Как да избера дихателна маска?

Всъщност терминът „маска“ не е от вчера, той се появява благодарение на наблюденията на първите учени и лекари и започва с опити по време на работа. Ако се обърнем към историята, още от древността маската винаги е заемала важно място в цивилизацията. Изработени от леки материали, те се появяват в театъра, а през Ренесанса стават модерни в цяла Европа.  Преди това са били използвани от буржоазната класа, но времето еволюира и те са възприети от средната класа.

Но понятието отива по-далеч и през цялата история на маската се приписва защитна функция. Първите са открити при Римската империя, за да предпазват от токсични изпарения преди 2000 години. Тя обаче е действала и като въздушен филтър. Нека продължим с историята, носенето на маски е отбелязано и в периодите през XIV и XVII век по време на голямата чумна епидемия.

Тогавапо време на Първата световна война, когато сме били изправени пред конфликти със задушливи газове, някои masque a gaz radioactivité се появяват, за да противодействат на токсичните радиоактивни газове.

По дефиниция защитната маска е апарат или устройство, което предпазва човек от вдишване на вредни елементи или липса на кислород. Тя филтрира аерозолите и може да бъде за многократна употреба или за еднократна употреба.

Masque nrbc

Как да изберем своята дихателна маска ?

Различни критерии могат да ви помогнат да изберете кои да използвате. Трябва да се отбележи, че всичко ще зависи от средата, в която живеете, и от свързаните с нея рискове.

Критерии за избор на дихателна маска : 

 • Идентифициране на естеството на риска 

 Това могат да бъдатпрах, изпарения, газове и пари, които могат да достигнат до главата, очите и лицето. Като
пример, защитната маска е от съществено значение сред вашия комплект за оцеляване при ядрени бедствия.

 • Дъхателна способност 

Маската трябва да осигурява лесно вдишване и издишване, като същевременно предотвратява съпротивлението вътре. Освен това маската не трябва да създава мъгла върху очилата за хората, които ги носят. Тя трябва също така да осигурява оптимален комфорт и устойчивост за определен период от време.  

 • Най-високото ниво на защита

На първо място трябва да видите видовете частици, от които искате да се предпазите, и именно въз основа на тях бихте направили своя избор според наложения стандарт.

 • Приспособяване към лицето

Това се обяснява с факта, че ако маската не прилепва към кожата, въздухът може да навлезе на партура, като в този случай тя ще загуби филтриращите си способности. Ето
защо, трябва да изберете правилния размер и да проверите дали има теч или не, като същевременно осигурите комфорт на лицето си. 

Как да изберем дихателната си маска?

Различни видове маски за защита на дихателните пътища : 

Има много видове маски за защита на дихателните пътища, които можете да изберете в зависимост от средата и веществата, които се съдържат във въздуха. Съществуват три вида маски за защита на дихателните пътища на нива FFP1, FFP2 и FFP3. Трябва да се отбележи, че и трите са за еднократна употреба, но осигуряват комфорт при работа. За изясняване на идеите, FFP означаваFiltering Facepeice Particle, което означава, че това е полумаска, филтрираща срещу частици. Всяка буква има свое значение, от които букватаP означава Particle. БуквитеFF означават, че маската има част, наречена Faciale Filtrante. Накрая буквитеS /SSL съответстват на твърдо вещество или твърдо вещество и течност. Що се отнася до цифрите 1,2,3, те отбелязват степента на ефективност на филтриращата сила, отбелязана като ниска, средна или висока.

 • МаскиFFP1

Те обикновено са под формата на половин маска, като при това просто покриват долното ниво на устата и носа. Придържат се на място с помощта на еластична лента, която минава през задната част на главата. Те могат да имат или да нямат клапа вътре. Вентилът играе много важна роля в този тип маски, като улеснява дишането. Подобно на всички видове маски, нейната цел е да блокира проникването на аерозоли под различни форми, но също така и да филтрира микробите и бактериите.

Те действат срещу нетоксични прахове, като например дървесен, въглищен, циментов, метален  серен или стъклен воал и т.н. Така че, ако работите втекстилната, металургичната или дърводелската промишленост или ако се занимавате с обикновени   домакински дейности или почистване вкъщи, можете да използвате този стандарт, като изберете този тип маска.

 • ФФП2 маски

Състои се от лицева част, тя може да бъде полумаска или пълна маска, но винаги е снабдена с филтриращо устройство с клапан.
Това повишава устойчивостта към фини частици.

Този тип маскапредотвратява достигането на много фини и силно токсични частици като азбест, арсен, олово и вируси до дихателните пътища.  Носенето на маски FFP2 се препоръчва и за персонала, полагащ грижи по време на предаване на пандемията, като например медицинските специалисти, които са в контакт с пациенти. 

 • Маски FFP3

По-специално те предпазват от азбест, олово или дори керамични частици и някои вируси.
Те са особено препоръчителни, ако степента на концентрация на замърсяващите частици е много висока. 

Когато го носите, поставете лентата за нос нагоре и поставете ластиците нагоре и надолу. Използвайте и двете си ръце, като с едната поставяте маската на лицето, а с другата поставяте ластиците зад главата. 

Във връзка с приложението на тези три вида устройства, като пример,ако работите в областта на дограмата, достатъчна е маска за еднократна употреба FFP1, а от друга страна, ако ще работите със стъклена вата, предпочитайте използването на FFP3 за максимална защита.Това е високоефективно.

Как да изберем респираторната си маска?

Респираторна маска срещу хирургическа маска срещу немедицинска маска ?

Има ли разлика между респиратор и хирургическа маска ?

Разликата невинаги е видима от пръв поглед, но между тях има големи разлики.

 • Начин на действие 

Респираторните предпазни средства са предназначени да предпазват потребителите от частици, газове, въздушни излъчвания. Те трябва да се избират в зависимост от рисковете, които съществуват в работната среда, и от защитните свойства на всеки вид лични предпазни средства. Както се вижда по-горе, те се предлагат в няколко вида, размери и стилове и цени, като всеки от тях има свой начин на работа и ефективност.

От друга страна,хирургическите маски или още медицинските маски, както подсказва името, най-често се използват в болнична среда. За здравните специалисти те ги използват като лични защитни маски. Основната им роля е да предотвратяват замърсяването с по-големи частици, които могат да дойдат от служителите. Освен това те могат да се използват за намаляване на риска от попадане на пръски кръв, пръски и секрети до носещия ги. С роля за ограничаване на разпространението на инфекциозни агенти те могат да се носят от пациент за безопасността на хората около него.  

 • Поставяне върху лицето 

Устройства от типаFFP носят код, който описва употребата им, за която са одобрени. Те се произвеждат с цел да се осигури прилягане върху лицето. Поради това можете да избирате между различни размери и модели, така че да не седят неудобно върху лицето. Всеки път, когато човек носи респиратор, трябва да се проверява стегнатостта. 

Въпреки това, хирургическите маски са проектирани по стандартен начин, няма реално стегнато прилягане към лицето.
 От друга страна, можете да регулирате чрез различни методи, като регулирате закопчалките или щипката за нос, например по време на употреба. 

 • Филтрация и ограничение на употребата

95% от аерозолните частици се улавят от филтрите на респиратора. В противовес на товахирургическите маски не филтрират ефективно малките въздушни частици. Употребата зависи от характеристиките на всеки продукт, които можете да видите в инструкциите за употреба.

Обикновено и двата продукта са заеднократна употреба, т.е. за еднократна употреба.  За медицинските маски се използват при един пациент, докато за ЛПС те трябва да се изхвърлят, когато са повредени или замърсени с някакво вещество, например кръв или други течности.
Трайността им е от три до четири часа, като трябва да ги сменяте и да не докосвате вътрешността им.

Как да изберем респираторната си маска?

Какво е немедицинска маска ?

Разликата между тази и първите две е, че тя може да бъде и домашно направена или купена.
Тя е била много известна по време на пандемията от ковида 19, защото хората са били насърчавани да носят немедицински маски на обществени места. Това е било с цел да се поддържа социална дистанция, особено на най-оживените места. Те се наричат още покривала за лице и функцията им е да намаляват обема на аерозолите и микроорганизмите, които попадат във въздуха, когато кашляте, кихате, смеете се или просто говорите. 

За да носите този вид маска, трябва да вземете предвид следните характеристики, като всяка покривка за лице трябва :

 • Изработена е от въздухопропускливи материали и да носи слоеве от филтриращи материи.
 • Покрива удобно носа и устата, без да оставя пролуки, и да е фиксирана на главата
 • Сменя се възможно най-скоро, в случай че се замърси или е много влажна.
 • Немедицинската маска е за многократна употреба и вместо да я изхвърляте, можете да я почистите.
 • Не я носете повече от 5 часа.

Как да получите своята маска?

В заключение, наистина е важно да защитите тялото си, дихателните си пътища с дихателна маска, която е най-подходяща за вас.
В surplus-millitaire.fr предлагаме маска за дихателни пътища CBRN. Тя има по-специфична роля в действието срещу вредни ядрени, радиологични, биологични и химически агенти.  Това е качествена противогаз, като същевременно защитава и от въздействието на ядрените вълни. Те предлагат много предимства, както и другите ни продукти. Ние ви предлагаме най-доброто качество на най-добрата цена. Независимо дали сте в армията, или не, тази маска може да бъде полезна при много обстоятелства. Ако тази маска ви говори нещо, моля, свържете се с нас за подробности. Имаме репутация на компания с качествени услуги, а безплатната доставка е една от тях. Разполагаме с широка гама от възможности за избор, от които можете да избирате. Нещо повече, възползвайте се от нашето следпродажбено обслужване, което ще се погрижи за вас 24 часа в денонощието, ако имате нужда от нещо. Просто
въведетеsurplus-millitaire.fr и всичко е готово.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *