Коя държава има най-много подводници?

Колко подводници имат мощните държави? Това е темата на тази статия, която ще развием по-долу.

Какво е подводница?

Това е военноморски плавателен съд, който се различава от другите лодки и кораби по начина, по който се движи.
На практика обикновените кораби се движат само на повърхността, докато подводницата може да се движи и под вода, на дълбочина няколко метра. Тя се различава и от “ батискафите , които се движат главно по вертикалната ос. Подводниците са проектирани предимно като военни кораби, с оглед на тяхната по-голяма мобилност. Малкото граждански подводници се използват главно за проучване на нефт и океанографски изследвания. В редки, дори непотвърдени случаи подводницата се използва за търговски транспорт или за туристически цели.

Поради това подводницата е преди всичко военен кораб. Следователно точната проблематика на този въпрос ще бъде: Коя държава има най-много военни подводници? Поради липсата на външно снабдяване с въздух при потапяне се налага този военен кораб да бъде модифициран с помощта на специфични, иначе доста скъпи нововъведения, а именно ядрено задвижване. Благодарение на това нововъведение подводницата претърпя безпрецедентен индустриален пробив, особено благодарение на увеличаването на енергията и мощността, и то без това да се отрази на нейната скритост.

Използвайте се от
промоционалните ни оферти за военно облекло и аксесоари (военна шапка, сгъваема лопата, хамак…
).
Те са
налични в нашия онлайн магазин shop-military.

sac-marin

Кораб с големи възможности за гмуркане

Военноморските сили на силните държави (САЩ, Русия, Китай, Франция и др.) имат право да разполагат с подводници в собствената си военноморска база. Той не изстрелва само торпеда. По време на Втората световна война максималното потапяне на подводница е било около 100 метра. С развитието на технологиите максимумът вече е с няколкостотин метра повече, или около 300-400 м, за днешните военни кораби. Въпреки това, тъй като подводниците обикновено се проектират с корпуси и материали с близки дебелини, средно определяме максималното им потапяне на :

  • 200 м за най-малките военни дизелови подводници
  • над 400 м за най-големите военни SSBN, рекорд в областта
  • над 1.000 м за най-мощните военни плавателни съдове (Руската ядрена подводница К-278 „Комсомолец“ държи рекорда с 1.027 метра.)
  • няколко хиляди метра за подводници за океанографски изследвания, които могат да стигнат до Марианската котловина (-10 916 м).

Военното оборудване, което
може да бъде полезно в ежедневието (камуфлажна мрежа, маска, ръкавица, …), се предлага във military-shop. Елате и разберете.

Оборудване на подводницата 

Архитектурата на ядрената подводница се състои от следните елементи:

  • Тънък външен корпус за осигуряване на хидродинамиката (физическата способност за бързо придвижване във вода) чрез интегриране на външни баластни бункери, люкове, сензорни антени и люкове за достъп на борда. За тази цел формата на „сълза“ е идеална за подводници.
  • вътрешен и дебел корпус
  • на регулатори, които са разположени в центъра на подводницата и които са повече или по-малко пълни с вода (вода се приема под налягане, източва се с помпа или като резерв чрез изпускане на въздух)
  • .nbsp;

  • Баластни резервоари, разположени между вътрешния и външния корпус, които се изпразват и пълнят, за да позволят потапянеe (отваряне на дренажите, за да може водата да влезе в баластния резервоар) и връщане на повърхността (изхвърляне на сгъстен въздух за изпразването им). В съвременните подводници баластните резервоари са разположени само в носовата и кърмовата част
  • а безопасен баласт. Изхвъргач, който в случай, че подводницата бъде натежала от вода, ще й позволи да се издигне
  • резерв от сгъстен въздух, допълнен от въздушни компресори за изхвърляне на водата от баластните резервоари.
  • Приставки за потапяне за промяна на гмуркането, обикновено чифт на носа и един на кърмата или в преградата. При някои подводници кърмовите щанги за потапяне са прикрепени към кормилните щанги, разположени във формата на кръст на Свети Андрей. На някои кораби тези пръти се прибират, за да могат да преминават през лед

  Ядрени подводници на всяка държава

  Има много мощни държави, но само 6 от тях притежават ядрени подводни сили. Тези държави са съответно: Обединеното кралство, САЩ, Русия, Франция, Китай и Индия, които се присъединиха към избраните през 2009 г. В света има три основни типа ядрени подводници:

   • ядрена атакуваща подводница (NAS)
   • ядрена подводница с крилата ракета (SSGN)
   • подводница (SSGN)

    • подводница с крилата ракета с ядрен двигател
     )
    • .nbsp;

    • подводница с ядрена ракета (SNLE) 
    quel-pays-a-le-plus-de-sous-marin

    Списък на подводниците на въоръжение

    С многобройните класове подводници, като Вирджиния или дори Бенджамин Франклин от класа на ВМС на САЩ,Съединените щати разполагат с най-големия подводен флот в
    света
    .
    От 2013 г. насам САЩ разполагат с най-големия флот от ядрени подводници – 4 подводници с крилати ракети, 14 подводници с балистични ракети и 55 ударни подводници, общо 73 от 144 (толкова са ядрените подводници, които все още са на въоръжение).

    • Ядрени подводници с крилати ракети (SSGN) : руснаците имат най-много SSGN на въоръжение, общо 13. Те изпреварват американците, които имат на въоръжение само 4
     SSGN –
     USS Michigan, USS Ohio, USS Florida и USS Georgia.
    • Подводници с ядрени балистични ракети: Съединените щати водят в класацията с общо 14 SSGN на въоръжение. Тя
     изпреварва Китай, Обединеното кралство, Франция и Русия.
    • Ядрени подводници(NAS): Съединените щати все още са на първо място и този път с голяма разлика. С 50 СНС тя изпреварва Руската федерация (15), Китай (6), Обединеното кралство (7) и островна Франция (6).

    Подводници на ВМС на САЩ

    Преди 1900 г. първите подводници на САЩ са съответно:

    Въпреки че американската държава не винаги е била начело на класацията по притежание на подводници, ако направим обобщение на всички класове тези плавателни съдове, американците изпреварват всички останали държави. Ето защо Съединените щати притежават най-много подводници в света, като всеки тип от тях има свои собствени характеристики. По-конкретно, има 5 вида подводници:

     • Големи подводници за търсене и спасяване, въведени в експлоатация през 1965 г.
     • Подводници за търсене и спасяване.
      Атакуващи подводници с ядрена мощност

     • Ракетни
      подводници на въоръжение от
      1981 г. nbsp;

     Американските класове „Вирджиния“ и „Бенджамин Франклин“

     Класовете американски подводници са многобройни. Въпреки това има два класа, които отличават САЩ, не само по отношение на най-големия брой притежавани военни подводници, но и по отношение на мощността. Ще цитираме следните два класа: Вирджиния и Бенджамин Франклин.

     Клас Бенджамин Франклин

     От типа SCB 516 A подводниците клас Бенджамин Франклин формират петия клас SSBN: Sub-Surface Ballistic Nuclear. Те са еволюирала версия на клас „Джеймс Медисън“ (тип SCB 516), по-специално благодарение на по-тихия двигател. Заедно с другите четири класа на ВМС на САЩ те са част от 41-те SSBN, пуснати на вода от САЩ между 1960 и 1966 г. Службата му продължава от 1965 до 2002 г. и носи прозвището “ 41 for Freedom< ".

     Клас „Вирджиния“

     Стойността на придобиване на Кораби от клас „Вирджиния“ надхвърли 2,2 милиарда долара. Тези военни атакуващи подводници са на въоръжение от 2004 г. насам и се отличават с уникални и иновативни характеристики:

     • Изместимост: 7.
      925 t (потопен)
     • Задвижване : 1 витлова помпа, 1 воден реактор под налягане General Electric S9G, 1 електрически двигател
     • Мощност: 29,84 мегавата, 40.
      000 к.с.
     • Скорост: 32 възела
     • Надморска височина: 9,30 м
     • Дължина: 114,90 м
     • Главна греда: 10,30 м
     • Екипаж: 113 офицери и екипаж
     • Въоръжение: 12 вертикални тръби за изстрелване на ракети, 
     • 4 533-милиметрови (21-инчови) тръби, с 40 торпеда и стрели Tomahawk и Sub-Harpoon 
    quel-pays-a-le-plus-de-sous-marin

    Кицап-Бангор, най-голямата база за подводници в света

    Съединените щати са не само страната с най-много подводници в света, но и най-голямата военноморска база. Това е Кицап-Бангор. Разположена в щата Вашингтон на полуостров Китсап, тази военноморска база е създадена през 2004 г. чрез сливането на военноморската база Бангор с бившата военноморска база Бремертън.

    Функцията му е да служи като база за американския флот в района на Пуджет Саунд, т.е. оперативна и поддържаща база за най-големия национален подводен флот в света.

    Прочетете нашия блог на адрес за-военните-аксесоари и научете повече за избраната от вас военна тема и много други неща.a href=“/voenni-aksesoari/“ target=“_blank“ title=“military-accessories“ rel=“noopener noreferrer“>military-accessories.

    Погледнете нашия блог на адрес за военните аксесоари.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *