Кои държави имат самолетоносачи?

Отбраната на една държава изисква много стратегия, но преди всичко добра vetements armee и военно оборудване, като например водоустойчив фар. Това оборудване варира от най-малкото оръжие до най-големите военни кораби. А след това има и бази, които в наши дни също стават все по-важни. Базите са местата, където се въвеждат и организират различни военни стратегии. Самолетоносачът се счита за мобилна военна база, разположена на много голям военен кораб. Тя осигурява добра координация на операциите, но преди всичко по-добро време за реакция в случай на криза. Все повече държави осъзнават значението му за разработването на актуална и надеждна военна стратегия.В днешно време светът разполага с няколко самолетоносача, разположени в няколко държави, и именно това ще ви покаже тази статия. В края на четенето ще можете да разберете кои държави разполагат със самолетоносачи, с колко разполагат, колко са в ремонт и друга монокордна информация, която може да ви бъде полезна.

 

tenue de chasse

 

Държави със самолетоносачи

За сведение, по-голямата част от държавите с един или повече самолетоносачи са богати и развити държави. Всъщност създаването на този вид база е наистина скъпо. То изисква много финансови, технически и човешки ресурси. В резултат на това не се
изненадвайте, че в този списък ще видите доста ограничен брой държави:

 • Франция
 • Обединени американски щати
 • Китай
 • Южна Корея
 • Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.
  Индия
 • Япония
 • Обединеното кралство
 • Русия
 • Италия
 • Египет

Тези държави разполагат със самолетоносачи, поне един или повече самолетоносачи и самолетоносачи. Има и няколко други по-малки държави като Алжир, Аржентина, Бразилия, Австралия, Тайланд и Нидерландия. От този списък можете да видите, че нито една слаборазвита държава не разполага със самолетоносач.Самолетоносачът е доказателство за военна мощ.

Франция

Това е една от най-мощните държави в Европа, която инвестира много в отбраната на своята територия. Франция разполага с общо 16 самолетоносача и самолетоносача. От тези 16 самолета 10 са изведени от експлоатация по различни причини. Тази страна разполага с 1 самолетоносач и 3 хеликоптероносача,и 1 самолетоносач в процес на изграждане.

САЩ

Тази водеща световна сила разполага с най-голям брой самолетоносачи и хеликоптероносачи в света.
Тази страна разполага с исторически общо 75, от които 56 са излезли от експлоатация, 21 са в експлоатация и 4 са в процес на изграждане. От тези 21 в експлоатация има точно 11 самолетоносача и 10 хеликоптероносача.

Китай

Тази страна е втората по големина сила в света.
Трябва да се каже обаче, че в сравнение със САЩ тя не е заложила толкова много на самолетоносачите. В исторически план тя разполага с общо 3 самолетоносача, като всички те са в експлоатация към днешна дата. Също така може да се види, че тази страна се опитва да навакса изоставането си, тъй като има 3 големи самолетоносача в процес на изграждане.

Южна Корея

Тази велика страна с хиляда и една история на войни и конфликти не разполага с нито един самолетоносач. Тя обаче разполага с 2 големи хеликоптероносача, които все още са в експлоатация. Тази цифра отбелязва и нейния исторически сбор. Като се има предвид, че тя е сравнително мирна страна, това може да оправдае факта, че не инвестира толкова много в тази област, въпреки че не я пренебрегва.

Индия

След като инвестира във военното си развитие, тази велика сила в Индийския океан е направила всичко възможно с 3 самолетоносача, 2 от които са изведени от експлоатация. Единственият, който все още е в експлоатация в момента, е хеликоптероносач, а не самолетоносач. Въпреки това тази страна е в процес на изграждане на самолетоносач.

Обединеното кралство

Тази велика монархия не е велика напразно. Тя е на второ място след САЩ по брой на самолетоносачите и самолетоносачите в исторически план. Този брой възлиза на 55 самолетоносача. В момента обаче 53 от тях са извън строя, така че само 2 са оперативни. В момента
тази велика сила няма проекти за строителство на самолетоносачи или самолетоносачи в процес на подготовка.

Япония

След САЩ тя е третата държава с най-много самолетоносачи в света. Тя разполага с исторически общо 24 самолетоносача, като това може да се обясни с чувствителната ѝ история. Въпреки това 20 от тях са изведени от експлоатация, а днес функционират само 4 хеликоптероносача. Все още
не се подготвят проекти за строителство.

Русия

Тази страна, която в момента е в центъра на международното внимание, разполага с исторически общо 7 самолетоносача и хеликоптероносача. Понастоящем обаче в тази велика страна функционира само един хеликоптероносач. От
друга страна, в момента се строят два самолетоносача или хеликоптероносача.

Италия

Тази бау държава не разполага с голям брой самолетоносачи.Историческият й общ брой възлиза само на 4, а 2 вече не са в експлоатация.
Това означава, че в употреба са останали само 2 бойни кораба. Тези два действащи кораба обаче са хеликоптероносачи. Но тази страна далеч не е казала последната си дума, тя е в процес на изграждане на самолетоносач.

Египет

Тази страна разполага само с2 хеликоптероносача, които все още са в експлоатация. В исторически план тя има общо два. Това означава, че нито един кораб не е бил изведен от експлоатация. Страната не планира и създаването на база през тази година. Въпреки това никой не може да знае предварително какво ще донесе утрешният ден.

quel-pays-ont-porte-avions

Как да различите самолетоносач от самолетоносач ?

Тъй като самолетоносачът или самолетоносачът е военен кораб, който позволява от палубата му да се изстрелват и приземяват самолети (бойни самолети, хеликоптери), нормално е тези кораби да бъдат оборудвани със значителна военна мощ, чиито многобройни възможности ги правят изключително гъвкави инструменти за военна или дипломатическа употреба.

Съвместими да осигурят проекция на мощ, с гаранция за въздушно превъзходство от морето и на сушата, самолетоносачите се оказват истински въздушни бази, способни да се придвижват на хиляда километра на всеки двадесет и четири часа. Те гарантират разполагането на автономни военновъздушни сили практически навсякъде по земното кълбо. 

По принцип те са много големи кораби и истински плаващи градове, изискващи екипаж от куверт от няколко хиляди моряци. Самолетоносачът е център на военновъздушна група, съставена от няколко вида военни кораби, които осигуряват въздушна, надводна и подводна сигурност около групата. Поради изключително сложната и скъпа поддръжка експлоатацията на самолетоносач е запазена за много малко държави със значителни промишлени ресурси и бюджети за отбрана.

Самолетоносачът се състои от следните елементи:

 • плоска летателна палуба, състояща се от една или две писти (осева и странична), позволяващи излитане и кацане на неговия въздушен флот.
 • пилот, разположен на
  десния борд на полетната палуба и служещ, наред с други неща, като контролна кула.
 • Подемници за
  придвижване на въздухоплавателни средства между пилотската кабина и хангарите.
 • Под полетната палуба се намиратхангарите, в които са паркирани въздухоплавателните средства и където се извършва тяхното техническо обслужване, бункерите за гориво и боеприпаси, помещенията за персонала и машините, подаващи енергия и осигуряващи задвижването.
 • На пилотската палуба се намираткатапултите, които придават на самолетите скоростта, необходима за излитане, както и спирачните струни за кацане.

За разлика от самолетоносача, самолетоносачът не разполага с катапулт. Той използва самолети с късо излитане с помощта на трамплин, разположен в предната част на пилотската кабина, или самолети с вертикално излитане. В зависимост от вида на въздухоплавателното средство на борда, той може да бъде или да не бъде оборудван със задържащи подпори. Ако самолетоносачът не е оборудван с арестуващи подпори, самолетите се приземяват на палубата му, висейки като хеликоптер или с намалена скорост.

which-countries-are-carrying-aircraft

История на самолетоносача

От 60-те години на миналия век се прави разграничение :

 • Авионосци, които разполагат с катапулти, хангари и работилници и експлоатират голям брой самолети (от двадесет до шестдесет) и хеликоптери с тежки товари.
 • Авионосци, които са „непрекъснати палубни“ кораби, подходящи за експлоатация на ограничен брой (от пет до двадесет) самолети с късо или вертикално излитане и хеликоптери с леки товари. Тези кораби често са придружени и от амфибийна функция.
 • Великолетоносачи са кораби с или без непрекъсната палуба, но за които експлоатацията на хеликоптери е основна или единствена функция. Трябва да се отбележи, че някои кораби с непрекъсната палуба не са класифицирани като LHD или хеликоптероносачи, като например всеки LPD или TCD (десантен транспортен кораб). Към тях спадат LPD на японските ВМС, LPD на италианските ВМС и Kaalot Béni Abbès на алжирските ВМС, които имат паралелна хеликоптерна функция.
 • Авионосещите кораби демонстрират своето морско превъзходство по време на Втората световна война. Но в следвоенните години много американски лидери смятат, че напредъкът, постигнат от бомбардировачите с голям обсег на действие на американските ВВС, прави самолетоносачите излишни. През 1949 г. строителството на USS United States, първият от серията пет американски свръхносещи самолетоносача, е спряно от министъра на отбраната Луис А. Джонсън. Няколко месеца по-късно Северна Корея нахлува в Южна Корея. Тази Корейска война изненада американското правителство и неговата армия.  < /li>

 • Въздушните бази, които американските военновъздушни сили смятаха да използват за своите самолети, вече бяха под контрола на севернокорейската армия. А американските самолети могат да оперират само като излитат от тихоокеанските си бази на остров Окинава и остров Гуам. Правителството разпорежда повторното пускане в експлоатация на четири реформирани самолетоносача от Втората световна война, което показва, че самолетоносачите все още са полезни във военноморските сили на САЩ. Правителството решава да възобнови строителството на осем суперсамолетоносача в рамките на десет години, първият от които е USS Forrestal.

Със своята мощ, мобилност, автономност и разнообразие от средства самолетоносачът често е централният елемент на съвременните бойни флотилии. От тактическа и дори стратегическа гледна точка той е заменил линейния кораб в ролята на флагмански кораб. Едно от основните му предимства е, че плавайки в международни води, той не нарушава териториалния суверенитет. Това означава, че не се нуждае от разрешения за прелитане от трети страни (чието получаване може да отнеме няколко седмици, дори и в приятелска страна, или още по-лошо – може да бъде отказано). По същия начин
тя намалява времето и разстоянията за транзитно преминаване на самолетите, като по този начин значително увеличава времето, с което разполагат в зоната на бойните действия.

Когато се очертава международна криза, Хенри Кисинджър, държавен секретар на САЩ от 1973 до 1977 г. и носител на Нобелова награда за мир за 1973 г., играе важна роля в разрешаването на Виетнамската война и войната в Йом Кипур. Той ритуално откриваше заседанията на Съвета за национална сигурност с фразата:„Къде са самолетоносачите?“ Той също така обяви: „Един самолетоносач е 100 000 тона дипломация.“

what-countries-are-aircraft-carriers

Какво представлява хеликоптероносачът?

Великолетоносач евоенен кораб, оборудван с площадки за хеликоптери и оптимизиран за използване на хеликоптери. От 70-те години на миналия век насам много кораби имат тази възможност, например десантни хеликоптероносачи, но терминът постепенно изпада в забвение, тъй като е твърде общ. За сведение, за хеликоптерен крайцер се смята военният кораб на френските ВМС „Жана д’Арк“, който е на въоръжение от 1964 до 2010 г.

Съветският флот използва две единици от класовете „Москва“ и „Ленинград“ от 1967 до 1991 г., които се смятат захеликоптероносачи. Японските сили за морска самоотбрана са използвали две единици от клас „Харуна“ между 1973 и 2011 г. и две единици от клас „Ширане“ между 1973 и 2011 г. Тези четири кораба се считат за вертолетоносачи.

Класификация на самолетоносачите

Има две възможности за класификация на самолетоносачите. Първата се основава на стандартите, установени от НАТО. Всъщност тази организация регулира всичко, свързано с надпреварата във въоръжаването. Тъй като самолетоносачът е военен кораб, той трябва да отговаря на международните стандарти на НАТО. След това има класификация, основана на капацитета и техническото естество на самия самолетоносач. И двете са валидни и надеждни, когато става въпрос за класифициране на самолетоносачите в света. Това е нещо, което може да ви научи на много нови неща.

which-countries-are-carriers

Според НАТО

Тази класификация на англоезичните наименования, базирана на съкращения, е най-подробната и най-често използваната.

Забележка: въпреки че често се описва като такава, буквата „V“ (от съкращенията AV, CV и т.н.) не означава „плавателен съд „и „CV“ не означава „превозващ кораб“;. Двубуквеният унифициран класификационен знак „CV“ обозначава „превозвач, по-тежък от въздуха“ (heaVier-than-Air, за разлика от Z, Lighter-than-Air, дирижабли и леки от въздуха).

 • AV: Seaplane Tender, водосамолетен транспорт (остаряло обозначение);
 • CV: Carrier Vessel, конвенционален импулсен самолетоносач.
 • CVA: Carrier Vessel Attack (Атакуващ
  самолетоносач),
  разновидност на тези от CVE (по-използван).
 • CVL: Carrier Vessel Light (Лекотоварен самолетоносач), самолетоносач с ниска плътност (по-използван).
 • CVE: Carrier Vessel Escort, ескортиращ самолетоносач (по-използван).
 • CVH: Carrier Vessel Helicopter, или хеликоптероносач.
 • CVN: Carrier Vessel Nuclear, самолетоносач за ядрени снаряди;
 • CVS: Carrier Vessel anti-Submarine, самолетоносач с приоритетна мисия за борба с подводници.
 • CVSG: самолетоносач с приоритетна функция за борба с подводници и оборудван с балистични ракети (клас „Киев“ и „Кузнецов“).
 • DDH: разрушител-хеликоптероносач: обозначение, използвано от японските ВМС;
 • LHD: десантен хеликоптерен док, самолетоносач с непрекъсната летателна палуба, разполагащ с голяма заливна инверсия; 
 • LHA: Landing helicopter Assaults, aircraft carrier with continuous flight deck, accompanied or not by floodable apron which will therefore be of reduced capacity; 
 • LPH: Landing plateform helicopterrter, хеликоптероносач с непрекъсната полетна палуба, без инверсия (вече не се използва);
 • SCS: Sea Control Ship, съпровождащ самолетоносач, предназначен да осигурява въздушно прикритие на ескадрила в допълнение към ресурсите на ASM.
  quels-pays-ont-porte-avions

  В зависимост от излитането и кацането

  • CTOBAR: Конвенционално излитане, но със задържане на възстановяването, лишено от катапулти, със задържащи нишки на една осева писта; осигурява използването на самолети CTOL (Conventional Take Off and Landing), придружени от кука за кацане, и хеликоптери. Всички тези самолетоносачи, определени още през 30-те години на ХХ век, изглежда са пенсионирани или преустроени в CATOBAR през 50-те години на ХХ век.
  • КАТОБАР: катапултно подпомогнато излитане, но задържано възстановяване, оборудвано с катапулти и задържащи нишки на наклонена писта; гарантира използването на военноморски самолети, оборудвани с кука за кацане и усилен носов колесник за катапултиране, чиито единствени представители са големите американски и френски самолетоносачи (с „Фош“, който стана „Сао Пауло“). Използването на катапулти свежда до минимум ограниченията, свързани със силата и посоката на вятъра, които ще затруднят STOBAR и STOVL.
  • STOBAR: система за късо излитане, но задържане, с фланец и задържащи нишки на наклонена писта, която дава възможност за изпълнение на военноморски самолети, оборудвани с кука за кацане, хеликоптери и кабриолети.
  • STOVL: Кратко излитане и вертикално кацане. STOVL с трамплин и с осева единична писта (вж. CVS, SCS, LHA, LHD, CVF); STOVL без палубен трамплин и удължен на осева единична писта или на наклонена единична писта: всички са лишени от катапулти и задържащи въжета, прилагащи ADAC/ADAV с фиксирани крила и въртящи се крила, както и конвертируеми самолети.

  Къде да намерите подобни статии ?

  За да намерите още провокиращи мисълта и интересни статии,прочетете блога „Военни излишъци“. Този сайт ще ви запознае с цял куп статии, пълни с надеждна и актуална информация. Този блог ви гарантира и статии, които са лесни за четене. За да научите повече за света на армията и света на военните, прочетете статиите, които се появяват в блога на магазин „Военни излишъци“.

  Leave a Reply

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *