Кое е най-смъртоносното оръжие по време на Първата световна война?

Първата световна война, известна още като Голямата война, е военен конфликт, в който първоначално участват европейските сили, а по-късно се разпространява на няколко континента, и който се провежда от 1914 до 1918 г.. Макар че непосредствената причина за Първата световна война е убийството в Сараево на ерцхерцог Франц Фердинанд, престолонаследник на Австро-Унгария, и неговата съпруга, това събитие само довежда до напрежение, произтичащо от по-ранни спорове (стратегически, политически, икономически и колониални съперничества). Произходът на тази война е дълбок и трябва да бъде анализиран в дългосрочен план. Историкът Андре Лоез говори за ролята на „икономическите и колониалните съперничества“. Хиляди хора загиват във войната. Но кое е било най-смъртоносното оръжие, използвано по време на Първата световна война? Цялата информация и най-малките подробности ще намерите в тази статия. 

Военното оборудване, което може да ви бъде полезно в ежедневието (маскировъчна мрежа, маска, ръкавица, мускети за военни цели…), се предлага в Surplus-Militaires. Елате и открийте! 

camouflage-cap

Най-смъртоносното оръжие на Втората световна война:

Оръжието Maschinengewehr 08 (MG 08) е най-мощното и смъртоносно оръжие на Първата световна война. Това е германска картечница от началото на 20-ти век. Емблематична за Голямата война, тя остава най-известният Максим. Изобретен е от британеца от американски произход Хирам Стивънс Максим и е произвеждан от германските имперски арсенали. Неговата огнева мощ, значителна за времето си, го превръща в страховито оръжие, което спира много атаки на нападателите.

Насетете нашия онлайн магазин за военни излишъци, за да пазарувате бижута и военни украшения.

Технически характеристики:

Изработен от обработена стомана, с изключение на радиатора, изработен от ламарина, и ръкохватките, изработени от дърво, MG 08 работи чрез къс откат на цевта и заключване с превключвател. Цевта е с водно охлаждане. Оръжието има гол преден мерник и регулируем, сгъваем заден мерник, от 200 до 2400 м. Може да се монтира на триножник и различни видове карета, четириноги или противовъздушни.

Международно разпространение на оръжието:

 • Кулевниците MG 08 са изнесени в Белгия, Бразилия, България, Чили, Китай, Испания, Ирландия, Нидерландия, Перу, Персия, Полша, Румъния, Сърбия, Швейцария, Турция и Югославия.
 • Различни варианти на оръжието ще се произвеждат в Русия, Австро-Унгария, Великобритания, Испания и, разбира се, САЩ.
 • Китайските арсенали го копират като Кухненска картечница тип 24 от 1935 г.. Френската и британската армия използват MG 08, взети от противника, по време на военния период 1914-1918 г.

Други много мощни оръжия на голямата война:

Култова картечница „Браунинг“ 1917 г. :

Кухнята „Браунинг 1917“ е лека картечница на пехотата на армията на Съединените щати по време на Първата и Втората световна война. По време на Втората световна война тя постепенно ще бъде заменена от модернизираната ѝ версия – Култиватор Browning 1919.

 • Технически характеристики и спецификации : Браунинг М1917 е полуполивалентен модел, който изисква стрелец и човек, който се грижи за снабдяването с боеприпаси – снабдител. Той се захранва отляво с лентови ленти с 250 патрона калибър 7,62 мм, пренасяни предимно в метални кутии с общо тегло 9 кг.
 • Една от основните ѝ характеристики е, че охлаждането ѝ е с вода, което по време на сражения, когато картечницата стреля много, създава голямо изпускане на водни пари, които разкриват позицията ѝ, както в битката при Тенару.

Руската картечница Максим ПМ1910:

Тежката картечница ПМ1910 или Пулемет Максима образцова 1910 е руската версия на известния Максим. Той е предшестван от PM 1905. Произведен е от Тулския арсенал между 1910 и 1944 г. за Императорската руска армия, а по-късно и за Червената армия. Работи чрез отката на оръжието и водно охлаждане. Използва се на колесна карета със или без щит. През 1944 г. е заменен от SG-43 и DShK. Един от тези ПМ1910 е наблюдаван в украинската армия по време на руско-украинската война през 2022 г.

Числени данни:

За ПМ 1905:

 • Боеприпаси: 7,62 × 54 mm R
 • Теоретична скорострелност: 500-650 изстрела/min
 • Подаване: ленти от 250 патрона
 • Маса: 24 кг (картечница), 45 кг (карета)
 • Обща маса: 69 кг
 • Обща дължина: 111 см
 • Дължина на цевта: 72 см

За PM 1910:

 • Ammunition: 7.62 × 54 mm R
 • Theoretical rate of fire: 500-650 изстрела/мин
 • Подаване: ленти от 250 патрона
 • Маса: 24 кг (картечница), 45 кг (карета)
 • Обща маса: 69 кг
 • Обща дължина: 111 cm
 • Дължина на цевта: 72 cm

Шапка:

Кубрицата на Шаухат е общото наименование на картечницата Mle 1915 CSRG. По инициатива на генерал Жофр тя е въведена на въоръжение във френската пехота през 1916 г., по време на Първата световна война. Широко е използван и от американската армия през 1917-1918 г. Леко оръжие с ограничено тегло и обем, „FM Chauchat“ значително увеличава плътността на настъпателния огън на пехотата. Оръжието не е лишено от реални проблеми, причинени от производството, което е било прекалено опростено, за да позволи спешно масово производство (за три години са произведени 262 000 CSRG).

quel-est-l-arme-la-plus-meurtrière-de-la-Première-Guerre-mondiale

Дейността на ФМ Шоата :

ФМ Шауша работи чрез дълъг откат на цевта – система, патентована от Браунинг през 1900 г. и използвана от 1903 г. от полуавтоматичната ловна пушка FN/Browning Auto-5, от Remington Model 8 от 1906 г. и от пистолета Frommer Stop (1911 г.). Следователно последният не е предшественик на FM Chauchat, а една от адаптациите на оригиналната система на Browning, патентована през 1900 г.

ФМ Chauchat е с въздушно охлаждане и разполага с алуминиев радиатор. Прикладът, пистолетната ръкохватка и цилиндричното предно крило са изработени от дърво. Магазинът му е полукръгъл (френски модел M 1915) или извит (M 1918, създаден за американската армия).

Използваните боеприпаси са 8 мм Lebel или .30-06 Springfield само за M 1918. Белгийските военни оръжейници ги преработват в 7,65 мм Маузер. Техните полски и югославски колеги правят същото за патрон 8 mm Mauser.

Въпреки своята рустикалност, качеството на изработката често е критикувано (чести задръствания, причинени от полукръглия пълнител). Нещо
повече, за използването му са били необходими 4-ма мъже, а не 2-ма, както е било планирано първоначално.

 • „Американският“ Chauchat в калибър .30-06 е бил много сериозно засегнат от проблеми с екстракцията, причинени от лошата обработка на камерата и цевта. От друга страна, FM Chauchat в калибър 8 mm Lebel функционираше правилно, но с цената на голямо внимание при избора и пълненето на пълнителите.
 • Оръжието било слабо защитено от проникване на кал и прах в механизма му и поради това изисквало голяма педантичност от страна на обслужващия персонал. И накрая, FM Chauchat загряваше бързо (следприблизително 100 поредни изстрела или 200 в серия) и работеше по-редовно при полуавтоматичен огън или в кратки серии.

Бреф, ако търсите военни артикули, искате да се присъедините към армията или просто търсите армейски аксесоари, просто защото сте почитател, посетете линка Surplus-Military . Там ще намерите търсените от вас артикули. Няма да останете разочаровани!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *