Как подводницата излиза на повърхността?

Подводницата е подводен плавателен съд, който се движи в три измерения – на повърхността и под водата. За гражданска и военна употреба той често се използва като военен кораб или се използва за океанографски изследвания и проучване на нефт. Първият е изобретен от Корнелиус Дребел, холандски физик. Той е тестван през 1620 г. в Темза по искане на крал Джеймс I. Подводницата се състои от здрав вътрешен корпус, в който е разположен персоналът. Външният корпус благоприятства неговата хидродинамика, т.е. движението му във водата. Между тези два корпуса баластните резервоари, продухвателите и тримерите участват в действието на кораба при потапяне. Но възниква въпросът: как подводницата достига повърхността? Нека да разгледаме какво прави този многотонен кораб толкова лек във водата. Различни облекла и аксесоари (яка с военна значка, военни парки, щурмова запалка, … ) са достъпни на нашия сайт. Изберете всичко, което ви подхожда! 

Bolsa marina

Изплуването на
подводницата

 • Подводницата се подчинява на два основни принципа: Архимед и Паскал. Според Архимед корабът ще плава и ще се издига. Според Паскал тя потъва и остава потопена. Общото му тегло определя обема на баластните му резервоари. Когато плава, подводницата е със затворени кухини. Баластните му резервоари са предимно напълнени с въздух. Регулаторите изчисляват нивото на водата, необходимо за придаване на плаваемост. Когато подводницата е потопена във водата, се прилага принципът на Паскал:сути остават отворени, баластните резервоари се пълнят, подводницата се потапя. При пълно потапяне баластните резервоари са изцяло пълни с вода. Вътрешният стоманен корпус с цилиндрична форма издържа на това налягане. Степента на еластичност е от решаващо значение: тя трябва да може да възстанови първоначалната си форма. Дебелината му се изчислява в зависимост от максималното очаквано потапяне. За 10 mm дебелина получаваме 100 m потапяне. В предната и задната част кутиите за подстригване регулират надлъжния баланс.
  Електрическото задвижване и витлата задвижват подводницата напред.
 • За да може потъналата във водата подводница да се издигне, е необходимо почти противоположно движение. Монтьорите ще изчислят количеството вода, необходимо за постигане на плаваемост, въз основа на целевото ниво на повдигане (количество 0 до повърхността). Затова резервоарите, които преди това са били пълни с вода, трябва да бъдат изпразнени. Екипажът използва помпи, за да изхвърли водата от баластните резервоари и да вкара въздух на нейно място. За да бъдем точни, подводницата винаги носи на борда си сгъстен въздух в големи метални балони за тази цел. Когато тези балони се отворят, въздухът ще попадне в баластните резервоари и ще изхвърли водата, което ще направи подводницата по-лека и способна да се издигне. Когато подводницата е на повърхността, нивото наводата в баластните резервоари енула, а нивото навъздуха енай-високо. Накратко, капитанът на подводница винаги има много работа, за да докара лодката си и целия екипаж до пристанището.

Как работи подводницата

Подводницата работи според Тласъкът на Архимед. То може да се движи по повърхността като кораб. Когато се напълни частично с вода, той става по-тежък от водата, която измества, и потъва в морето.

Баластни цистерни

Между корпуса и пространството за екипажа баластните цистерни са цистерни, които могат да се пълнят с въздух или вода. Ако те са пълни с вода, подводницата бавно потъва и се спуска в дълбините. Ако баластните резервоари са пълни с въздух, подводницата остава на повърхността.

Задвижване

За да се движат напред, подводниците използват витло, което се задвижва от електрически двигател. Съвременните подводници могат да развиват максимална скорост от над тридесет възела при потапяне, което се равнява на почти 60 километра в час! Но при тази скорост те вдигат много шум.

Завиване под вода

За да завиват надясно, наляво, нагоре или надолу, подводниците имат управляващи, също като самолетите.
Хоризонтално, това ви позволява да се движите надясно или наляво, като използвате налягането на водата благодарение на скоростта. Вертикално, кормилата използват налягането на водата, за да наклонят подводницата нагоре или надолу. Те се наричат рул за управление и рул за гмуркане на подводница.

how-a-submarine-goes-to-surface

Подводно местоположение

Под водата подводницата е сляпа. Той няма прозорци (илюминатори), през които да се вижда навън. Всъщност над определена дълбочина светлината вече не прониква във водата, тя е тъмна. За
да разбере къде се намира, екипажът използва две техники:

  • За да измери дълбочината, използва налягане. Манометърът показва дълбочината, на която плава подводницата, въз основа на теглото на водата над плавателния съд.
  • За измерване на изминатото разстояние., той изчислява скоростта на подводницата и по този начин позицията ѝ спрямо началната точка. Затова пътят, изминат от подводницата, е отбелязан на картите
   .

Звуци под водата

Под водата
само звуци се движат през водата. Радарът не работи, както и радиовълните. Така че препятствията и другите кораби се откриват с помощта на излъчвания от тях звук. Възможно е също така да се изпрати звук и да се измери разстоянието и посоката на препятствията, които среща. Това е техникатаsonar. Всъщност подводницата използва същата техника като морските животни, които плуват на същата дълбочина. Звуците могат да се използват и за комуникация под вода чрез изпращане на кодирани съобщения.

Енергия

Проблемът на кораба, който се движи под водата, е източникът на енергия, който захранва задвижването (движението на витлата). В началото за придвижването на подводницата се използваше силата на ръката. Когато е открито електричеството, се използват двигатели. Това е така, защото електрическият двигател не използва кислород, за разлика от двигателя с вътрешно горене (присъстващ в бензиновите автомобили). Кислородът е много малко във водата. Проблемът е в презареждането на батериите, които съдържат електричество. Затова са изобретени подводници с дизелови двигатели. Принципът е прост: подводницата плава през по-голямата част от времето на повърхността с работещи двигатели, които зареждат батериите. В случай на тревога подводницата може да се движи безшумно под водата благодарение на батериите, свързани с електрическите й двигатели. По-късно е изобретена ядрената подводница. Той разполага с мини-ядрена електроцентрала, която произвежда електричество без нужда от кислород. От този момент нататък е възможно да се плава под водата, без да се излиза на повърхността, в продължение на много месеци.

Различни видове подводници и тяхното използване:

Подводниците обикновено се класифицират според предназначението им (граждански или военни), от една страна, и според начина на производство на енергия и задвижване (ядрени или конвенционални), от друга, което до голяма степен обуславя тяхната конструкция.

Цивилни подводници

Невоенните приложения на подводниците са все още много редки. Има четири граждански приложения: навигация, океанографски изследвания, спасяване и използване като обслужващ кораб.

  • Досега са
   проектирани само два подводни товарни кораба –Deutschland./strong>и Bremen от Германия по време на Първата световна война, с капацитет 47 тона всеки. Други подводници са били използвани за превоз на товари, като млечните крави (снабдителни подводници) по време на Втората световна война или тези, използвани от Съветския съюз за преодоляване на обсадата на Севастопол в Крим. Въпреки че е имало и други проекти, нито един от тях не е видял бял свят поради липсата на конкурентоспособност спрямо надводните товарни кораби: теоретичното предимство на подводния товарен кораб е, чеможе да преминава под леда.
  • Океанографските изследователски подводници са наследници на от батискафите, използвани за изследване на морските дълбини. Типичните им мисии включват наблюдение, вземане на проби и измервания, но те могат да бъдат наети и за различни мисии, като например „интервенция при корабокрушение“. (идентифициране на стари потънали кораби, както в случая с „Титаник“, инспекция за контрол на замърсяването или в случай на съдебен спор, както в случая с петролния танкер „Престиж“) или подпомагане на други подводници в затруднение.
  • Спасителните подводници обаче остават наследство на военните сили. От 50-те години на миналия век насам са построени около 60 подводници за търсене, главно в САЩ, за военно търсене и спасяване. Във Франция Ifremer използва Nautile и Cyana; Руската академия на науките използва Mir.
  • В нефтената и газовата промишленост вече се използват малки пилотирани подводници./strong>, както ибезпилотни летателни апарати и РОВ, като обслужващи плавателни съдове в полето. Техните задачи включват наблюдение и събиране на измервания, наблюдение, наблюдение и наблюдение.спасителни дейности на място, помощ за полагане на кабели, и.помощ при полагането на кабели и тръбопроводи, разполагане на водолази и инспекция на подводни инфраструктури. Въпреки че в момента съществува само малък флот от тези подводници, които работят основно в Северно море, се изграждат нови, по-специализирани единици.

  Военни подводници

  Военните подводници могат да изпълняват голямо разнообразие от мисии, за разлика от ранните подводници, които до Втората световна война са били използвани самоза потапяне на вражески кораби (и първоначално на търговски кораби) и евентуално за забрана на достъпа до или излизането от дадено пристанище. Мисиите на съвременните военни подводници включват противокорабна противоподводна война, противоподводна война, миниране, миниране и подводна война.миниране, инфилтриране на специални сили, атака на наземни цели./strong>, придружаването на бойни групи и по-специално на десантни групи, събирането на разузнавателна информация, въздушното обучение и въздушната подготовка.събиране на разузнавателна информация, ядрено възпиране и операции по търсене и спасяване. Понастоящем военните подводници се разделят на следните видове:

   • Атакуване на подводници., ядрени (SNA на френски, SSN за НАТО) или конвенционални (SSK за НАТО – K за Killer). Тяхната мисия е да унищожават вражески надводни или подводни сили с помощта на торпеда или противокорабни ракети. Те могат да бъдат оборудвани и с крилати ракети за атакуване на наземни цели. Те са най-универсални и изпълняват повечето от горепосочените задачи.
   • Подводници с балистични ракети (SNLE на френски, SSBN за НАТО), днес всички с ядрена мощност. Тяхната мисия е ядреното възпиране и те могат да изстрелват балистични ракети с ядрено оръжие, докато са потопени; те са най-големите подводници в експлоатация и често са и най-тихите.
   • Ракетни крайцери подводници(SSGN за НАТО); оборудвани с противокорабни ракети и/или крилати ракети, те могат да бъдат преоборудвани SSBN (като някои от американските подводници от клас „Охайо“) или подводници, проектирани специално за тази цел (руският клас „Оскар“). Някои военноморски сили не ги разграничават от SNA.
   • Спасителни подводници.(DSRV за НАТО) са предназначени за изваждане на екипажа на потъваща подводница, която лежи на дъното.

  Военните подводници обикновено се разделят на класове, серии от подводници с идентични или много сходни характеристики.

  como-un-submarino-va-a-la-superficie

  Архитектура и оборудване на подводницата:

  Отчитайки горните съображения, подводниците имат :

   • Вътрешна, дебела;<. /span>
   • Един външен корпус, тънък.
    тънък външен корпус, който осигурява хидродинамика (физическата способност за бързо придвижване във водата) чрез интегриране на бордови баластни резервоари, външни бункери, сензорни антени, люкове и въздушни шлюзове.
    Идеалната форма за съвременните подводници е тази на сълза
   • Баласт. разположени между двата корпуса, чието пълнене или изпразване позволява гмуркане (чрез отваряне на вентилационните отвори за пускане на вода в баласта) и връщане на повърхността (чрез изпускане на сгъстен въздух за изпразване).
    span/span>Фитинги, разположени в центъра на подводницата, повече или по-малко пълни с вода. (поемане на вода под налягане, изпразване чрез помпа или като резерв чрез изпускане на въздух), за да се адаптира теглото му към плаваемостта
    ;
   • .
    Пръти за гмуркане за промяна на гмуркането, обикновено чифт на кърмата и един на носа или в носа. При някои подводници кърмовите пръти за потапяне са прикрепени към
    рулевите кормила и са разположени във формата на Андреевски кръст
    ;
   • .
   • А безопасен баласт за освобождаване. което би могло да позволи на подводница с баластна вода да излезе на повърхността;
   • Рснабдяване със сгъстен въздух, допълнено от въздушни компресори за изхвърляне на водата от баластните резервоари и от повърхността.

   Те разполагат и с:

    • От резервоари за подстригване.
    • От масивен бак, неразделна част от външния корпус и неразделна част от корпуса.
    • От
     неразделна част от външния корпус, в която се намират всички повдигащи се перископични мачти (перископи, различни антени и въздушна тръба) и която позволява наблюдение и
     навигация на повърхността
    • От <.strong>електрически двигател, в повечето случаи, с изключение на някои атомни подводници, които използват парни турбини директно като двигатели (последните могат да имат и аварийни електрически двигатели./span>
    • Пропелер, който обикновено има много големи лопатки./span>
    • Захранване : Или електрически акумулатори, зареждани от генератори, свързани с дизелови двигатели, или анаеробни устройства в случая на конвенционалните подводници;
    • Захранване : Или за ядрени подводници – ядрен реактор, който подава пара към турбоалтернаторите (и евентуално към задвижващите турбини). Всички атомни подводници имат и вторичен източник на енергия, състоящ се от дизелов двигател, генератор и акумулаторен блок

     .
     /strong>

    • Системи за регенериране на вътрешната атмосфера : За конвенционалните подводници, където атмосферата се възстановява при всяко пускане на шнорхел, това са резервни системи: химически кислородни свещи и абсорбираща въглеродния диоксид натриева вар
     ;
    • Системи за регенериране на вътрешната атмосфера: За инсталации за електролиза на кислород в морската вода и абсорбатор на въглероден диоксид на борда на атомни подводници
     ;
    • Един или повече евакуационни шлюзове, за спасяване на екипажа и евентуално използвани за сваляне на водолази.
    как подводницата излиза на повърхността

    Военните подводници също имат :

     • Устройство, позволяващо работа на дизелови двигатели с перископично потапяне, въздушна тръба (шнорхел) и изпускателна система във водата
      ;
     • Система за наблюдение и откриване, предимно акустична, състояща се от пасивен и активен сонар – единствените сензори, които могат да се използват при гмуркане. При перископно гмуркане подводницата може да използва активни електромагнитни (радар) или пасивни (радарни детектори), оптико-електронни (наблюдателни и атакуващи перископи със съответните устройства за видео, инфрачервено виждане и усилване на светлината) средства за откриване с помощта на повдигащи се мачти
      ;
     • .
      Навигационна система, класически състояща се от жирокомпас, лог и дълбокомер, обикновено инерционен блок и GPS приемник на перископична антена, а понякога и перископ за астрално наблюдение (позволяващ астрономическо насочване при перископично потапяне);
     • Оръжейна система за изстрелване на торпеда, мини, противокорабни ракети, крилати ракети и, в случая на SSBN, балистични ракети, докато са потопени. Някои подводници са оборудвани с противовъздушни ракети (главно срещу хеликоптери). Освен това те имат сонар и системи за изстрелване на примамки срещу торпеда.
     • D‘бойна система (централен компютър), която осигурява интегрирането на трите предишни системи и позволява да се направят необходимите изчисления за определяне на кинематиката на откритията, представяне на тактическата ситуация и изчисляване на елементите на стрелбата;
     • Аудио (подводен телефон) и радиокомуникационни средства : Високочестотни, U/VHF и сателитни комуникационни приемници с антени на мачтите на перископа, много нискочестотни приемници с теглена телена антена или в стойка на мачтата (VLF вълните наистина могат да се приемат на няколко метра под водата), а за някои подводници – теглена U/VHF антена.

    Намерете още реклами за военни предмети?

    Ако сте
    запалени по военния свят? Или някога сте мечтали да бъдете военен като дете? Елате и сбъднете мечтата си в Surplus Militaires . Ще намерите всички военни елементи, които трябва да знаете.

    .

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *