Защо да спите в палатка?

Когато бяхме деца, обичахме да къмпингуваме със семействата си. Оставахме до късно и разказвахме истории около лагерния огън или ходехме да ловим риба в близкото езеро. Никога не знаехме какво се крие зад следващия завой на пътеката, но винаги знаехме, че това, което ще се случи след това, ще бъде епично. Един от основните елементи на екипировката по време на тези моменти беше палатката, което ви кара да се чудите защо изобщо спим в палатка. Наличието на палатка, когато сте на къмпинг, е чудесен начин да изпитате опит за оцеляване и да потърсите убежище през нощта. Изберете от нашите въоръжени палатки, тази, която е подходяща за вас!  

 

Военна палатка

Купуването на палатка е от съществено значение.

               Нуждаете се от палатка, в която да спите и която да ви предпазва от природните стихии. Не искате да сте навън в студ, дъжд или сняг без палатка, която да ви предпазва. Добрата палатка може да помогне и за предотвратяване на влизането на животни във вашия къмпинг. Затова е важно да се грижите за палатката си и да я поддържате в добро състояние, за да издържи дълги години.

Предимствата на спането в палатка

Тя е дори по- удобна от това, което си мислите.

Можете да спите на мека почва. Можете да спите насред природата, заобиколени от дървета и животни. Можете да спите на открито. Това е идеално за хора, които обичат да къмпингуват и не обичат насекомите. Спане в палатка. Ако имате такава, вече знаете, че това е вярно. Къмпингуването в палатка е брилянтен начин да избягате и да се отпуснете с приятели или семейство, като същевременно останете достатъчно близо до цивилизацията, за да можете да се приберете у дома, когато пожелаете (или да отидете за бира).При толкова много предимства, защо да не изберете да спите в палатка 

Можете да се наспите добре навсякъде.

Не е необходимо да къмпингувате в средата на нищото, за да се насладите на предимствата на палатката. Спането в палатка може да ви помогне да спите по-добре и да се чувствате по-отпочинали, дори ако просто спите у дома. Първото предимство е съвсем очевидно: спането в палатка ви позволява да се откъснете от разсейващите фактори, които са твърде често срещани в съвременните градски райони. Не е нужно да се притеснявате за шума от съседите или преминаващите автомобили, нито за други обитатели на апартаменти, които имат нужда от сън също толкова, колкото и вие. The only thing standing between you and your tent is nature itself – and nature isn’t going to wake up at 6am for reasons completely unrelated to its own needs  

       
     Друго предимство на използването на палатка за спане през нощта е, че като цяло е по-лесно за тялото ви, отколкото да лежите на твърди повърхности като бетон или дървен под без подложка между вас и тези повърхности (което не е препоръчително). Просто наличието на допълнителна възглавница между главата, гърба и краката ще ви помогне да намалите болките и страданията след дълги часове сън (или безплодни усилия да не спите).

Защо да спите в палатка?

Тя ви държи хладно в жегата и топло в студа.

За да запазите прохладата в палатката, закачете влажна кърпа, за да изсъхне и да създаде слой влага между вас и тъканта. За да ви е топло в палатката, вземете със себе си електрически нагревател или нагревател на пропан, за да ви е удобно през нощта. Но не забравяйте: никога не използвайте открит огън в палатката. 

          За да запазите здравето си в палатката, уверете се, че в нея има много свеж въздух, като същевременно не допускате насекоми с помощта на мрежести врати или мрежи против насекоми над отворите като прозорци и вентилационни отвори. Ако извън зоната за къмпингуване има твърде много насекоми, помислете дали да не се отдалечите от тях, като разпънете друга по-малка палатка наблизо, където няма толкова много (и може би дори по-близо до някои източници на храна). Това, че е тъмно, не означава, че около вас не дебнат опасности. Винаги бъдете наясно какво се случва около вас, независимо дали става въпрос за други хора или за близки животни, които могат да ви наранят, ако бъдат неочаквано обезпокоени поради липсата на светлинно възприятие от двете страни.

Тя осигурява уединение, без да се изолира.

Бъденето в палатка е чудесен начин да се откъснете от света. Тя ви позволява да се чувствате в контакт с природата, дори и да сте далеч от цивилизацията. Все още можете да чувате звуците на природата и да виждате всички онези неща, които правят къмпингуването толкова специално: звездите, изгревите и залезите, лунната светлина, която блести върху полета от диви цветя или заснежени върхове.

Можете да изберете гледката си.

Едно от многото предимства на къмпингуването е, че можете да избирате гледката си. Ако ви омръзне да гледате едно и също нещо, просто се обърнете и погледнете в друга посока. Небето е пълно с възможности и можете да видите това, което ви интересува най-много. Можете да съзерцавате звездите или Луната през нощта и облаците през деня,  слънчевата светлина, отразяваща се от дъждовните капки по тревата или снежинките по дърветата.

Можете да я разпънете, където пожелаете.

Ако ви харесва идеята да спите в палатка, но не искате да си изцапате ръцете и да спите на земята, това е идеалното решение. Можете да разпънете палатката си, където пожелаете: в градината, в парка, на къмпинг или в гората. Тя може да се използва и като допълнително легло на партита и други събития.

Ако сте уморени да прекарвате твърде много време вкъщи в готвене и чистене, след като сте работили усилено цял ден, ако търсите място, където да избягате от ежедневието за няколко дни.
Тогава това определено е нещо, което ще ви заинтересува. Какво по-хубаво от това да можете да забравите всичко около себе си, докато се забавлявате?

Палатката е инвестиция, която ще ви служи с години.

           Палатките са едни от най-издръжливите части от къмпинг оборудването, които можете да си купите, което означава, че ще издържат години наред. Стига да се грижите за тях, палатката ви би трябвало да е на разположение в продължение на десетилетия.  Ако се грижите за тях по време на монтажа и демонтажа, те ще издържат далеч повече от това, което повечето хора очакват.  Същото важи и за спалния ви чувал; ако не е евтин чувал, той трябва да издържи на редовна употреба в продължение на няколко сезона. Струва си да се отбележи, че макар палатките да не струват много, за да ги купите на първо място, ще ви трябват малко допълнителни пари, ако вашата се нуждае от ремонт или резервни части. Например: Ако нещо се счупи по време на тазгодишното ми пътуване с палатка поради небрежност от моя страна, може да се наложи да похарча повече средства, за да приведа всичко в изправност, преди да отида отново догодина. 

Защо да спим в палатка?

Идеално за бягство от технологиите 

 Няма по-добър начин да избягате от технологиите и да се насладите на природата от това да спите в палатка за една нощ. Ако някога сте искали да избягате от всичко, има малко по-ефективни неща от спането в палатка. Това е чудесен начин да прекарате време с приятелите или семейството си, да се доближите до природата и да възстановите връзката със себе си.

Подготовка за къмпинг

              Когато става въпрос за къмпинг или бивакуване, има два типа хора: тези, които го харесват, и тези, които не го харесват. Ако сте от втория лагер, ние разбираме болката ви. Къмпингуването може да бъде много работа и малко скучно, особено ако не сте подготвени за него. Но ако сте готови за това, къмпингуването може да бъде най-добрият начин да се свържете с природата и да се откъснете от ежедневието си. 

Съвети за подобряване на къмпингуването

Следващия път, когато отидете на къмпинг, опитайте тези съвети, за да подобрите преживяването си.

Инвестирайте в спален чувал, напълнен с пух

Четирисезонните спални чували обикновено са напълнени с патешки патешки или гъши пух.
Гъшият пух е по-топъл, но и по-скъп. Този тип спален чувал е по-скъп от чувал, напълнен със синтетичен материал, но също така е и по- лек. Някои производители на пухени чували са решили да вземат предвид хуманното отношение към гъските и патиците, отглеждани с цел производство на пух. Най-добрите 3-сезонни спални чували ще намерите тук, а спалните чували за екстремно ниски температури – тук.

Изолирайте палатката си с един или повече чаршафи

Недобрата изолация спрямо земята генерира пренос на топлина от тялото ви към земята (чрез проводимост), дори и с добър спален чувал. Често е достатъчен добър матрак на земята. Но аз обикновено използвам стари постелки за йога от пяна под дюшека си. Това е допълнителен изолационен слой. Можете да използвате и старо одеяло.

Не спете на надуваем матрак

Той може да е удобен, но е много лош изолатор. Предпочетете самонадуващ се матрак или матрак от пяна със затворени клетки, който ще се нуждае от по-малко време, за да се затопли.

Don’t sleep in an oversized tent

               Голяма палатка, заета от двама души вместо от четирима, означава, че има повече свободно пространство. Това също така означава, че има на разположение повече въздух от околната среда, който се загрява по-трудно. Ако палатката ви има прегради, затворете ги. Можете дори да използвате стар чаршаф, за да направите преграда. Дръжте цялото си оборудване и чантата вътре. Те заемат място и оставят по-малко място за свеж въздух. Това включва и обувките ви. Сложете ги в торба в палатката си. Ако е наистина студено, е супер неприятно или дори болезнено да обуете замръзнали обувки.

            Body-to-body warming is certainly effective for staying warm in cold weather and avoiding heat loss. Един бърз урок по термодинамика: колкото по-голяма е температурната разлика, толкова по-бърза е скоростта на топлообмена. Чрез намаляване на площта на тялото, изложена на студен въздух, и увеличаване на площта, изложена на топлина (приятел за къмпинг), двама души могат да намалят скоростта, с която ще губят телесна топлина.

Защо да спим в палатка?

Не дишайте и не потъвайте дълбоко в торбата

Влагата от дъха ви ще се задържи в торбата. Вместо това придърпайте качулката плътно около лицето си, за да имате вентилационен отвор, през който да дишате. Това е особено вярно, ако използвате спален чувал с пух. Мокрият чувал губи значително изолацията си и му е необходимо много време, за да изсъхне. Получете максимален обем от пуха, като го разтъркате отдолу. Тази техника пренасочва пуха към горната половина на чувала близо до сърцевината ви, където нуждата от топлина е най-голяма.

Вземете допълнителни одеяла

Не предполагайте, че спален чувал е достатъчен. Особено ако сте в колата, не забравяйте да вземете едно или две одеяла или дори любимата си завивка. В най-лошия случай използвайте дневните си дрехи като допълнителен слой.

           Спането в палатка е чудесно, може би дори по-добро от спането в легло. Вероятно вече си мислите колко готино би било да го направите. Може би вече сте били на къмпинг и търсите по-трайно решение. Може би за първи път се замисляте да си сложите палатка. Така или иначе, изберете правилната палатка. Палатките се предлагат в много форми, размери, материали (платно или найлон), тежести (леки или тежки) и т.н. Можете да намерите качествени и лесни за сглобяване палатки на нашия уебсайт surplus-militaires.fr

.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *