Защо гранатата е символ на жандармерията?

Разграничаването и маркирането на външния вид чрез униформи или чрез армейски знаци един от друг винаги е било част от историята на военната армия. Но какво представлява една граната? И защо това военно оръжие е прикрепено към корпуса на жандармерията? В тази статия ще разгледаме произхода на гранатата като символ на националната жандармерия на Франция.

Влезте в нашия магазин, за да си купите дамско военно облекло и мъжко …) и се възползвайте от нашите промоционални оферти!  

Béret-casquette

Граната, какво представлява

Това е проективно оръжие сред колекцията, с която разполага армията. Имайки същия размер и форма като плода, от който е взело името си, нейният дебел корпус и заоблена форма смътно напомнят на експлозивните съоръжения. Малкият му размер означава, че може да се държи в една ръка и да се хвърля към цел или враг в полето на целта. Употребата му е съвсем проста, тъй като просто отстранявате фитила, който има отвора, и го хвърляте към целта.

Носете военни бижута за Вашия ежедневен военен стил!

Структура на военна граната

Те се състоят от метална или пластмасова обвивка и съдържат продукт, който зависи от употребата им. Тази обвивка е придружена от запалителна капачка, която се използва за бавно запалване на фитила във вътрешността на гранатата.

Запалителната капачка на ръчната граната има lотключващ лост и пръстен с предпазен щифт, който предотвратява нейното задействане.

Използване на граната

Гранатата е малка бомба, чието изстрелване се задейства доброволно с помощта на устройство. Войникът-гранатометчик трябва да държи гранатата здраво в ръката си и да се увери, че лостът се държи от пръстите му. Той трябва да държи пръстена на предпазния щифт с показалеца или другата си ръка, преди да го извади.

След като пръстенът на предпазния щифт бъде изваден, гранатата може да бъде хвърлена към целта. След като гранатата бъде хвърлена, лостът вече не се задържа.Изстрелващият щифт е блокиран от ключалка, която притиска пружина, тази ключалка изхвърля лоста и освобождава изстрелващия щифт, който удря по заряда. Грундът запалва забавителния състав, който активира детонатора, за да детонира основния заряд
.

Разширяване на гранатата

В началото на своето съществуване гранатата ене много ефективна, вероятно защото смъртоносният ѝ обсег не е бил достатъчно голям. Системата за изстрелване не е била усъвършенствана, което обяснява защо по онова време тя не е била  широко използвана. Използването на гранатата обаче било насърчено от окопната война. 

Военните офицери, които понякога изпитвали недостиг на боеприпаси, правели самоделна граната, която действала като бомба. Те пълнели бутилки до ръба с пушек, стари огънати пирони и всякакви други остри или заострени предмети, които им попаднели. Слагали в нея връв, която да действа като взривател, след което я запалвали и бързо я изпращали към вражеските войски.

По време на Първата световна война запасите от гранати били имитирани. За да се намери алтернатива, това оръжие сякаш от ден на ден заемало своето място в окопите. Затова войниците временно импровизирали граната, като пълнели консерви с пушек и малък взривател или прикрепяли взривна пръчка към дървена дръжка. Това малко взривно устройство след това набира скорост и по-късно е изобретено отново, като са използвани компоненти, различни от праха.

Гранатата като военна символика

Емблемата на гранатата навлиза&nbspв света на военното дело по време на управлението на крал Луи 16. По това време той създава първата мускетарска рота, на този символ. Виждате как гранатата се взривява и можете да прочететекъдето падне, там е смъртта. Така гранатите получават статут на символ на сила и разрушение.

why-the-grenade-is-the-gendarmerie-symbol

Гренадирите, елитният корпус на армията

За гранатата са измислени много методи за хвърляне, тъй като не всички гранати се хвърлят с ръка. Минохвъргачки, мускети с пръти и накрая ръчно хвърляне от офицери, което осигурявало на снаряда достатъчно голям обсег.

С оглед на опасния характер на боравенето с нея и от съображения за сигурност, само доброволци можели да заемат длъжността гранатометчик с риск за живота си. Във френската армия първоначално гренадирите са разпределени като четирима доброволци на пехотна рота. По-късно те били групирани в пълноценни Compagnies. 

Тези доблестни войници след това придобили репутацията наелитна единица и получили повече привилегии и добро заплащане.Точно тази единица по това време носела степента на граната, която по-късно се превърнала в символ на алчност от страна на другите части.

Символ на националната жандармерия

Навремето марекшауса заменена от военната подвижна жандармерия, в официалната униформа на националните подвижни жандармеристи все още не се появява надпис или знак за граната. По-късно
са издадени заповеди за допълване на ротите, отговарящи за охраната на армиите, с постоянни роти, като се създават роти на жандармерията или роти на
жандармерията (
Grenadiers de la Gendarmerie или
Grenadiers-Gendarmes), като по този начин гранатата е въведена в армията. Наред с други неща, в нея се предписва униформата и нагръдният знак на тези роти да бъдат предназначени за охрана на законодателния орган. Тя щеше да бъде във всяко отношение подобна на тази на ведомствената униформа на Националната жандармерия, като обаче се добавяха отличителните знаци на конните гренадири. Тоест
червените еполети, мечешката шапка без табелка и гранатата върху къдриците на хабитуса. 

Националният конвент предоставя на гранатите знаме със символа на гранатата, в бронзов цвят с пламъци, съгласно декрет от 30 септември 1792 г. По този начин гранатата постепенно ще заеме своето място върху всички военни вещи и оборудване на Националната жандармерия.

Обучения и екипировка

Гранатата се появява за първи път върху облеклото на жандармерията през 1804 г., върху пластината на значката, закрепена в основата на челото на шапката за коса на елитната национална конна жандармерия, както и на калото – парче ален плат, поставено върху мечето, известно в разговорния език и като cul de singe, където се появява бяла граната. След това тя се появява на полицейската шапка. Тя обаче не се появява на шапката на другите подразделения на жандармерията:

Gendarmes Chevau-légers или Lanciers Gendarmes и Élèves-Gendarmes: носят шако.

Парижката императорска жандармерия: първоначално носела черна филцова шапка, обточена със сребърна плетка, украсена с трикольорна кръгла шапка, закрепена под плосък ганц, завършващ с копче и увенчан с червен шлейф, направен от пера на петел. По времето на Първата империя се превръща в твърда бикорна, също носена, макар че понякога се носи в колона, с много тесни краища и вдлъбнатина на долната плоскост, със същите характеристики.

Елитните пеши жандармеристи: също носят бикорн в същия стил.

Ловната жандармерия: носи още по-специфична украса за глава. Шлемът от шенил „Минерва“ с релефен меден герб, изобразяващ ловен рог, полумесец и змия. Острието на шлема от кравешка кожа е било покрито с кожа на пантера или тигър. Червеният шенил от конски косъм за тромпетите, черният за останалите, които доминирали над шлема, завършвал с 60-сантиметрова конска опашка.

Новите поколения гранати, използвани от националната жандармерия

Мобилният корпус на законодателната армия на Франция, който отговаря за поддържането на реда сред населението на страната, жандармерията трябва да бъде оборудвана с оръжие, което да действа възпиращо на онези, които биха искали да нарушат обществения ред. По време на демонстрация, мисия или интервенция, които излизат извън контрол, на служителите на жандармерията скоро може да се наложи да притежават специална граната, за да възстановят реда и спокойствието. На мястото на нападателната граната са въведени нови несмъртоносни гранати – оръжия, които могат например да разпръснат прекалено развълнувана тълпа и други. Съществуват четири вида гранати, които могат да бъдат използвани за поддържане на реда от френската национална жандармерия.

Гранатата със сълзотворен газ или MP7 и CM6: тази граната представлява диспергираща бомба, която разпръсква диспергиращ газ. Той атакува основно лигавиците, като носа, очите, което осигурява голям дискомфорт при дишане и сълзящ ефект, който може да продължи до 15 минути след контакта.

Граната със сълзотворен газ, звук и взрив или GLI F4:Това е доста тежка бомба с оглед на основния ѝ компонент, който е тротил. Тя се използва от полицаи и жандармеристи само в случаи на форсмажорни обстоятелства. Тази граната може да причини много сериозни щети по време на демонстрации, вариращи от наранявания до реално осакатяване. Гранатата GLI F4 вече е забранена за използване и е заменена с гранатата CL2M с мигновен ефект, оглушителна и със сълзотворен газ.

Граната с мигновен ефект, оглушителна и сълзотворна или CL2M:истинска промяна в артилерията на националната жандармерия, Министерството на вътрешните работи обяви забрана за използване на гранатата GLI F4, която е сред последните взривни боеприпаси на жандармерийското управление. Гранатата съдържа тротил – взривно вещество, което служителите смятат за твърде опасно за публична употреба. Заменена е с по-малко опасната CL2M, изработена отеластомерна полиетиленова пластмаса и лишена от взривно вещество, което е заменено с дефлагиращо и детониращо пиротехническо устройство, като разпръскването на CS е осигурено от дефлагиращ пиротехнически заряд.

why-the-grenade-is-the-gendarmerie-symbol

Дисцендентна граната или DMP:тази граната е ръчно защитно устройство, съдържащо взривен заряд, например  тротил.Запалва се с капачка на запалителна лъжица. Боеприпасът се взривява, като изхвърля полутвърди гумени павета, които могат да причинят наранявания от удар с гума.

Гранатата е символично военно наследство на националната мобилна жандармерия. Символ на силата и разрушението от самото си създаване, сега тя помага на служителите на жандармерията да поддържат реда и обществената сигурност. За да видите още военни статии, военно съдържание и военни предмети, посетете Surplus-Militaires.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *