Как поддържате туристическите си обувки?

Туристическите обувки са задължителният аксесоар, за да се възползвате максимално от разходката сред природата. Както при всички наши дрехи и аксесоари, ако искаме да им се наслаждаваме максимално, нашите планински ботуши изискват специални грижи, които са малко по-напреднали за последните, като се имат предвид понякога екстремните условия, в които се случва да ги използваме. Как поддържате своите планински ботуши? За целта трябва да следвате инструкциите – от почистването, през съхранението, до различните възможни лечения.

Военна обувка

Как да почистим туристическа обувка&nbsp
;

След туризъм в мокро време е важно да почистите обувките си, особено ако са .shoes на кожа. Калта може да изсуши кожата и тя да загуби качествата си. Преди да започнете да почиствате горната част на обувките си, известна още като „горна част“, потупайте подметките, за да отстраните всякакви остатъци или замърсявания. Най-лесният и ефективен начин е да измиете обувките на ръка или с мека гъба с топла вода и малко неутрален сапун. Ако обувката е много мръсна, можете да използвате малка четка, за да почистите шевовете, кукичките и другите връзки. Препоръчва се стелката да се махне, за да не се намокри.

Стъпки за почистване 

 • Първо проветрете, после разклатете Най-простото нещо, което можете да направите, за да се грижите за туристическите си обувки, е да се уверите, че ги проветрявате добре. Системно след всяко излизане започнете с разхлабване на връзките, широко отваряне на езика и отстраняване на вътрешната подметка. Почукването на обувките ще премахне всякакъв утаен прах, а разклащането им отвътре навън ще премахне всякаква дребна мръсотия, която може да се е промъкнала.

 • След това почистете с четка, за да отстраните праха. Пътеките невинаги са благосклонни към обувките ни. С изминаването на километри тя се натрупва и в крайна сметка образува външен слой, който влошава дишането и водоустойчивостта. Върху определени терени, като пясък или вулканична пепел, тя има дори известна абразивна сила. Вторият ми съвет за поддръжката на туристическите ви обувки е да не се колебаете редовно да почиствате нежно нашите скъпоценни хрущяли.
 • Алпинистките обувки са много устойчиви на вода.
 • Пране на обувките, Когато прахът се съпротивлява на удара на четката, когато калта е част от играта или когато сте ходили в присъствието на сол, например след преминаване през морето, прането на обувките вече не е опция. Това е важна стъпка, която не бива да се отлага, тъй като има риск да се ускори стареенето на материалите. От една страна, калта и солта изсушават кожата, а от друга, влажността, която се задържа в почвата, благоприятства явлението хидролиза на полиуретаните – химическа реакция, която води до корозия на каучука. С помощта на мека четка, чиста вода и малко грес, оста (горната външна част) и вътрешността се почистват внимателно. В случай на упорита мръсотия можете да използвате малко мек органичен сапун и да изплакнете обилно. Връзките могат да се перат отделно със същия вид сапун, който ще ги направи малко по-меки.
 • Следва да изсушим обувките. Този съвет за грижа за туристическите ви обувки важи и ако се приберете у дома с чисти, но мокри обувки. Разхлабете връзките, разтворете широко езика, извадете стелката и поставете обувките на сухо и проветриво място. Най-важното е никога да не се доближавате до силен източник на топлина, например камина или радиатор. Ако вътрешността е влажна и искате да ускорите процеса на изсъхване, можете да сложите вътре вестник и да го подновявате редовно.

            

Как да се грижим за туристическите си обувки?

                   Въпреки дишането им, в крайна сметка се потите в обувките си. Възможно е също така водата да е проникнала през горната част на обувката по време на дъждовен поход, като в този случай е важно обувката да се изсуши, за да се запази нейното ниво на ефективност. Ако все още не сте го направили, за да ги почистите, извадете вътрешната подплата, за да могат чехлите ви да се проветрят и да изсъхнат по-бързо. Изсушете ги на стайна температура. Не ги излагайте на пряка топлина, тъй като това може да ги повреди. Прекалено високата температура изсушава кожата и може да повреди лепилото, използвано за закрепване на горната част и подметката. То може да засегне и подсилванията на обувките и да ги деформира. Затова избягвайте да оставяте обувки на слънчева тераса, в задната част на колата, пред камина или в близост до радиатор. Най-добрата
техника е да ги натъпчете с вестник, който ще запази формата на обувките и ще абсорбира влагата.

 • Честота на почистване на туристическите обувки. След всяко излизане свалете стелките и проветрете обувките на сухо място. Лошите миризми се дължат главно на потта на краката и на размножаването на бактерии във влажна среда. Оставянето им на открито обикновено е достатъчно, за да се ограничи появата им. След ходене по кални пътеки или веднага щом забележите мръсни обувки Отстранете по-голямата част от калта, ако е възможно, преди да е изсъхнала. Почистете с вода, както е описано по-горе. Отново не пренебрегвайте сушенето. Щом
  миризмата или влагата по краката продължат, използвайте дезинфекциращ спрей вътре и подсушете добре обувките.

                  Веднага след приключване на похода : Ако туристическите ви обувки са пълни с мръсотия, отстранете по-голямата част от нея, като ги прекарате през вода или поток. Не изчаквайте да изсъхне, тъй като ще бъде по-трудно да се почисти. Друг метод е да потупате подметките, като държите обувките за подметката или петата, а след това за предната част. Ефективен за отстраняване на прах и мръсотия от петите.

Обработката на обувка 

           Непромокаемостта на една обувка се гарантира от конструкцията на обувката, от евентуалното използване на водоустойчива и дишаща мембрана или от избора на компонент, като например водоустойчива кожа. Ето защо, въпреки че е трудно да се промени хидроизолацията на обувката, все пак е възможно да се активира водоотблъскващата способност на обувка, която е била подложена на много дъжд (т.е. да се активира способността ѝ да отблъсква вода). Имайте предвид, че пропусклива обувка не може да бъде хидроизолирана с този вид обработка. За тази цел могат да се използват хидроизолационни спрейове. Лечението може да се извършва веднъж или два пъти годишно.

           Не се колебайте да прочетете инструкциите за употреба и отворете прозорците, за да избегнете вдишването на изпаренията, преди да нанесете продукта. Напръскайте от разстояние около 20 см, като се уверите, че продуктът се нанася равномерно върху цялата обработвана повърхност. Оставете да изсъхне за 10-12 часа, за да може продуктът да попие в обувката. В случай на кожа се препоръчва използването на водоустойчива смазка, която да подхранва кожата и да я предпазва от изсъхване и напукване, да я хидроизолира и да я предпазва от петна. Затова може да се използва за обувки с мембрана. Тази смазка се нанася с кърпа.

Как правилно да поддържате туристическите си обувки

Процедурите за извършване 

 • Дезодорирайте обувките си, За да избегнете неприятни миризми, трябва, разбира се, да следвате първия ни съвет и да проветрите и изсушите обувките си добре. Но ако миризмата не иска да изчезне, поставете дървени трупи в обувките си по време на съхранението. Импрегнирани с антисептични и противогъбични етерични масла, като кедър, те ще помогнат в борбата с бактериите, причиняващи неприятната миризма, и ще намалят риска от гъбични инфекции.
 • Възстановяване на водоотблъскващата способност на нубука Нубукът е кожа, чиято повърхност е изтъркана, за да се придаде мекота на усещане и специална естетика. За да възстановим водоотблъскващата му способност, използваме течни восъци, които се нанасят с безвъздушен спрей. Те се нанасят обилно върху суха или влажна кожа и след няколко минути излишъкът от продукта се избърсва, за да се избегнат петна. За съжаление тези обработки са малко по-неефективни и малко по-скъпи от тези, използвани за гладка кожа. Добрата новина е, че е напълно възможно да третирате нубука като гладка кожа, стига да обичате „прасковения“ вид на
  синтетичните
  си
  обувки
  .
 • Водоустойчиви са синтетичните ви обувки. Докато кожата е естествено водоустойчив материал, това не може да се каже за синтетичните материали, освен ако не ходите с гумени ботуши. Затова е важно да знаете, че почистващите продукти могат само да възстановят хидроизолацията, но не и да направят непромокаеми обувки водоустойчиви. Както и при третирането на набук, излишъкът от продукта се отстранява с кърпа след няколко минути, за да се избегнат петна. 

                  Горните операции са общи за всички видове обувки. Техниките за „хидроизолация“ обаче се различават в зависимост от това дали става въпрос за гладка кожа, набук или други материали. Повторна хидроизолация на обувки от гладка кожа. Кожата е жив материал, който трябва да се подхранва, за да запази естествената си еластичност и водоустойчивост. Използваме подхранващ восък като се уверим, че е в съответствие с препоръките на производителя, особено ако обувките са с мембрани. Трябва да се избягва използването на мазнини, тъй като те правят обувките по-малко дишащи. Продуктът се нанася с кърпа или малка четка и се прави така, че да проникне. Честотата варира в зависимост от интензивността на практиката ви, но веднъж годишно е минимумът, а максимумът е 3 или 4 пъти.

 • Предотвратяване на ремонти Поддръжката на обувките е възможност за задълбочена проверка. Това помага да се предвидят евентуални ремонти и да се избегне неприятната изненада от отлепване на подметката. Проверете шевовете, състоянието на вътрешното и външното дъно и връзките. Ремонтът, извършен при малка повреда, ще се запази много по-добре. Не се колебайте да се консултирате със специалист.
 • Съвет за поддръжка на туристическите обувки: уважавайте околната среда При липсата на информация за състава на почистващите продукти е трудно да се направи разлика между добрите, лошите и тези, които плават на зеления маркетинг. Няколко разумни съвета обаче могат да помогнат за отстраняването на най-лошите. На първо място, забравете за спрейовете с пропеленти. Те обикновено са по-скъпи, а рециклирането на тръбата под налягане е по-сложно. Съзнавайки, че всичко, което нанасяме върху обувките си, ще попадне в околната среда, ние забраняваме продукти, съдържащи силикони и, още по-лошо, съединения.

 • Накрая, за съхранение Уверете се, че обувките ви са сухи, преди да ги съхранявате. Съхранявайте ги на сухо и проветриво място. И винаги избягвайте да ги оставяте в близост до източник на топлина или изложени на слънчева светлина. Можете да ги защитите с капак. Ако обувките ви са останали неизползвани дълго време, най-добре е да ги натъпчете с вестник, за да запазят формата си. За дълъг живот и дълги разходки намазвайте обувките си с масло, тъй като с времето и атмосферните влияния кожата изсъхва, рискува да се напука и не е толкова водоустойчива, колкото е била в началото. Редовното омасляване на кожените обувки ще удължи живота им и ще гарантира тяхната водоустойчивост. Добре е да знаете, че омасляването е особено полезно за пълнозърнеста кожа. Трябва да подготвите следните материали : Бутилка с грес за кожени обувки, Мека кърпа.

          

Как да поддържате правилно туристическите си обувки?

                Грижа за вашия туристически обувки ви позволява да запазите качествата им и да ходите удобно дълго време. Това е инвестиция на време, но пък е гаранция, че краката ви никога няма да се намокрят. Вече знаете как да почиствате и да се грижите за туристическите си обувки. Не чакайте повече и купете на нашия уебсайт surplus-military.com

.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *