Каква е разликата между крайцер и боен кораб?

Известна пословична фраза гласи, че  „този, който контролира морето и океаните, ще контролира света“. Всъщност именно за да доминира над моретата, е създаден военноморският флот. Целта е била да се осигури превъзходство на всяка държава. За да се гарантира тяхната мощ и ефективност в морето, на различните военноморски сили били предоставени военни кораби. Сред многото изобретени военни кораби бяха крайцерите и бойните кораби. Тъй като и двата вида са военни кораби, често се случва хората да ги бъркат. Но между тях има разлики. Не знаете каква е разликата? Разберете с тази статия.

Военно оборудване, което може да бъде полезно в ежедневието (маскировъчна мрежа, маска, ръкавица, musette militaire f2 …), се предлага в Surplus-Militaire. Елате и открийте!

navy-cap

Крайцер и боен кораб два сходни, но различни кораба

Всъщност и крайцерите, и бойните кораби са конфронтационни кораби. Но те в никакъв случай не са един и същ кораб. Между тях има различия. Разлики е имало още по времето, когато все още са съществували линкорите. Различията им са конкретно по отношение на теглото, скоростта, подвижността, но и ролята.

 • Теглото им:по отношение на теглото,  се крие основната разлика в двата кораба.
  Крейсерите са били далеч по-леки от линкорите.Всъщност от времето, когато двата кораба все още остават заедно, железният кораб е бил по-тежък. Както по отношение на въоръжението, така и на бронята. При всичко това огневата мощ на днешните крайцери е равна или дори превъзхожда тази на бронираните.
 • Тяхната скорост: скоростите на двата кораба също ги различават. Доколкото бойните кораби са били по-масово оборудвани от крайцерите, последните са имали предимство по отношение на скоростта. С други думи,
  крайцерът се движи по-бързо от линкора.
 • Тяхната подвижност:Поради това, че крайцерът е по-лек, по отношение на подвижността също е имало явна разлика. Тъй като бойният кораб е по-тежък, беше много по-сложно да го изпратиш далеч от базата му. По времето на крайцера случаят не е бил такъв. Всъщност, в
  сравнение с бойните кораби от онова време, крайцерите са били мобилни.
 • Тяхната роля: тук отново възниква разлика. Разликата този път е главно във времето, когато двамата съжителстват заедно. По онова време бойните кораби са много полезни в борбата срещу враговете. Тези тежко бронирани чудовища са били предназначени да формират бойна линия и да разменят огън с вражеския флот, но са били използвани и за брегова отбрана. Крейсерите от онова време имали разнообразни роли, не всички от които можели да бъдат изпълнявани от техните аналози. В продължение на много години крайцерът беше посредник между стоманения брониран кораб и разрушителя. Той е осигурявал роли като състезателна война или, осветление и връзка с флота

  Независимо дали е бил екипиран, или Американски военни украшения или дори бижута във военен стил, Surplus-Militaires е тук за вас! Елате и изберете това, от което се нуждаете!

  Батълшипс: бехемотите от втората половина на XIX в.

  През този период флотите от бойни кораби са гордостта на различните военноморски сили.Истинско военноморско чудовище от онова време, то е било известно на всички. Изобретяването му е било глътка свеж въздух за военноморските флотове от онова време. Защо е изобретен? Какво го направи велик? Или защо вече няма такива кораби? Това са само част от въпросите, които могат да бъдат зададени за бойния кораб. Запознайте се с беемвето от втората половина на XIXᵉ век.

  Как да определим бойния кораб?

  За да определим този тип кораби, е достатъчно да дадем&nbspнай-кратко определение. Просто е да се каже, че това е „океански плавателен съд с мощна артилерия и голям тонаж, чиито жизненоважни части са защитени от дебела броня“.

  Защо е изобретен?“

  По принцип едно изобретение, особено когато става въпрос за оръжие, винаги има произход, някаква причина. Конфликтните кораби не правят изключение. Ако в средата на XIXᵉ век на военноморската сцена навлиза и се развива лодката за конфронтация, то това не е било напразно. Имало е две основни причини за това.От една страна, по онова време е имало съперничество между европейските държави. От
  друга страна, съществувала уязвимостта на дървените лодки
  .

  • Съперничеството на европейските държави по това време:С навлизането във втория период на XIXᵉ век се разгаряла надпреварата във въоръжаването на мореплаването. Конкуренцията между европейските военноморски сили по това време води до постоянни вариации във видовете кораби, използвани в битките.Всъщност напредъкът на военноморските сили по това време се дължи главно на съперничеството между европейските държави и техните национални военноморски сили.  както и на надпреварата във въоръжаването, която ги изправя една срещу друга. Тези морски конфликти отстъпват единствено на Обединеното кралство и Германската империя. Това съперничество доведе до построяването на близо 70 бойни кораба за по-малко от десет години. Тъй като по това време британският флот е бил най-доминиращият, той не е искал да отстъпи мястото си на морска сила на друга държава. Другите за всичко това не искаха да се откажат от съревнованието.
  • Уязвимостта на дървените бойни кораби:Доста преди съществуването на стоманената броня вече съществували бойни кораби. Само че те били изработени от дървени корпуси. С напредването на технологиите и оръжията корабите с дървени корпуси се считали за твърде чувствителни. По-специално, те не можеха да издържат на експлозивен или запалителен обстрел. За някои флоти това стана опасно, поради което възникна необходимостта от усъвършенстване на тези кораби. За щастие, с индустриалната революция стана възможно да се премине от дървени към железни или стоманени корпуси. Така се ражда първият боен кораб, чиято защита се осигурява от железни или стоманени бронирани плочи.
   quelle-est-la-différence-entre-un-croiseur-et-un-cuirassé

   Кои са първите бойни кораби в историята?

   В края на 50-те години на XIX в. става ясно, че Франция не е в състояние да се изравни с британските възможности в строителството на линкори, задвижвани с пара. Така че, за да си възвърне предимството, промяната в тактиката била повече от необходима.След това последвало строителството на първия океански боен кораб „La Gloire“, започнато през 1857 г. и спуснато на вода през 1859 г.

   Дървеният му корпус бил моделиран по подобие на парния боен кораб, но бил сведен до една палуба. Той е бил покрит с железни плочи с дебелина 110 мм. Бил е оборудван с парна машина, задвижваща витло, което му е позволявало да развива скорост от 24 км/ч. Бил е въоръжен с 36 нарезни 162-милиметрови оръдия. Франция построява около 16 такива кораба, включително два идентични с La Gloire. А единствените два двупалубни кораба, построени някога, били Magenta и нейният близнак Solferino.

   Кралският флот не бил готов да загуби морското си превъзходство и бил решен да надделее над френските военноморски сили. Това се отнасяло за всички области и особено за скоростта. Един бърз боен кораб би имал предимството, че може да избира разстоянието за водене на бой и по този начин да бъде защитен от вражески огън.
   Британските спецификации са по-скоро за фрегата, отколкото за редови кораб, което налага използването на желязо за корпуса и удължаване на кораба.В резултат на това през 1860 г. на вода е спуснат класът Warrior, съставен от HMS Warrior и HMS Black Prince. И двата кораба представляват ефективен компромис между защита, обхват и мореходност в открито море. Въоръжението им превъзхождало това на La Gloire, а най-голямата парна машина, използвана тогава на кораб, му позволявала да развива скорост от 26,5 км/ч.

   От друга страна, La Gloire имал пълна защита на ватерлинията и в батареите.  Докато за да поддържа скоростта си, класът Warrior трябвало да концентрира бронята си в централна „цитадела“. Носът и кърмата са оставени без защита. Корабите от клас Warrior бяха символи на британската индустриална, финансова и технологична мощ,  

   И без съмнение бяха най-мощните бойни кораби в света. Те обаче бързо остаряха поради бързия технологичен напредък, който невинаги беше в полза на най-голямата военноморска сила в света.

   Имаха ли ги неевропейските военноморски сили?“

   Въпреки че разработването на тези бронирани кораби има своя основен произход в съперничеството между европейските държави. Европейските държави не са единствените, които разработват тези гиганти.Всъщност и други държави оборудват своите военноморски сили с тях. Примери за това са Съединените щати, Русия и Япония.

   • За Съединените щати:Военноморските сили на САЩ в действителност са разработили тези бронирани машини. Те са построени от военноморските сили на САЩ като част от клас Lowa. Състоящи се от четири единици (първоначално са поръчани шест), „Айова“ са построени за сравнително кратък период от време. Проектирането на този клас започва през 1938 г. Целта е била да се построят бързи кораби, способни да ескортират самолетоносачи. Айова е проектиран без почти никакви ограничения по отношение на тонажа или въоръжението. В съответствие с много уважаваната традиция на американските военноморски сили всичките шест планирани единици са кръстени на щат от САЩ. Примери за това са USS New Jersey BB-62, USS Wisconsin BB-64 и най-първият от серията – USS Lowa BB- 61. Iowa служи във Втората световна война, Корейската война, Виетнамската война (една единица) и Втората война в Персийския залив.  
   • За Русия:руските военноморски сили също са част от списъка. Всъщност, руският императорски флот по онова време също разработва някои от тях.Руснаците имат например „Петър Велики“ – боен кораб на руския императорски флот, построен по модела на HMS Devastation. Той участва не само в Първата световна война, но и в Руската революция, Руската гражданска война и Втората световна война. Те са имали и„Трима йерарси“, допотопен дреднаут, построен за руския императорски флот. Той взема участие в Първата световна война.
   • За Япония:Японският флот също разработва голям брой. Съществува дълъг списък с тях; за да споменем само няколко, например, имало е „Котецу„. Kōtetsu е бил предназначен за японския флот. Бил е известен още като „Сфинкс“, CSS Stonewall и Azuma. Представлявал е фрегата с таран на боен кораб. Построена е в Бордо през 1863 г. Първоначално е предназначена за военноморските сили на Конфедеративните щати, но служи основно на японския флот. Имало е и такива от „клас Сацума“.Този клас е включвал японските преддредноути. Той бележи преходен етап към преддредноутния тип и бъдещия дредноут. Поръчан на 15 март 1910 г., „Сацума“ изиграва незначителна роля в Първата световна война. Това се дължи на бързото развитие на военноморските технологии. Той служи&nbspкато патрулен кораб по морските пътища на Източнокитайско море, както и в Жълто море.

   Най-известните линкори от епохата

   През всичките тези години на служба на линкорите има някои, които особено са се записали в историята. Сред тях са
   по-специално допотопните линкори, както и HMS dreadnought.

   • Допотопните линкори:това е терминът, използван за обозначаване на линкорите, построени около средата на 90-те години на XIX век и през 1905 г., за да заменят ранните бронирани линкори от 70-те – 80-те години на XIX век. Построен от стомана,защитата му е постигната чрез усилена стоманена броня. Додредноутните линкори разполагат с два калибъра артилерия: от една страна, основната артилерия, съставена от голямокалибрени оръдия в кули. И второстепенна артилерия от по-нисък калибър, също в кули, но и в каземати от двете страни на корпуса. Задвижването им се осъществява от парна машина с тройно разширение, която се нагрява с въглища.
   • Дредноут на HMS:това е преобладаващият тип боен кораб на ХХ век. Той е прототип на така наречения „еднокалибрен“ боен кораб. Бил е толкова влиятелен, че името му, терминът „дредноут“, става синоним на съвременния боен кораб. Това е първият голям кораб, задвижван от парни турбини. Появата му направила всички съществуващи постройки остарели и с наближаването на Първата световна война предизвикала надпревара във военноморското въоръжаване.

   Защо няма повече линкори?

   Въпреки че днес все още има много линкори, самият линкор вече не е в експлоатация. Всъщност в наши дни във военноморските сили вече няма и най-малки флотилии от линкори на въоръжение. Трябва да се признае, че от 1859 г. нататък тези гиганти са властвали над океаните в продължение на години. Именно
   по време на Първата световна война те достигат своя апогей.Присъствието на авиацията очевидно намалява интереса, проявяван към тези огромни чудовища

   По
   време на Втората световна война тези внушителни кораби постепенно се пренасочват към противовъздушна отбрана, бомбардиране на наземни цели, както и към самолетоносачи. Самолетоносачите се превърнаха в новите крале на океаните. Авиацията просто лиши бойните кораби от основната им мисия, която беше унищожаването на противниковия лагер. 

   В същото време те за съжаление се оказаха невероятно уязвими за самолетите. Всъщност тяхното противовъздушно въоръжение непрекъснато се усилваше през цялата война.Но тези морски гиганти бяха победени от комари. От врагове, чиито  масирани атаки насищаха отбраната и предизвикваха с бомби и торпеда големи щети

   Със сигурност те оставаха много трудни за потапяне, но авиацията направи възможно унищожаването им с ненадмината дотогава ефективност. Всъщност, бронята им се оказа недостатъчна пред лицето на тежки торпеда или огромни бомби. Такъв е случаят с 5,4-тонния Tallboy, който довършва Тирпиц. Сега, атакувайки на разстояние от противниковите флотилии, бойните кораби били твърде далеч от противниците си и така оръдията им, с ограничен обсег, станали безполезни. 

   След Втората световна война те били практически безполезни. Освен престижа, който притежаването им давало на флота, тези скъпи кораби не представлявали особен оперативен интерес. Това се дължеше главно на високите разходи, които представляваха. В
   началото на Студената война, с появата на атомната бомба, бронята сякаш стана ненужна.

   Виртуално нито един от произведените след това военни катери не е имал бронирана защита. Беше настъпила ерата на ракетите и голямокалибрените оръдия също изчезнаха. В
   края на краищата критиките към тези бронирани кораби бяха по-скоро сходни с тези към бойните танкове.

   Какво стана с тях сега?

   След извеждането от експлоатация на последния от американските Iowas никъде по света не останаха бойни кораби на въоръжение, дори в резерв. Всички те са изведени от експлоатация и местонахождението им е неизвестно.С малки изключения, като  някои от тях са запазени като музеи. Съединените щати са запазили някои от тях като музейни експонати. Това са: USS Massachusetts, USS North Carolina, USS Alabama, USS New Jersey, USS Wisconsin, USS Missouri и USS Texas. USS Missouri и USS New Jersey са музеи, разположени в Пърл Харбър и Камдън. Докато USS Wisconsin е музей, разположен в Норфолк, но наскоро беше разсекретен от флота. Единственият друг истински боен кораб, който може да бъде видян, е японският преддредноут „Микаса“.

   Запазени са и някои примитивни бойни и ветроходни кораби от този тип.
   Сред тях могат да бъдат посочени: HMS Victory, HMS Warrior, шведският Vasa, Buffel или дори холандският Schorpioen и чилийският боен трофей Huáscar.

   Какво е било заменено с тях?

   Въпреки че бойните кораби са изведени от експлоатация, завоеванието за господство над моретата и океаните продължава. В резултат на това тези някогашни чудовищни кораби на океаните просто бяха заменени с по-добри. Лесно би било да се повярва, че това са крайцери, но съвсем не е така.Те са заменени от самолетоносачи. Самолетоносачът или самолетоносачът е военен кораб, който може да изстрелва и приема самолети (изтребители, хеликоптери) от палубата си. Те притежават значителна военна мощ с множество възможности. Днешните военноморски сили ги превръщат в изключително гъвкави инструменти за военна или дипломатическа употреба.

   Крейсери: страховити военни кораби

   Съществувал преди това съвместно със своя аналог – бойния кораб, крайцерът е друг вид кораб за конфронтация. Исторически за крайцерите се смята, че са способни да действат самостоятелно, кръстосвайки, подобно на линкора.Но в сравнение с последния крайцерът е много по-лек и по-мобилен. Освен това от началото на 90-те години на ХХ век и с изчезването на линкорите. Те са най-мощните и най-големите от всички бойни кораби, с изключение на самолетоносачите. Въпреки че този конкретен боен кораб все още съществува, вие знаете много малко за него? Запознайте
   се с някои доста страховити кораби.

   История на крайцера

   Терминът „крайцер“ е изобретение, което се появява в средата на XIX век.
   През епохата на ветроходството фрегатите са били малки плавателни съдове.Леко въоръжени, с батарея на една палуба, те са билиспособни да извършват дълги плавания. Предполагало се е, че благодарение на по-голямата си скорост в сравнение с линейните кораби те ще избегнат сблъсъка с по-голямата част от вражеските сили. В продължение на много години крайцерите служеха като междинно звено между бойните кораби и торпедните катери. Поради това те поемаха мисиите, които преди това бяха поверени на старите фрегати и корвети, а именно:

   • Разбойна война, чийто залог беше търговското корабоплаване.  Крайцерите можеха да действат в атака по време на рейдове или в защита, като ескортират конвои. Този тип операции често ще станат известни като крайцерска война.
   • Освещаване и връзка на флотилиите, когато са интегрирани в линейни ескадрили.
   • Поддържане на присъствие в отдалечени колонии, където често служели като основна бойна сграда, но и като символ на суверенитет.

   По този начин,те запълвали един от пропуските в бойните кораби, които не можели да бъдат изпращани далеч от базата си. Това се дължало по-специално на факта, че теглото им било по-значително, а разходът на въглища – огромен. Този широк спектър от задачи, съчетан с технологичното развитие в края на XIX в., бързо довежда до специализацията на крайцерите.

   Има ли няколко вида крайцери?

   Крайцерът е вид боен кораб, но не съществува само една версия. Всъщност има няколко вида крайцери. Следователно можем да разграничим крайцерите: бойни кораби, защитени, спомагателни, бойни крайцери. Но има също така леки и тежки крайцери.

   Боен крайцер

   Появява се през 1875 г., британският „Шанън“, е първият представител на бойните крайцери. Той е един от тези, които съчетават мощно въоръжение. С, освен това, две или четири главни оръдия с калибър 203 или 254 мм и десетина второстепенни оръдия, често с калибър 152 мм. Беше
   защитена със средно дебел брониран пояс, което означаваше, че може да издържи на огън само от оръдия, еквивалентни на тези, които носи. Освен това можеше да се движи с малко по-висока скорост от бойните кораби по онова време. По този начин те успявали да избегнат преследването им. Тези крайцери могат да се разглеждат като второстепенни линкори. Те били често предназначени за формиране на отвъдморски ескадри.

   Защитени крайцери

   Защитеният крайцер се появява около 1880 г. Друг тип,лек, чиято защита се състояла от бронирана палуба, покриваща котлите. Тези крайцери разполагали и с парни машини, както и с бункери за боеприпаси. Обикновено са били въоръжени с десетина среднокалибрени оръдия, обикновено 152 мм. Основните им задачи са били разузнаване и водене на състезателна война.

   Вспомагателни крайцери

   Преди края на съществуването им се появява практиката търговските кораби да се въоръжават за водене на състезателна война или за защита на конвои. Тези кораби се наричаха спомагателни крайцери. Въпреки че бяха по-слабо въоръжени и защитени от конвенционалните крайцери. Те играели значителна роля в тези мисии, особено по време на двете световни войни.

   Преустроените кораби често били линейни кораби, избрани заради високата им скорост. Те са били оборудвани със среднокалибрени оръдия.Това им е позволявало да възпират вражеските крайцери да атакуват конвоя. Това се правеше дори не за да се избегне рискът от пряко унищожение, а преди всичко поради страх от сериозни щети далеч от приятелска база. Друг вариант, често наричан рейдер, включвал преустройство на товарен кораб със скрито оръжие. Това му позволяваше да действа с елемент на изненада. Тази техника е използвана по-специално от германския флот.

   Бойни крайцери

   Паралелно с появата на дредноута при бойните кораби се появява и този нов тип крайцер. Той е провокиран от  теориите на британския адмирал John Arbuthnot Fisher. Този модел концентрира цялата си артилерия в максимален калибър, за да може да унищожава противниците си на възможно най-голямо разстояние. Защитата не е имала за цел да предпази сградата от равностойна артилерия. Тя е трябвало да я защити само от средни калибри. Философията, която стои зад реформата на Фишер, може да се открие в едно от неговите изказвания. Неговото твърдение, че „скоростта е защита“. Затова тези нови бойни кръстосвачи са били много бързи кораби, с около пет възела по-бързи от тогавашните линкори. Те са били въоръжени с равностойна артилерия, но не са били в състояние да издържат на огъня ѝ за дълъг период от време. Бойните кръстосвачи се оказаха естествените хищници на застаряващите линкори. Но те показват ограниченията си в по-големи битки срещу дредноутите, като например битката при Ютланд. По този повод британските крайцери претърпяват истинска хекатомба срещу германския линеен флот. Появата на бързите линкори след войната в крайна сметка нанася смъртоносен удар на концепцията за бойните крайцери.

   Леки и тежки крайцери

   • Лекият крайцер: около 1895 г. защитените крайцери започват да бъдат измествани от нов тип кораби.
    Този път се възползвал от приноса на новите технологии, по-специално с появата на турбини за задвижване, които им осигурявали много по-високи скорости.Въоръжението, междувременно, се възползвало от широкото използване на скорострелни оръдия и броня. Това стана благодарение на напредъка в металургията и добавянето на брониран пояс към отбранителната палуба. Добри примери за този нов модел са британските леки крайцери от клас „Каунти“. Имаше и германците с  „Дрезден“.
   • Тежък крайцер: по време на конфлаграцията увеличаването на размерите и нападателната мощ довело до появата на този нов модел. Първите представителни типове са британският клас „Хокинс“,въоръжен с 203-мм оръдия. Въпреки това разграничението между двата типа не е реално кодифицирано до Вашингтонския договор. С този договор артилерийският калибър на леките крайцери е ограничен до 155 мм. Калибърът на тежките крайцери е ограничен до 203 mm. Въпреки това
    тонажът и на двата типа не трябвало да надвишава 10 000 тона.
    какво-различава-кръстосвача-от-драднаута

    Тези граници не са точно определени до наближаването на Втората световна война. Това става с появата на Германски джобни бойни кораби от клас Deuschland. Въпреки името си и основната си мисия, да атакуват вражеското корабоплаване. Те трябва да се считат за крайцери. В същото време появата на основната заплаха, която представляваха бомбардировачите, направи някои леки крайцери особено уязвими. За да се борят с тази заплаха, те са оборудвани със силна батарея от

    Leave a Reply

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *