В коя посока сочи компасът?

 Компасът е преносим навигационен инструмент, който показва посоките в магнитно поле. Той е инструмент, който показва посоката към Северния полюс. Предназначението на компаса е да помага на пътуващите пеша или по море да знаят посоката, в която се движат. Той може да бъде изработен от много различни материали: дърво, камък, стъкло и метал се използват заразлични видове компаси, като например античен часовник с компас. Днешните обикновени компаси се състоят отмагнетизирани стрелки, монтирани на въртящ се вал в прозрачен корпус, върху който има карта с обозначения, съответстващи накардиналните точки (север, юг, изток и запад).

Quelle direction indique une boussole ?

Различни видове съществуващи компаси

Компасите сеизползват за намиране на посоки. Съществуват много видове компаси, но всички те работят по един и същи начин.

Съществуват няколко вида компаси

 Най-разпространените са: плоският компас, компасът за деклинация и компасът за ориентация.

 • Пластинков компас:Пластинковият компас е класически модел, който ще откриете в много класни стаи по света. Той има два малки магнита, прикрепени към метална плоча, която се върти свободно върху точка на въртене. Магнетизираната игла се подравнява смагнитното поле на Земята, докато се върти. След това потребителят разчита градусите, показани от иглата. Този тип компас обикновено се използва за общи навигационни цели или е сред снабдяване за оцеляване и не отчита вариациите в магнитното поле на Земята, дължащи се на географско положение или други фактори.
 • Компас с деклинация:Компасът за деклинация се използва за измерване на деклинацията, която е разликата между истинския север (посоката, към която сочи компасът, когато е разположен на 0 градуса географска ширина) и магнитния север (посоката, към която сочи компасът, когато е разположен на друго място).Деклинацията варира в зависимост от географското положение.
 • Компас за ориентиране: Компасът за ориентиране е разработен специално за състезания по ориентиране, в които участниците трябва да се ориентират в непознат терен без друга помощ освен картата и компаса (а понякога и с разума си).

Други видове компаси, всеки със свое собствено предназначение

 • Морски компаси: използват се от корабите, за да помагат за определяне на посоката и поддържане на курса на плавателния съд.Те имат въртяща се карта с игла, която сочи към магнитния север.
 • Туристически компаси:  иматрегулируема скала за деклинация, която ви позволява да настроите иглата според магнитното отклонение на вашето местоположение от истинския север.
 • Ръчните компаси: са модели с китка за туристи и геолози, които трябва да държат ръцете си свободни. Някои от тях са ръчни и включват лупа за по-добро разчитане.
 • Магнитни компаси: изработени са с помощта на намагнетизирана игла, която се привежда в съответствие с магнитното поле на Земята. Това е същият принцип, на който работи компасът в автомобила ви. Иглата сочи към Северния полюс, т.е. там, където искате да отидете, ако сте се изгубили в гората.
 • Немагнитните компаси разчитат на плаваща игла, която сочи към магнитния север. Този вид компас не изисква електричество или батерии, което го прави популярен вариант за туристите, къмпингарите и моряците.
Каква посока сочи компасът?

Какви са различните роли на компаса?

Компасът е инструмент, който ни помага да намерим посоката си, когато сме се изгубили или сме в затруднение. Той се използва от древни времена и все още е широко разпространен днес по най-различни начини. Въпреки че се използва от хиляди години, ролята му в човешкия живот се е променила значително през вековете. Първите компаси са били използвани за намиране на пътя към дома или за определяне на посоката към Мека. Някои хора започнали да ги носят със себе си, за да не се изгубят, но те се използвали предимно за по-важни неща. В днешно време те са много по-прости и ние ги използваме предимно за ориентиране, когато се изгубим и нямаме мобилен телефон.

Основни роли на компаса

 • Водене и насочване: когато пътувате пеша или с автомобил, той може да се използвакато механизъм за управление за навигация. Това използване на компаса е много сходно с това на секстанта. Секстантът има две основни функции: едната е да измерва ъгловото разстояние между даден обект и хоризонта, а другата е да измерва ъгловата височина между даден обект и хоризонта, като по този начин определя вашето положение. Тази функция също е подобна на използването на компас. Докато се движите по света,той може да се използва като механизъм за управление на навигацията.
 • Определяне на посоката: Лесно е да се намери посока с помощта на компаса. Просто подравнете желания маршрут с линията север-юг на инструмента, след което се движете напред в тази посока.Това е толкова просто, че в древността нашите предци не са се нуждаели от друго устройство, за да се ориентират. В днешно време използваме съвременни технологии като GPS устройства за проследяване, които ни помагат да се ориентираме. Те обаче често са включени в тези устройства по причини за спешни случаи или просто като друг начин за получаване на указания, ако загубите сигнала или батерията.
 • Локализация: тя може да се използва и за определяне на посоката, в която се намира даден обект спрямо текущото ви положение. Да кажем, че се намирате на върха на хълм с изглед към долина. С тази функция можете да я насочите към всяка забележителност или дестинация, която имате предвид, и да видите колко далеч е тя.
Каква посока показва компасът?

Защо компасът винаги сочи север?

Лицата са били очаровани от компасите в продължение на векове. Не е трудно да се разбере защо:иглата винаги сочи север, дори ако стоите с главата надолу! Но знаете ли как работи тя?

 • Съществуват
  няколко съревноваващи се теории. Една от тях е, че компасът работи благодарение на магнитното поле на Земята. Някога тази теория беше широко приета, но сега се смята, че магнитното поле на Земята не е достатъчно силно, за да повлияе на иглата на компаса.
 • Друга теория е, че магнитното поле на Земята завърта иглата си едновременно с планетата и сочи в същата посока. Това може да изглежда като добро обяснение, но изследователите са установили, че този ефект би попречил на правилното функциониране на компаса на по-високи географски ширини, където въртенето на Земята около оста ѝ е най-забележимо.
 •  Най-широко разпространената теория днес е, че магнитните полета на Земята създават електрически токове в метални предмети като игли и магнити. Макар да е вярно, че магнитите сами по себе си не създават магнитни полета, те могат да действат като проводници на съществуващо поле, което се случва, когато иглата на компаса се постави в близост до магнит. Протичането на електричество през иглата я кара да се изравни с магнитното поле на планетата и да сочи север.

Как да си направим компас

Компасът е инструмент, който ви помага да намерите пътя си, когато се изгубите. Той се основава на магнитното поле на Земята и ви помага да определите север, юг, изток и запад. Компасът може да бъде направен от магнит, игла и купа или лек съд, който плува във вода.

 • Първата стъпка:е да се сдобиете с магнит. За да направите това, просто потъркайте железен прът с парче конец или ударете железен прът (ще се получат искри). Това ще направи желязото магнетично (което означава, че то се прилепва към друг магнит) и няма да загуби магнитната си сила в продължение на около 1000 години. Иглата закомпас може да бъде направена от всяко парче намагнетизирана стомана, като например стружки от стара тонколона или хладилник, но най-често използваният вид игла е тази за шиене. Магнетизираната стомана трябва да се постави в малка купа или чиния, за да не се движи по време на употреба. След това поставете иглата близо до магнита, за да видите дали ще залепне. Ако залепне, значи сте намерили вашата игла
 • Втората стъпка е да поставите пълната с вода купа или чиния над друга купа, пълна с вода. Уверете се, че между двете купички има достатъчно място, за да може да се използва иглата.
Каква посока показва компасът?

Как да използваме компаса правилно

А Компасът е много полезен инструмент, но как да го използвате, когато се изгубите?“Не е достатъчно да знаете как да четете компас Когато се изгубите, първото нещо, което трябва да направите, е да спрете и да помислите. Не изпадайте в паника; опитайте се да си спомните последното място, където сте били сигурни в позицията си. Ако е възможно, върнете се на това място.

 • Избягвайте да се въртите в кръг: 99% от хората, които се губят, в крайна сметка се въртят в кръг. И все пак, въртенето в кръг може да ви отведе далеч от началната ви точка или, още по-лошо, да ви върне обратно в началната ви точка.
 • Преди да тръгнете отново, използвайте компаса си, за да се ориентирате. Много компаси са снабдени с огледало, което ви позволява да видите коя е северната посока, без да се налага да се обръщате.
 • Отбележете пътя си: Когато използвате компаса си,набележете на лист хартия посоката, която ще ви отведе обратно до изходната точка (или поне част от пътя). Ако пътят ви не води до цивилизация или помощ, отбележете друга посока, която поне ще ви помогне да излезете от непосредствена опасност (например, ако сте се изгубили в гората и трябва да отидете някъде, за да сте в безопасност).
 • За да определите позицията си, започнете, като определите къде се намирате в момента спрямо картата на района. Това ще ви даде представа дали се движите на север, на юг, на изток или на запад. След като придобиете обща представа за посоката на север,намерете наблизо обект, който ще ви служи като отправна точка, когато използвате компаса по-късно. Ще използвате този обект като допълнителна отправна точка, за да определите посоката си, когато използвате компаса.

 

 

Компасите имат две основни роли, като в рамките на всяка от тези категории има разнообразни приложения. Навигационните компаси се използват, за да ви помогнат да намерите пътя си, независимо дали става въпрос за поход в гората или за намиране на хотелската стая на морския бряг по време на почивка. Независимо дали става въпрос за аналогови или цифрови устройства. Имате допълнителното предимство да можете да намерите север, като видите, че „истинският север“ е насочен.Има и инструментални компаси, които можете да използвате на сушата и в морето, но които също имат много различни приложения. Независимо дали проверяват динамиката на вятъра между две точки или се използват като дълбокомер, всички те са еднакво уникални по своята функционалност. Благодарение на своята многофункционалност и точност компасите могат да се окажат много полезни дори по време на вашата почивка. А с напредъка на технологиите и науката е само въпрос на време да започнем да виждаме по-сложни приложения на компаса. Може би дори ще успеем да излезем извън рамките на използването му за навигация, за да научим повече за заобикалящата ни среда и за самите нас. За да поръчате своя, посетете нашия уебсайт surplus-military.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *