Каква е разликата между изтребител и бомбардировач?

На първо място, изтребителят е предназначен за унищожаване на определени цели на земята или във въздуха от въздуха, като използва своето въоръжение (картечници, бомби и др.). В този смисъл бомбардировачите и изтребителите се различават, но имат една обща черта: и двете са версии на военни самолети. Ето защо в тази статия ще развием следната тема: „Каква е разликата между бомбардировач и изтребител?“

Използвайте се от промоционалните ни предложения за военно облекло и аксесоари (военна балаклава, сгъваема лопата, хамак, оборудван тактически колан … ). Те са налични в нашия онлайн магазин.

sac-de-couchage-militaire

Какво е военно въздухоплавателно средство?

В търсене на по-добро развитие на темата, следователно ще започнем от основата на основата: какво определя военното въздухоплавателно средство? Появил се само няколко години преди Първата световна война, той е самолет, предназначен да отговаря на нуждите на военновъздушните сили на дадена страна, включително прехващане на вражески изтребители или бомбардиране от въздуха. Така че, в зависимост от възложените задачи, има два екземпляра: 

 • Изтребители, с нападателно въоръжение 
 • Съоръжения за поддръжка и обслужване, без въоръжение, като например немските Юнкерс./strong>

Носете военни гривни за ежедневния си военен стил!

История

По време на Итало-турската война на 23 октомври 1911 г. за пръв път се използват военни самолети. Във Франция той започва да вижда бял свят от 1909 г., като е съставна част на армията. Първите му мисии са разузнаване, коригиране на артилерийския огън, а накрая – леко бомбардиране; с други думи, същите като тези на използваните преди това балони. Така се появяват и първите изтребители, които имат за цел да предотвратят нападението на противника и да му противодействат.

Класификация 

В зависимост от задачите си военните самолети се категоризират, както следва. Самолетите за поддръжка и обслужване имат следното предназначение:

 • превоз на оборудване, войски
 • училище, обучение, тренировка
 • наблюдение, патрулиране
 • /li>

 • десант на парашутисти
 • зареждане с гориво във въздуха

Изтребителните самолети пък се занимават с :

 • земни атаки
 • електронна война
 • стратегическо и тактическо бомбардиране
 • прихващане и лов

Въздухоплавателните средства за поддръжка и обслужване, които имат предимно тренировъчни, формационни, разузнавателни и транспортни функции, е ясно, че нито изтребител, нито бомбардировач попадат в тази категория. Поради това вниманието ще бъде насочено към бойните самолети!

Различните видове бойни самолети

Това са апарати, които обикновено са предназначени за справяне с други самолети. Те се отличават с изключителна скорост, маневреност и огнева мощ. Предлагат се в 8 класификации, чиято основна цел е елиминиране на вражески самолети на бойното поле. Наричат се още „изтребители“ и повечето от тях могат дори да надвишават скоростта на звука! Изтребителят спада към тази категория.

Изтребителят-прехващач

Това е специален модел, предназначен за привилегироване на защитата пред нападението. Всички обаче знаем, че „най-добрата защита е нападението„! Когато самолетът се заеме със задачата да елиминира самолет, който е в процес на атака, това е известно като защитно прихващане. Съществуват два вида въздушни прехващачи:

 • Лекият прехващач, предназначен да елиминира вражески самолет на голямо разстояние, възможно най-бързо
 • Тежкият прехващач, предназначен за провеждане на операции на големи разстояния, особено по време на неблагоприятни метеорологични условия

По време на Втората световна война нацистка Германия, със своите революционни летателни апарати, има желание да бомбардира Обединеното кралство. Може да се каже, че операцията в крайна сметка завършва с неуспех, тъй като успява да бомбардира само някои градове, които не са стратегически точки.

Това стана благодарение на известния Spitfire и Hurricane от Англия, чиято роля е била интелигентно да атакува/прехваща германските бомбардировачи по време на нападението. Нацистките самолети се готвели да унищожат британските летища, докато един Spitfire не успял да ги пресрещне. Мощни, маневрени и бързи, втората роля на тези два изтребителя е била да прехващат и Focke-wulf, които са се опитали да елиминират британските бомбардировачи. 

Има и две специални версии на прехващачи: Дневни прехващачи и нощни прехващачи. Често пилотираният изтребител, който извършва операциите си през деня, се счита за лек изтребител, докато нощният изтребител е по-скоро тежък изтребител :

 • Нощният изтребител: Когато възникнат неблагоприятни метеорологични условия, тежкият изтребител е много по-ефективен от лекия изтребител. Следователно нощните прехващачи са тежки изтребители. По време на Студената война страхът от въздействието на ядрените оръжия подсилва проектирането на нощни изтребители, за да се предотврати настъпването на такава катастрофа.
 • Дневният прехващач: Като дневни прехващачи се използват по-бързи, леки изтребители. Основните им цели са защита, териториална отбрана, както и съюзнически бомбардировачи.

Във Франция Dassault Rafale и Mirage F1 са отлични примери за прехващачи.

Изтребител за въздушно превъзходство

Целта на тази версия на изтребителя е да поеме контрола над бойното поле, включително контрол над въздушното пространство на противника. Използвайки своята скорост, мощност, но и технологии, той е в състояние да противодейства на всеки вражески кораб, без да бъде елиминиран. Например, изтребител с превъзходство във въздуха като F-35 не би трябвало да има проблеми да се справи с изтребител lambda. Технологичното превъзходство, превъзходството по отношение на производителността и тактическото превъзходство е това, което характеризира и отличава изтребителя с превъзходство във въздуха от другите самолети.

С разработването на управляемите ракети през 50-те години на ХХ век изтребителите са оптимизирани да успяват да водят бой в радиус на видимост, и извън радиус на видимост. Именно през този период се появява
и изтребителят за въздушно превъзходство. Това е самолет, който може да води бой във визуален обсег, а прехващачът може да води бой извън визуален обсег.

what-is-the-difference-between-a-fighter-and-a-bomber

Изтребителят-бомбардировач

Даренията на новите реактивни двигатели и технологичните нововъведения, които подобряват въоръжението на изтребителите по отношение на огневата мощ, изтребителите-бомбардировачи са от основно значение за армиите около 50-те и 60-те години на миналия век. Те са класифицирани в две категории. Това са
атакуващите самолети и леките бомбардировачи. Последните, с оборудване и въоръжение, които имат отбранителен характер, отговарят за защитни операции.

Терминът изтребител-бомбардировач е използван много по време на Втората световна война и по време на първите конфликти в рамките на Студената война. Впоследствие, с въвеждането на ракетите и самоуправляващите се ракети, изтребителите имат толкова много роли, че вече се наричат многоцелеви изтребители или атакуващи изтребители. Известният Макдонел Дъглас F-4 Фантом II (използван във Виетнамската война), и Локхийд F-104 Старфигър (първоначално дневен изтребител), са добри примери.

Задавате си въпроса дали всъщност бомбардировач е съкращение от изтребител бомбардировач? Е, не съвсем. Бомбардировачът се различава от изтребителя-бомбардировач по своя произход. Първоначално на бомбардировача са били възлагани изтребителни мисии, които са се променяли с течение на времето. След постоянно модифициране и адаптиране той е бил в състояние да изпълнява няколко роли, в зависимост от типа.

Нощният изтребител

Както подсказва името му, това е самолет, пригоден за използване през нощта или при лошо време (буря, мираж, лошо време и др.). Нощни изтребители започват да се проектират още през Първата световна война. Въпреки това едва през Втората световна война нощните изтребители получават своята най-добра оптимизация. Всъщност, благодарение на развитието на радара, тези нощни самолети са имали възможност да виждат в тъмното. Многобройни системи им позволяваха да откриват правилно противника дори при слаба видимост. Както беше споменато по-горе, ролята на нощни изтребители се поемаше главно от тежките изтребители. 

След последната голяма война технологията, използвана за нощните изтребители, претърпява значителни подобрения. Те включват оптимизиране на системата за нощно кацане, въвеждане на GNN и GPS, а след това и инсталиране на различни видове радари за нощни боеве :

 • Меторологичен радар
 • Радар за измерване на височината
 • Радар за следене на терена

Като се има предвид, че всички съвременни изтребители са оптимизирани да могат да извършват операции както през деня, така и през нощта, терминът „нощен изтребител“ става все по-малко признат и използван. Защото дори гражданските самолети имат възможност да се движат през нощта, без да поемат рискове поради евентуална мъгла или заоблачаване.

Лекият изтребител

Много по-лек от повечето изтребители, той е и по-малко сложен. Лекият изтребител като Як 130 запазва оборудването и въоръжението, необходими само за минимално възможна въздушна или наземна атака, защото този тип самолети привилегироват скоростта и маневреността пред артилерията.

По време на битката за Великобритания леките изтребители доказват своята ефективност. В някои области те дори са смятани за по-ефективни от тежките изтребители благодарение на лекотата им, която ги прави много опасни. Построени са хиляди самолети Spitfires поради факта, че производствените разходи са ниски и следователно рентабилни!

каква-е-разликата-между-изтребител-и-бомбардировач

Тежкият изтребител

По време на Втората световна война той се радва на голям разцвет, който за съжаление не продължава дълго. Флагманският модел на изтребителите, той е изпълнявал заедно с пилота си някои важни бойни функции, включително тази на изтребител-бомбардировач и тази на изтребител-ескорт. Имаше повече от дузина такива, които се представяха добре в съответните области. За един изтребител се казва, че е „тежък“ по няколко причини. Той може да:

 • На първо място, да се справи с транспортирането на оръжия, които са едновременно тежки и високопроизводителни
 • На второ място, да извършва операции на по-дълги разстояния, отколкото лек самолет
 • .
  /li>

Това е самолет с многочленен екипаж и който често е двудвигателен, следователно с по-голяма мощност. В това отношение той е бил много по-способен от лек изтребител. Въпреки това тежкият изтребител бил отвратителен провал. Вярно е, че беше много мощен благодарение на двата си двигателя, но основният проблем беше, че това силно се отразяваше на маневреността му. В сравнение с изтребителя с един двигател, пилотът изпитвал сериозни затруднения при управлението му.

Можем да вземем за пример известния Месершмит BF 110, който разполагал с всичко по отношение на мощността, но оставял много да се желае по отношение на ефективността. Всъщност, поради своята бавност, той лесно е унищожаван от урагани и спитфайри по време на битката за Британия. От този сериозен инцидент хората започват сериозно да се съмняват в полезността на тежките изтребители

Стратегическият изтребител

Първоначално това били тежки изтребители, но тъй като по време на Битката за Британия била демонстрирана тяхната неефективност, те били модифицирани като стратегически изтребители. Сега, благодарение на технологичния напредък, дори леките изтребители имат същия обсег на действие като тежкия изтребител. По този начин стратегическият изтребител е боен самолет, който е добре въоръжен, бърз и в същото време с голям обсег на действие. Основните му цели са защита на бомбардировачите и атакуване на противника на територията на съюзниците, за да се държат въздушните патрули далеч от родната база. Той може да бъде:

 • ескортиращ изтребител: предназначен да помага на бомбардировачите да достигат до наземните си цели. С оглед на тяхната бавност и слаба маневреност те са доста уязвими за вражески атаки, особено от изтребител. Именно
  тук се намесва ескортиращият изтребител, който елиминира смутителите и всички заплахи, пред които могат да се изправят техните съюзници.
 • проникващ изтребител: предназначен да атакува отбранителни прехващачи и да пробива вражеската противовъздушна отбрана. Като пример може да се посочи P-51 Mustang от Втората световна война. Разликата му с ескортиращия изтребител е, че не е задължително да си сътрудничи с бомбардировачи по време на операциите си.

Разузнавателният изтребител

А разпознаване на движенията на противника, както и непрекъснато визуално наблюдение: това са техните приложения по време на Втората световна война, въведени в оперативна експлоатация от януари 1966 г. Те са позволявали на силите, които вече са на земята, да се подготвят за отбрана или да водят стратегически сражения. По време на Студената война разузнавателният изтребител беше сред най-бързите самолети в света. Оборудването му включваше въздушен радар, свръхмощна камера и сензори за разузнаване. Такъв самолет трябва да бъде яростен, преди да може да бъде ефективен.  

Характеристики на бомбардировача

Като обобщение на всичко казано дотук, бомбардировачът следователно не е изтребител. Той е модел, разработен за унищожаване, с помощта на бомби, на цели, които се намират на земята. В днешно време бомбите често се заместват от ракети въздух-земя, като ракети за кръстосване. Ето и нейните характеристики:

 • добър капацитет на полезния товар, за достатъчна ударна сила
 • добра система за насочване (бомбардиране/навигация), за да се гарантира унищожаването на целта
 • висока автономност, за да може да се поразяват отдалечени цели
 • оптимална система за самозащита, за да може да достигне целта и да се върне
what-is-the-difference-between-a-fighter-and-a-bomber

 

Падат ли ви подобни военни теми? Можете да разгледате Surplus-militaries, в раздела на блога. Съдържанието ни е богато и разнообразно.  Направете своята покупка на военни аксесоари като тактическа бойна ръкавица или просто да получите съвети и трикове, за да изживеете най-добрите си приключения.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *