Какъв прах има в куршумите?

Преди да определим куршума или боеприпаса, все пак има смисъл да определим калибъра на огнестрелното оръжие.

По дефиниция огнестрелното оръжие е оръжие с калибър, предназначен за поразяване на цел с изстрел на голямо разстояние чрез снаряди посредством газове, получени от дефлаграция. Първите огнестрелни оръжия не са имали снаряди, а само са изстрелвали пламъци върху калибрите и гилзите. През VII в. се появява в Китай. 
Що се отнася до думата „куршум“, тя се отнася до прожектор за огнестрелно оръжие с калибър по-малък от 20 мм. Куршумът може да се отнася и за заобления или металния снаряд, изстрелван от прашката в патроните на нейните амуниции по време на стрелба. Историята на куршума е сходна с тази на огнестрелните оръжия. Но много преди изобретяването на огнестрелните оръжия първите оловни куршуми изглежда са били куршуми за изстрелване от прашка.
Първоначално куршумите са имали подобна форма на топче, поставено в затворен край на тръба. С технологичния напредък от 1500 до 1800 г. куршумите леко се променят до сега, през 21 век.

Използвайте се от
нашите промоционални оферти за всички военни облекла (сини панталони trellis, риза поло във военен стил,…) в нашия онлайн магазин: military-bg.com 

cap-camouflage

Какъв прах в патроните за куршуми стреля сър?

Черният прах е най-старият известен химически експлозив.
Така че когато се говори за праха в куршумите, се случва да се споменава за праха в оръжието 
или пушека.

Военни аксесоари като military-gloves, балаклави също се предлагат в нашия онлайн магазин Surplus Militaires.Каква е историята на праха за оръжия?

Когато говорим за изобретяването на праха за оръжия, имаме предвид директно черния прах. Цитиран от 
„Четирите велики изобретения“ на Китай, откриването му се приписва на китайците. Този прах постепенно се разпространява в Европа и Азия през XII век
Малко повече от 500 години по-късно, през 1829 г., Самюъл Колт за първи път детонира черен прах под въздействието на електрически ток. През 1884 г. изобретяването на бездимен барут слага край на господството на черния прах.
Какви аспекти са допринесли за производството на барут?
Химичните аспекти, физичните аспекти и термодинамичните аспекти на производството на барут са трите аспекта, които трябва да бъдат проучени при обсъждането на черния прах.

 1. Химични аспекти:

През 14-ти и 15-ти век, Съставът на праховете е масово: предимно селитра, малко сяра и малко въглерод под формата на дървени въглища. По време на различните европейски конфликти в края на XVIII и началото на XIX в. войниците използват черен прах, за да подправят и консервират храната си, когато солта свърши, но съставът му варира в зависимост от употребата.За
да се осъществи ефективно горене, сярата и дървените въглища трябва да бъдат смлени на фин прах.

 • В бъчва се добавя смес от калиев нитрат и алкохол, за да се получи много хомогенна смес.
 • Сместа се изсушава при ниска температура и се разтопява, за да се превърне в прах.
 • По този начин се
  получава черен прах, който изгаря светкавично като хартия.
quelle-poudre-dans-les-balles
 1. Физически аспекти:

През 19 век химиците започват да правят възможно получаването на черен прах на зърна, чийто размер може да се регулира според предназначението им. Всъщност колкото по-малки са зърната на праха, толкова повече се говори за „остър“ прах. В този случай тя има висока скорост на горене. Тази опаковка също така позволява по-добро съхранение и дозиране на черния прах. Сред особеностите на праха е, че той предизвиква горене с малко количество енергия. Поради тази
причина се образуват:

 • Обогатен кръгъл твърд остатък, съставен от калиев сулфид, наречен каламин, който запушва пистолетите.
 • Дым, който затруднява прицелването по време на многократна стрелба, ако не бъде разнесен от вятъра.
 1. Термодинамичните аспекти:

Така че черният прах може да се каже, че е едновременно окислител и гориво. Окислителят в този случай е селитра, която освобождава кислород по време на&nbspреакцията, т.е. идва да окисли горивата, включително сяра и&nbspвъглерод.
Счита се за взривно вещество с детониращ ефект
За черния прах се казва, че „дефлагрира“, като се има предвид скоростта му на горене на открито. Причината за това е, че вълната на горене се движи по-бавно от образуваните газове, така че не се получава ударна вълна.
Той се детонира и предизвиква доста голям взривен ефект, когато се постави в затворено пространство, което позволява да се повиши налягането на газовете.

Това е черен прах, който има много голям взривен ефект.
Какво се произвеждат боеприпаситеили патроните? 

Амунициите по дефиниция са комплект от куршуми или патрони, предназначени за презареждане на огнестрелно оръжие, за да може то да бъде изстреляно.
Боеприпасът се състои от поне един двигателен заряд и един или повече снаряди. В днешно време, с развитието на технологиите, тя може да бъде самоходна и дистанционно управляема и евентуално способна да насочва огъня. Не ви ли кара да искате да знаете от какво е направен патронът или боеприпасът?
По принцип боеприпасите се състоят от пет елемента: гилза, капсула за зареждане, прахов или горивен заряд и снаряд. Ще опишем подробно три от тези компоненти, за да можете да разберете как&nbspработи.

Обковът:
Какво представлява корпусът?

Ръкавът е първият компонент на балата, чиято основна функция е да закрепи всички елементи заедно.Тя може да бъде изработена от месинг, алуминий, стомана с медно-никелово покритие или все още от мед. На гърловината на гилзата, която е в края си, снарядът се притиска между устните на гилзата.За да се предотврати проникването на влага във вътрешността на патрона и достигането на праха, притискането се покрива с лак. Усилена основна гилза: използва се за ловни патрони с доста висок прахов заряд.

 • Подходяща форма на петата: За автоматични и полуавтоматични оръжия
 • Стрийт цев
 • Половинцевна цев: Обикновено се използва за револвери
 • Втулка за цев

Капачка за прахосмукачка и прахосмукачка

./h3>

Тук става дума директно за първичния експлозив, който ще възпламени праха в корпуса на оръжието, и за капсулата или цевта, съдържаща този експлозив.
В повечето случаи има два вида праймери.

В този тип патрони капсулата за праймер отсъства. Основното взривно вещество е разположено в петата на корпуса и се възпламенява веднага щом пръстеновидният щифт удари основата на корпуса. Това е т.нар. rimfire в кутия с калибър .22.22

Патрони с централно изстрелване:

Пръстенно и централно изстрелване
Капсулата на патрона съдържа първичното взривно вещество, което се възпламенява веднага след като бъде притиснато между изстрелващия щифт и наковалнята. За всички боеприпаси типът Бердан и типът Боксер са типовете капсули за зареждане.
Капсулите за зареждане Бердан и Боксер
Във вътрешността на капсулата за зареждане на патрона има някакви канали, които свързват капсулите в гилзата. Тяхната функция е да действат като връзка между първичното взривно вещество (запалването) и задвижващия заряд.

Снарядът

Ако се върнем
назад в историята, първите боеприпаси са били снабдени със снаряди под формата на обикновени меки оловни сфери с тегло от 31 до 37 грама и среден диаметър 18 мм. Дулото на пистолета се използва за презареждане на тези снаряди. Скоростта им е била около 230 м/сек. Въпреки че има голям снаряди, те могат да бъдат класифицирани в следните две категории:

 • Хомогенни снаряди
 • Снаряди
 • Снаряди с покритие
quelle-poudre-dans-les-balles

Защо военни излишъци? 

Никой не може да отрече, че военните, те, ежедневно се справят с оръжия от различен калибър. Това е начин да се защитят от врага. Те обаче не са единствените, можем да разгледаме и служителите на фабриките за производство на оръжие. За военните може да представляват интерес аксесоарите (куршуми, кутия за патрони, прах, гилзи, пушка, пълнител и други продукти за малки оръжия и ловни оръжия), както и комплектите, които ви позволяват да съхранявате оръжията си. Но това не е всичко, ние ви предлагаме широка гама от продукти, колекция от ловни продукти на ниски цени в нашия магазин. Аксесоари, оборудване за оцеляване или лов, дрехи, всичко на склад.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *