, от която произхожда. Като цяло споменаването на „magnum“ се изразява в наличието на видим колан в основата на гилзата и доста горещ прахов заряд.

Характеристики на калибъра на оръжието

Калибърът на оръжието има своя специфика. При това положение, с
оглед на по-доброто разбиране, ще разгледаме различните съществуващи калибри, както и разликата между някои от калибрите.

qu-est-ce-que-le-calibre-d-une-arme

Различни видове калибри

Калибрите могат да бъдат сортирани според размера и разделени на различни калибри. Но терминът се използва главно за вътрешния диаметър на тръбата на цевта, независимо дали тя е на малко огнестрелно оръжие, като пистолет и пушка, или на оръдие. Оттук нататък
калибрите се разделят на четири общи категории според размера, а именно:

 • Малък калибър , който се отнася до калибри с диаметър 0,32 инча или по-малко. Пример: калибърът на патрона 45 ACP за пистолет, използван за тренировъчна и спортна стрелба, ударният патрон също се използва в малокалибрените оръжия. Предимството на този ударно-сигнален патрон се състои в простото и евтино производство.
 • Среден калибър се отнася до калибри с диаметър между 0,33 и 0,39 инча.
 • Калибърът голям калибър се отнася до калибрите с диаметър 0,40 инча или повече. 460 мм е оръдието с най-голям калибър, носено от военен кораб.
 • Исторически миниатюрният калибър се отнася до калибри с диаметър 0,22 инча или по-малко.

В допълнение, боеприпасите се класифицират в категорията на вида оръжие, за което по принцип са предназначени, но все пак има и изключения.

 • За Категория А: това са метални боеприпаси, равни или по-големи от 20 мм.
 • За Категория В: това са боеприпаси за гладкоцевно оръжие с калибър, по-голям от 8. Те са забранени за ловуване. Тук се включват и боеприпасите, предназначени за пистолети, с изключение на някои калибри, като 25-20 Winchester (6,35×34 R) и 38-40 Remington (10,1×33 Winchester), пистолетния калибър 9×19 със скорост 377 m/s, който е боеприпас за полицията.
 • За Категория C: те се подразделят на три с различни режими. Съществува например 44 калибър Remington magnum (250 оловни сачми), Пушки 222 Ремингтън, пушки 22LR за стрелба на 100 м, пушки 308 Уинчестър за стрелба ( патрони за пушка) , има и реплики на пушки Уинчестър в калибър 357 магнум.
 • За категория D: има две условия, от които трябва да се стреля само с патрони без метални гилзи и боеприпасите трябва да са заредени с черен прах. Например боеприпаси, които могат да се използват в оръжия със сгъстен въздух, които се считат за огнестрелни оръжия съгласно Наказателния кодекс. Пример: пушка с пелети и пистолет с пелети.
 • Съществуват
  неутрализирани боеприпаси, които са определени от кодекса. Отбелязва се, че вече не е необходимо да сте оръжеен майстор (например гумени топчета 500 калибър), за да неутрализирате патрон за пушка, но все пак трябва да внимавате с гилзи и запалителни снаряди, които са опасни.

Каква е разликата между 12-ти и 20-ти калибър?

 • Кубикът 12-ти калибър, съдържащ 9 грана олово, е най-разпространеният боеприпас, използван в пушките и се използва в някои полицейски бойни пушки. Той може да бъде описан като „универсален“, тъй като може да се използва както за спортна стрелба, така и за лов. Разнообразните патрони са подходящи за всички видове дивеч и благодарение на тях можете да постигнете значителна стрелкова мощ. Патронът е с диаметър 20 мм и съдържа малки сачми, големи сачми или куршум. Дължината му съответства на оптималната дължина на патронника на пушката.
 • Калибърът 20 е експертен калибър. Той е подходящ за млади ловци и жени. Като такъв, моделът 20 се възползва от тегло, което оптимизира неговата маневреност и скорост на стрелба. Той е особено интуитивен и се оказва отличен спътник за лов, тъй като е много лек и надежден.

Избор на калибър на оръжието

Когато избора на калибър, ще трябва да се информирате за енергията на патрона, бръснача на траекторията му в зависимост от вида лов, за който е предназначен и разстоянието на изстрелите, както и за наличния избор на вида на снаряда. При
това положение е необходимо да познаваме най-често използваните калибри и да знаем кой е най-добрият сред тях.

what-is-the-calibre-of-a-gun

Най-често използваните калибри

Най-често използваните калибри са:

 • Тези, които се използват за модерните ръчни оръжия : например 20, 16 представлява междинен калибър между 12 и 20./strong>, 12, 10, 8 само в промишлеността за разбиване на амалгами в пещите.
 • Тези, които се използват за модерните артилерийски и конни оръдия : например 20 mm за изтребители и танкове, 203 mm за американските артилерийски оръдия и все още на въоръжение в някои страни (M110), 3 mm заstrong>410 и 28 често се използват от посветени или любители на изящни или престижни оръжия.

Кой калибър е най-добър?“

За да направите правилния избор, от съществено значение е и избор на най-добрия калибър. За целта говорим за многоцелеви калибри.  Те често се използват от хора, които  имат само едно оръжие и го използват за всички видове лов. Този тип калибър е много практичен, но трябва да предлага поне три характеристики, а именно:

 • Силата: което означава, че когато снарядът удря целта, той предава енергия, произтичаща от масата и скоростта. От значение тогава е начинът, по който енергията се предава на целта. Това зависи от много фактори, като например състава на куршума, вида на дивеча, точката на попадение, ъгъла на проникване и т.н. Въпреки това има минимални стойности, които трябва да бъдат постигнати, за да бъде куршумът ефективен и да убива чисто. Те се изразяват в съотношението тегло/скорост за даден дивеч.
 • Ефективният обсег е произведение от два фактора, включващи минималната енергия на удара и оптимално зададената точка за дадена зона на убиване на вашето оръжие и боеприпаси. Това позволява на ловеца да стреля без корекция в повечето случаи, тъй като по-голямата част от изстрелите се произвеждат на разстояние над 200 метра.
 • Адаптивност: знаейки, че не стреляте с едни и същи куршуми по сърна, както и по голям елен или дива свиня, така че ако разполагате само с едно оръжие, трябва да търсите адаптивност, което е различно от универсалност. Трябва да се отбележи, че гъвкавостта е способността на вашето оръжие да се адаптира към различен дивеч. От друга страна, адаптивността е способността на патрона да изстрелва няколко тежести на снарядите, за да се постигне тази гъвкавост.

И преди всичко не се колебайте да посетите нашия онлайн магазин Military Surplus, за да направите своята покупка на военни аксесоари и военни бижута

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *