Кой е изобретил танковете?

Щурмовият танк или бойният  танк, понякога танк или просто танк или бронирано превозно средство, Panzer за Германия е гъсенично военно бронирано превозно средство, въоръжено с голямокалибрено оръдие и най-често с вторично въоръжение от една до три картечници, какъвто е моделът, използван от почти всички танкове поне през Втората световна война. Дълго време след Втората световна война познанията за бронираните превозни средства са били в сферата на историците и изследователите. Появата на интернет и пускането на видеоигри за танкове обаче предизвикаха обществен интерес към темата.

Както и при Френските военни знаци, генезисът на главния боен танк започва с основното средство за придвижване, докато се защитава от вражески огън. Това е вековен проблем, който води до разработването на много превозни средства, които могат да се считат за предшественици на съвременните основни бойни танкове.

 

military-helmets

Идеята зад дизайна

Първостепенната грижа на нападателя в неравностойно положение и да напредва винаги с оръжие в ръка и защитен от своите покритие за военен шлем, особено срещу армия от стрелци или пред замъци и крепости. Един-единствен щит бил достатъчен, за да предпази мъжете от стрели, но не и от болтове на арбалет или други много по-мощни снаряди. Затова мантелът се използвал за защита на няколко войници. Това е била истинска подвижна палисада, покрита с желязо и толкова тежка, че е трябвало бързо да бъде прикрепена към колелата. Гърците, които вече били построили големи обсадни кули и хеликоптери, използвали подвижни защити за стрелците. Римляните се придвижвали на колела и имали подвижни кули за щитове, оборудвани с катапулти.През Средновековието чехите и поляците са имали вид каруци с метална каросерия. Представих си военна машина, тласкана от няколко пребити коня, цялата покрита със стоманени плочи през 1459 г. Нейната функция е била да пробива вражеските линии и да сее хаос. От двете ѝ страни имаше по шест копия и пет оръдия. Не знам дали тази машина действително е видяла бял свят, но тя е описана подробно в книгата му.

Около 1500 г. в Италия Леонардо да Винчи съставя планове за своеобразна колесна конусовидна колесница, снабдена с оръдие, чието движение се осигурявало от човешка сила.
Леонардо да Винчи изобретява колесница, която първоначално е била предназначена да се задвижва от няколко коня. Изобретателят обаче установил, че конете се стресират, когато влязат в конична колесница. В крайна сметка колесницата била задвижвана от хора. При резервоарите варелите били разположени в кръг, като върхът им сочел встрани от външната стена. В същата стена се поставяли един или повече люкове, за да се вижда какво се случва навън. Повечето от тези идеи били използвани при обсади, където движението и тактическите маневри били по-малко важни. Около 1900 г. изобретяването на автомобила бързо поражда идеята за изграждане на бронирани и въоръжени превозни средства. През 1904 г. английският писател-фантаст Х. Г. Уелс описва в един от романите си 100-метрова гъсенична машина за превозване на войски – 30-метрова гъсенична машина за превозване на войски. Единственото нещо, което липсва, е мощен двигател, който да построи тези стоманени машини.

Танковете в Първата световна война

През октомври 1914 г., няколко месеца след началото наПървата световна война, полковникът от британската армия Ърнест Дънлоп Суинтън (военен тактик, под чийто псевдоним е Оле-Лук-Ой) предлага решение. Посещение на фронтовата линия го убеждава, че комбинацията от окопна и картечна война изисква въоръжение, броня и гъсенични превозни средства.

Полуполковник Ханки, висш служител в Министерството на отбраната, подкрепя предложението, но държавният секретар лорд Китчънър се противопоставя. Въпреки това проектът попада в ръцете на Уинстън Чърчил, тогавашен секретар на Адмиралтейството, който разбира интереса му и създава комисия за проучване на тези прототипи на „сухопътни кораби“. От британска страна генерал Хейг се стреми да завоюва позиции на Сома и иска да предостави първите 50 самолета. Тяхната поява при Фрер (Сома) на 15 септември 1916 г. изглежда е изненадала всички. На Сома тези танкове не изиграват никаква роля за изхода на битката. Нещо повече, разочароващото им представяне само увеличило презрението на консервативните офицери.

Независимо от това френската армия, ръководена от генерал Жан-Батист Еужен Естиен, разработила своя собствена версия на бронирани превозни средства – танкът Schneider CA1, тестван през февруари 1916 г., последван от танка Saint-Chamond. След като идеалната машина е завършена, производството най-накрая започва. Идеята била тези бронирани превозни средства да се използват масово за предизвикване на военен преврат.

Немците били далеч назад в тази област и през 1918 г. били построени само 20 танка A7V – нископодвижни бронирани кесони. Обърнете внимание, че американската армия пленява 144 танка в първата мащабна самостоятелна кампания в битката при Сен-Михиел през септември 1918 г. и включително FT, който е най-произвежданият танк за периода. Патън продължава да служи във Втората световна война.

Кой е изобретил танковете?

Кой е бил първият танк в света?

Марк I е британски танк, използван от 1916 г. по време наПървата световна война. Той е първият танк в света, който е въведен в бойна готовност. Както при всички модели от серията, ромбоидната му форма, предназначена за прекосяване на окопи, не позволява монтирането на кули, които биха могли да го дебалансират. Първото въоръжено укритие на танка е Renault FT, което се появява, но е съществувало и по-рано в някои модели бронирани превозни средства като Rolls-Royce и A5P. Въоръжението му е било вградено в две странични разширения. Имало е 2 версии. Едната, наречена „Мъжка“, с 57-милиметрово оръдие и картечница, а другата, наречена „Женска“, само с картечница. Марк I лесно се разпознава по двете кръстосани колела в задната част на машината.

История на Марк I

Първите английски танкове се раждат в Лондон в рамките на английския флот под ръководството на Ландшафтния комитет. Дървен модел е представен на комитета на 15 септември 1915 г., а първият прототип, наречен Little Willie или „Mother“, е тестван на 2 февруари 1916 г. Основна роля в проектирането на танка играе майор Уолтър Гордън Уилсън. който проектира трансмисията и гъсениците на танка, иУилям Тритон, чийто прототип е построен от компанията за селскостопански машини William Foster & Co.

100 екземпляра от „Mark I“ са поръчани и започва строителството им в Линкълн и Бирмингам под иметоTank, за да не предизвикват любопитството на потенциалните шпиони. Ако първият екземпляр е бил оборудван с картечници и оръдия, то през април 1916 г. един екземпляр е бил оборудван само с картечници, а врагът е бил предназначен за защита на танковете на мъжката пехота. Първото бойно разгръщане на „Марк I“ се осъществява при Сома на 15 септември 1916 г. с 49 машини. Атаките често се провеждат хаотично, като много от тях се сриват или са унищожени от немската артилерия.

През 1917 г. някои от Марк I са преоборудвани в радиотанкове с предаватели и големи антени и тези сигнални танкове участват в конфронтацията при Камбре. Още други екземпляри са обезоръжени и използвани като танкове за съхранение.

Характеристики на танка Mark I

  • Оборудван с бензинов двигател с мощност 105 к.с.
  • Танкът побира 350 литра гориво.
  • За охлаждане на двигателя са необходими 100 литра вода, 15 кг грес, 10 литра масло за скоростната кутия и 50 литра масло за смазване на двигателя.
  • Този двигател е разположен в същата пилотска кабина, в която е и екипажът, което го излага на вдишване на отровна смес от въглероден оксид, както и на бензинови, маслени и муниционни изпарения. Температурата може да достигне 52 °C.
  • Четирима от осемте членове на екипажа отговарят за контрола и управлението на трите скоростни кутии, по една за двигателя и по една за всеки маршрут.
  • Скоростта му не превишава скоростта на ходещ човек.
  • Танкът завива чрез промяна на скоростта на движение на релсите и може да бъде завъртян чрез блокиране на двете големи задни колела с помощта на въжета (тази неефективна система е изоставена в следващия модел).

Въведена е защитна козирка от стоманена мрежа, прикрепена към кожена маска, за да предпазва лицата на екипажа от метални шрапнели. Отделяйки се от кабината под въздействието на вражески огън, но не и във вече прегрятите участъци, тя била малко използвана, тъй като била твърде реалистична и задушна.

Кой изобрети танковете?

Каква е най-добрата колесница в света?

Чаланджър 2 (CR2)е основният боен танк, използван от британската армия, както и от Кралската армия на Оман. Това мощно превозно средство е разработено и произведено от британската компания Vickers Defence Systems въз основа на дизайна на танка Challenger. Challenger 2 е високо ценен от производителите си като най-надеждния основен боен танк в света, доказал своята доблест в бойните операции в Босна, Косово и Ирак. Основната огнева мощ на Challenger 2 се осигурява от 120-милиметровото оръдие L30 (Challenger Main ARmament) CHARM. То е съчетано със 7,62-мм верижно оръдие с ос С и монтирана на кулата 7,62-мм картечница, служещи като основна огнева мощ.

Танкът може да носи:

  • 50 APFSDS (Armour Piercing, Fin Stabilised, Discarding Sabot), HESH (High Explosive Squash Head) и Soke Ammo,
  • 4000 патрона 7,62 мм боеприпаси.

БронировкатаChobham Challenger 2 от второ поколение предлага високо ниво на защита срещу оръжия с директно попадение. Двигателят на танкаPerkins Condor CV12 предлага максимална скорост от 59 км/ч на пътя и 40 км/ч извън него.

Кой е най-големият танк в света?“

Майката е германски воин от Втората световна война. Той е най-тежкият танк, разработван някога до етапа на прототипа, и все още съществува. Ръководен от Фердинанд Порше, проектът е представен на Хитлер през юни 1942 г. Първият прототип е завършен през 1943 г. под името„Мамут“, а по-късно е преименуван на „Маус“, преди проектът да бъде изоставен през февруари 1943 г. Mouse е задвижван от хибридна система, състояща се от два електрически двигателя, захранвани от генератор, свързан с основен двигател, захранван с бензин или дизел, в зависимост от версията. Най-важната второстепенна част от апаратурата е 7,5-сантиметровото коаксиално оръдие, предвидено през юни 1942 г.

Ранните спецификации изискват обсег от поне 7 км и дължина на оръдието от кал. 24. Тази конфигурация е усъвършенствана, но през декември 1942 г. оръдието е удължено на 31 кал, а през януари 1943 г. – на 36 кал, така че дулото вече не е директно над всмукателния отвор на двигателя. Първоначално се обмисля монтирането на носова картечница MG-34, но в началото на 1943 г. тя окончателно е изоставена.

Кой танк стреля най-далеч?

Т-14 Армата е руски основен боен танк. Неговият прогрес започва след като програмата за Т-95 (позиция 195) е изоставена. Той е представен на 9 май 2015 г. по време на военния парад, посветен на 70-годишнината от победата във Великата отечествена война. Т-14 е въоръжен със 125-милиметрово гладкоцевно оръдие в неуправляемото укритие 2A82-1M. Това е разработка на оръдието 2A66, тествано на Objet 187 в края на 80-те години. Повишената ефективност е постигната чрез увеличаване на обема на патронника. Това означава, че могат да се използват по-големи и следователно по-мощни горива. 

В 2A82 може да се монтира 152-милиметрово оръдие и ще се нарича 2A83. Последното е тествано на Обект 195, но това ново оръдие не може да бъде поместено в корпуса на Т-14. подаването на оръдието се извършва от автоматична карусела, която може да побере 32 патрона в кошница на безпилотна кула. Празните сачми се изхвърлят през люк от лявата страна на кулата. На прицела на „Ястребово око“ са монтирани 7,62-милиметрова коаксиална картечница 6 P7K PKTM и същата картечница 6 P7K PKTM, които допълват основния атрибут. Танкът RF T-14 „Армата“ може да поразява цели на разстояние 12 км. Руският танк „Армата“ има три пъти по-голям обсег на действие от останалите танкове. Най-новият руски тежък танк, Т-14 „Армата“, може да поразява цели с калибър 125 мм. А оръдието е с максимален обсег на действие 12 км.

Кой изобрети танковете?

Каква е разликата между чарк и танк?

Доказа се, че думата tank е английска дума, която означава„танк“. Ние сме далеч от военните машини. Но как стигнахме дотук? За да разберем това, трябва да се върнем към Първата световна война. Месеци след избухването на войната Великобритания започва тайно да строи въоръжени и бронирани гъсенични превозни средства. Целта очевидно е била да се получи предимство пред германците. 

И тъй като по време на война е трудно да се запази тайна, полковник Суинтън от британската армия избира този псевдоним. Той преименува машината по този начин, за да заблуди разузнавателните служби на Германия, че Конфедерацията на Кралството строи самоходни плавателни съдове само за невинни хора. Но германците виждали само огън. През 1916 г. Великобритания изпраща на фронта първия си танк – „Марк I“. Представете си учудването на врага, когато в отсъствието на колесни танкове се приземи огромен противотанков арсенал, дълъг осем метра и тежащ 30 тона. Германците нямат друг избор, освен да бягат. И тези бойни машини спечелиха битката при Сома. Кодовото име се наложило и век по-късно танковете все още се наричат така.

Кой е най-бързият танк в света?

Танкът „Леклерк“, кръстен на маршал Леклерк, е основен боен танк от трето поколение, произвеждан от Nexter в Arsenal de Roanne до юли 2008 г. Въпреки много дългия период на разработка, той става единственият основен боен танк за френските бронирани сили, способен да замени AMX-30 B2. Той ще продължи да се експлоатира до 2040 г. Мощността на това превозно средство се осигурява от хипербаровия 4-тактов, 16,47-литров, свръхпълнещ цилиндър V8X-1500, който е изключително иновативен, но жив и труден за регулиране. Той включва газова турбина Turbomeca TM-307 B, която действа като турбо, умножавайки мощността на двигателя без свръхпълнене по седем, компресирайки въздуха веднага след спирането на двигателя и в крайна сметка (9 kW). Тази комбинация позволява на танка да ускорява от 0 до 32 км/ч за 5 секунди, да се движи напред със 71 км/ч по пътя (55 км/ч извън пътя), като преди всичко възможността за движение на заден ход позволява силно ускоряване на танка. Дизеловият двигател за скорост от 1 км/ч е почти толкова тих, колкото турбина.

Кои танкове могат да стрелят по време на движение?

Танкът Leclerc притежава огнева мощ,мобилност иотбранителни способности. Освен това танкът Leclerc има възможност за командване и обмен на информация благодарение на бордовия си компютър и системите за предаване на данни. Той е единственият танк, който може да води огън по неподвижни цели на разстояние до 4000 метра. Основното оръдие на танка е CN120-26, произведено отGIAT Industries. Той е с гладкоцевно оръдие с калибър 120 мм и дължина 52 кал и е предназначен за стрелба със стандартни боеприпаси на НАТО с горима гилза. Общата маса на оръдието е 3,5 тона. 

Патроните се състоят от 12,7-милиметрова коаксиална картечница Browning M2, монтирана на лявото шаси, 12,7-милиметрово оръдие и 7,62-милиметрова картечница с 800 патрона в укритие, предвидено за противовъздушна самозащита.
 Очаква се това да бъде купола на Herstal T2B с дистанционно управление при модернизацията през 2020 г.

Кой произвежда танковете?

Nexter S.A. е френска индустриална отбранителна компания със седалище вВерсай на платото Сатори. Създадена през 2006 г. от дъщерно дружество на GIAT Industries, която от своя страна е наследник на Arsenal de l’Armée d’État, групата произвежда военно оборудване за сухопътни, въздушни и морски бойни действия. Първоначално Nexter обединява своите дъщерни дружества System, Munitions, Electronics and Mechanics, Optsys, NBCsys и Euro-Shelter. Nexter, френският архитект и интегратор на системи за сухопътна отбрана, е производител на еталонни продукти като бронираната машинаVBCI и артилерийската системаCAESAR.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *