Как да почистя правилно часовника си?

Както всеки механичен инструмент, часовникът се нуждае от редовна поддръжка, за да работи перфектно. Независимо дали става въпрос за часовници, които се носят ежедневно, елегантни часовници, военни часовници, те функционират по доста сходен начин. Важната задача по време на тази грижа възниква по-специално при почистването. Корпусите на часовниците, стъклата, металните гривни и ключалките трябва да се почистват колкото е възможно повече. Вече има специфично почистване на часовници или грижа в домашни условия, или в сервиз на часовниковия механизъм. По този начин технологията на устройството може да бъде от съществено значение за блестящите резултати на изображението, освен за производството на бижута. 

 

Montre bracelet militaire

 

Как да почистим метална каишка на часовник?

С течение на времето блясъкът на металната каишка на вашия часовник може да избледнее, тъй като тя натрупва мръсотия и замърсявания. Нещо повече, това може да повреди металната ви гривна, ако не полагате грижа за почистване. По същия начин този издръжлив аксесоар може да ръждяса след често излагане на течности. Ето
защо е важно да поддържате часовника си, като просто го почиствате.

За гривни за часовници, които се носят редовно, обаче това трябва да се прави веднъж месечно. За по-малко носените това може да се прави на всеки няколко месеца в зависимост от износването. Когато се виждат петна по повърхността, можете да нанесете върху металните гривни или ленти неутрален почистващ препарат, смесен с малко чиста течност. 

Така че, следвайте без колебание стъпките на инструкцията, за да освежите новия вид на металната каишка на вашия часовник:

 • Стъпка 1: свалете часовника от металната каишка.
 • Стъпка 2: избършете първоначалния прах и замърсявания.
 • Стъпка 3: накиснете гривната в сапунена течност.
 • Стъпка 4: внимателно почистете гривната с малка четка и изплакнете.
 • Стъпка 5: подсушете с мека кърпа от микрофибър. Накрая полирайте и запечатайте за постигане на висококачествен завършек.

  Измиване на каишка за часовник от неръждаема стомана 

Кииишките за часовник иноксидиращи се  ще запазят елегантността си за дълго време, ако се полагат подходящи грижи. И все пак от време на време може да се наложи измиване, тъй като се натрупват прах и мръсотия от ежедневното износване. По подобен начин е необходимо да почиствате каишката на часовника по едно и също време. Разбира се, този елемент може да се измие със смес от мек сапун и чиста течност с помощта на четки за зъби. 

Но все пак почистването на вашия часовник от неръждаем елемент е доста сложно и вие не смятате, че сте готови за тази задача.
Затова го занесете на местния бижутер или в най-близкия сервизен център за професионално измиване отвън. 

За да избегнете повреди на вашата гривна, никога не прилагайте химически почистващи препарати. Така че следните методи са лесни за изпълнение, за да измиете правилно гривната си от неръждаем елемент: Първо свалете Часовника си от гривната съгласно инструкциите на производителя. След това накиснете каишката на Вашия Часовник в малка купа, пълна с вода сапун или спирт за търкане, за да отстраните пясъка и мръсотията. Колко дълго ще я накисвате, зависи от това колко е замърсена. Накрая го извадете, като го избършете с мека кърпа. 

Как правилно да почистите часовника си?

Почистване на почерняла стомана 

На първо място, има няколко начина за отстраняване на черни петна от неръждаемия елемент на часовника. Най-класическият е почистването със сапунена течност. Това е просто, просто го измийте с сапун по ваш избор и изплакнете гривната обилно с чиста течност, за да отстраните всички замърсявания и остатъци от сапун. По същия начин съществува и метод за измиване с помощта на сода бикарбонат. Просто смесете една лъжица сода за хляб с малко течност, за да се получи паста. След това го почистете внимателно с търкачка с мек косъм.

Впрочем, можете да го накиснете и в лимонов сок за няколко минути, за да подейства. В
края на една от тези стъпки никога не забравяйте да изплакнете и подсушите с чиста кърпа .

Как да почистите връзките на часовника?

Трябва да се успокоим, че измиването на връзките на часовника  е сравнително лесно и изисква само няколко материала.

Трябва ни само течност, почистващо средство с мек косъм. Ако обаче не разполагате с такава, нашият съвет е да използвате четка за зъби , която трябва да е суха и чиста. По същия начин чиста микрофибърна кърпа и антибактериални кърпички ще бъдат основен инструмент за почистване на връзките на вашия часовник. 

Първо свалете гривната от часовника. След това вземете почистващия уред с мек косъм и го навлажнете в течността. Въпреки това можете да потопите и бралетката директно в чистата течност за няколко секунди, но това не е много внимателно. След това добавете малко сапун и внимателно разтрийте мрежата, за да я почистите и да избегнете създаването на драскотини. След като приключите, изплакнете обилно в чистата течност. Накрая ги подсушете с меката кърпа, за да получите добър резултат за блясък.

Как да почистим вътрешността на часовник?

За да почистите вътрешността на часовник, първата стъпка е да го разглобите. След това го почистете с много суха четка с мек косъм с риск да повредите механизма или да ръждясате механизмите. Тази задача обаче е запазена само за професионалните часовникари, тъй като само те я владеят.

Всъщност все пак е необходимо да почистите вътрешната страна на циферблата и стъклото .за да се виждат добре индикациите на часовника

За стъклото обаче просто го избършете с влажна микрофибърна кърпа и половин лешник паста за зъби. Изплакнете го обилно и го подсушете със суха кърпа. Всъщност, възможно е също така да разглобите часовника и да преминете през ваната за ултразвуково измиване. 

Така че, за да почистите вътрешната част на циферблата:

 • Стъпка 1 : разтрийте го внимателно със специалния търкач и малко сапун или малък обем сапунена течност.
 • Стъпка 2 : изплакнете обилно с чиста топла вода, след като замърсяването е отстранено.
Как правилно да почистите часовника си?

Почистване на гумен часовник 

Преди да почистите гумен часовник и кожена каишка, трябва да обърнете внимание на короната на часовника. Причината за това е да се уверите, че винтът и дръжката на частта са насочени към корпуса на Часовника. След това натиснете инструмента за регулиране към правилния щифт, за да може да се огъне и да разруши частта.  

За да почистите Часовника, се нуждаете от сапунена течност и мека, еластична четка, за да почистите гумата. След като приключите,
изплакнете го обилно с чиста течност.

Още повече, можете да го измиете с топла вода и сода бикарбонат, като почиствате внимателно с четка. Ако се появи на упорито петно или трудно се отстранява като изхвърляне на плат или инкрустиран прах. В края на стъпката я изплакнете със суха абсорбираща кърпа.  

Може ли стоманата да се потопи под вода?

Някой вид стомана не може да се потопи под чиста течност. Когато влезе в контакт с течност, този елемент ще бъде податлив на корозия. Казано с други, по-познати термини, елементът ще ръждяса. Нещо повече, този необработен елемент е сплав иноксидируема , която по естествен начин ще се свърже с кислородните молекули, присъстващи във водата, чрез реакция „окисление-редукция“, известна като „окисление“.
Въпреки това някои видове от този елемент не се окисляват с висока скорост, както е в случая с неръждаемите елементи, описани като устойчиви, с ръждясване на повърхността само с 0,01 mm на година.
Всъщност, за да избегнем появата на ръжда по нашите бижута, силно препоръчваме да не се къпете, докато ги носите. По този начин елементът от неръждаема стомана е водоустойчив и издръжлив или устойчив благодарение на изпитаното му приложение.

 Почернява ли неръждаемата стомана?

По дефиниция неръждаемият елемент е смес, съставена от сплав на желязо, хром и въглерод. Процентът, използван за всеки компонент, е факт за неговата устойчивост на корозия. Така че устойчивостта на окисляване зависи от нейния състав. Следователно е възможно бижутата от неръждаема стомана да почернеят под въздействието на корозията. Това явление обаче е много рядко, тъй като са необходими няколко години, за да се появи 

Всъщност чешмяната вода не влияе твърде много на това явление. Все пак
е доста разумно да предпазвате бижутата си от фактори, които могат бързо да повлияят на явлението, като например морето. 

Кой метал е устойчив на вода?

Има няколко вида метали , които не ръждясват. Така че тези метали са устойчиви в течност като : 

 • злато, 
 • сребро
 • паладий, 
 • родий, 
 • сребро, 
 • титан, 
 • платина, 
 • стомана, 
 • неръждаема стомана 
 • алуминий.

За разлика от другите черни метали, алуминият не ръждясва, тъй като при окислението му по естествен начин се образува слой, който предпазва сплавта му от корозия. Ето защо той е най-устойчивият метал в течността. Всички метали, които са устойчиви в течност, не съдържат желязо или стомана. Но те биха могли да се окислят с атмосферен въздух. 

Lнеръждаем елемент или неръждаема стомана е най-често използваната за изработване на часовници и тя се счита за устойчива в течност.
 

Какви са ефективните и цялостни продукти за почистване на часовници?“

Концепцията за почистване с уреди и устройства за измиване на часовници гарантира най-високо качество на резултатите. Тя&nbspосигурява дълготрайност на материала.

В допълнение, съществува подходяща и специално разработена гама от измиващи продукти за почистване на часовници и дори бижута. Почистващият
препарат е продуктивен и старателно почиства петната от материалите, за да ги изсветли. 

Концентриран неутрален почистващ препарат на водна основа

Концентриран за много нежно отстраняване на замърсявания от износване и обработващи агенти в работилниците и производството. Този продукт може да се използва за всички метали, включително леки метали, пластмаси, меки камъни, перли и корали. При използването на неутралния почистващ препарат не се получава яркост. Всъщност
този продукт е идеален за Вашия часовник, украсен с перла или корал. 

Интензивен почистващ препарат

Този продукт е силно концентриран със силен ефект на яркост за отстраняване на замърсявания от износване, агенти за обработка и окисляване без амоняк. Освен това съдържа временно покритие против оцветяване.

Този интензивен почистващ препарат е валиден за бързо измиване на благородни и цветни метали, както и на техните сплави и бижута с твърди камъни. Това означава, че той е идеален за изсветляване на металната лента на часовника ви. Между другото, проверете украсата на Вашия часовник, тъй като този продукт не е подходящ за перли и корали 

Почистващ препарат за обезкисляване

Този продукт е изключително бърз и силно изразен обезкислител и избелител, особено за сребро и сребърни сплави. Предлага се в бутилка с широко гърло за директно потапяне. Съдържа временен филм против оцветяване. 

Химически почистващ препарат 

Водният разтворител за почистване е специално предназначен за почистване на часовници. В резултат на това вече не е необходимо да се изплаква в чиста течност след употреба. Нещо повече, обезмасляването без вода е ефективният обезмаслител за прецизни метални части, включително часовникови механизми и механични намотки. По подобен начин смазването без вода е готово за използване за уплътняване след почистване на часовниковия механизъм и прецизните части. И накрая, опитайте да приложите уплътняващата течност за уплътнения и статични часовници

Така адаптираните към приложението измиващи концентрати, изцяло изплакването в деминерализирана течност и сушилните завършват операцията по предлагане на измиване на часовника. Те са специално разработени, за да подпомогнат механичния ефект на измиване в ултразвуковата вана. В резултат на това, гривните на часовника могат лесно да бъдат изсветлени и/или дезоксидирани.

Всъщност, тук знаете правилната измиваща химия за различните приложения и материали за правилно почистване на частите на часовника и механизмите. Все пак ви препоръчваме да посетите нашия сайт, за да научите и други интересни съвети към тази статия. Но преди всичко не пропускайте да поръчате нашия най-нов висококачествен продукт с безплатна доставка.     

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *