Как се почиства ловно яке?

След забързания лов коженото ви яке е станало особено мръсно; чудите се дали да го оставите на пералнята, или просто да го избършете, за да не повредите тъканта му? Доста голяма дилема, нали? Тук ще ви дадем съвет за правилния начин за почистване на якето и евентуално за най-добрия избор на ловно яке?

Veste de chasse

Как да почистя моето ловно яке?

Правя с вода, с почистващи препарати? За да удължите живота на вашето ловно облеклопочистването трябва да се извършва правилно. Инструкциите са следните.

Защита на мембраната на облеклото

Мембраната е защита, която позволява на ловеца да остане сух по време на лов и да проветрява тялото си. Ако вашето яке е снабден с тях, имайте предвид, че трябва да избягвате добавянето на изплакващи средства по време на прането.Ако го направите, те ще се утаят в порите на мембраната и ще ги запушат, като попречат на тялото ви да диша правилно, когато носите дрехата.

Правете само с вода и естествено изплакване. След това изчакайте, докато дрехата изсъхне напълно, и след това съхранявайте евтино ловно яке на място с околна влажност и атмосфера (нито твърде висока, нито твърде ниска). По
този начин мембраната ще може да запази своите достойнства.

Отваряне на дрехите наобратно, за да ги изперете

Преди да изперете дрехата, закопчайте я и/или затворете циповете. След това я обърнете наобратно. Като затворите копчетата и закопчалките, ще ги предпазите от повреди от триене, които могат да възникнат по време на пране. Това също така предотвратява износването на барабана на пералната машина. Когато обръщате дрехите си наобратно, за да ги изперете, особено кожените жилетки, вие ги щадите, защото повърхността им не докосва барабана или други дрехи, пуловери, жилетки, копчета, закопчалки и др….

Почистете с кърпа

В повечето случаи, гъбата може да замени пълното изпиране. Всъщност при дрехи като кожени жилетки е лесно да избършете петно с влажна кърпа, отколкото с пълно пране. Това важи и за други дрехи. Разтриването на мокра кърпа върху зацапаните участъци често е по-бързо и по-ефективно.

Какво да правите, когато по дрехите ви има кръв?

За опитния ловец кръвта е неизбежна част от действителността. По време на последния си поход може да сте се наранили и да сте оставили кърваво петно върху дрехите си. Ако това е така, трябва да се отървете от него, и колкото по-скоро, толкова по-добре! За да направите това, ще ви е необходима мека гъба и ледено студена вода. Накиснете гъбата в нея и изплакнете петното. Ако петното продължава да съществува, добавете малко сол към водата и изплакнете отново. Солта помага за разтварянето на упоритите петна.

Най-важното е, да не използвате гореща вода!!! Последната проявява реакция към кръвта, което би направило премахването на петното много трудно, ако не и невъзможно.

Как се почиства ловно яке?

Как се пере непромокаемо яке?

На първо място, нека разгледаме честотата на почистване: силно се препоръчва да не перете якето твърде често , тъй като всяко пране намалява неговата водоотблъскваща способност.
 
Всъщност, да се окаже, че перете водоустойчива дреха, е особено рядко след каране по пътека (освен ако нарочно не се търкаляте в калта по време на дъжд), но по-малко, когато сте карали велосипед.

В зависимост от ситуацията, ето какво трябва да направите, за да запазите дрехите си чисти.

Когато външната част е мръсна

Прекаляли сте се твърде силно по време на колоездене и сте паднали в калта? Направете следното:

 •      Изчакайте, докато калта изсъхне.
 •   Изтръскайте дрехата си навън, за да се отървете от възможно най-голяма част от засъхналата пръст. Можете също така да ударите дрехата си в повърхност като дърво или стена, достатъчно широка, за да направите това.
 •   Ако след това все пак останат следи,  погребете гъба и почистете зацапаното място, без да търкате, за да не промените водоотблъскващата способност на якето си.

Когато дрехата ви мирише лошо

Не е минало достатъчно време, откакто сте я прали, решавате да проверите състоянието ѝ и забелязвате, че мирише лошо? Вкарайте я в пералнята, но първо следвайте този набор от стъпки.

 •      Затворете всички джобове, закопчалки и копчета.
 •   Следвайте инструкциите на етикета на якето  докрай, за да изберете правилната температура. Някои перални машини разполагат със специална програма “на открито“.
 •   Влагайте възможно най-малко перилен препарат, за да избегнете остатъци.
 •   Настройте цикъла на центрофугиране на пералната си машина на минимум, за да избегнете увреждане на водоустойчивия ефект на дрехата.
 •   Препоръчайте втори път, за да се уверите, че целият перилен препарат е изчезнал.

Как да изсушите непромокаемо яке

Имате две възможности:

 •        Оставете го да съхне на равно място, на закачалка или на открито.
 •  Използвайте сушилня, като я обдухвате с много нежен въздух, като не забравяте да затворите всички отвори (ципове, копчета, закопчалки).
Как да почистим ловно яке?

Как да възстановим качеството на непромокаемите якета

В наши дни, когато носите якето си по време на проливен дъжд, усещате, че се мокрите поне малко, което преди не беше така. Затова се чудите дали не се е изчерпал хидроизолационният му ефект.

Ефективно, с течение на времето водоотблъскващият характер винаги се изчерпва, но не изпадайте в паника! Има
начини да възстановите формата на жилетката си.

Използвайте сушилня

Това е първият рефлекс, който трябва да имате. Важно е да знаете, че тя може да активира отново водоотблъскващото действие на тъканта. След химическо чистене и излагане на открит въздух изсушете дрехата си директно в сушилнята, като внимавате да изберете кратка, деликатна програма за сушене.

Съчетаване на пране и след пране

Тези две действия реактивират водоотблъскващата обработка на дрехата по прецизен и траен начин.
Процедирайте, както следва:

 •      Пране: Добавете почистващ препарат за водоустойчиви продукти. Това помага на якето ви да бъде водоотблъскващо.
 •  Импрегниране: За да изперете дрехите си, използвайте течност за реактивиране на водоустойчивост в басейн с вода с температура 30°C за около петнадесет минути накисване или в пералнята си .
 •   Активиране: Този последен етап се извършва чрез прилагане на топлина. След като е изсъхнала на въздух, използвайте сушилнята си или пък поставете сухата си дреха плоско върху сушилнята, след което  я изсушете на слаба топлина.

Използвайте специален спрей

Това е продукт, чиято ефективност е бърза и гарантирана. Напръскайте ловната си жилетка с този спрей, но все пак внимавайте да спазвате условията му за употреба. Не бихте искали да рискувате да получите замайване, нали?

Нашият онлайн магазин предлага богат избор от водоустойчиви течности и спрейове, които редовно обезводняват вашите ловни якета.

Какво никога не трябва да правите с непромокаемите якета

Освен това, за да се съобразите с грижата за вашите дрехи , трябва да вземете предвид и нещата, които не трябва да правите!  Сред тях има две:

 •        Гладенето им : Когато става въпрос за чиста кожа, това е добре, стига да настроите ютията на минимална температура. Ако обаче дрехите ви имат значителни водоустойчиви свойства, които надделяват над кожата, избягвайте да ги гладите, тъй като това може да я повреди.
 •   Нанесете омекотител за тъкани, когато ги перете : Голяма грешка ! Трябва да се отбележи, че омекотителят за тъкани е специално предназначен да попива в тъканта, което вероятно значително ще намали водоустойчивостта на вашата ловна жилетка.
Как да почистим ловна жилетка?

Как да изберем правилното ловно яке

Както всички знаем, ловът не е дейност, която не крие опасности. Могат да се случат всякакви инциденти или непредвидени събития (гръмотевични бури, дезориентация, изолация и т.н.). Ето защо,
преди да се впуснете в лов на дивеч, е изключително важно да разполагате с аксесоарите, от които се нуждаете не само за безпроблемното протичане на лова, но и за вашето оцеляване.

Достатъчно вода за похода, аксесоари за оцеляване и подходящо облекло.
 
Ето критериите, които трябва да вземете предвид, когато избирате своята ловна жилетка.

Подходящи метеорологични условия

Подходящите метеорологични условия са един от ключовите елементи , които трябва да вземете предвид, когато избирате своето облекло за лов. Какво трябва да носите, ако вали сняг, дъжд, е горещо или хладно? За
да разберете това, трябва да базирате избора си на две неща:

 •        Регионът: Метеорологичните условия са различни в различните региони. Например, през декември в някои региони има повече валежи, отколкото в други; или есенният сезон не показва еднаква мекота на температурите във всички региони. Ако обичате всеки път да променяте местата за лов, трябва да се информирате за всяко едно от тях.
 •   Сезонът: Препоръчва се да носите стандартна жилетка в началото на всеки сезон, но когато той се развива, това е съвсем различна история. Всъщност, все пак няма да облечете лека жилетка в средата на зимата. В този случай ви е необходима вълнена жилетка.

Таблетът

С оглед на успешна сесия за преследваненищо не трябва да се оставя на случайността.Вашата жилетка трябва да е удобна за носене и да осигурява оптимална защита срещу природните стихии. Следните характеристики ще ви помогнат да направите своя избор:

 • Качулки, изработени от софтшел : Това е материал, изработен от смес от спандекс и полиестер. Дрехата от софтшел е защитно средство, което предлага добра термоизолация. Тя е водоустойчива и мека, защото съхранява топлината. Затова е идеална за носене през полярния сезон. Няма да е студът, който ще ви накара да пропуснете целите си, защото ще ви е приятно и топло!
 • Изработена от полиестер: Влакната на този материал са леки, дишащи и гъвкави. Те също така осигуряват силна устойчивост. Тъй като е водоустойчив, ще бъдете добре защитени от силни дъждове. Носейки облекло от полиестер, получавате лесно движение, съчетано с ергономичност.
Как да почистим ловно яке?

Къде да се сдобием с идеалното ловно яке?

Може да се случи така, че по време на силен проливен дъжд да почувствате известна влага, дори когато носите своето водоустойчиво яке. В крайна сметка, костюм, който едновременно е добре водоустойчив и позволява много добро отвеждане на потта, това не се среща често.

Въпреки това, ако това е, от което се нуждаете, то можете да се сдобиете с него на сайта на магазин „Surplus militaire“ на добра цена.

Различни модели

Със сигурност нито външният вид, нито естетиката са сред най-важните критерии при избора на оборудване за лов. Въпреки това тя все още е важен бонус. Във военните излишъци персонализирайте жилетките си с цветовете и външния вид, които ви харесват!

Ергономични, лесни за почистване жилетки

Защо да избирате такава, която е трудна за пране? Със сигурност не искате да прекарате няколко часа, съсредоточени върху отстраняването на петно, което се задържа върху нея! Нашият магазин ви предлага качествени ловни якета, които, веднъж замърсени, няма да имате проблеми с изпирането.

Добро съотношение цена-качество

При нас можете да намерите качествени ловни якета на по-ниска цена и подходящи за абсолютно всички ваши нужди. От полиестер или софтшел? От полярен флийс или стандартно ? със специален камуфлаж или флуоресцентно ? за мъже или жени ? Непромокаеми и издръжливи ? посетете surplus-militaire.fr, за да намерите идеалното яке!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *