Кой е най-добрият резервоар в света?

Танковете, които се превърнаха в основно оборудване във военните конфликти на 20-ти век, непрекъснато се развиват. Конструкторите на новите модели се фокусират върху въоръжението, бронята или скоростта на тези бронирани превозни средства. Първите танкове от 1915 г. са британски танкове Mark I с оръдия или картечници, но те са твърде тежки и имат склонност да затъват. Танкът, който познаваме днес, т.е. бронирано превозно средство с висока проходимост, въоръжено с оръдие, се оформя по време на Първата световна война. Войната с танкове е постоянно развиващо се чудовище и постоянна надпревара за най-голям, най-лош и най-добър. Но какво прави един танк добър? Скоростта? Размерът? Невероятна огнева мощ? Или всичко изброено и още малко. Нека разгледаме възможните обяснения и твърдения по-долу. 

Военни покрития като буш шапка мъж и жена се предлагат в нашия онлайн сайт за излишъци-война. Елате и открийте! 

sweat-military

Най-добрият танк в света:

Леопард 2 е най-добрият танк, създаван някога. Тази бронирана машина не е най-мощната или най-бързата, но е най-точният и балансиран танк, който съществува.

 • Леопард 2 е основният боен танк на германската армия и е такъв от края на 70-те години на миналия век. През годините той е претърпял различни модернизации и подобрения, включително добавяне на стреловидна дефлекторна броня, цифрови системи за управление на огъня, лазерни далекомери, усъвършенствани нощни мерници и др.
 • Леопард 2 се счита за един от най-точните и ефективни танкове в света. В различни тестове
  той превъзхожда американския „Ейбрамс“, британския „Чалънджър 2“ и други танкове и е способен да води точна стрелба на големи разстояния благодарение на конструкцията на кулата и усъвършенстваните системи за управление.

Обличане, военни аксесоари от различен вид се продават в Surplus-Militaires.
 

Различни видове танкове:

Съществуват няколко вида танкове:

 • танк: общ термин, първоначално използван за обозначаване на британски танкове, предназначени за създаване на пробиви в германските линии по време на Първата световна война.
 • пехотен танк: танк, чиято мисия е била да придружава пехотата, бавен, тъй като е трябвало да се движи със същата скорост като войниците, които се сражават пеша, имал е обаче дебела броня и значително въоръжение. Пример: Matilda II, B1, A22 Churchill.
 • кавалерийски танк: известен още като „бърз танк“, кавалерийският танк е мобилен танк, чието въоръжение е оптимизирано за противотанков бой, той се движи независимо от пехотата. Пример: AMC 35, SOMUA S-35.
 • кавалерийски крайцер: британски еквивалент на кавалерийския танк. Пример: A13 Mk II, A15 Crusader, A27M Cromwell, A34 Comet I.
 • ловци на танкове: танк, специализиран в унищожаването на бронирани превозни средства, той е мощно въоръжен и като цяло доста мобилен, остава обаче по-малко гъвкав от средния танк, но компенсира дефицита на възможности на последния. Пример: M10, Valentine Mk I Archer, M18, Jagdpanzer V, SU-100.
 • самоходно оръдие: използва се като средство за огнева поддръжка в механизираните пехотни части. Въоръжението им, често монтирано в касети, е разнообразно; гаубица, артилерийско оръдие или противотанково оръдие. Пример: SAu-40, Sturmgeschütz, SU-122, M7 Priest, ISU-152, ASU-85.
 • самоходно артилерийско оръдие: въоръжено с артилерийско оръдие, за водене на непряк огън на големи разстояния. Пример: M109, 2S1 Gvozdika, Bandkanon 1, AuF1, PzH 2000.
 • лек танк: нискотонажен танк с намалени размери, наблягащ на мобилността за сметка на бронята. Ниската му цена и намалената маса улесняват оперативното му използване. Пример: Hotchkiss H35, M3 Stuart, AMX-13, PT-76, M551 Sheridan, Type 15.
 • среден танк: наименование, първоначално използвано за обозначаване на танкове, по-леки от тежките танкове от 20-те и 30-те години на ХХ век.
  Терминът е използван отново от Съветския съюз и американците по време на Втората световна война. Пример: T-28, M4 Sherman, T-34, M26 Pershing, FV4101 Charioteer, T-54.
 • тежък танк: силно брониран и въоръжен танк, използван за противодействие на противникови танкове и укрепления. Производствените им разходи и масата им ограничават оперативната им употреба. Пример: KV-1, IS-2, AMX-50, M103, FV214 Conqueror.
 • Боен танк: танк, предназначен за действие съвместно с моторизираната пехота в рамките на напълно механизирани подразделения, според генерал Естиен. Представлява междинно звено между леките танкове FT и крепостните танкове FM 2C. Терминът се използва повторно през 60-те години на ХХ век за обозначаване на AMX-30. Пример: D2.
 • Брейк танк: вижте крепостен танк.
 • Стопяващ танк: понятие за боен танк, чиято задача е да спре настъплението на противника чрез привличане на огъня му.
 • крепостен танк: наричан още „сухопътна крепост“, той е предназначен за пробиване на противниковите бронирани линии и укрепления. Пример: Mark V, Mark VIII, FCM 2C.
 • свръхтежък танк: общ термин и се използва за обозначаване на много тежки тонажни танкове като Panzerkampfwagen VIII Maus или дори Т28.
 • боен танк: бойният танк се появява в началото на 60-те години на ХХ век, като наследява средния и тежкия танк. Пример: M60, FV4201 Chieftain, AMX-30, Strv 103, T-64A, Leopard 2, Leclerc.
 • ремонтен танк: известен още като авариен танк, той е оборудван с лебедка, а понякога и с кран, като последният позволява демонтирането на силовата установка или кулата.

Танкът: гениална идея

Трите традиционни фактора, определящи ефективността на танка, санеговата огнева мощ, защита и мобилност:

 • Огневата мощ е способността на танка да идентифицира, ангажира и унищожи дадена цел.
 • Защита е способността на танка да устои на откриване, неутрализиране или унищожаване от вражески огън.
 • Мобилноствключва тактическа мобилност, на всички терени на бойното поле, но също така и стратегическа мобилност, т.е. способността да бъде транспортиран (по шосе, железопътен транспорт, море или дори по въздух) на бойното поле.

Поради това конструкцията на танка традиционно е резултат от компромис между тези три фактора. Например усилването на бронята увеличава защитата, но също така увеличава теглото и следователно намалява маневреността. Апо-голямата огнева мощ, постигната чрез използване на оръдие с по-голям калибър, намалява маневреността и защитата.

Психологическият ефект върху войниците (отрицателен ефект за враговете, положителен за съюзниците) от внушителното присъствие на танка на бойното поле също е важен фактор.

какъв-е-най-добрият-танк-в-света

Огнева мощ

На бойното поле екипажът на танка трябва да може бързо да разпознава, поразява и унищожава много видове цели, като същевременно поддържа оптимална мобилност. За тази цел той еоборудван с изключително сложни средства за откриване и управление на огъня. Той разполага с основно оръдие, способно да изстрелва взривни или бронебойни боеприпаси, обикновено снаряди, и картечници срещу пехота, леки превозни средства или хеликоптери.

Основното оръжие на всеки боен танк е голямокалибрено оръдие. С изключение на няколко артилерийски оръдия, танковите оръдия са с най-голям калибър, използвани на сушата. Тези калибри са се развили значително след Втората световна война. Най-често използваният калибър е 120 mm за западните танкове и 125 mm за руските и китайските танкове. Танковете могат да стрелят с най-различни боеприпаси, но най-често използваните са боеприпаси с кинетична енергия и високоексплозивни боеприпаси. Днес само британските и индийските танкове използват нарезни оръдия, а гладкоцевните са преобладаващият тип.

Съвременните танкови оръдия обикновено саоборудвани с термична обвивка за намаляване на температурната разлика на основната тръба. Когато вали дъжд или е ветровито, частта, изложена на вятъра и дъжда, се охлажда по-бързо от останалата част на оръдието. Тази разлика в температурата, а следователно и в разширяването на метала на цевта, леко деформира оръдието и оказва влияние върху точността на изстрела на голямо разстояние.

Танковете обикновено носят и друго въоръжение, което им осигурява защита срещу пехота, срещу която използването на основното оръдие е неефективно на близко разстояние. Обикновено това е картечница (7,62 до 12,7 мм), монтирана на същата ос като основното оръдие. На някои френски бойни танкове, като AMX-30 и бившия AMX-40, наред с основното въоръжение са монтирани и 20-милиметрови оръдия, за да могат да се унищожават леко бронирани превозни средства.

В допълнение, на покрива си или на разположение на командира на танка, много танкове имат картечница за стрелба по високомобилни цели, независимо дали са във въздуха или на земята. Обикновено монтираните на американските или руските танкове и на танка Leclerc калибрени картечници с калибър 12,7 и 14,5 мм също са способни да унищожават лекобронирани превозни средства от близко разстояние.

Някои танкове са адаптирани за по-специфични роли, като откриване на огнехвъргачки или токсични бойни вещества, или дори за скорострелна противовъздушна отбрана. Тези специализирани оръжия често се монтират на шасита на бронетранспортьори.

Защита

Защитата на танка е комбинацията от способността му дапредотвратява откриването, за да избегне поразяване от вражески огън, и способността на бронята му да издържа и поема въздействието на вражеския огън, за да защити екипажа и да изпълни задачата.

 • Избягване на откриването: В гористи местности стационарните танкове могат да бъдат добре маскирани, което затруднява откриването и въздушното нападение. От друга страна, в открита местност е много трудно да се скрие танк. И в двата случая движещ се танк може да бъде открит много по-лесно, благодарение на топлината и шума, отделяни от двигателя му. Следите на танковете могат да бъдат забелязани от самолет, а в пустинята движението им може да създаде много големи облаци прах, които също лесно се забелязват от врага.
 • Бойна броня: Бойният танк е най-добре бронираното превозно средство в съвременните армии. Бронята му е проектирана така, че да защитава превозното средство и неговия екипаж от най-различни заплахи. Като цяло за най-важна се счита защитата срещу проникващи в тях материали с кинетична енергия (куршуми, ракети, снаряди…), изстреляни от други танкове. Танковете също така сауязвими от противотанкови управляеми ракети, противотанкови мини, големи бомби и артилерийски огън, които могат да ги неутрализират или дори унищожат. Танковете са особено уязвими от въздушни заплахи.
 • Пасивна защита: Повечето бронирани превозни средства разполагат с димни гранатомети, които могат бързо да разгърнат димна завеса, за да осигурят прикритие и отстъпление, когато са попаднали в засада или са подложени на пряка атака и ситуацията го изисква.
  Димната завеса се използва много рядко , тя заслепява самия нападател и дава на противника първа индикация за произхода на атаката. Съвременните димни гранати могат да затъмнят оптичните системи, работещи в инфрачервения спектър, както и във видимия спектър на светлината.

Мобилност

Има три основни аспекта, които трябва да се вземат предвид по отношение на мобилността на танка:

 • основните подвижни способности на танка, като например скоростта му през пресечен терен,
 • the ability to overcome obstacles
 • the overall mobility of the tank on a battlefield

Such examples include:

 • Кои мостове може да премине? (като се вземе предвид масата му)
 • Кои транспортни
  средства могат да ги придвижат?
 • Какво е въртенето му?

Мобилност е това, което конструкторите на танкове наричат ловкост. Подвижността на един танк се категоризира като:

 • мобилност на бойното поле, функция на възможностите на неговия двигател, трансмисия и други технически елементи; тя се определя от показатели като ускорение, скорост, преодоляване на вертикални препятствия; < /li>

 • тактическа мобилност./strong>, съответстваща на възможността за по-лесно или по-трудно придвижване на танка до мястото на операцията; < /li>

 • стратегическа мобилност, съответстваща на способността на танка да бъде транспортиран от едно място на операцията до друго, в зависимост от неговата маса, лекотата на транспортиране по въздух и др.
quel-est-le-meilleur-char-du-monde

Бреф, ако се интересувате и искате да постъпите в армията или просто търсите армейски аксесоари, просто защото сте фен, посетете Military-Surplus. Там ще намерите артикули по ваш избор. Няма да останете разочаровани!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *