Защо френският флот се нарича Кралски флот?

Военноморските флотове на френската армия създават славата и гордостта на нашите армии благодарение на многобройните си успехи на морските бойни полета, но също така и на еволюцията и ефективността на техните страховити бойни кораби. Но откъде идва името Кралски флот? Ще говорим за това в тази статия.

Използвайте се от
промоционалните ни оферти за военно облекло и аксесоари (военна балаклава, сгъваема лопата, армейска чанта … ). Те са
налични в нашия онлайн магазин.

 

coque-militaire

Table of Contents

Раждането на френската армия

Френската
армия

Първите владетели на френската
армия

Френският флот.
Френският военноморски флот
Първите владетели на Франция не са имали работа с военноморски флот или военна армия, тъй като границите на кралството все още не са достигали морския бряг. Територията се разширява и достига до крайбрежието едва много по-късно, със завладяването на Нормандия, последвана от Поату през 1203 г. Тогава кралските особи вземат решение да създадат и построят първия си военноморски арсенал близо до Руан. По този начин френският флот навлиза в моретата през 1294 г., но въпреки това все още не може да се говори за морска армия, принадлежаща на краля, тъй като нейните екипажи не са нито редовни, нито постоянни.

Някои военни дрехи се продават в нашия онлайн магазин.

Използването на чужди военноморски сили

Франция нямаше пристанища в Средиземно море. Не разполагаше и с достоен за споменаване флот, с изключение на няколко често лошо поддържани кораба. Френските владетели били принудени да молят за наем и заем на кораби от Венецианската и Генуезката република. В случай на война тогава държавата е трябвало да прибегне до помощта на частни лица. Обсадата, установена в град Монако, е трябвало да бъде прекъсната, прибягването до помощта на чужди военноморски сили, идващи на помощ на новите адмирали на Франция, назначени от Сен Луи, е било капитал за нацията.

Първите поражения на френския флот

По време на Стогодишната война крал Филип Валоа може да се противопостави на въоръжените морски сили на Англия само с смешна колекция от
кораби

В края на
Стогодишната война френският флот трябва да се бори срещу английските военноморски сили със смешна колекция от кораби.
strong>нелепа колекция от разнородни кораби 
, които последният без проблем разформирова. Следващите наследници разбират значението и ползата от наличието на голям и мощен военен флот. Така крал Карл 5 започва изграждането на военноморски сили, придружаван от най-добрите морски майстори по онова време, като Йоан от Виена и други морски инженери.

Френските кралски военноморски сили

Навлизането на власт на Ришельоокончателно дава на Франция истинска морска военна армия, принадлежаща на държавата и на кралското семейство. Така се ражда кралският флот – Корабите и моряците на Краля Слънце. Тогава военният му флот наброява около 40 кораба, базирани в Бруаж, Брест и пристанищата. Екипажът се състои от моряци, събрани насила в пристанищата; този начин на набиране на персонал се нарича преса. Офицерският корпус, все още слабо дисциплиниран и с твърде малък опит, трябваше да се обновява за всяка военна кампания. Въпреки това
Кралският флот допринася за колониалните селища и за стратегическите виждания на кардинал дьо Ришельо за един важен период. През 1661 г. кралският флот се ограничава до около тридесет зле оборудвани и негодни за плаване плавателни съдове поради съкращенията на бюджета на Мазарин през 1660 г., който монополизира финансите на френското кралство за ангажименти и сухопътни военни операции, смятани за по-важни.

Количеството над всичко

Във Франция, както и в Англия, целта беше ясна: да се осигури господство в моретата чрез бройно превъзходство. Изграждането на истински френски флот е забележително както по своя мащаб, така и по своята скорост. От първоначално 31 единици, през 1671 г. броят им нараства до 123. Но мястото, отредено на флота в монархическите цели на това десетилетие, остава доста скромно. Младата флота на Луи XIV скоро се оказва въвлечена в страховити операции – тези от Втората англо-холандска война, в която тя е съюзник на Обединената провинция. Войната идва твърде скоро, за да може този неподготвен флот да се изправи срещу морска армия като Армадата. Поражението бързо щеше да се превърне в унижение за страната им и в катастрофа с човешки и материални загуби. Едва след импулса на Колбер военноморският флот получава наистина ускорено развитие.

Строителството на френския кралски флот

Жан-Батист Колбер става държавен секретар, отговарящ за финансите, изящните изкуства, благоустройството и флота. Той възприема идеите на Ришельо и най-накрая създава истински флот. За да избегне закупуването на чуждестранни кораби в случай на война, Колбер решава да реорганизира целия производствен процес – от отглеждането на дъба до корабостроителницата. Той официално ръководи отдела на кралския флот и флотът нараства от 18 кораба през 1661 г. на 276 през 1683 г. Той се грижи и за персонала, като въвежда класовата система, която замества принудителната наборна служба в пресата. Този флот предполагаше наличието на добре оборудвани и разумно разположени пристанища и арсенали. Дюнкерк е закупен от Англия и преобразуван, пристанищата Брест и Тулон са разширени, а Рошфор е създаден от нулата. Той създава и корпус за брегова охрана за защита на крайбрежието и по този начин флотът заема важно място в кралската политика. Франция притежаваше най-големия военен флот в света. Сега Холандия, Испания и Англия трябва да пресметнат военноморската си мощ. За
съжаление, прекрасният и функционален флот е скъп и мащабът на разходите плаши администрацията на Министерството на финансите

Залезът на Кралския флот./span>

При липса на средства регентът се стреми да обнови корабостроенето и да развие стойността на кадрите на флота. Но слабостта на флота му позволява да поддържа най-много контакт с колониите.Флотът, който е постигнал голям напредък в строителството си от 1694 г. насам, запазва нивото си, което е достатъчно, за да надделее окончателно благодарение на упадъка на френския си противник. Тя придобива кораби от всякакъв размер и завършва войната с млади части, за разлика от френските и холандските. Корабостроенето спира, тъй като се натрупват последиците от остаряването на флота и загубите на единици. Въпреки смелостта и упоритостта на френското ръководство упадъкът продължава и се усеща още по-силно. Следват последиците от загубата на Индия, Канада, Западна Индия, Луизиана, търговските пунктове в Сенегал.

Добро използване на малкото останали средства

Неуспехите са
известни при унищожаването в залива Виго на галеоните и техния конвойен ескорт. Този упадък улеснява англо-португалския съюз и впоследствие пленяването на няколко френски конвоя, пътуващи за Испания. Съюзниците си възвръщат предимството в Средиземно море и се възползват от ситуацията, за да прогонят френските военноморски сили. Военноморските сили получават надмощие в този район, който никога не напускат, но въпреки това Кралският флот успява да осигури мисия по прехващане на изхода на конвой, напускащ Ламанша, което улеснява първото военно възстановяване. Военноморският флот се възползва и от логистичните блокади в Западна Индия и Карибско море, които сериозно засягат британското корабоплаване. Целта вече не е да наложи превъзходството си в решителна и рискована битка, която да сложи край на войната, а да продължи да превозва богатства и войски на дълги разстояния и същевременно да може да атакува изненадващо конвоите и колониите на англо-португалския враг< /span>

./span>

    • Атакувайте противниковата
      търговия
    • .li>
      Предизвикателна атака на изолирани кораби

Въпреки че Военноморските сили трябва да изпълняват мисии с многобройни бойни кораби с различна пригодност, Кралските военноморски силиstrong> се възползва от тази стратегия, за да постигне напредък в строителството на сгради, като се фокусира върху мощността, а не върху количеството. Франция разработва нов тип военен кораб, предназначен за борба с вражески конвои. Две палуби със 70 оръдия, спуснати на вода между 1705 и 1707 г., като „Сен-Мишел“ с 36 оръдейни батареи, са добавени към артилерията и могат лесно да се справят с корабите на флота. Бързината и издръжливостта им са извън обсега на най-големите противникови кораби и позволяват да бъдат разположени в чужбина.

Обучението на морските офицери

Гигантският напредък, направен от френските военни арсенали, не може да се справи само с темпото на поръчките. Класовата система е създадена, за да осигури на флота екипажи за все по-големи кораби. Обучението на военноморския персонал се извършва в кралските училища по хидрография. С кралска наредба се определят учебните предмети, набирането на персонал и различните длъжности на корабите. Военноморският флот е съставен от членове на благородническото съсловие, а търговският флот – от търговци, които могат да бъдат помощни офицери на кралския флот по време на война.
Набирането започва между 12 и 15-годишна възраст като мичман.

Защо френският флот се нарича Кралски флот

Апогеят на Кралския флот

Апогеят на Кралския флот

Апогеят
на Кралския флот

От 1691 г. нататък кралските арсенали работят на пълни обороти, поръчките за флота са на безпрецедентно ниво, мощта на флота е в своя пик. Първо по суша, а след това и по море, армията на Луи притеснява дори собствените му съюзници, които той постепенно губи. Франция успява да произвежда по 17 кораба годишно, което е уникално постижение в нейната история. Сега флотът наброяваше 102 кораба от първи и втори ранг.

Рангът:символизира броя на оръдията на кораба. Кораб от първи ранг носи на борда си до 120 оръдия

.Участието на френския кралски флот във военни действия

Стогодишната война

Стогодишната
война

Този период е поредица от конфликти, последвани от примирия с различна продължителност, които противопоставят династията Плантагенети на Валоа и чрез тях на Кралство Англия и Кралство Франция. Конфликтите с Испания и Англия през XVI в. водят до многобройни морски сблъсъци, но френските крале се задоволяват да създават временни военни флотилии, които се разпускат веднага след сключването на примирия. Това не им е струвало нищо, но не е осигурило на страната солидна политическа и териториална основа. Френският флот е способен да осигури големи концентрации от кораби и хора, но той функционира само на внезапни вълни и изчезва почти толкова бързо, колкото се появява. По времето, когато кралете на Франция са съсредоточени върху своите вътрешни и континентални проблеми, Испания, морският гигант на XVI век, разполага със силен флот и също толкова силна морска администрация. Англия, както за него е оборудван, в средата на века  бази, които по-късно ще бъдат Кралския флот. Религиозните войни срещу протестантите са в разгара си и първите адмирали се сражават главно на сушата. Повечето от норманските моряци са протестанти и Ла Рошел се утвърждава като голям морски град, почти независим от Франция. Реформацията засяга най-много крайбрежните райони, които обаче до голяма степен са изоставени и на краля остава само един военен кораб. През същия този период на упадък на френския флот Англия и нейните кораби се противопоставят на Непобедимата армада на Испания. Едва през следващия век, с идването на Ришельо и Колбер, Франция ще има постоянен флот с подходяща администрация, арсенали и бюджети.

Нидерландската война

Създаденият френско-английски съюз през 1670 г. води до Нидерландската война. Инструкциите на краля бяха да си сътрудничи колкото се може по-хармонично с английския съюзник, като същевременно докаже, че е равен или го превъзхожда по военноморска стойност. Численото превъзходство на френско-английската армия би трябвало да ѝ позволи да смаже врага, който ще бъде принуден да влезе в битка с обединението на английските и френските военноморски сили. Докато Колбер и хората му грижливо подготвяли котвената стоянка и доставките, в Англия не се планирало нищо за успеха на тази война. Френско-английските усилия са загубени заради съпротивата и уменията на Уилям Орански. В крайна сметка англичаните се оттеглят от битката, оставяйки флота на Луи сам срещу един страховит и упорит противник.

 Седемгодишната война : Военноморска война във всички
океани

Веднага след като Англия започва война срещу Испания, испанските капери нападат британската океанска търговия в Западна Индия. Над 107 английски търговски кораба са пленени, което принуждава английското Адмиралтейство да организира конвои и да посвети значителна част от военноморските си сили на ескортирането на търговски кораби. По време на войната срещу Франция корабособствениците от Лондон, Ливърпул, Бристол, Джърси и Гърнси пускат 64 кораба в морето през септември 1744 г.

Политиката на френските военноморски сили по отношение на действията в чужбина

Бой на Шипу

Бой на Шипу

.
/span>

Френско-китайската война е морски сблъсък през нощта на 14 срещу 15 февруари 1885 г. в Битката на Шипу. Тази битка показва волята за победа и смелостта на френските моряци. Далекоизточната ескадра на френския флот под командването на адмирал Амеде Курбе унищожава по-голямата част от флота на Китайската империя. Китай разполагаше само с три модерни, бързи крайцера, построени в Германия, и две бавни фрегати. Когато адмиралът научава, че тези кораби са отплавали, той решава да ги преследва в един залив и решава да ги атакува. Те започват да стрелят с торпеда по фрегатите, които, когато са поразени, отвръщат на огъня с всичките си оръдия, но удрят съюзническата фрегата, унищожават се взаимно и потъват.

Битката за Ханой

След френската бомбардировка на Хайфонг президентът на Демократична република Виетнам решава да започне офанзива с цел да освободи град Ханой. Хо Ши Мин призовава целия виетнамски народ да се опълчи срещу френското присъствие. Още в началото на въстанието французите са избити, а къщите им са разграбени за повече от седмица. Градът е напълно бомбардиран от френската артилерия, а след това армията е изпратена да претърсва къщи за евентуални лидери на Виетмин. Разтревожени от инцидента, Съединените щати планират да обмислят провеждането на референдум за независимост, но планът е незабавно изоставен, когато Френският съюз и Виетмин отказват и в крайна сметка подписват мирен договор.

Френският протекторат
Аннам

.Разположен в центъра на днешен Виетнам, Аннам е територия, поставена под закрилата на Франция след първия договор, подписан през 1883 г. Тази виетнамска територия сега е разделена на три, като се вземе предвид Кочинчина, анексирана от Франция.

Завладяването на Тунис

.След като завладяването на Алжир е завършено с покоряването на Гранд Кабилие през 1857 г., изглежда легитимно френската армия и флот в Алжир да продължат да напредват през границата, разделяща регентството на Тунис от това на Алжир. По това време страната е под доминирането на Османската империя. Франция използва икономическото оръжие, за да придобие доминираща позиция в Тунис. Икономиката е засегната от поредица от суши и елиминирането на състезанието от западните флоти. В крайна сметка тунизийците едва контролират външната си търговия и текстилната промишленост фалира. Завладяването на Тунис от Франция става през 1881 г., а в края на въстанията е установен протекторат.

Настъпването на Френската революция и сътресенията в кралските семейства

Френската революция е период на дълбоки социални и политически сътресения във Франция, в нейните колонии и в цяла Европа. Революцията от 1789 г. напълно разстройва кралския флот, тъй като много опитни офицери, предимно благородници, емигрират. Сраженията, с цената на тежки загуби, са успешни и осигуряват влизането в Брест на ценен конвой. Този разрив във флота и неговите офицери има отражение чак в Империята. Военноморският флот все пак печели победата на Нелсън при Абукир и по-късно в Седемгодишната война. Въпреки
мощните средства, с които разполага, Наполеон, подобно на Луи XIV, отказва да унищожи морската мощ на английската армия и вместо това подкрепя тотална война срещу търговията. Алжирската експедиция от 1830 г. показва, че Кралският флот е един от най-ефективните инструменти на френската политика. За пръв път в историята, в продължение на век и половина, френски и английски моряци се сражават рамо до рамо.

Еволюция и обновяване на френския кралски флот

Състезанието за откриване на нови континенти подтиква френските мореплаватели да плават в Тихия океан и през 1840 г. те достигат до Антарктическия континент. Големи корабостроители и морски инженери като Огюстен Норман и Дюпюи дьо Лом довеждат флота до основно обновяване на военните му флотилии. Дюпюи дьо Лом, който е изучавал корабостроене от желязо в Англия, разработва нов тип кораб – линкор. През следващите пет години се ражда нов тип военен кораб. Първите линкори, като „Глоар“ и „Редутабъл“, осигуряват на френския флот изключителен технически напредък и дават на Наполеон най-модерния военен флот за времето си. Конструкцията включва различни дебелини на стоманата в зависимост от спецификациите на кораба, което намалява газенето. Франция е първият кораб в света, който използва стомана като основен материал, като използва централна артилерийска батарея вместо традиционните бордове. В сравнение с желязото стоманата има по-голяма структурна здравина при възможно по-малко тегло и Франция е първата страна, която я произвежда промишлено. В Le Redoutable обаче външната обшивка на кораба остава от ковано желязо поради сложните си форми, дефектите в стоманените плочи и несигурността относно поведението на новия материал в морска вода.

Развитието на самолета в Кралския флот

Започва развитието на френската морска авиация. Назначена е комисия, която да проучи условията за използване на самолети във флота, което води до създаването на Централна служба за морска авиация (Service Central de l’Aéronautique Maritime). Това ново оръжие доказва своята ефективност и е натоварено основно с изследователски мисии само срещу подводници, защита и бомбардировки.

Защо френският флот се нарича Кралски

Успехът на политическите и военните цели на флота на Луи XIV

Флотският флот
невинаги успява да изпълни възложените му задачи. Френският държавен секретар и самият крал невинаги са имали еднакви очаквания за тази морска въоръжена сила. Строена по времето на Колбер, при която количеството преобладава над качеството, тя разбираемо е била изложена на проблемите на вражеските сили. Франция се оказва сама в демографско и финансово изпитание, което я принуждава да изостави трудно извоюваното си военно числено превъзходство и да се научи да изгражда качествени, мощни и квалифицирани военноморски сили с по-малък бюджет. След това бързият му упадък през 1700 г. доказва способността му да отвърне на врага, вярно, с благодат, частни капиталови субсидии и отговаряйки на безпрецедентни изисквания, но впоследствие разполагайки сподходящи единици.Сравняването на френските и английските военноморски армии би означавало да се пренебрегне упоритостта на моряците от Кралския флот. Армадата побеждава не поради присъщото числено превъзходство на английската нация или режим, а поради изтощението на френския си съперник. Една война в глобален мащаб не се решава изведнъж и пораженията са многобройни. Две много дълги войни през 1697 и 1713 г. накрая завършват с мирни компромиси между Франция и многобройните ѝ противници. За повече съдържание и ако търсите артикули и военни аксесоари, моля, посетете нашия магазин Surplus-Military. 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *