Кой създава жандармерията?

Жандармерията е военното подразделение на Франция. Тя работи в областта на вътрешната сигурност и правоприлагането. Облечена в своята мъжка тактическа жилетка, тя е и полицейска сила и мисията ѝ обхваща широк спектър от високорискови операции. Жандармерията има и някои военни функции, като например подпомага армията иизпълнява задачи, свързани с външната политикаили отбраната. Жандармерията е мощна и независима мускулна сила, използвана от Франция за поддържане на обществения ред иза борба с престъпността в страната.

trousers-treiilis

 

За разлика от своя колега, френската армия, жандармерията не е подвластна на контрола на политиците или на Министерството на отбраната. Това е една от причините, поради които през последните години тя се превърна в толкова важен компонент, тъй като Франция се бори да балансира бюджета си, докато се справя с тероризма и развиващите се проблеми на сигурността. Вероятно се чудите какво представлява жандармерията.

Вероятно сте чували за армията и полицията, но може би не сте осъзнавали, че има цял друг клон на властта, който се занимава споддържането на реда на територията. Говоря за френската жандармерия (или национална жандармерия). Да, тя е подобна на американската държавна полиция. Някой може да се запита каква е разликата между жандармерията и армията, освен нейните военни значки? Или ами кой е създал жандармерията? 

Е, не сте единственият, който си задава този въпрос, в тази статия ще ви го обясним подробно. В това ръководство ще ви помогнем да разберете по-добре света на жандармерията. Сложна по своята прилика с въоръжените сили, тя има специфика сред различните институции, точно както за комплекта kit survie nucléaire в сравнение с останалите комплекти. Останете на линия и обърнете внимание, скъпи читатели. Убедете се сами колко полезно е да разберете как работи жандармерията.

Жендармерията, наследник на марекшасите

Жендармерията е създадена от Луи XIV, който е и първият, който използва термина „жандармерия“.
Жандармерията е наследник на maréchaussées, които са били военни сили, съществували във Франция от XIV век. Жандармерията,наследник на maréchaussées, е корпус от жандармеристи, създаден във Франция в началото на XIX век. Първоначално тя се нарича Gendarmerie Royale и е вдъхновена от британската жандармерия. 

Да, жандармерията е създадена от крал Луи XIV, когато той разпуска maréchaussées. Жандармерията е военен корпус, който служи като „първи отговорник“ при извънредни ситуации във Франция и също така отговаря за поддържането на обществения ред. Наричана „жандармерия“ след назначаването на закона от 16 февруари 1791 г., бившата кралска maréchaussée е военен корпус, който присъства на територията на цялата страна и подпомага гражданските власти в някои от техните задачи.

Кой създаде жандармерията?

История на жандармерията

През 1748 г. във Франция имасамо четирима жандарми. През 1808 г. те са 18 000. Днес се смята, че в цялата страна има над 100 000 активни членове, които отговарят за поддържането на реда и законността в своите местни общности. Жандармерията е оставила своя отпечатък в историята на Франция, затова ще ви представим най-важните моменти от съществуването на тази институция.

 • Първите жандарми са билиприсъединени към градските стражи и са поддържали реда с помощта на своите оръжия и коне. С течение на времето и с разширяването на френската територия, включваща и други държави като Белгия и Люксембург, техните отговорности нарастват.
 • Жандармерията е военната полиция на Франция. Тя е създадена в края на Средновековието и играе ключова роля в поддържането на реда по време на Френската революция.
 • Жендармерията еполицейска сила, която действа на национално ниво. Тя отговаря за поддържането на реда, защитата на имуществото и хората, разкриването на престъпления и изпълнението на други задължения, възложени ѝ от държавите, с които федералното правителство.
 • Жандармерията е
  създадена през1792 г. от Наполеон Бонапарт, който желае да създаде национална полицейска организация с единна командна структура. Първата жандармерия е създадена във Франция под ръководството на маршал Вобан, който създава и мобилни части за бързо разгръщане из цяла Франция.
 • През 1801 г. има 30 батальона на жандармерията (около 3000 души всеки). През 1815 г., при управлението на крал Луи XVIII, след поражението на Наполеон при Ватерло, всички тези батальони, с изключение на три, са разформировани: един в Париж (все още под командването на маршал Вобан), един в Марсилия (под командването на генерал Шарл Леклерк) и един в Лион (под командването на генерал Жан-Батист Перие).
 • През 1871 г., след гФранко-пруската война и създаването на Третата република във Франция, президентът Рене Вивиани реорганизира местните и националните полицейски сили в единна национална сила – Национална жандармерия.
 • Жендармерията е сила от 2000 висококвалифицирани войници. Жандармерията се състои от три различни части: департаментална жандармерия, мобилна жандармерия и въздушна жандармерия.
 • От 2002 г. жандармерията се доближава до Министерството на вътрешните работи, излиза указ, в който се посочва, че жандармерията ще бъде прикрепена към това министерство. По този начин тя ще помага на силите на реда да поддържат мира и сигурността на тази територия.

  Кой създаде жандармерията?

  Организация в жандармерията

  Жандармерията евоенно подразделение на Франция и други страни, за което се твърди, че е остатък от създаването на френската национална полиция. Тези остатъци от армията (които се срещат в страни като Италия) съществуват, за да действат като противовес на властта на централното правителство. Жандармерията е най-старият клон на френската армия. В отговор на разрастването на бандитизма и тероризма във Франция Луи XIV създава жандармерията през 1667 г. Тази институция се състои от три отделни клона: морска жандармерия, елитен легион на жандармерията и императорска жандармерия в Париж. Всеки клон имал собствена униформа,собствени оръжия и собствена рангова структура.

  • Морската жандармерия отговаряла запатрулирането и охраната на крайбрежните райони. Те носеха червена униформа с бяла яка и червени маншети. Били са въоръжени с мускети и саби. Тяхната мисия е била да противодействат на пиратските нападения срещу кораби по френските крайбрежни води.
  • Елитният легион на жандармерията се състоеше от офицери, които бяха завършили обучението си във военната академия Уест Пойнт или в друга елитна военна академия извън Франция. Те служели в гарнизонните райони, където изпълнявали функциите на телохранители на висши служители като министри или генерали. Легионерите носели сини униформи с бели гарнитури, украсени със златна глава на орел на всяка презрамка и сребърна звезда на всеки маншет. Над главата на орела имало значка, която символизирала статута им на елитна сила във френското общество.
  • Императорската жандармерия на Париж, през 1802 г. Наполеон Бонапарт прави Императорската жандармерия на Париж отделен клон на службата. По-късно тя става известна като „жандармерия“ извън Франция.
  • Жендармерия извън жандармерията: създаден с указ от 1 октомври 1806 г., корпусът на жандармите извън жандармерията е включен в състава на Имперската гвардия. Той е запазен за децата на бившето благородничество. Съставен е от шест роти (една пеша, която така и не е сформирана поради липса на кандидати, и пет конни), с общ брой само 400 души, сред които херцогът на Шоазел, принцът на Салм-Салм и принцът на Монако Жозеф.

  Различните части на жандармерията

  Жандармерията е клон на френските въоръжени сили, създаден през 1789 г. През цялата си история тя е съществувала в няколко форми, но настоящата версия съществува от 1953 г. В
  тази статия ще разгледаме различните секции на жандармерията: департаменталната жандармерия, мобилната жандармерия и въздушната жандармерия.

  • Департаменталната жандармерия: това е най-голямата секция на жандармерията и отговаря за опазването на обществения ред в големи райони на Франция. Тя се състои от няколко клона. Основана през 1802 г., тази секция отговаря за поддържането на вътрешната сигурност във Франция. Тя също така поддържа обществения ред и провежда операции за борба с тероризма. Тя отговаря за защитата на местните общности, като този раздел се занимава с проблеми като пътни произшествия и други дребни нарушения, които не изискват по-мащабна реакция на полицейските сили.
  • Мобилната жандармерия отговаря за патрулирането на градските райони при специални обстоятелства, като например природни бедствия или бунтове. Създадена през 1899 г. като елитна част, тази секция е базирана на конна база, но днес функционира като сили за бърза намеса, които могат да бъдат разположени навсякъде във Франция в рамките на 12 часа. Нейната мисия е да прилага законите, свързани с обществения ред и обичаите. Тази секция патрулира райони като магистрали или гранични пунктове, като същевременно е в състояние да реагира бързо при извънредни ситуации или природни бедствия. Тя е оборудвана с превозни средства, които могат да се използват при всякакви метеорологични условия.
  • Жендармерия на въздуха: създадена през 1933 г., по времето, когато се развива въздушният транспорт, тази секция отговаря за патрулирането на френското въздушно пространство и за оказването на помощ на гражданските въздухоплавателни средства. Тези подразделения отговарят за патрулирането на летища, железопътни гари и други големи транспортни възли. Те са обучени да се справят с тероризъм и природни бедствия, като извършват претърсвания на летища и гари, както и претърсване на превозни средства, влизащи в тези зони, ако е необходимо, а също така извършват операции по събиране на разузнавателна информация на територията на Франция. С цел предотвратяване на бъдещи нападения тук и в чужбина, в други държави, където може да има заплахи, но които все още не са срещнати тук, във Франция.

   Кой създаде жандармерията?

   Ролята на жандармерията

   На жандармерията е една отнай-важните части на армията на дадена страна, тя има много различни роли и отговорности. Да бъдеш жандармерист е много трудна работа, особено когато по време на кариерата си се сблъскваш с много предизвикателства. Много хора смятат, че да бъдат част от жандармерията е не само интересно преживяване, но и важно за живота им.

   • Гарантира отбраната на страната и обществената безопасност, днешните жандармеристи отговарят за прилагането на законите и разпоредбите в рамките на своята юрисдикция, като същевременно защитават гражданите от вреди или злоупотреби по всяко време.
   • Присъстващи 7 дни в седмицата, те трябва също така да защитават собствеността, като задържат престъпниците в определените зони. Където те не могат да навредят на другите или да извършат престъпления срещу собствеността под заплахата от арест от страна на законен орган, като полицаи или прокурори.
   • Батака на автомагистрали, национални пътища и железопътни линии. Членовете му обикновено са военнослужещи, които дежурят 24 часа в денонощието по време на ротацията си.
   • Жандармерията отговаря заподдържането на реда във всеки департамент или регион на Франция. Всяка департаментска жандармерия има свой собствен командир и персонал.

    Leave a Reply

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *