Какъв е принципът на действие на компаса?

Ако сте дете, възрастен, но обичате да пътувате, така чепрескочете платнатаи да отидете навсякъде, за да правите открития, компасът трябва да бъде ваш спътник и да бъде винаги с вас. Само внимавайтеда не го използвате в близост до електропроводи, тъй като е опасен. Използването на компас е едно от нещата, които трябва да овладеете, тъй като може да ви помогне в критични ситуации. Ако някога сте се изгубили в гората след разходка или просто искате да разберете препятствията около вас, компасът е решението. В допълнение към .стар компас, il вече съществуваелектронен компаси се предлага като приложение за смартфони, ще ви бъдат представени неговите недостатъци. Затова винаги избирайте класическия компас.

Survival-compass

Защо да използваме компас ?

Компасът служи основно за определяне на местоположението ви на картата. Така че, ако имате програма за туризъм или отивате някъде в планината, горите или дори в пустинята, трябва да носите компас във вашия чанта за оцеляване. Той ще ви води и дори екласифициран като необходимосткогато се отправяте на приключение. Когато искате да изследвате някой остров, имате нужда от компас и карта, която да ви насочва във всички посоки. Не е никак трудно да се използва, просто трябва да прочетете някои съвети по-долу, за да сте сигурни, че ще се върнете на първоначалното място. 

Компасът се използва и когато извършвате някаква дейност на открито по вода или суша, като например пешеходен туризъм, ски туризъм, ориентиране. Както казахме, това е основно оборудване за безопасност, така чеможе да ви спаси в критични ситуациикато внезапна промяна на времето например. Използва се предимно от пътници, но при необходимост всеки може да си го вземе. Той има насочваща функция, т.е. може да измерва височини, да определя ъгли и най-вече да предупреждава за лавинна опасност. Но не всички компаси имат тази възможност, а само някои. 

Как работи компасът ?

Компасът се предлага в различни видове и всеки от тях има своя собствена функция и специфика. Но като цяло компасът има малка игла на малка ос, която му позволява да се върти и да се подравнява със земното магнитно поле. Затова иглата на компаса ще сочи към някой полюс.Компасът следователно работи на базата на тези магнитни полетана Земята, които са север и юг. Но за да разберем как работи компасът, първо трябва да разберем как работи Земята. Земята има два магнитни полюса и магнитно поле. Последният ще действа заедно с този на компаса, за да покаже магнитния север. Освен това има и магнитна деклинация на Земята, така че вече има различни видове компаси и е необходимо да се използва само специфичният компас за всяко полукълбо. По принцип магнитните полюси на компасареагират с магнитните полюси на Земята, ето как работи. Но за да овладеете правилно компаса, трябва да познавате и трите му елемента. Компасът се състои от три основни елемента: ос, игла и циферблат. Повечето хора, които купуват компаси, не обръщат голямо внимание на тези елементи, въпреки че те са наистина важни. Ако купувате компас, уверете се, че тези елементи са качествени, тъй като те са в основата на работата на компаса.


 • Опорната точка : Опорната точка, или известна още като стрелка за насочване, е прикрепена към пластината на компаса. Можете да го насочите в желаната посока или към избрана от вас референтна точка. Точно това ще попречи на иглата да посочи или да предизвика грешно насочване.
 • Това е точно това, което ще попречи на
  иглата да посочи или да предизвика грешно насочване.


 • Иглата : Иглата има малък червен връх, който показва север. Това означава, че той се състои от два полюса – южен и северен, и иглата е тази, която показва магнитния север. Но трябва да сте много внимателни и да не стоите в близост до жици с високо напрежение или нещо метално, когато използвате компас, това е наистина опасно
 • .
  Циферблат : Това е устройството, което ще ви позволи да поддържате правилната посока. Функцията му е да се върти, за да се запомни позицията, прозрачен е и може лесно да се прочете на картата. Циферблатът е разделен на квадранти и четирите кардинални точки, включително север, юг, изток, запад.

Какъв е принципът на компаса?

Различни видове компаси

Необходимо е да се подчертаят различните видове компаси, тъй като те имат своя собствена специфика. И всеки компас е подходящ за много специфична ситуация. Нека вземем за примеркомпаса, който е по-често срещан в моретоно ако се използва на сушата, може да възникнат трудности.


 • Пластичният компас : или наричан още компас за ориентиране. Той е прозрачен и обикновено се използва върху карта, т.е. за да го използвате, ви е необходима карта. Това е така, защототой е прозрачен и с малка дебелина, ако изберете този компас, той се намира много лесно, а освен това е на достъпна цена.

 • Сгъваемият компас : има същите елементи като плоския компас, но получавате само лекотата на упражнението с огледалото за прицелване. Това огледало за наблюдение е полезно при ходене пеша или туризъм. Той е много по-издръжлив от плоския компас, тъй като има затворен корпус, истински патрулен компас !

 • Компасът : Компасът е сред компасите, но се различава от компаса, защотоняма игла. Вместо това има роза на компаса, която ще направи системата за въртене. Можете да имате компас за курс и компас за пеленгация. Той се използва най-вече за морска навигация.

Кои са потребителите на компаси ?

Пътешественици

Заради това, че пътуват много, именно пътешествениците се нуждаят от компас. Те отиват на все още непознати места, за да ги изследват, и е очевидно, че няма да знаят посоките, както и пътя. Ако обичате да пътувате сами или в екип, не забравяйте да носите компас. В случай че все още не сте го направили, иманяколко магазина, които продават, и от вас зависи да изберетенай-добрия и най-подходящия за вашето пътуване. Тя е наистина на най-добрата цена, а вие можете да се насладите на пътуването си безопасно, без да се изгубите. За тези, които отиват в гората, компасът ще ви води много ефективно, тъй като може да ви покажеот оста различните препятствия по пътя викато езеро или планина.

Навигатори

Подобно на пътешествениците, навигаторите също са основно хора, които изследват много места, но повече по море. Това, от което се нуждаят най-много, е компас, дори и да имат техника за посочване по топлината на морето.С карта и компас ще сте много по-добре, ако обичате да пътувате по море. Дори капитаните на кораби или круизни кораби все още използват компас, за да се уверят, че няма да направят грешен завой. Не всички компаси са подходящи за навигация, но има един компас, който е особено подходящ за навигация, и това е компасът. Независимо дали става дума за компас за курс или за компас за пеленгация, всички те са верни на кораба. Той има система за въртене, която му позволява да се използва в движеща се вода. 

Какъв е принципът на компаса?

Военните

Когато военните отиват на мисии на непознати за тях места, компасът винаги трябва да присъства в оборудването им. Той е наистина задължителен, тъй като ще им помогне да достигнат до определеното място и да се върнат обратно без никакви затруднения.Има военен и въоръжен компас, който е професионален компас. Той се различава от класическия компас по това, че е точен и в същото време универсален. Циферблатът му може да се върти и има вградени увеличителни стъкла, напълно съобразени с професионализма. Необходимо е да носите военни държачи за карти, GPS държачи и картографски инструменти, за да го завършите. Компасът може да бъде миниатюрен, за да се постави на каишка на часовника, което е по-ефективно за използване.

Изследователи

Има няколко категории изследователи и от това зависи полезността на компаса. Ако все още сте в категорията, в която не се пътува извън града, а само в лагер, компасът все още не е необходим. Ако обаче се срещате надалеч ив чужди места, е важно да носите компас със себе си. Дори изследовател може да се изгуби без компас и карта, така че за ваша безопасност ще трябва да се снабдите с тях. Можете просто да изберете класически компас, това не е голяма работа, той ще ви помогне много, в противен случай можете да си купите професионален компас, имате свобода на избор.Компасът е лесен за носене, така че няма да имате проблем да го носите със себе си, където и да сте.

Компасът
на вашия смартфон

Приложението „Компас“ се появи на вашия телефон с Android. С напредването на технологиите повечето хора използват смартфони, за да използват компас. В това няма нищо лошо, но не трябва да забравяте, че телефонът с Android няма да издържи много по-дълго без зареждане в планината или в гората. Принципът на компаса е, че той винаги ще бъде полезен дори и в най-безлюдните места.Не се нуждае от електричество, за да се зареди, а само от магнит, който ще насочи пътя ви. Следователно компасът в смартфона не е много ефективен, класическите компаси, които са издържали години наред, имат уникален дизайн и са много полезни за това, за което ги използвате. 

От друга страна има и цифров компас, който се нуждае от GPS, за да работи. Опасността от това е, че в полеви условия, при лошо време и т.н.,няма да имате интернет връзкаи цифровият компас няма да ви е от полза. От друга страна, той е толкова точен, колкото класическият, лесен за използване компас. Ако не можете да използвате карта, няма проблем. Освен това можете да изтеглите плоския компас или компас, имате свободен избор. Но накратко, съветваме ви винаги да избирате класическия или професионалния компас, той няма да ви предаде и можете да сте спокойни, че ще се приберете навреме. Можете да го намерите в магазини илионлайн магазини, а цената е наистина достъпна. 

За да обобщим всичко това, компасът винаги е от голяма полза, независимо дали сте турист, моряк, военен или изследовател. Предлагаме ви да изберете подходящия компас за вашето полукълбо и дейност. Ако се интересувате от закупуване на компас, има магазини, в които се продават много качествени компаси, които могат да ви служат години наредТака че не се колебайте да потърсите такъв и ще получите всички предимства на компаса. Марката също е важна за някои, като например марката на сгъваемия компас е Recta.
Но можете да купите това, което смятате, че е най-добро за вашия вкус.  

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *