Кой е най-бързият танк в света?

Танкът или главният боен танк, понякога танк или просто танк или бронирана машина, е гъсеничен брониран военен самосвал, въоръжен с голямокалибрено оръдие и най-често с вторично въоръжение от една до три картечници. Срещу него  а тактическа торбичка за жилетка е не много. Танкът, какъвто го познаваме днес, е бронирано превозно средство с висока проходимост, въоръжено с оръдие и създадено по време на Първата световна война. Първите танкове датират от 1915 г. и са от британския тип Mark I с оръдия или картечници, но са склонни да се трупат, ако са твърде тежки. През 1915 г. Франция решава да стартира проекта за танк Schneider CA1. Производството му започва през 1916 г. Произведен от Société d’Outillage Mécanique et d’Usinage d’Artillerie (SOMUA), той е първият танк, съюзник на французите. Войниците носят beret militaire homme като командват. Този танк е произведен в 400 екземпляра, тежи 14 тона, дълъг е 6,32 м, широк е 2,05 м и е висок 2,30 м, като за управлението му са необходими общо 6 човека. Оборудван с двигател с мощност 55 к.с., той може да развие скорост от 3 км/ч извън пътя и 6 км/ч по шосе. Във Франция Луи Рено проектира първия лек танк – FT-17, който се използва за поддръжка на пехотата от 1918 г. Той е наречен „танкът на победата“. След успеха на танка Renault през Първата световна война са разработени няколко леки танка.

 

materiel bivouac

 

Каква е максималната скорост на танка?

Танковете са изключително маневрени и са проектирани да бъдат мобилни и да се справят с повечето видове терени. Подобно на армейските военни знаци, той

е посветен на армията. Широкият му протектор разпределя теглото на машината върху по-голяма площ, като понякога оказва по-малък натиск върху земята, отколкото човешки крак.

Видовете терени, които създават проблеми, обикновено са много рохкава почва, като например блата или терени с големи камъни. На „нормален“ терен танковете са проектирани за скорост от 30 до 50 км/ч. Скоростта на пътя може да достигне 70 км/ч.

Топ 5 на най-бързите танкове

Танкът Leclerc

Char Leclerc е френски основен боен танк от трето поколение, разработен от Nexter в Arsenal de Roanne до юли 2008 г. Наречен е в чест на маршал Леклерк.

Въпреки много дългия период на разработка, той се превръща в единствения основен боен танк за френските бронирани сили, способен да замени AMX-30 B2. Той ще се използва до 2040 г.

Leclerc се задвижва от много иновативен, динамичен и труден за настройване V8X-1500 Hyperbar 4-тактов, 16,47-литров, 8-цилиндров V8 с принудително пълнене. Той съдържа газовата турбина Turbomeca TM-307 B, която отговаря за турбото. Тя увеличава седемкратно мощността на двигател без свръхпълнене, като прави лесно достъпен сгъстения въздух (и следователно въртящия момент) и евентуално електрическата система, от която работи двигателят. Спиране (9 kW). Тази комбинация позволява на резервоара да ускорява от 0 до 32 км/ч за 5 секунди, да развива до 71 км/ч на пътя (55 км/ч извън пътя) и особено на заден ход. Позволява на резервоара да ускорява силно. Дизеловият двигател за км/ч е почти толкова тих, колкото турбина. 

Проблемите с първия Leclerc се дължаха, наред с другото, на електронното управление на този двигател, но сега изглежда са решени. Изходът на газовете е разположен в лявата задна част на шасито чрез въздушна втулка, наклонена под ъгъл 90°. Резервоарът за гориво е с вместимост 1240 литра и изпълнява ролята на защитен елемент за резервоара. Системата за зареждане с гориво под високо налягане (350 литра в минута) позволява презареждане за по-малко от 4 минути. 

Два допълнителни 200-литрови резервоара са монтирани в задната част на корпуса и могат да бъдат използвани в случай на авария. Те са с ограничено движение на кулата. Резервоарът може да бъде презареждан на повърхността с помощта на камион-цистерна, като например Scania CCP10. Този танкер може да стартира двигателя и да зареди 4 Leclercs за по-малко от 7 минути.

quel-est-char-plus-rapide-monde

Леопард 2 е германски основен боен танк, който се преработва, за да замени използвания от Бундесвера M48 Patton, и ще действа заедно с вече намиращия се на въоръжение Леопард 1.

Леопард 2 превъзхожда последния по отношение на мобилност, защита и огнева мощ. Репутацията му е международно призната. Leopard 2 се задвижва от дизелов двигател с течно охлаждане MTU MB 873 Ka-501 с турбокомпресор, генериращ 1500 к.с. (1104 kW) при 2600 об./мин.

MB 873 Ka-501 е производен на Daimler-Benz MB 873 Ka-500, представен в прототипа Leopard 2 от 70-те години и KPz-70 от края на 60-те години. Той получава обозначението Ka-501, след като работният му обем е увеличен от 39,8 литра на 47,6 литра с цел повишаване на въртящия момент и надеждността на двигателя. В
сравнение с Ka-500, Ka-501 вече не е гъвкав, но може да работи със смеси от поне 60% дизелово гориво. 

Този двигател в конфигурация с два турбокомпресора има специфичен разход на гориво от 250 г/кВтч и максимален въртящ момент от 4700 Нм при 1600 об/мин. Сухото тегло без охлаждащ лъч е 2 250 кг. Общото тегло на задвижващия агрегат е 6120 кг, който може да бъде демонтиран за 35 минути.

Бронираната версия наPioneer е произведена от германската компания FFG Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft mbH. Съдържа различни строителни инструменти, като например багери и булдозери с остриета. Използва се за общо разчистване на отломки, разминиране, изкопни работи и спасителни операции при бедствия като наводнения и пожари.

Това универсално превозно средство може да превозва 3 души, при скорост на движение до 60 км/ч, идва с допълнителна броня и бойно тегло от 69 500 кг.

.

Тип 10

Тип 10 еяпонски основен боен танк, произвеждан отМицубиши Хеви Индъстрисот 2010 г. за Силите за самоотбрана, където влиза на въоръжение през януари 2012 г. Той представлява четвърто поколение японски основни бойни танкове и е проектиран да поддържа Тип 90 и да замени остарелия Тип 74. В началото на 2000 г. японските Сили за самоотбрана решават да модернизират основните си бойни танкове, за да ги приспособят към бъдещите конфликти на XXI век. Централен елемент на тази модернизация е интегрирането на бордовата система C4ISR. Оказва се, че танкът тип 74 няма достатъчно обем под бронята, за да побере такава система, тъй като бойното отделение е много тясно. От друга страна, танкът тип 90 не се използваше достатъчно поради ограниченото му пространство за маневриране. Последният пък бил твърде тежък за пътната инфраструктура на Япония и можел да се използва само в Хокайдо и във военния лагер Комакадо в подножието на планината Фуджи.

В резултат на това било решено да се разработи нов основен боен танк, който да бъде по-лек и по-ефективен от Тип 90. Японското правителство одобрява проекта за нов танк на 15 декември 2002 г. и разработката му е поверена на Технологичния институт в Сагамихара. Построени са четири прототипа, първият от които е завършен през януари 2006 г., а вторият е представен през февруари 2008 г. като TK-X.

Проектът е завършен през 2009 г., а през следващата година японското министерство на отбраната поръчва 13 такива танка за 12,4 млрд. йени, 13 през 2011 г. и 16 през 2012 г. (единична цена: 1 млрд. йени, или над 7,3 млн. евро). през 2015 г.). Първата единица е въведена в експлоатация през януари 2012 г. В
началото на 2016 г. в експлоатация са по-малко от 70 единици.

Тип 10 е оборудван с 4-тактов дизелов двигател Mitsubishi 8VA V8 с електронно впръскване на горивото и течно охлаждане. Благодарение на това той може да достигне скорост от 70 км/ч по обществените пътища. Той развива 1200 к.с. при 2300 об/мин и има работен обем 17,2 литра. Двигателят 8VA работи и с авиационно гориво JP-4. Два турбокомпресора с променлива геометрия дозареждат двигателя, който се охлажда от междинен охладител „въздух-въздух“.

Спомагателният силов агрегат е монтиран на левия заден офсет на каросерията на автомобила.

quel-est-char-plus-rapide-monde

Черната пантера К2

Черната пантера К2 еюжнокорейски основен боен танк, произведен отЧерната пантера К2.
/b>произвеждан отХюндай Ротем, предназначен да замени М48 Патън и да допълни К1 в рамките на южнокорейската армия. Той може да достигне скорост от 70 км/ч на пътя. Разработката му започва през 1995 г. и влиза на въоръжение през юни 2014 г. През 1994-1995 г. Агенцията за развитие на отбраната (АРО) стартира програма за разработване на нов основен боен танк, който да замени остарелия танк М48К и неговия наследник в началото на XXI век в лицето на К1. По търговски съображения и независимост от чуждестранните доставчици бъдещите танкове трябваше да бъдат проектирани на местно ниво и да използват малко чуждестранни части. К1 е базиран на прототипа XM-1, като са използвани немски (двигател MTU, корпус на механизма ZF), френски (панорамен мерник SFIM) и американски (визьор за стрелеца на самолета Hughes, оръдие M68) компоненти, от американската компания General Developed by Dynamics.), разработени от Watervliet Arsenal).

Корейският дистрибутор ADD е националният главен изпълнител на тази програма и е възложил на Hyundai Precision развойната и изследователската дейност. По време на разработката са били разгледани възможността за безпилотна кула и 140-милиметрово гладкоцевно оръдие. Първият прототип за сертифициране и оценка, наречен XK2, е произведен през 2007 г. С единична цена от 8,8 млн. долара К-2 е най-скъпият танк в света през 2017 г.. След влизането на въоръжение на руския Т-14, Hyundai Rotem официално планира да пусне подобна бронирана машина от октомври 2019 г.

quel-est-char-plus-rapide-monde

Руският танк: Т-14 Армата

Както всеки 9 май, Русия отбелязва победата си над нацистка Германия с мащабен военен парад на Червения площад. Парадът по случай 70-годишнината от края на „Великата отечествена война“ ще бъде по-голям от обикновено, като в него ще участват 16 500 войници, около 200 единици техника, 143 самолета и нова техника, която ще бъде официално представена за първи път.

Те включватсамоходната артилерия „Коалиция-СВ„, главния боен танк на пехотата „Курганец-24“, военния транспорт „Курганец-25“ и танкаТ-14 „Армата„, които се обсъждат от няколко седмици. След края на Студената война на въоръжение са пуснати малко нови тежки танкове, а именно японският Тип 10, индийският Арджун (проекти, стартирани през 1972 г.) или турският Алтай Т1. На Запад 80-те и 90-те години на ХХ век са съсредоточени върху модернизирането на бойните бронирани машини (Leopard 2, Abrams, Leclerc). Но има планове за нови танкове, като например предполагаемия камуфлажен PL-01, носен от полските производители Obrum и BAE Systems. Освен това
изпълнителните директори на Nexter и Krauss-Maffei Wegmann са посочили, че обмислят разработването на нови тежки танкове, които да заменят Leopard и Leclerc.

Една от основните характеристики на Т-14 Armata е, че куполът е безпилотен и се управлява дистанционно. Тя ще бъде въоръжена със 125-милиметрово оръдие (120-милиметрово при Leclerc). С
тегло от 57 тона в бойна конфигурация танкът се управлява от до трима души, разположени в многостепенни бронирани капсули, отделени от боеприпасите.

В допълнение Т-14 Армата може да изстрелва противотанкова ракета Сокол-1 и има 30 мм оръдие и 12,7 мм картечница като вторично въоръжение. Тя ще бъде оборудвана и със система за активна защита Afganit, способна да открива снаряди, и различни сензори, включително радари и камери с висока разделителна способност. Налични са малко подробности за експлоатационните характеристики. На пръв поглед,
благодарение на 16-цилиндровия дизелов двигател CTZ A85-3A, разположен в Х-конфигурация, този нов руски танк е в състояние да кръстосва пътищата от 1500ᵉ г. насам свисока скорост от 75-90 км/ч в оризищата.

quel-est-char-plus-rapide-monde

Кой е най-мощният боен танк в света?“

Чалинджър 2 (CR2) еосновният боен танк на Британската армия иКралската армия на Оман. Този основен боен танк е проектиран и построен от британската компания Vickers Defence Systems (сега BAE Systems) на базата на танка Challenger 1. Challenger 2 е високо ценен от производителите си като най-надеждния основен боен танк в света, доказал своята доблест в бойните операции в Босна, Косово и Ирак. Основната огнева мощ на Challenger 2 осигурява 120-мм оръдие L30 CHARM (CHallenger main ARMament), а като основна огнева мощ служат 7,62-мм картечница с ос С и 7,62-мм картечница, монтирана на кулата.

.

Танкът може да носи 50 снаряда APFSDS (Armour Piercing, Fin Stabilised, Discarding Sabot), HESH (High Explosive Squash Head) и Soke, както и 4000 7,62-мм снаряда.

Патронната броня от второ поколение Chobham на Challenger 2 осигурява високо ниво на защита срещу оръжия с директно попадение. Двигателят Perkins Condor CV12 на танка осигурява максимална скорост от 59 км/ч на пътя и 40 км/ч извън него.

Кой е най-произвежданият танк в света?

Т-34 е съветски среден танк, произхождащ от високоскоростния танк „БТ“ и постъпил на въоръжение в Червената армия през 1940 г. Той представлява удивителен баланс между трите основни елемента, които характеризират качеството на една бронирана машина: огнева мощ, защита и мобилност. По време на Втората световна война танкът Т-34 се превръща в един от символите на победата над нацистите и играе важна роля на Източния фронт. С общо 84 070 произведени единици той е най-произвежданият танк през Втората световна война. Общата схема на превозното средство е класическа, с двигател в задната част. Всички страни на каросерията са стръмно наклонени към вертикалата. Каросерията е изработена от равномерно заварени стоманени плочи. Ниският профил на Т-34 го прави трудна за неутрализиране цел, за разлика от М4 Шърман, който е сравнително лесна за унищожаване цел поради високия си профил и вертикалната си странична броня.

Съветските танкове имат рустикална, солидна конструкция. Оборудвани са с прости, дори пестеливи удобства. В някои случаи съветските танкисти е трябвало рязко да променят скоростта с чук, ако ситуацията излезе извън контрол. Но при температура над 40°С и под 0°С Т-34 потегляше веднага.

Широките му гъсенични колела бяха идеално пригодени за терена на Източния фронт. Той се чувстваше също толкова добре на пътя, колкото и в снега и калта. „Распутица“ много се страхуваше, че Вермахтът и неговите теснопътни танкове ще затънат в калта. Първата версия имала сериозни проблеми с надеждността и до голяма степен била изоставена, когато Германия нахлула през 1941 г. Танкът е постоянно усъвършенстван, като постепенно подобрява ранните си недостатъци, превръщайки се в един от най-яките и надеждни танкове на войната.

Дизеловият двигател V-2 е разработен в Харковския локомотивен завод с подкрепата на градския научно-технически институт, но разчита в голяма степен на чуждестранни разработки. Относителното значение на тези заемки отдавна се обсъжда. Първоначално се смята, че е адаптация на Hispano-Suiza 12Y, построен от Климов в СССР, но по-късно V-2 придобива италиански произход, от дизеловия двигател Fiat AN.1. Всъщност става дума за преустройство на самолетния двигател Микулин М-17 към дизелов цикъл, модел BMW VI, построен по лиценз в рамките на договор от 1926 г. Подписаното от BMW лицензионно споразумение от немски тип, което произлиза от двигателя Miklin M39, задвижващ известния щурмови самолет Ил-2, подчертава рисковете от споразуменията за трансфер на военни технологии.

Покривът и долната част на танка са изработени от плочи с дебелина 20 мм и 22 мм, като под стрелеца има люк за авариен изход. Бронята на корпуса на Т-34-76 е с дебелина 45 мм отпред и 40 мм отстрани и отзад. Фюзелажът на Т-34-85 е с дебелина 45 мм от всички страни. Моделите Т-34 от 1940 и 1941 г. имат 45-милиметрови кули от всички страни. Кулата на модела Т-34 от 1942 г. е с дебелина 53 мм от всички страни. Моделът Т-34-76 на STZ от завода в Сталинград има 60 мм подсилена предна броня на корпуса. При модела от 1943 г. предната броня на кулата е увеличена на 70 мм. Т-34-85 има голяма кула с дебелина 90 мм отпред, 75 мм отстрани и 52 мм отзад. Корпусът му остава брониран от всички страни с дебелина 45 мм.

Бронировката на корпуса на Т-34 изглежда сравнително тънка – 45 мм. Въпреки това бронята е наклонена от четирите страни на корпуса, което осигурява по-добра защита срещу хоризонтални удари. Предната част на Т-34 е наклонена под ъгъл от 60° спрямо вертикалата (или 30° спрямо хоризонталата), ъгъл, който намалява ефективната дебелина на бронята срещу хоризонтални балистични снаряди с 2 пъти. Ефективната дебелина на танка се увеличава от 45 мм на 90 мм. Следователно ефективната челна броня на Т-34 е много близка до тази на тежък танк „Тигър I“ с плоска челна броня със сила 100. 45-милиметровата странична броня на Т-34 е наклонена под ъгъл 40° спрямо вертикалата, което дава ефективна странична броня от 60 мм. Наклонът на бронята прави Т-34 добре защитен и бърз танк. От
икономическа гледна точка наклонът на бронята прави танка по-лек, като спестява суровини като стомана и гориво, които са от съществено значение за военните усилия.

И все пак Т-34 не е лишен от своите недостатъци. Най-важният от тях е куполът, който се състои само от двама членове на екипажа (товарач и командир/митрайлер). Последният не може нито да наблюдава бойното поле, нито да използва главната батарея, за разлика от германския враг с трима души в tourelle. Освен това
оптиката на танковете била с много лошо качество, което затруднявало наблюдението на бойното поле, а радиостанциите (особено първите поколения) имали малък обхват и били ненадеждни.

quel-est-char-plus-rapide-monde

Варианти на Т-34

 • Т-34-57: състоящ се от 57 мм оръдия ЗиС-4. с 14 екземпляра.
 • T-34-76 : модел 1943/1944 г., оръдието F-34 може да стреля с подкалибрени противотанкови снаряди, купол от „немски“ тип за командира на танка.
 • T-34-85: модел 1943 г., 85-милиметрово оръдие D-5T в нова кула, известна като „Сормово“, съдържаща двама членове на екипажа. Произведени около 300 единици от февруари до март 1944 г.
 • T-34-76: модел 1940 г., оръдие L-11 L/30,5 (дължина на калибъра 30,5). със 118 екземпляра.
 • SU-85:изтребител на танкове с 85-милиметрово оръдие D-5S, разположено в предната надстройка.
 • Т-34-76 :модел 1941/1942 г., стоманени ролки на ходовата част, произведен от завода на СТЗ в Сталинград.
 • SU-85:изтребител на танкове с 85-милиметрово оръдие D-5S, разположено в предната надстройка.
 • Т-34-76 модел 1942 г., широчината на колеята е увеличена от 50 на 55 см, присаждане на ръкохватки за транспортиране на пехотинци на гърба на бронираната машина. 12 553 екземпляра.
 • SU-122-3, прототип на щурмово оръдие със 122-мм гаубица D-6.
 • Т-34-76 модел 1943 г., нова по-голяма кула, приемане на два кръгли люка на покрива, което спечелва на танка прозвището Мики Маус, дадено от германците. 10 760 екземпляра.
 • SU-122M, прототип на щурмово оръдие със 122-милиметрова гаубица U-11.
 • OT-34, с огнехвъргачка на мястото на предната картечница.
 • Т-34-76, модел 1941 г., оръдие F-34 L/42. 3 111 екземпляра.
 • T-34-85, модел 1944 г., оръдие Zis-S-53, трима души екипаж в кула Sormovo. Близо 23 000 броя, произведени от март 1944 г. до май 1945 г.
 • SU-122 щурмово оръдие с гаубица в предната надстройка.
 • SU-85M изтребител на танкове с 85-милиметрово оръдие D-5S, но с шаси SU-100.
 • SU-85BM прототип на изтребител на танкове с удължена част на D-5S-85M, начална скорост 950 m/s.
 • SU-D-10-85 прототип на изтребител на танкове с част D-10-85PM
 • SU-S34-1 прототип на изтребител на танкове с 85-мм част S-34-IB.
 • SU-100-2 прототип на изтребител на танкове със 100-мм част S-34.
 • SU-100 изтребител на танкове със 100-мм детайл D-10S в предната надстройка. До септември 1944 г. са произведени близо 2300 единици.
 • SU-122P: това е прототип на изтребител на танкове, шаси SU-100 със 122-мм парче D-25S.
 • Panzerkampfwagen T-34 (r)
quel-est-char-plus-rapid-world

Кой танк е най-брониран?

Maus е немски танк от Втората световна война.

Най-тежкият танк, изложен до етапа на прототипа и разработен от Фердинанд Порше. Проектът е представен на Хитлер през юни 1942 г. През февруари 1943 г., преди проектът да бъде изоставен, първият прототип е завършен през 1943 г. под името „Мамут“.

През ноември 1941 г. Waffenamt, отговарящ за разработването на оръжия за германската армия, изготвя спецификации за 70-тонен танк, чиято разработка е възложена на Круп през февруари 1942 г., в резултат на което се появява Panzerkampfwagen VII Löwe. Впечатлен от проекта, през март 1942 г. Хитлер възлага на същата компания да разработи 100-тонен танк до пролетта на 1943 г. Първоначално инженерите на Круп предлагат проект за 90-тонен танк, но Хитлер е непреклонен. 100-тонните танкове били необходими за разгръщането на по-тежки танкове и противодействието им

На челната броня на танка имаше 35% наклон от вертикалата. Бронята на корпуса е била 200 мм отпред и 160 мм отзад. Бронята на кулата била с размери 250 мм отпред, 200 мм отзад и 60 мм в покрива.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *