Какви са оръжията на военновъздушните сили?

Френските военновъздушни сили са един от четирите компонента на френските въоръжени сили, като другите са армията, военноморските сили и националната жандармерия. Френските военновъздушни сили са най-старите военновъздушни сили в света. Първите пет ескадрона са създадени в началото на 1912 г. и влизат в състава на френската армия. Френските военновъздушни сили стават пълноправна армия на 2 юли 1934 г. Към 1 юли 2019 г. в редиците ѝ служат 40 800 военнослужещи и 5 200 цивилни. Той има общо 170 000 летателни часа годишно. Годишният му бюджет през 2020 г. е 7,5 млрд. евро, т.е. 20% от бюджета на Министерството на въоръжените сили. Но какви оръжия използват? В тази статия ще ви разкажем подробно за всичко това.

Военното оборудване, което
може да ви бъде полезно в ежедневието (камуфлажна мрежа, маска, ръкавица, женски мусета…) се предлагат в Surplus-Militaire.

cap-army-of-air

Оръжията, използвани от военновъздушните сили :

В авиационната част самоизтребителите са оборудвани с високотехнологични и много интелигентни оръжия. Dassault Rafale е най-успешният и широко използван боен самолет на френските военновъздушни сили.

Оръжейната система на Rafale се основава на архитектура, достатъчно отворена, за да може да побере повечето настоящи и бъдещи оръжия. Rafale вече е в състояние да прилага:

 • Ракета въздух-въздух MICA.Ракетата въздух-въздух MICA,
  предназначена за прихващане, водене на бой и самозащита, във версии за инфрачервен обсег и за обсег отвъд видимостта (BVR), .
  /span>
 • .METEOR, електромагнитна (ЕМ) ракета въздух-въздух с голям обсег, комбинирано задвижване с прахов статор-реактор, чиято комбинация с оръжейните системи Rafale създава промяна в парадигмата на въздушния бой,
 • .
 • Гамата HAMMER от модулни оръжия AASM със задвижване „въздух-земя“. AASM е оборудван с комплект за GPS/интерциално насочване, комплект за GPS/интерциално/инфрачервено изобразяване или комплект за GPS/интерциално/лазерно насочване
  ,
 • .Круизната ракета SCALP,
 • .Противокорабната ракета AM39 EXOCET,
 • Ракета EXOCET.
  span>Лазерно управляеми бомби от 250 кг до 1000 кг и с различни възможни полезни товари/военни ефекти,.
 • Класически неуправляеми бомби
  ,
  .

 • Вътрешният пистолет NEXTER 30M791 30 mm (2.
  500 изстрела/мин), налични в моно и двупластово изпълнение
 • Специфичновъоръжение, избрано от някои клиенти.

Ако сте човек, който харесва външния вид на военновъздушните сили, препоръчваме 

Ако сте човек, който харесва външния вид на лаза href=“https://military-bg.com/voenni-sapki-2/“ target=“_blank“ title=“ВОЕННИ КАПАЧКИ“ rel=“noopener noreferrer“>капачка на военновъздушните сили, за да се почувствате като истински летец… 

Дасо Рафал:

Рафал на Dassault Aviation емногоцелеви боен самолет, описан от производителя като „многоцелеви“, разработен за френските военноморски и военновъздушни сили, доставен от 18 май 2001 г. и влязъл на въоръжение през 2002 г. във военноморските сили. С него
са оборудвани или ще бъдат оборудвани и военновъздушните сили на Египет, Катар, Индия, Гърция, Хърватия, Емирати и Индонезия.

Самолетът е
с делтакрило и оръдие, лети по жица и използва пасивни и активни стелт елементи. Той е оборудван с електронно сканиращ радар RBE2 и два двигателя Snecma M88. За постигане на превъзходство във въздуха той използва ракети „въздух-въздух“ и оръдие. За тактически бомбардировки използва бомби с лазерно насочване, крилати ракети, противокорабни ракети, а за стратегически бомбардировки – ядрена ракета.

Технически спецификации и характеристики:

  • Той е делтакрило от пето поколение, със затворена канадка, квалифициран изтребител.
   задвижван от два турбореактивни двигателя Snecma M88 с доизгаряне
   и управляван от система за управление fly-by-wire, която му позволява да извършва трикове, невъзможни за повечето му конкуренти.
  • По този начин той може даизпълнява цикъл от 100 възела при висока скорост, с коефициент на натоварване до 11g в презентацията на ВВС „Rafale solo display 2019“. Например Eurofighter неуспешно се е опитал да извърши кацане с преобръщане (кацане с половин хвърчило, след което се издига нагоре, за да извърши половин кръг, носещ самолета хоризонтално в обратна посока на по-малка височина), като Rafale е единственият изтребител в света, способен на този трик.
   • Стойността на преобръщане на празен ход е270°/s в лека конфигурация и 150°/s в тежка конфигурация. Той има система за автоматично стартиране, която позволява излитане само пет минути след като пилотът седне в кокпит
   • Аеродинамика : Rafale е оборудван сдве широки канарни плоскости, четири клапи на предния ръб, четири елеватора и кормило за управление, за да се оптимизира подемната сила/завишението и да се намали занасянето по време на различните фази на полета. Двата самолета с широк кантар компенсират традиционния недостатък на формулите с делтакрило, който е скоростта на подхода при кацане, Rafale се приземява само със 110 възела, докато Mirage III се приземява със 180 възела
   • .Подобно на Mirage 2000 и повечето изтребители от 2000-те години, крилото на Rafale е проектирано така, че да бъде аеродинамично нестабилно по отношение на наклона при дозвукова скорост; това означава, че увеличената височина на наклона води до появата на възходящ въртящ момент в носовата част, което от своя страна води до увеличаване на вариацията на наклона. Тази функция осигурява на самолета голяма маневреност. Недостатъкът е, че нестабилното въздухоплавателно средство може да бъде поддържано в стабилно положение само чрез прилагане на бързи и прецизни входове за управление на полета.
  • Крила: Rafale има делтакрило с умерена стреловидност (48° в сравнение с 58° за Mirage 2000 и 53° за Eurofighter). Благодарение на комбинацията от относително голяма площ на крилото и относително ниско натоварване на крилото, делтакрилото предлага добър компромис между подемна сила и съпротивление; тази конфигурация позволява също така висока маневреност, особено при трансонална скорост (приблизително от 0,8 до 1 Мах), и висока ефективност при свръхзвукова скорост (до 1,8 Мах). Монтирано в средно положение на фюзелажа, крилото е разперено на 72°. Тъй като умерената разпереност подобрява характеристиките при ниска скорост, но обратно – намалява постъпателната сила при препъване, разпереността позволява увеличаване на подемната сила при висока постъпателна сила.
 • Канардсамолети: Двата върха (неподвижна повърхност, разширяваща корена на крилото) на Rafale са удължени от подвижна част, наречена канарда, разположена близо до крилото и издигната спрямо него. Dassault вече е използвала самолети с фиксиран кантар в Mirage 4000. Това устройство дава възможност да се адаптира потокът, падащ върху крилото, и да се намали или дори да се забави образуването на вихри на върха на крилото (краен вихър) – един от основните източници на аеродинамично съпротивление. Заедно с елеваторите на крилото плоскостите на кандарда увеличават ъгловата скорост на наклона и по този начин маневреността на самолета.
 • Въздухозаборници: Двата въздухозаборника, които захранват двигателите, са разположени странично под върховете, а не вентрално, както при General Dynamics F-16 Fighting Falcon или Eurofighter Typhoon. Dassault смята, че това решение осигурява по-голяма структурна стабилност на носовия колесник. Освен това двата въздухозаборника позволяват пълна независимост на двата двигателя, което води до по-голяма безопасност.
 • Това намалява риска от засмукване на чужди тела и причиняване на повреда на двигателя ; Освен това се подобрява скритостта срещу входящо радарно излъчване отгоре (тип AWACS), тъй като въздухозаборниците са едни от най-добрите радарни отражатели на самолета. Въздухозаборниците на Rafale са нерегулируеми (без мишка); това опростява конструкцията, намалява теглото и изискванията за поддръжка, макар и за сметка на оптималния въздушен поток към двигателите и съответно на загубата на мощност поради прекомерното увеличаване на мощността.
quelles-sont-les-armes-de-l-armée-de-l-air

Материали и стелт:

Мокрещата повърхност на Rafale е съставена от около 75% композитни материали, което представлява почти 30% от общото тегло на самолета. В сравнение с Mirage 2000 Rafale използва със 7% повече композитни материали. Като се вземат предвид всички неконвенционални материали, делът им нараства до 50 % за серийния Rafale в сравнение с едва 30 % за демонстрационния Rafale A. Титанът се използва за потенциално податливите на удари части, като например ламелите на предния ръб и плоскостите на кандарда.

 Освен това ламелите са проектирани с помощта на суперпластично формоване и дифузионно заваряване.
Крилата, елеваторите, кормилото и приблизително 50% от външния корпус са изработени от въглеродни влакна, докато по-голямата част от фюзелажа е изработена от алуминиево-литиева сплав. В някои части на фюзелажа се използват и термопластични композитни материали. И накрая, носът, където се намира радарът, е изработен от кевлар. И накрая, икономията на тегло, постигната чрез използването на тези материали, се оценява на 300 кг.

Рафал е полукрил самолет, тъй като конфигурацията на делтакрилото и оръдейния самолет не е оптимална за стелт, тъй като точките за носене на оръжие са разположени само външно. Въпреки това са предприети
мерки за намаляване на радарната сигнатура на Rafale: широкото използване на композитни материали е първата от тези мерки и за намаляване на радарната еквивалентна площ (SER).

Въздухозаборниците също са разположени по такъв начин, че да е невъзможно да има пряка видимост към двигателите, тъй като лопатките на компресора са основен източник на радарно отражение. В допълнение към композитните материали са използвани и материали, поглъщащи радарите; така например покривът е покрит с тънък слой злато. Предприети са и мерки, неразкрити от Snecma, за намаляване на инфрачервената следа на двигателите.

Авионика и сензори:

Една от основните силни страни на Rafale е способността му за сливане на данни от няколко сензора, която интегрира информация от електронно сканиращ радар RBE2.strong>RBE2, оптичната система за преден сектор (OSF), системата за електронна борба Spectra, IFF, системата за електронна борба Spectra и IOTF.strong>IFF, инфрачервените търсачи MICA IR и връзката за данни L16, които предоставят на пилота единна, лесно интерпретируема тактическа ситуация; тази функция се нарича FSST за „функция за обобщаване на тактическата ситуация“. 

Радар: Rafale е оборудван с 270-килограмов радар „RBE2“ (Radar à Balayage Électronique deux planes)пасивна електронно сканирана решетка (PESA), разработен от Thales-Dassault Électronique.

Електронното сканиране означава, че вече не сте ограничени от скоростта на механичното сканиране. Чрез разсейване на предаваните сигнали RBE2-PESA може да проследява до 40 следи на голямо разстояние и да ангажира осем от тях в засилено проследяване на разстояние 100 km, дори в режим „въздух-земя“, и да превключва почти едновременно от режим „въздух-земя“ в режим „въздух-въздух“ с автоматично идентифициране на приятел или враг (IFF).

За сравнение, F-22, който енай-сложният изтребител на американските военновъздушни сили, може да порази само две цели едновременно в режим „въздух-земя“

Голямото предимство на Rafale F3.
2/RBE2 в сравнение с Mirage 2000N K3/ANTILOPE 5 е възможността за проследяване на терена с помощта на цифрова база данни.което освобождава пълните радарни възможности на RBE2 за търсене и поразяване на трасета „въздух-въздух“ с шест ракети MICA с обсег 60-80 км, докато Mirage 2000N K3 трябва да използва радара си и за двете мисии с много малки възможности за самозащита от две ракети Magic II с обсег 15 км, да не говорим за по-добрите характеристики на системата SPECTRA на Rafale.

Недостатъкът на RBE2-PESA се състои в неговияобхват, който се счита за малко къс за страни без Въздухоплавателни средства наAWACS.

Накратко, ако търсите военни артикули, искате да се присъедините към армията или просто търсите военни аксесоари, просто за да бъдете хобист, посетете връзката Military Surplus . Там ще намерите артикулите и ще можете да закупите военни аксесоари по ваш избор. Няма да останете разочаровани.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *