Кой филтър за дихателна маска?

Всъщност, особено при все още циркулиращия корона вирус, използването само на хирургическа маска не е достатъчно, за да се гарантира оптимална защита срещу всички тези патогени, циркулиращи във въздуха. В идеалния случай се нуждаете от газова маска респиратор с филтриращо устройство. Защитната маска е предназначена да предпазва всяко лице от вдишване на токсични изпарения, газове и прах. Съществуват няколко продукта: маски за многократна употреба, маски за еднократна употреба и продукти тип касета. Съществуват две категории респираторни маски:

 • Изолиращи устройства: При тях се използва свеж въздух от източник.
 • Филтриращи устройства: Тяхната функция е да пропускат токсични газове през филтриращ елемент, който ги елиминира.

Точно този последен тип устройство ще бъде във фокуса на нашата статия.
Филтриращ дихателен апарат, достоен за комплект survie catastrophe naturelle с филтърна система, има органични съединения, които действат като филтри. Те включват целулоза, пластмаса и по-специално вълна. За да разберете кой филтър да изберете за защитна маска, елементите, които трябва да вземете предвид, са: ефективността на филтриране и нивото на вътрешно изтичане.

masques nrbc

Различни видове филтриращи респираторни маски

Инсулационните маски се снабдяват с кислород или въздух от незамърсен източник, докато филтриращите маски пречистват въздуха, който ползвателят вдишва, благодарение на филтър, който се освобождава от вредния прах или изпарения. Съществуват два вида маски с филтри:

Маска със свободна вентилация

За маска със свободна вентилация се говори, когато дишането на потребителя е единственият елемент, който осигурява преминаването на въздуха през филтъра. Този тип устройство се състои от:

 • Целолицева маска или полумаска
 • Филтрираща лицева част
 • Един или повече филтри

Маска за асистирана вентилация

Маската е за асистирана вентилация, когато използването на филтъра се подпомага от моторизирано вентилационно устройство. Това устройство може да се носи отделно: например на колана. Този тип устройство се състои от:

 • Целолицева маска или полумаска/шлем
 • Моторизиран вентилатор с филтър(и)
Кой филтър трябва да използвате за вашата дихателна маска?

Филтри за аерозоли

Те предлагат на ползвателя защита срещу аерозоли. Според един от стандартите, EN 142, аерозолите са суспензии на течни и твърди частици в газообразна среда.

Различни класове

За да разпознаете антиаерозолните филтри, просто идентифицирайте отбелязаните знациFFP(Filtering Face Piece, или Pièce Faciale Filtrante), последвани от класа (P1, P2, P3). Например, ще намерите надписаFFP 3 върху маска, който показва, че това е продукт за еднократна употреба от клас P3 за твърди и течни аерозоли. Различните видове филтрация се обозначават върху филтърната касета чрез цветна ивица по периметъра ѝ. Класовете на всеки филтър са установени в зависимост от тяхната ефективност:

 • P1 (ниска ефективност): Спира най-малко 80 % от аерозола с по-малко от 20 % проникване. Способността му да устоява е ограничена до дразнещи, фиброгенни и нетоксични прахове.
 • P2 (средна ефективност): Спира поне 94% от аерозола с по-малко от 6% проникване. Той се бори с токсични прахове, особено от полиестерна смола и дърво, и метални изпарения (от заваряване). Също така се бори с маслени мъгли.
 • P3 (висока ефективност): Спира поне 99,95 % от аерозолите с проникване под 0,05 %. Използва се за борба с олово, изпарения от заваряване и прахове с много високо ниво на токсичност. Те включват арсен, кадмий и азбест. Подобно на класовете P2, филтърът P3 е устойчив и на маслени мъгли.

Продължителност на ефективността

Това зависи от дихателния дискомфорт, който ползвателят може да изпита поради запушване. Продължителността на използване, както и честотата на подмяна се определят в зависимост от степента на затруднено дишане. В запрашена среда те са склонни да увеличават съпротивлението си при преминаването на въздуха. Това обаче не се отразява на филтриращия капацитет.

Филтри за газове и пари

В зависимост от естеството на изпаренията или газовете могат да се разграничат различни видове филтри против газове. Те са представени чрез знаци, състоящи се от буква, придружена от специфична цветна лента, която се отнася към семейството на изпаренията. Класификацията е следната:

 • A: Кафяв цвят; използва се срещу пари и органични газове с точка на кипене над 65°С.
 • AX: Кафяв на цвят като тип А; използва се срещу органични съединения с ниска температура на кипене (65° С).
 • B: Сив на цвят; използва се срещу неорганични пари и газове (с изключение на въглероден оксид CO).
 • E: Жълт на цвят; използва се срещу киселинни пари като серен диоксид.
 • K: Зелен на цвят; използва се срещу амоняк и органични аминопроизводни.
 • SX: Лилав на цвят; използва се срещу специфични съединения, посочени от производителя.
 • HgP3: Оцветен в червено и бяло; използва се срещу живачни пари.
 • NOP3: Оцветен в синьо и бяло; използва се срещу азотни оксиди.

Различни класове

Газовите филтри се разделят съответно на три класа в зависимост от нивото на устойчивост:

 • Клас 1: най-нисък капацитет (вафла)
 • Клас 2: среден капацитет (канистра)
 • Клас 3: най-висок капацитет (канистра)

Например филтър от клас А2 издържа на циклохексан с концентрация 5000 ppm (части на милион) в продължение на 35 минути, докато филтър от клас А1 показва устойчивост само 70 минути, когато е изправен пред концентрация от 1000 ppm.

Защита от няколко газа едновременно

AB за защита от органични и неорганични газове; EK за защита от киселинни и органични аминови газове; и т.н.При това използването на газов филтър може да бъде смесено.

Кой филтър трябва да използвате за вашата дихателна маска?

Полезността на CBRN маските

Винаги ще съществува риск от излагане на въздействието на ядрени, радиологични, биологични и химически (CBRN) елементи. За да се пребори с това, е разработена маската NRBC. Това е много здрава дихателна маска, разработена от службите за спешна помощ, за да предпазва от вредни за организма ни патогени. Тънкият ѝ дизайн означава, че тя може да бъде интегрирана с други средства за защита на тялото, като например каска, за постигане на оптимална безопасност.

Важността на CBRN маската

Не е необходимо повече да носите шал, хирургическа маска или стандартна противопрахова маска. CBRN маската ви предлага най-добрата защита срещу всички видове заплахи.
Всъщност тя е създадена с цел да устои на най-токсичните патогенни агенти за нашите тела, а именно биологични, ядрени и радиоактивни агенти по същия начин, както тези от Първата световна война с известния иприт.

Маската CBRN е не само удобна, но и изключително ергономична. Като се има предвид високото ѝ ниво на защита, тя улеснява много борбата с обичайните вредни продукти в нашата среда, като например всички видове пари и аерозоли.Ефектите на антиаерозолния и антигазовия филтър са комбинирани за гарантирана безопасност срещу всяка токсична съставка.

Искате да получите маска, в която са обединени всички предимства на респиратора за свободно дишане и респиратора за асистирано дишане Това е CBRN маската за вас! По отношение на дишането вече няма да се притеснявате от пожари, увреждане на въздуха, причинено от природни бедствия, или дори от пандемия. Дори коронавирусът не може да направи нищо по въпроса!

Функции

Това е нейната конструкция, която придава на маската CBRN превъзходно, безупречно качество. Всеки продукт разполага с:

 • Аудиоуредба, настроена така, че да не позволява проникването на въздух или вода
 • Полиуретанова защитна бариера, устойчива на всякакво разрушаване
 • Водопроводен канал, който позволява на потребителя да се хидратира по желание чрез нишките
 • Зрително поле 180° за по-свободна и широка видимост, с отлично пропускане на светлината

Операция с филтър

Общо казано, CBRN маската винаги се придружава от филтър. Поради това тя по същество е респиратор с филтър (ARF), противоположен на автономния дихателен апарат (SCBA). Филтриращата система работи чрез процеса:

 • Задържане на патогени или частици с различен размер: тя е проектирана така, че да предотвратява вдишването на частици от порядъка на 300 нанометра, което предпазва ползвателя от вируси, чиято вредност е еквивалентна на тези от дребна шарка 1 или туберкулоза. Всъщност вирусът на дребната шарка 1 е със средна големина 220 нанометра, поради което е лесно да бъде прихванат и неутрализиран.
 • Поглъщане на субстрата: Вредните вещества се всмукват и задържат на повърхността на молекулите на субстрата. Когато целевата частица е отрицателно заредена, субстратът ще бъде положително зареден, за да я неутрализира, и обратното.
Кой филтър трябва да използвате за вашата респираторна маска?

Нашите CBRN маски

Surplus-military ви предлага богат избор от CBRN маски, при които въпросът “Кой филтър да използвате?“ вече няма да бъде проблем за вас. Комфортът, лекотата, но преди всичко ефективността са това, което отличава нашите продукти.

В дишаща мрежа

Този тип маска е гъвкава, удобна и мека за носене. В зависимост от размера на главата ви, тя може лесно да се регулира. Оборудвана с двоен филтър, тя ви позволява да извършвате нежно дишане с по-малък риск от вдишване микроби във въздуха.

Прахоустойчив

С помощта на двата си дихателни клапана той ви позволява да дишате леко, без да се страхувате от прахови елементи. Това е идеалният вид устройство, което ви предпазва от замърсяване.

Поликарбонат

Ако сте любител на пейнтбола, тази маска е за вас! Изработена по мярка, тя ви гарантира висока защита и комфорт дори когато се занимавате с интензивна физическа дейност, като например пейнтбол, който, между другото, можете да проведете при нас!

Алуминиева ламарина и неръждаема стомана

Тази е специална. Нейното защитно оформление ви предпазва от всякакви вредни изпарения. Така че в случай на топлинно излъчване или пожар тя автоматично се превръща в маска за бягство, за да ви спаси!

Мека гума

Подходяща за всякакъв размер на главата, тази маска има една леща за очила, но голям прозорец за очите, който осигурява отлично зрително поле за потребителя. Освен това
осветлението е отлично иустойчивостта на удари е много висока.

Тип 87, изработен от висококачествен каучук

Въпреки че не се използва за военни цели, той намира приложение в складовите, селскостопанските, научните и промишлените дейности. Всъщност,
освен добрата устойчивост, нейната триизмерна леща предлага много широко зрително поле на потребителя.

Освен това, нашият каталог със защитни маски не спира дотук. Това е само извадка от многото качествени филтриращи респиратори, които имаме на разположение. Списъкът е твърде дълъг, за да се побере в тази статия. Въпреки това можете да научите повече, като посетите нашия онлайн магазин. Елате и разгледайте, а защо не и да поръчате веднага необходимия ви филтър?

Независимо дали е заради настоящата пандемия, работата ви, дейност, която изисква да влизате в контакт с токсични пари, или просто като предпазна мярка, никога не е лоша идея да подобрете се със защитна маска с филтър! Вярваме, че нашите продукти предлагат добро съотношение цена-качество и че нашите клиенти трябва винаги да са доволни от покупките си. Затова не се колебайте да се свържете с нас наsurplus-militaire.fr, за да направите своите покупки.

Защитете себе си и семейството си!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *