Колко печели войник в OPEX?

Колко може да спечели един боец в OPEX в евро, като се вземат предвид всички бонуси, заплати, надбавки и пенсии, които може да получи? Колко печелят те? Защото да, освен че сбъдвате мечтите си и носите красиви каскети на морските пехотинци, камуфлажен войнишки грим и военна гривна за оцеляване, вие ще бъдете възнаградени за усърдната си работа. Имат ли правовсички военнослужещиот всякакво ниво, звание и степен (сержант, офицер, майор, прапоршчик, старши сержант и т.н.) да постъпят на служба в ОРЕКС? Разказваме ви всичко в тази статия.

военни бонета

Какво представляват OPEX?

Преди да споменем подробно заплатите, които военнослужещите получават, докато са на OPEX, първо си струва да разгледаме точното определение за OPEX. От 1995 г. насам френските въоръжени сили са участвали в около 106 операции на чужда територия. В
контекста на отбраната Министерството на въоръжените сили определя OPEX като „интервенции на военните сили извън националната територия„, с други думи в чужбина.

Тяхното определение е посочено в заповед, издадена от министъра на въоръжените сили, с която се открива театърът на ангажираност, като се посочват съответният период и географският район. Всеки военнослужещ може да бъде квалифициран за извършване на ОПЕХ, но „възнагражденията“ често зависят от званието. Последните OPEX са наречени, по името на центъра за планиране и провеждане на операции:

 • Aigle (укрепване на военната позиция на НАТО в Румъния, 2022 г.)
 • Chammal (Ирак, Сирия, 2014 г.
 • Barkhane (Сахел, 2014 г.)
 • Сервал (Мали, 2013 г.)
 • Сангарис (Централноафриканска република, 2013 г.)
 • Харматан (Либия, 2011 г.)
  what-salary-for-military-opex

  Оперативна рамка за OPEX

  Всяка операция на чужда територия се осъществява вопределена рамка, а именно в :

  • националната рамка 
  • рамката на ООН: Кот д’Ивоар (Onuci), Демократична република Конго (Monusco), Западна Сахара (Minurso), Либерия (Minufil), Ливан (чиято операция Daman завършва в рамката на UNIFIL)
  • Европейската рамка: Операция „Аталанта“ (2008 г.) заборба с морското пиратство край Африканския рог, мандат, завършен през юни 2016 г., на Европейската мисия за сигурност за подпомагане на реформата в областта на сигурността в ДРК (EUSEC) 
  • Рамката на многонационалните сили : напримерМногонационалните сили за наблюдение (FMO) в Синай и в национална рамка (екипи за защита се качват на лодки за риболов на риба тон, принадлежащи на частни френски корабособственици).

  Бюджетът OPEX

  Професията на военнослужещия е благородна. В края на краищата, тази работа включва даване на живота си, за да се насърчи отбраната и сигурността на родината. Нормално е също така финансирането, свързано с дадена операция, особено OPEX, да тежи доста сериозно.

  Сметната палата пише, че разходите, свързани с OPEX, представляват малко над един милиард евро всяка година. Единичните разходи за един войник, изпратен на външна операция, са около 100 000 евро на войник, изпратен всяка година. Тази цифра е повече от два пъти по-висока от тази десетилетие по-рано.

  Заплатата на войник в OPEX

  Средната годишна сума на надбавката за трудностите при служба в чужбина (ISSE) варира от 35 000 евро на войник, според доклада на Cour des Comptes от ноември 2016 г., и засяга 8 160 служители.

  Отчитайки финансирането и бюджетирането на ОПЕКС, което оказва влияниена системата на заплащане(надбавка, бонус, заплата, пенсия и др.), следователно ОПЕКС носи на боецазаплата от над 10 000 евро бруто, която не се облага с данък. Що се отнася допримериза военнослужещите, командировани в чужбина, те представляватобща сума от 387 млн. евроs.

  каква заплата за военните в ОПЕКС

  Допълнителното възнаграждение в ISSE

  Заетостта в OPEX за военнослужещия е не само възможност да служи на страната си,но това е идобър бизнес! От министерството на отбраната съобщиха, след писмо от парламентарист, че:Разполагането на военни в чужбина са спечелили, в допълнение към заплатата, която се получава редовно, 10657 евро под формата на бонус, надбавка за трудни условия на служба в чужбина (ISSE).

  387 млн. евро за надбавката ISSE: тази „доста висока“ цифра е обоснована от големия брой военнослужещи, които са били изпратени на външни операции или на “ временни подкрепления в чужбина “ (36.384 военнослужещи през 2014 г.).

  Заплащане на риска

  Тази сума представлява приблизителноедна трета от допълнителните разходи за OPEX, надбавкапод формата на „рискова премия“ за военния персоналпонякога ангажирани във военни операции. Само през 2014 г. при ОПЕКС са загинали5 военнослужещи, като при двама от тях е имало тежки инциденти. Да, да бъдеш военнослужещ е опасна работа, като се знае, че животът на войника често е заложен на карта, но въпреки това едобре платена!

  В същия писмен документ, съдържащ цялата тази информация, се съобщава също, че някои военнослужещи, командировани във френските посолства, получаватсредна заплата от около 13 000 евро (разходи, пребиваване в чужбина, бонуси). И това е заплата, така че има получаване на 13 000 евро на месец, а не на ан! Наистинадалеч от СМК.

  Съветвайте се редовноhttps://surplus-militaires.fr/, за да не пропуснете новите ни военни теми.

  Leave a Reply

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *