Колко мощни са ядрените оръжия?

По време на Втората световна война, както и при военна парашутна каска, има използване на ядрени оръжия. Използването на ядрени оръжия от Съединените щати в Хирошима и Нагасаки в Япония през 1945 г. оставя траен отпечатък. Оттогава насам тези оръжия се използват като средство за политическо възпиране между големите ядрени сили и се използват само при ядрени опити. За разлика от обикновеното мощна вътрешна соларна лампа и нейната мобилно соларно зарядно устройство, обичайно оборудване за войниците, това едва ли са конвенционални оръжия. Те имат разрушително действие, дългосрочен радиоактивен ефект, а екстремната им топлина може да достигне няколко хиляди градуса.

 

masque nrbc

 

Колко мощни са ядрените оръжия?

Мощта на ядрените оръжия често се оценява във връзка с атомната бомба

взривена в Хирошима, наречена „Little Boy“;.Тя се превръща в еталон за оценка на мощността на атомната бомба. Смята се, че тя е развила мощност от 12 до 18 килотона тротил (между 50 и 75 TJ) с допустима грешка от 20 %.Мощта на ядреното оръжие може да бъде трудно оценена. Всъщност
взривната мощност на ядреното оръжие се определя от количеството енергия, освободено по време на взрив на ядрено оръжие.

Отчита се, че дори и експериментът да е при строго контролирани условия, винаги има граници на грешка при изчисленията. Съществуват различни начини за определяне на неговата мощност. Изчисленията могат да бъдат направени въз основа на размера на взрива, неговата яркост, сеизмографските данни и силата на ударната вълна. Обикновено тя се изразява в еквивалентна маса на тринитротолуол (TNT), килотонове, мегатонове или тераджаули (TJ).

Приблизително изчисление е направено от Енрико Ферми при теста „Тринити“. Той позволил на малки парчета хартия да избягат във въздуха и през ударната вълна на експлозията; след това подчертал разстоянията, които те изминават в пространството. Инграм Тейлър създава формула за пространствен анализ, за да оцени радиуса на експлозията.

quelle-est-puissance-arme-nucleaire

Колко мощна е една френска ядрена бомба?

Нато е лишило френската армия от ядрено оръжие през 60-те години на миналия век. Първоначално считано за неясно, то е определено едва по време на президентството на Франсоа Митеран като „предстратегическо“. Диверсификацията на ядрения арсенал включваше и придобиването на тези оръжия, чиято роля е в националната стратегия. През 1996 г. стартира програма за симулация, която да замени ядрените опити. В края на 70-те години на ХХ в. Съединените щати споделят с Франция своите ядрени тайни по отношение на сигурността и оръжейните системи. Забележително е доверието в ядреното възпиране през 80-те години. Започва модернизацията на програмите за въздушни, морски и сухопътни доставки.

След програмите за модернизация на ударните сили през 1983 г. са разположени повече от 500 въоръжени бойни глави. 64 ракети, някои от които огледални (М4 от 1985 г.), носени от четири SNLE, базирани на Île-Longue, на рейда Брест. Това са повече от 300 бойни глави за разрушителна сила от 44 мегатона през ноември 1987 г. SNLE се превръщат в „френската възпираща сила„. Франция е една от държавите, които са разработили ядрени оръжия в света, и четвъртата, която го е направила.

В началото на XXI век Франция е една от деветте държави, които разполагат с тях. От 2010 г. насам част от тази програма се осъществява в сътрудничество с Обединеното кралство. Войната в Украйна съживява надпреварата в ядреното въоръжаване. Тя започва през февруари 2022 г., като преобръща международните отношения с главата надолу. Зависими от пълните си международни правомощия, французите могат лесно да се защитят с ядрени оръжия.

На 24 февруари 2022 г. Жан-Ив льо Дриан, министър на външните работи, напомня на TF1, че НАТО също е „ядрен съюз„. Дориан дьо Шепмайстер заяви, че макар Франция да разполага с по-малко разположени ядрени бойни глави от Русия (около 1500 активни) и САЩ (1300), арсеналът ѝ възлиза на 280 ядрени бойни глави плюс 20 в резерв. Следователно Франция официално притежава300 ядрени бойни глави. Тези оръжия са разпределени между Океанските стратегически сили (FOSt) и Въздушните стратегически сили (FAS).

Френските военноморски сили отговарят за FOSt, като разполагат счетири ядрени подводници lanceurs d’engins (SNLE). SNLE са известни с различни имена: Triomphant, Vigilant, Terrible и Téméraire. От 2010 г. насам те могат да носят шестнадесет стратегически балистични ракети „море-повърхност“ (SSBM) M51. Тези ракети са способни да достигнат разстояние до 6000 км при скорост от 15 Мах (19 000 км/ч). От 2016 г. в бойните глави могат да се съдържат няколко океански ядрени бойни глави (ОЯГ) с приблизителна мощност 100 килотона (кТ).

От 2010 г. в състава на Стратегическите военновъздушни сили влизат ескадрили Rafale с подобрени ракети въздух-земя със среден обсег на действие (ASMP-A). Ракетата, която може да измине 500 км, има ядрена бойна глава (ЯБГ), разположена във въздуха. Бойната глава е с приблизителна мощност 300 килотона. Атомната бомба, изстреляна в Нагасаки Fat Man; е оценена на мощност от около 20 килотона тротил (т.е. между 75 и 96 TJ).
Създадената през 1978 г. Force Aéronavale Nucléaire (FANu) е известна като трети клон на възпиращия арсенал, осигуряващ поддръжка на ядреното възпиране Rafales от самолетоносача Charles-de-Gaulle. На 17 март 2022 г. списание Air & Cosmos съобщи, че френските военноморски сили са предпочели патрулния цикъл на СНЛЕ, което позволява разполагането на три подводници в дълбоки води. 

Съществуват значителни разлики по отношение на притежаваните ядрени бойни глави, но това не е неизбежно в ядрената област. Съотношението на бройките има малко значение за този вид оръжие. Щетите са значителни. „Ядрените оръжия имат специален статут в очите на Путин, защото те са единственото нещо, което все още позволява на Русия да претендира, че е равна на САЩ“, съобщава Жан-Луи Лозие.

quelle-est-puissance-arme-nucleaire

Каква е най-мощната ракета в света?

Руската междуконтинентална балистична ракета „Сармат“ е известна като най-унищожителната. За последната се твърди, че е дълга 35 метра, има диаметър 3 метра и тежи не по-малко от 200 тона. Тя има 10 ядрени бойни глави. Първото изпитателно изстрелване на ракетата, наречена „Сатан-2„, беше потвърдено от руската армия. Според Владимир Путин: „Тя практически няма ограничения в обхвата. Тя може да порази всяка цел. Твърди се, че ударната й вълна е по-мощна от предшественика й „Воевода“, наречен „Сатан“ (SS-18), за обсег от 11 000 км; тя е способна на по-голям обсег – до 18 000 км.

Ракетата е оборудвана със защитна система, която може да избегне всички видове противоракетна отбрана. „Това е най-мощната ракета в света„, съобщават от руското Министерство на отбраната. Чрез държавната телевизия ръководителят на Кремъл обяви: „Това е наистина уникално оръжие, което ще укрепи военния потенциал на нашите въоръжени сили. То ще гарантира сигурността на Русия пред лицето на външните заплахи и ще накара онези, които се опитват да заплашват страната ни с необуздана и агресивна реторика, да се замислят“. Според Le Parisien обаче: „Сармат не променя много“.

Каква е ядрената мощ на Русия?

Заради своя статут и влияние Владимир Путин заплашва света със своя ядрен арсенал. Вече са предприети военни ходове, за да се демонстрира неговото превъзходство. Сама по себе си
Русия се изправя срещу НАТО, съставена от съседните&nbspевропейски държави и Съединените щати.

Русия е пуснала ядрени подводници в Северния Атлантически океан, за да заплаши и сигнализира за тяхната сила. На 4 февруари 2022 г. Русия и Китай се срещнаха и направиха съвместна декларация. Техният общ интерес е да се противопоставят на всяко разширяване на НАТО или на Договора от Аукус,
откъдето произтича и противопоставянето им на либералната демокрация на капиталистическия режим. От правна гледна точка никакво споразумение не ги обвързва. От своя страна Китай ще остане предпазлив по отношение на своя партньор. Собственият му
интерес е да си върне Тайван.

Практическа стрелба с ракета „Кинжал“ от руските военновъздушни сили. Изтъквани като едно от остриетата на руската военна възпираща сила, хиперзвуковите ракети „въздух-земя“ „Кинжал“ могат да бъдат снабдени с ядрена бойна глава. „Руснаците разполагат с около 1 500 т.нар. стратегически бойни глави и освен това с други тактически или резервни оръжия, които се оценяват на 4 500 бойни глави“: изразява Жан-Луи Лозие, изявление, събрано от Ариан Никола, съобщено на 04 март 2022 г.

Руската ядрена доктрина е обявена пред широката общественост. Публикувана през юни 2020 г., тази доктрина заявява, че ядрените оръжия са „изключително като средство за възпиране“, следователно отбранителни. Този основен принцип уверява потенциалните противници, че по този начин Русия се опитва да предотврати „агресия срещу Руската федерация или нейните съюзници“ . Но доктрината не спира дотук. Путин може да отвърне на удара с атомна бомба въз основа на член 19. Ядрената доктрина се актуализира през юни 2020 г., ако по нещастно стечение на обстоятелствата някоя държава проведе военни операции в Украйна.

Четири конкретни случая биха могли да накарат Русия да използва оръжието си:

 • нападение с балистични ракети;
 • атака с ядрено или разрушително оръжие;
 • атака срещу руски ядрени обекти;
 • „конвенционална“ атака, която би застрашила самото съществуване на руската държава.
  quelle-est-puissance-arme-nucleaire

  Каква е водещата ядрена сила в света?“

  Русия и Съединените щати притежават над 90% от световните ядрени оръжия през 2019 г. на свое име. Въпреки това Русия е водещата ядрена сила в света с 5977 разположени, съхранявани или очакващи демонтаж ядрени бойни глави.

  По данни на института Сипри около 1600 от тях могат да бъдат използвани. Броят на ядрените оръжия, притежавани от Съединените щати, се оценява на 5428, докато Китай разполага с 350, Франция – с 290, а Обединеното кралство – с 225. Деветте държави, притежаващи ядрени оръжия, са основно петте членки на Съвета за сигурност на ООН: Съединените щати, Русия, Китай, Франция и Обединеното кралство. По последни данни Северна Корея, Индия, Пакистан и Израел изглежда притежават ядрени оръжия.

  Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) беше стартирана и подписана през юли 2022 г. от 122 от 192-те държави членки на ООН. Тя обаче беше оспорена от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. За други държави като Германия и Турция, които са членове на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), се твърди, че притежават ядрени оръжия. Въпреки това те не контролират тези оръжия на своите територии.

  Договорът за неразпространение (ДНЯО) е настоящият референтен договор за атомни бомби. Този договор има за цел неразпространението на ядрени оръжия в света. Усилията ѝ са насочени към разоръжаване на ядрените арсенали. За да се постигне промяна, Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) се стреми към пълна забрана на използването на ядрени оръжия.

  quelle-est-puissance-arme-nucleaire

  Къде да намерим противорадиоактивни маски за ядрени оръжия ?

  Ако вече сте направили поръчка приSurplus militaire? Ако не! Нашият магазин е специализиран в продажбата на широка гама военни артикули, включително всички видове маски CBRN. Тези маски ще предпазят дихателния ви апарат от ядрени, радиологични, биологични и дори химически агенти. Всички те са с добро качество. Така че не се колебайте да пазарувате за повече идеи. Нещо повече, можете да се насладите на безплатна доставка, като платите на определена цена.

  Leave a Reply

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *