Колко струва един военен танк?

Танкът е оръжие за унищожение или дори за възпиране в ръцете на страната, която го притежава. Колко струва на една държава да се сдобие с такова оръжие? Колко струва един военен танк? За това ще поговорим в тази статия.

За покупката на военно облекло (мъжки военен панталон, военни панталони, …) trust Surplus-Militaires.

bonet-camouflage

Table of Contents

Представяне на военен танк

Военните танкове са най-тежко въоръженият и брониран вид бронирана бойна машина. За първи път танкът е използван през 1916 г. от британски офицери, които искали да изобретят нов начин за пробиване на вражеските линии, без да излагат на опасност войниците си. Те използвали това, с което разполагали, изпразвайки заловената германска тежка промишленост и съюзническо оборудване за производство на оръжие, които преди това били заети от германските сили по време на Световната война. Обикновено те са предназначени да предпазват екипажа и двигателя от вражески огън, както и да осигуряват известна защита от оръжия, които могат да пробият бронята им. Танкът има голям корпус с дебела броня и гъсеници от двете страни за придвижване по суша. Основната задача на танка е да пробива вражеските линии и да атакува други танкове с мощното си оръдие.

Носете военни бижута за ежедневния си военен стил! Заповядайте и открийте в нашия онлайн магазин. 

Характеристика на военен танк

Употребата на термина „танк“ започва по време на Първата световна война, когато използването на британските танкове създава прецедент за другите големи бойни сили. Тогава той не се нарича танк, а следва стандартната пехотна лексика и се счита за бронирана машина. Танкът от военен тип е военно превозно средство или мобилна бойна машина с кула и бронирана машина, която осигурява тежка огнева мощ, обикновено запазена за пехотните части по време на война. Това е превозно средство, което може да се използва в битка,или за унищожаване, или за защита.Те предлагат най-добра защита за екипажа си, като фланговете и предната част са предимно бронирани за контролирани експлозии.

Танкът може да бъде самоходен или да се задвижва от външен турбогенератор, когато е неподвижен, като в този случай ще бъде поставен на релси. Боевете вътре могат да се водят с‘голямокалибрени оръжия, като например оръдие, управляеми ракети и бомби, противопехотни оръжия с откат, огнехвъргачки, мини и експлозиви, както и малки картечници и автоматични гранатомети.

Благодарение на оръжейните системи от ново поколение с автономни възможности, един танк не се нуждае от скъпа конфигурация. По-конкретно, оръжейната система може да включва собствен радар, инфрачервен сензор и оръдие с голям обсег на действие. Всички тези функции опростяват процеса на прицелване, което много улеснява оператора в случай на проблем.

Колко струва един военен танк?

Военният танк емного сложно превозно средство, вече от гледна точка на неговата работа, която се използва по време на конфликт, но и от гледна точка на неговата конструкция. Поради това при определянето на цената му се вземат предвид много фактори. Критерии, които зависят от неговия размер, технология, въоръжение, страна на произход и производител.

Цена на немски военен танк

Леопард 2 е немски военен танк, който е разработен в началото на своето съществуване, за да замени използвания от Бундесвера M48 Patton и да действа заедно с вече намиращия се на въоръжение Leopard 1. Leopard 2 превъзхожда Leopard 1 по отношение на мобилност, защита и огнева мощ. Добрата му репутация е призната в международен план. Единичната цена на един танк Leopard 2 е оценена на 5,3 млн. долара през март 2006 г.

Технологичните предизвикателства на танка Leopard 2

Това преминаване към оборудване от трето поколение има съвсем конкретни последици за руската армия.

 • При обновяването му се предвижда преместване на панорамния мерник за командира на танка, увеличаване на бронята в предната част на кулата и на шасито, монтиране на термокамера за командира на танка (стрелецът вече разполага с такава, която може да бъде копирана за командира на танка) и GPS/интерциална навигационна система. Този вариант на бронираната машина е оборудван и със защита от NBC и нощно виждане. Бронята на танковете, особено в предната част, е два пъти по-ефективна от тази на машините от предишното поколение.
 • Балистичната защита на предния сектор е с ъгъл 30° от всяка страна на цевта Първият Leopard 2 еспособен да спира 115-милиметрови снаряди-стрели на разстояние 1000 метра, 125-милиметрови на разстояние 1500 метра и да устоява на противотанковата ракета MILAN.
 • Този боен кораб е съставен от различни видове модули AMAP (Advanced Modular Armor Protection), изработени от високоякостна стомана,титанови и алуминиеви сплави, волфрам и керамика от последно поколение, които са еволюция на керамичния боен кораб MEXAS.
 • Композитната броня, наречена С-технология, е на керамична основа, не оказва влияние върху масата на танка и е способна да спира 120-милиметрови снаряди DM23 със стрели, както и противотанкови ракети HOT-1, изстреляни в 30° фронтален сектор вдясно и вляво.
 • Леопард 2 се задвижва от дванадесетцилиндров дизелов двигател с течно охлаждане и турбокомпресор MTU MB 873 Ka-501 с мощност 1500 к.с.
 • Двигателят е с работен обем 47,6 литра, за да се повиши надеждността му. Този двигател във версията с две турбини има специфичен разход от 250 г/кВтч.
 • Това са
  и много по-мобилни танкове. Разликата не е толкова в максималната скорост, която достига 70 км/ч срещу 60 км/ч, а по-скоро в ускорението. Това са превозни средства, които могат да ускоряват по-лесно и бързо в труден терен.

Оръдието и боеприпасите му

 • Военният танк е оборудван с гладкоцевно оръдие, 120-мм оръдие Rheinmetall (Rh-120 L44). Откатният заряд тежи до 1905 kg, от които 1175 kg е масата на оръдейната тръба. Рокерът тежи 3,015 kg, което се увеличава до 3,655 kg с композитната маска. Хромираната цев е с дължина 44 калибъра (5300 мм) и има много здрава дъгова втулка от фибростъкло, която минава по дължината на цевта. Тя работи с патрони 120 × 570 мм, опаковани в гориво по стандартите на НАТО.

 • Като цяло огневата мощ на тези танкове също е по-голяма. Скоростта на стрелбата е много висока, а използваните куршуми са много по-мощни в сравнение с танковете от второ поколение
 • Предпазителите на боеприпаси включват 42 снаряда, 15 от които са изолирани в държател, разположен в задната лява част на кулата, като достъпът до тези готови за употреба снаряди се осъществява чрез бронирана плъзгаща се врата със сигурно отваряне. В случай на пожар газовете под налягане се изхвърлят от оръдието.

Обхватът на снарядите, използваеми от Leopard 2, е следният:

 • Снаряд-стрелаDM43: Снарядът-стрела тежи 19,5 кг за снаряд, който тежи 4 кг проникващо вещество. Дулната му скорост е от 1740 m/s (L44) до 1790 m/s (L52). Той е способен да прониква до 590 mm в хомогенна валцувана стомана на разстояние 2000 m. Този волфрамов снаряд за стрели е разработен съвместно от Германия и Франция и във френската армия е известен и като OFL 120 F1. Той е поставен на противоексплозивен панел, над товарния отсек, а останалите снаряди са разположени в стелаж в предната част на каросерията, вляво от водача.
 • Снаряд за стрела DM53: Този боеприпас тежи 21,4 кг, а снарядът му е 8,35. Дулната му скорост варира от 1670 м/сек (L44) до 1750 м/сек (L55). Той преминава през до 700 мм валцована хомогенна стомана на разстояние 2 000 м (L44) и 760 мм валцована хомогенна стомана на разстояние 2 000 м (L55). Този снаряд предлага добра способност за проникване, дори след преминаване през реактивна броня. Подходящ е и за използване с 44- или 55-калиброви оръдия с дължина 120 mm.

Цената на френските военни танкове

Националното събрание оценява общата стойност на програмата за проектиране на танк Leclerc на 5,7 милиарда евро, или 37,4 милиарда франка, от които 3,85 милиарда вече са гласувани в бюджетните кредити за плащания. Средната единична цена сега е 8 млн. евро, което е с 20 % повече от първоначално предвиденото, поради допълнителните разходи за индустриалната рамка, намаляването на целта и поетапното изпълнение на проекта. Като се вземат предвид по-специално разходите за разработка; индустриализация, резервни части и специфични оръжейни системи; боеприпаси и специфична инфраструктура за боеприпаси, образование и обучение, танкът LECLERC се оценява на единична цена за придобиване там 15,9 милиона евро.

Технологичните предизвикателства на танка Leclerc

Бронираното превозно средство Leclerc еконцентрат на технологии, които го правят един от най-модерните и търсени танкове на пазара :

 • Благодарение на хидропневматичното си окачване превозното средство печели много по отношение на масата и най-вече на стабилността.
 • Двигателят на третата серия на Leclerc е концентрат от технологии, в действителност танкът може да достигне максимални стойности на ускорение от 0 до 32 км/ч само за пет секунди благодарение на своя свръхмощен V8 с турбокомпресор, което е истинско постижение за този тип бронирано превозно средство. Специалните характеристики на двигателя не спират дотук, този хипербарен двигател V8X-1500 прави превозното средство практически неоткриваемо.
 • Танкът Leclerc е идеално пригоден за продължителни сухопътни боеве с помощта на редица съвременни технологии, тъй като автономността му е около 1300 литра.
 • Танкът е оборудван и с централен епископ, който позволява на пилота да управлява машината дори през нощта.
 • Педалите на кормилото с 8 бутона позволяват на командира на танка и на стрелеца да използват технологията, известна като тахиметрия, която предварително изчислява местоположението на тяхната цел, като отчита скоростта ѝ на движение.
 • Снарядите вече могат да
  се презареждат само за 8 минути благодарение на автоматичното зареждане, което е позволило да се съчетае увеличаване на обема с кулата и най-вече увеличаване на времето.
  quel-est-le-prix-d-un-char-militaire

  Оръжия и боеприпаси

  Оръжието е модел с размери 120 мм, съставен от 52 т.нар. гладкоцевни калибри.

  • Предимството на това оръжие е, че е много дълго, повече от 6,2 метра за тръбата и позволява висока точност на стрелбата при търкаляне.
  • Снарядът със стрела може да достигне скорост 1790 метра в секунда, а снарядът с оформен заряд – начална скорост 1100 метра в секунда.
  • Стъклата има специална особеност, че е балансирана около стволовете си, което създава по-лесна електрическа стабилизация.
  • Тежи 2800 кг и има теоретичен обсег от 4 км
  • Едно от основните предимства на LECLERC е способността му да стреля в движение. NEXTER произвежда три бойни боеприпаса, два боеприпаса за тренировъчна стрелба и два боеприпаса за обучение за боравене с тях.

  Бойните боеприпаси: Стрелковият боеприпас, който е съвместна френско-германска разработка под наименованието LKE 1/DM43, се използва за унищожаване на тежко бронирани превозни средства. Той има волфрамов прониквател. Масата му е 20,5 kg, а общата му дължина е 0,984 m. Снарядът тежи 7,3 kg и има начална скорост 1790 m/s. Кухият заряд на многоцелевия боеприпас е с лека, лична и укрепена броня. Той е с маса 24,3 kg и обща дължина 0,984 m. Снарядът е с тегло 14,4 kg, има далекобойност 3000 m и начална скорост 1100 m/s. Взривният боеприпас за войници или небронирани превозни средства има уранов прониквател. Той тежи 25,5 kg и е с дължина 0,984 m. Теглото му е 15,5 kg за обсег под 4000 m, а началната скорост на изстрела е 1000 m/s.

  Практически боеприпаси за стрелба: Боеприпасът OFLX 120 G имитира стрелкови боеприпаси. Той би трябвало да тежи около 18 kg при дължина 0,9 m. Снарядът би имал маса 6 kg за обсег от 2500 метра и начална скорост 1750 m/s. Боеприпасът BSCC 120 F1 имитира оформен заряд. Той тежи 24,3 kg, има дължина 0,984 m, съдържа снаряд с тегло 14,4 kg и начална скорост 1100 m/s.

  Муниции за боравене: Инертни боеприпаси за стрели OFL 120 F1, подобни във всяко отношение на OFL 120 F1-A. Това е инертен многоцелеви боеприпас ОЕСС 120 F1, подобен на боеприпаса ОЕСС 120 F1

  Цена на американски военен танк

  Танкът „Ейбрамс“ е трето поколение американски боен танк М1. Единичната цена на танка М1А1 еоценена на 5,3 млн. долара през март 2006 г.

  Технологичните предизвикателства на танка „Ейбрамс“

  Целите, поставени пред новия танк, включват, по ред на важност, безопасност на екипажа, способност за стрелба и поразяване на целта при първия изстрел, скорост на прихващане и поразяване на целта, мобилност извън пътя, интегриране на вторично въоръжение, безопасност на оборудването, потенциал за развитие и лесно транспортиране. Армията на САЩ поръчва прототипи на General Motors и Chrysler. Целта на конкурса беше да се осигурят най-добрите решения на най-ниска цена.

  • М1 Abrams е оборудван със 120-милиметрово оръдие, като това оръдие на Rheinmetall е немско производство
  • Танкът разполага и с нова система за управление на огъня с термовизионни прицели, независима оръжейна станция за командира на танка, а също и с нов бордови компютър с интерфейс за събиране и предаване на данни, навигационно и позициониращо оборудване.
  • Има няколко разновидности на 120-милиметрови снаряди за справяне с различни ситуации. Прототип на снаряд със среден обсег на действие, изстрелян от оръдие М1 Ейбрамс, унищожи Т-72 на 5000 м през декември миналата година.
  • Този 55-тонен беемве се управлява от четиричленен екипаж и преди всичко може да се движи със скорост 72 км/ч на разстояние 465 км.
  • Чобам е композитна броня, съставена от множество слоеве стомана, керамика, пластмасови полимери и кевлар. Слоят от кевлар защитава пътниците във вагона от шрапнели. Бронята му е подсилена с уран, който е обеднен откъм предната страна
  • Горивото и боеприпасите се съхраняват в отделения с взривни панели, за да предпазят екипажа в случай на повреда на танка.
  • „Ейбрамс“ изразходва средно 450 литра гориво на 100 км, докато другите превозни средства изразходват 200-300 литра на 100 км, като заради разхода двигателят му е наречен gas guzzler.

  Оръдието и боеприпасите му

  М68А1 с нарезна цев:Оригиналното оръдие „Ейбрамс“ изстрелва разнообразни снаряди, като HEAT снаряди, саботи, високопотенциални снаряди, бял фосфор и други противопехотни снаряди. М68А1 е версия на L7 по британски лиценз. Въпреки че това е оръжие, широко използвано от силите на НАТО, за противодействие на новата съветска броня е било необходимо огнестрелно оръжие с предимство в обсега от над 3 км. Поради това е взето решение да се увеличи калибърът на оръжието

  Гладкоцевно оръжие М256: Пистолетът е основното оръжие и на dell M1A1 и dell M1A2. M256A1 е разновидност на 120-милиметровото оръдие Rheinmetall L/44, доставяно с Leopard2. Боеприпасите за това централно оръжие се състоят от снаряди M829A2 APFSDS, разработени за борба със съветските Т-55 и Т-54, които могат да пробиват 670 мм стомана, и куршуми M830 с кух заряд. Напоследък е разработен и противопехотен снаряд М1028, който след изстрелването на версиите си със стоманени сачми 1098 има смъртоносен радиус 600.

  Вторично въоръжение:

  • Кухненски пистолет Browning M2 .50: той е предназначен за капитанското място. Този пистолет има 3-кратен мерник и е наречен CWS или Commander’s Weapons Station. На
   тази седалка е добавен M1A2, така че командирът не трябва да се излага, за да го използва.
  • Кухня M240: тя има 7,62 мм размер на мястото на стрелеца и тези места са обезопасени със стоманени пластини.
  • Друга M240: коаксиална, която действа със същата система за управление на огъня като тази, използвана за оръдието. Кулата разполага и с два чифта димни гранатомети, които са способни да създават непробиваема завеса както оптически, така и термично. Друг генератор на мъгла е издигнат в близост до двигателя и може да се задава от водача.

  Цена на руски военен танк

  Т-90 Владимир е последният руски танк, който влиза в производство от 1994 г. насам. Той съчетава шасито на Т-72 и бордовата електроника на Т-80 с усъвършенствани защитни системи като реактивната броня „Контакт-5“ и противоракетната смутителна система „Штора-1“. Около 300 Т-80 са на въоръжение в Русия, Индия и Алжир. През март 2006 г. единичната продажна цена на танк Т-90С еоценена на 2,3 млн. евро,3 млн. долара.

  Технологичните предизвикателства на танка Т-90 Владимир

  Отчита се възможността за комбиниране на двата танка в един, тъй като това би осигурило високопроизводителна машина на достъпна цена. Цената на Т-90 струва около 3 млн. щатски долара в сравнение с американския танк М1 Abrams, чиято цена се изчислява на 6,21 млн. щатски долара, така че тази комбинация би улеснила поръчките от руската армия и експортния пазар.

  • Танкът châssis се използва този на чар Т-72. Т-90 изглежда като много лек танк, с нисък, обтекаем силует, който осигурява отлична пасивна защита. Двигателят е този на Т-80 УБ, поставен на 12-цилиндров дизелов двигател, който е газова турбина на първите версии, които са изоставени, като твърде лакоми за гориво от 840 конски сили.
  • Предната част и кулата са защитени с реактивна взривна броня Kontakt-5, способна да смекчи въздействието на вражески снаряд или ракета в случай на сблъсък.

   

  С общо тегло от 400 килограма, той включваинфрачервен заглушител, лазерен предупредителен сензор, който предупреждава екипажа, ако танкът е блокиран от вражеска система за насочване, и устройство, което автоматично задейства стойките за изстрелване на димни гранати. И накрая, в превозното средство е вградена система за автоматично гасене на пожари.

   Оръжията и боеприпасите му

   • Оборудван е с 125 мм оръдие. което е същото като това на Т-72 и Т-80 и се захранва от автоматична система за зареждане, позволяваща скорострелност от около осем изстрела в минута. Баластът на боеприпасите включва 40 снаряда, 22 от които са вече в магазина и могат да бъдат противотанкови, противобронирани или осколочни. Т-90 е оборудван със система за стабилизиране на цевта, която му позволява да стреля в движение, макар и с намалена скорост.
   • Тънкът обаче трябва да е неподвижен, за да използва антихар AT-11 Sniper от оръдието си. С обсег на действие 4 км и насочвана с лазер, тя позволява на Т-90 да води бойни действия на по-големи разстояния, отколкото конвенционален снаряд. Нещо повече, той може също така да се прицелва в бавно летящи хеликоптери на малка височина.
   • Вторичното въоръжение включва 7,62-калиброва картечница PKT, коаксиална с централното оръдие, и масивна 50-калиброва картечница на покрива на кулата.

    Макар че танковете са скъпоструваща инвестиция в човешки живот, те имат огромен успех и като инвестиция за държавите, особено за тези, които участват във войни. Танкът няма решаващ ефект по време на войната, но добавя важно оръжие към арсенала на съюзниците, особено когато се използва в комбинация с артилерия, пехота, картечници, минохвъргачки и тактическа авиация. Но съвременната агресия промени всичко това. Оттук и
   нуждата от повишена балистична защита, водеща до постоянна инфлация в броя на оръжията.

   Това са изборите, определяни от боевете с висока интензивност, разбира се, трябва да вземем предвид и съвременната агресия: тази на безпилотните самолети, тази на потапящите се или дебнещите боеприпаси. Сега заплахата идва от въздуха и е насочена към най-уязвимата част на бронираните превозни средства – техния покрив или двигателен отсек. Ако приоритетът е защита от атаки отгоре, ще бъдат разположени 80-тонни танкове. Тези танкове, макар и технически осъществими,ще бъдат скъпи за производство и поддръжка, ще изразходват много повече гориво и ще се окажат практически неизползваеми машини. За повече съдържание и посетете Surplus-Militaires.

   Leave a Reply

   Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *