Защо гнездата са изработени от месинг?

Привърженик ли сте на огнестрелните оръжия? Интересувате се от това какви боеприпаси да използвате в арсенала си? Или пък съставът на тези интересни боеприпаси предизвиква любопитството ви? Тази статия е направена за вас.

Не се колебайте да посетите нашия онлайн магазин за военни излишъци, за да направите своята покупка на военни аксесоари, като например военна чанта с излишъци или просто да получите съвети и напътствия, за да изживеете най-добрите си приключения.

couteau-de-survie-militaire

Представяне на гилза

Гривната кутия е най-важната част от пълнителя на оръжието. Тя съдържа праха и запалителното устройство, включително праха и запалителната капачка. Корпусът държи заедно компонентите на снаряда. Той може да бъде изработен от стомана с медно или никелово покритие, алуминий, мед или, по-често, месинг, в зависимост от предмета, който трябва да бъде произведен. Корпусът се състои от прахосмукачка, прах, а в края му, наречен яка на корпуса, се намира снарядът, притиснат между устните на корпуса. Кримпът обикновено е покрит с лак или слой грес, за да се предотврати проникването на влага и газове във вътрешността на патрона и достигането им до праха.

Военно оборудване, което може да ви бъде полезно в ежедневието (камуфлажна мрежа, маска, ръкавици, …), се предлага в Surplus-Militaire. Елате и разберете!

Какво е месинг

Месингът е материал, съставен основно от мед и цинк. Цинкът се използва в месинга, за да се намали температурата на топене на метала. Месингът е жълта сплав, метална сплав, която може да се обработва както горещо, така и студено. Те са силно пластични, със златист или сребрист цвят и са от цветни метали.

Защо месинговите гилзи са най-популярни

При изстрел патронът се разширява в резултат на екстремното налягане, предизвикано от експлозията, и приема формата на патронника. След употреба и когато дойде време за презареждане на патроните, е необходимо да се премине през етапа на реформиране на размера на гилзите, който е известен още като écrouissage. Месингът е особено податлив материал и за да може отново да се използва гнездото, е необходимо да се оформи в раменната част или по цялата дължина.  Това оформяне няма да може да се извърши с материал, който е твърде твърд. Еластичността на месинговата сплав при отгряване на гнездото, за да му се придаде желаната форма, го прави най-подходящото за тази цел.

Колко пъти може да се отгрява и използва повторно месингова муфа

Заслужава да се отбележи, че дори да е доста еластична, месингът се втвърдява , когато се подлага на деформация. С течение на времето месинговата сплав става все по-твърда и по-твърда до точката на пречупване, коетоограничава живота на гнездата и броя на пътищата, в които могат да бъдат преоформяни и зареждани.

Идеална температура за изстрелване на месингова гилза

 • На първо място,
  трябва да се полагат големи грижи никога да не се нагрява тялото на гилзата и още по-малко основата, което би довело до разширяване при изстрелване на корпуса на прашката. В този случай гилзата е безвъзвратно загубена.
 • Второ, твърде ниската температура няма да окаже влияние върху свойствата на месинга и няма да възстанови първоначалната му еластичност.
 • В обратния случай температура, която е твърде висока , ще разруши сплавта на гилзата и тя ще загуби всичките си свойства и еластичност, което ще направи снаряда неизползваем и опасен за стрелеца.
 • Необходима е температура между 700 F и 800F, за да се върнат желаните свойства на гнездото.

Така че винаги трябва да обръщате особено внимание на безопасността, когато отгрявате гнездата си. Ако операцията се извършва на същото място, където пълните гилзите си, уверете се, че запалимите продукти са извън обсега на пламъка. Никога не отгрявайте гилзи, съдържащи все още активен грунд.

Време за втвърдяване на гилзи

Времето за нагряване и температурата, която трябва да се достигне, са тясно свързани при втвърдяване на деформации. Ако гилзата се нагрява бързо, температурата на изпичане трябва да е висока. И обратно, ако температурата е ниска, времето за изпичане трябва да е по-бавно. Идеалният вариант е да се задържите на температура между 700 и 800 F и то по време на няколко секунди изпичане. При
над 800 F месинговата сплав на муфата вероятно ще омекне и вече няма да може да се възстанови за употреба.

Припомняме:при изработката се прави различно закаляване на различните части на муфата. Основата се закалява, за да се гарантира, че корпусът издържа добре на екстремното налягане при изстрел, като предпазва стрелеца от газовете на експлозията. Ето защо, от съображения за безопасност, е важно да не се нагрява основата на гилзата, рискувайки да се промени нейното свойство, което се забелязва по оранжевото прехвърляне от цвета на месинговата сплав и компрометира живота на стрелеца.

pourquoi-les-douilles-sont-en-laiton

Оцветяване на месингова розетка

Две розетки от различни производители, нагряти до една и съща температура от 750 F, могат да иматоранжево оцветяване, което е по-изразено при едната, отколкото при другата. При някои от тях оцветяването ще бъде по-силно изразено чрез отмиване, а при други – почти никакво. Оцветяването е различно при различните производители на корпуси, когато са изложени на една и съща температура. Наблюдението и предотвратяването на това обезцветяване понякога е трудна задача и са необходими инструменти. Инфрачервеният термометър не е много ефективен, тъй като често се изкривява от пламъка, а излъчвателната способност на месинга прави разчитането на инфрачервеното отражение мъгляво. Tempilaq остава най-лесният и най-евтин начин за установяване на температурата на контакта. Съществуват и други по-сложни уреди, но те са твърде скъпи.

Templiaq: това е индикаторно покритие, което предлага ефективен, практичен и икономичен метод за проверка дали повърхността е достигнала определена температура.

Охлаждане с водна закалка

Закаляването на месинг след отгряване е добър начин за обработка на месинг. Бързото охлаждане ще гарантира, че еластичните свойства на останалата част от втулката няма да се променят. Откаляването във вода е отличен начин за бързо охлаждане на втулката, тъй като за разлика от стоманите със съдържание на въглерод, медта не променя твърдостта на сплавта си при охлаждане във вода. Освен това, тъй като топлината е по-голяма, температурата се достига по-бързо, а ако втулката се охлади във вода, топлината остава концентрирана в шийката и рамото, така че има по-малък риск от промяна на свойствата на основата на втулката. Въпреки това, те ще трябва да се изсушат добре, преди да преминете към следващите етапи на презареждането им.

Трайността на месинговите гнезда

Месингът е материал с много добра устойчивост на корозия.
Съдържащият се в състава му цинк също така увеличава продължителността на живота и механичната якост на гнездата. Дори и постепенно да носи белезите на изминалото време, той остава здрав и неръждаем.

Как да запазите месинговите гилзи

При стрелба с бронебойни и оловни куршуми в един и същи калибър е най-добре винаги да запазвате едни и същи гилзи за всеки вид заряд.

Използването на няколко различни гилзи за един и същ пълнител крие риск от преждевременно износване на калибровъчните матрици, като е много важно да не смесвате  гилзи от различни източници.

Маркирайте гилзите, които са били използвани еднакъв брой пъти.

Никога не допълвайте партида гилзи, които са били използвани няколко пъти, с нова гилза

За гилзи, които са били използвани доста, може да забележите леко напукване на устните на яката, която е най-тънката част на гилзата и търпи най-много повреди при повторно калибриране както вътрешно, така и външно.

Повредените гилзи въпреки това не са необратими и еуе могат да се използват за други по-къси калибри със същата основа.

Класификации на гилзите

Гилзите могат да бъдат разграничени и класифицирани:

По системата за грундиране и по начина на изработване на гилзата

 • За много старите гилзи се казваше че са нагънати. Всъщност гилзата се образуваше от много тънка метална гънка. В днешно време съвременните гилзи имат дебело дъно, но все още можете да намерите видове с изпъкнал вътре корпус за прахосмукачка. Тези гилзи никога не бива да се използват с тежки
  товари

Заради формата на дъното

 • Кодрова, най-старата система , използвана в еднозарядни оръжия, оръжия с магазин, револвери и нарезни пушки с накланящи се цеви
 • Половин бурелет: която включва както гърло, така и много слаб бисер
 • С гърло: това е класическата система на всички съвременни патрони за повтарящи се или автоматични оръжия
 • С колан: прилага се при патроните магнум за дълги оръжия, пред гърлото за изтегляне е разположена външна подсилваща част.
 • С навита перка: тази система е разработена, за да направи възможно увеличаването на диаметъра на тялото на гилзата, а оттам и на нейния капацитет, като същевременно се запазва възможността за използване на стандартния затвор тип Mauser 98. Например, 284 Winchester. Но този принцип не е нов и много преди войната е имало няколко патрона с навити гилзи, като например 425 Wesley Richards и Mauser. Гилзите на патроните от различни марки, предназначени за един и същи калибър, често се различават значително, което неизбежно води до вариации в налягането. Дъното на гилзата и стените могат да бъдат по-дебели или по-тънки, като по този начин се променя вътрешният капацитет. Диаметърът на отвора за изпускане на заряда също оказва голямо влияние върху запалването на праха.
pourquoi-les-douilles-sont-en-laiton

За повече съдържание за света на военното дело, аксесоари и военни артикули, посетете Surplus-Militaires. 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *