Какъв вид нар?

Гранатата е малка бомба, която, за разлика от мината, се взривява доброволно чрез пиротехническо устройство. Това е особено ефективно оръжиесрещу група врагове в сравнително близка среда, които не могат да бъдат поразени директно от огън. Използва се и във фойерверките. Исторически те се появяват заедно с експлозиви (и следователно с пушек), но трудните условия за използването им ги запазват за конкретни ситуации, като например битката при Кулоден. Повишеното производство на пушек и окопната война правят употребата им честа по време на Първата световна война, до степен да се създадат специализирани части. Нека заедно да видим различните видове гранати и да се насладим на това, че спираме на нашия сайт за още дрехи (мъжки панталони с решетка, военни ризи,…) и военни аксесоари.

gilet-tactique

Различни видове гранати:

Има няколко вида гранати: ръчна граната, зашеметяваща граната, пушечна граната, гранатомет, 40-милиметрова граната, граната с ракетно задвижване, подводна граната и химическа граната.

Стъпете в
нашия магазин, за да закупите военни продукти (митници мъжки и женски, слънчево зарядно за оцеляване,….) и се възползвайте от нашите промоционални оферти!

Ръчна граната:

Ръчната граната е малко ръчно взривно устройство, предназначено за хвърляне, което се взривява след кратък период от време.
Думата „граната“ първоначално е френска и идва от едноименния плод, във връзка с размера на първите гранати и защото шрапнелите са напомняли на войниците за многобройните семена на плода. Първоначално гранатите са били специализирани войници.

След изобретяването на концепцията за гранатата през 1044 г. и широкото ѝ използване в конфликти, особено по време на двете световни войни, ръчната граната се превръща в незаменимо оръжие за военните части. Сферична или яйцевидна форма, наподобяваща куршум или камъче, ръчната граната днес съществува в множество варианти.

Ръчните гранати се разделят на три категории: „отбранителни“, „нападателни“ и „специални“. Отбранителната граната е предназначена да засипва с метални шрапнели доста голяма площ, докато нападателната граната – предназначена да произвежда по-малко шрапнели – съдържа по-силен експлозивен заряд, който предизвиква по-голям взривен ефект (което я прави разрушителна в ограничена среда, като например помещение в сграда).

< Третата категория обединява всички гранати, които имат предварително определена цел: унищожаване на оборудване със запалителната граната, маркиране на цел с димната граната, унищожаване на превозно средство с противотанковата граната и неутрализиране на врага или неутрализиране на безредици с гранатата "flash bang“ и сълзотворната граната.

Принципът на действие остава същият за повечето ръчни гранати: щифтът държи детонатора в сигурно положение. След като бъде изваден, ръката на оператора трябва да хване метална част, наречена лъжица, която не позволява на устройството да се задейства. След като бъде изстреляна, пружина изхвърля лъжицата и активира система за забавяне, която детонира гранатата след няколко секунди.

Особености на ръчната граната:

Ръчните гранати имат тези четири характеристики:

  • Обхват на използване.е къс (около 45 метра максимум, зависи главно от силата на хвърлящия);.
  • Районът на действие. е много малък (максимум около 20 метра) за нападателни гранати и по-голям (максимум около 200 метра) за отбранителни гранати
   ;
  • .Забавянето мупреди детонацията е достатъчно дълго, за да позволи безопасно изстрелване
   ;
  • .Твърдата ѝ обвивка, в комбинация със забавянето на детонацията, позволява на гранатата да отскача от твърди повърхности, преди да се взриви.
  кой-тип-граната

  Активните ръчни гранати се организират от :

  • Тело, съдържащоили намиращо се в химическо съединение;
  • Химия.което е активното вещество и определя неговата класификация
   ;
  • Алокатор, който дава възможност за изпълнение.

  Оглушителна
  граната
  :

  Оглушителната граната (известна също като зашеметяваща граната или флашбанг) е защитна граната, използвана от органите на реда в някои страни за отблъскване на демонстранти. Това е защитно оръжие, използвано от полицията за борба с безредиците или при демонстрации.
  Теоретично те трябва да се взривят във въздуха, за да не се рискува да се наранят протестиращите.

  На различни протести обаче е известно, че те
  са наранявали сериозно демонстранти. Употребата им обикновено се регулира от специални правила, тъй като могат да наранят много сериозно. Да не се бърка с гранатата за разрушаване, която също хвърля гумени камъчета.

  Особености на оглушителната граната: Оглушителната граната е проектирана така, че да произвежда силен шум и светкавица, без да причинява трайни наранявания.

  Пушечна граната:

  Пушечната граната е граната, специално проектирана да бъдеизстреляна от пушка, с цел да бъде изпратена на разстояние, по-голямо от това, на което е способен човешкият гранатомет. Първата система за стрелкови гранати е разработена по време на Първата световна война. Днес много армии са предпочели да заменят тази система с гранатомети, въпреки че някои оръжия все още са предназначени да доставят стрелкови гранати, като например Famas или Negev.

  Типове и характеристики:

  • Огнестрелните гранати се предлагат в няколко вида, подобно на ръчните гранати. Преобладават обаче два вида: противопехотна (осколъчна) граната и граната с форма на заряда. Пушечните гранати могат да се взривят със закъснение (с помощта на бавен взривател) или от удар. По принцип противопехотните гранати са с бавно взривяване, а противотанковите гранати се взривяват при удар. Съществуват
   и димни гранати за пушки
   .
  • Често се използват специални прицели, подходящи за стрелба с гранати (алидаде). Максималният обсег на повечето пушечни гранати е 180 метра. Гранатите, изстреляни под ъгъл, по-голям от 45 градуса, могат да се приземяват в окопи или зад прикритие; освен това по-дългото им време на полет означава, че те се взривяват по-бързо, след като се приземят.
   Гранатите, изстреляни под ъгъл по-малък от 45 градуса, могат да попаднат в отвори в сграда.
 • Гранатите, изстреляни под ъгъл по-малък от 45 градуса, могат да попаднат в отвори в сграда.

Предимства и недостатъци:

На първо място, гранатата, изстреляна от пушка, е по-голяма: поради това тя притежава по-мощен заряд от граната от гранатомет. Второ, не е необходимо освен пушката да се носи и индивидуално оръжие, специално предназначено за изстрелване на гранати. По същия начин не е необходимо да се монтира гранатомет под цевта на оръжието – модул, който има недостатъка да направи оръжието по-тежко и да измести центъра на тежестта му (и по този начин да го направи по-трудно за използване). Освен това скоростта, с която гранатата напуска цевта, е по-ниска от тази на гранатомета: поради това нейният обсег е по-малък. Освен това
точността на изстрела е много по-ниска, отколкото при гранатомет.

 И накрая, най-големият недостатък се крие в уязвимостта, на която е изложен операторът, когато подготвя гранатата си. Например, ако бъде изненадан от вражески войник, ще трябва да извърши обратната маневра, за да стреля отново с пушката си. По същия начин, когато гранатата вече е на мястото си, той трябва или да я хвърли, или да я изтегли. В бойна ситуация тази загуба на време може да ви струва живота.

кой-тип-граната

Гранатомет:

Гранатометът е оръжие, предназначено за изстрелване на гранати. Той изстрелва гранати по-далеч, по-точно и по-бързо от човешки гранатомет. Гранатометите се предлагат в няколко форми: индивидуални оръжия (еднозарядни или повтарящи се), опция, монтирана под цевта на оръжие, и тежко оръжие, монтирано на статив (или на превозно средство). Въпреки че индивидуални гранатомети съществуват още от XIX в., първите тежки повтарящи се гранатомети се появяват
едва в междувоенния период. Гранатометът трябва да се разграничава от алтернативната система за гранати за пушка. В последния случай оръжието се модифицира, за да изстрелва гранати, поставени в цевта му.

Различните форми и характеристики:

 • Един гранатомет: Има
  няколко такива:
 • Един изстрел с гранатомет: Това е еднозарядно огнестрелно оръжие. Презарежда се ръчно и обикновено приема гранати 30-40 мм калибър. Добре познати примери са M79 или GL06 за еднозарядни оръжия, държани на една ръка разстояние.
 • Релейни гранатомети: Релейните гранатомети могат да държат повече от една граната едновременно, те обикновено са гранатомети с помпа. Най-известни са China Lake NATIC GM-94 с четири изстрела, три изстрела с помпа.
 • Многобройни гранатомети: Многоцелевите гранатомети обикновено са полуавтоматични и следват принципа на револверните цеви, като презареждането се извършва по същия начин – или чрез отделяне на цевта от тялото на оръжието, или чрез поставяне на гранатите директно в тръбите. Най-известни са „шестизстрелният“ гранатомет Milkor MGL за многоцелеви гранатомети, както и RG-6, и единичният гранатомет Mle F1 за тези, които се използват като леки минохвъргачки.
 • Монтиран гранатомет:
  Гранатометът е монтиран на цевта на автоматично оръжие. Той има собствена стрелкова опашка, а пълнителят на оръжието често служи като ръкохватка. За да изстреляте граната, просто махнете предпазителя и натиснете спусъка. В повечето системи цевта се плъзга напред или се завърта автоматично след изстрел, за да позволи презареждане. За прицелване стрелецът използва дълъг прибиращ се мерник с различни степени на наклон или мерник с циферблат, монтиран отстрани на оръжието. Откатът на тези гранатомети е значителен в сравнение с отката при изстрелване на куршуми. M203, HK 79, GP-30 и AG36 са известни примери за монтирани гранатомети.
 • Монтиран гранатомет:
  Американската програма Combat Individual Objective Weapon, на френски poly arme-poly projectile или PAPOP, има за цел да оборудва базовия пехотинец с интегрирана в армията щурмова пушка и гранатомет, както и с различни други аксесоари за обозначаване на цели. Например южнокорейската щурмова пушка K11 е оборудвана с гранатомет интегриран булкуп с болтово задвижване, който се презарежда ръчно от пълнител с вместимост 5 патрона, от същия тип като пълнителя за конвенционални патрони.
 • Тежък гранатомет:
  Тежките модели могат да изстрелват гранати с по-висока начална скорост. Те стрелят със специфични боеприпаси, по-мощни от тези, предназначени за малки оръжия. Те често работят в автоматичен режим със страничен магазин. Пехотата използва този тип оръжие за потискане на огъня, защита на района или за частично или пълно унищожаване на леки превозни средства и сгради.
 • Монтирани на
  определени бойни машини (хеликоптер, лека машина, танк и др.), те действат като защитна система, като използват димни гранати за създаване на димни завеси и прикриване на бягството. Често срещани са също така гранати „Chaff“ (електронни средства за противодействие), сигнални гранати или противопехотни гранати (например за отблъскване на вражеска пехотна атака). Те могат да се използват и като артилерия за близко разстояниечрез накланяне на оръжието под ъгъл от почти 90°, което позволява да се порази цел, без да е задължително тя да е в пряка видимост. Най-известните са американският Mk 19 или Mk 47, както и съветските и руските модели: AGS-17; AGS-30; AGS-40.
какъв тип граната

40-милиметрова граната

40-милиметровата граната е разработена през 60-те години на миналия век. Това е среднокалибрен взривен патрон, който може да се изстрелва от специална цев.
40-милиметровите гранати съществуват в няколко варианта, както за стрелково, така и за тежко въоръжение.

Първите стрелкови оръжия, които изстрелват 40-милиметрови гранати, са оръжия, проектирани специално за тази цел. Войникът, работещ с това оръжие, обаче е доста уязвим, тъй като обикновено разполага само с пистолет като защитно оръжие. За да решат този проблем, американските военни придобиват M203, лек гранатомет, проектиран да се поставя под щурмова пушка. Днес
много оръжия възприемат този принцип.

Ракетно-моторна
граната
:

По време на Втората световна война в големите армии се появяват по-тежки ракетно-моторни гранати, като американската базука или руската РПГ-2. Тези гранати са били противотанкови оръжия. Много по-късно се появяват и други осколъчни боеприпаси запалителни или термобарични оръжия, предназначени по-специално за атакуване на укрепени войски. Тези оръжия се наричат още ракетни установки.

Подводни гранати:

Подводните гранати са тежки взривни устройства, използвани при лов на подводници преди изобретяването на управляемите торпеда. Те са изобретени или поне използвани през 1917 г. (произходът им остава спорен) по време на Първата световна война, за да се борят срещуU-boot. След като подводницата бъде локализирана с помощта на сонар, радар или дори визуално, надводни кораби или самолети изстрелват гранати (които в повечето случаи приличат на големи варели), конфигурирани да експлодират на определена дълбочина, с надеждата, че ще се взривят в близост до целта. Не е необходимо да се удря директно подводницата, тъй като водата не е сгъстима и ударните вълни от експлозиите изминават голямо разстояние, без да губят силата си.

 • Химически гранати: в
  началото на Първата световна война са използвани гранати, съдържащи отровен газ.

Къде да намерим военни артикули?

Ако търсите военни предмети, искате да се присъедините към армията или просто търсите military-accessories, просто за да сте фен, посетете връзката more-military. Ще намерите продукти по ваш избор. Няма да останете разочаровани.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *