Каква храна трябва да опаковате в чантата за оцеляване?

 

Храната е най-важното нещо в чантата за оцеляване. Ще трябва да ядете и ще трябва да можете да ядете. Трябва да имате нужда от въглехидрати, мазнини, протеини, витамини и минерали.Всички тези неща се намират в храната. Тя е един от най-важните елементи в чантата ви за оцеляване. Тя е не само начин да поддържате живота си, но и начин да запазите здравия си разум. Важно е да разполагате с храна, която може да издържи дълго време, достатъчно, за да ви позволи да намерите изход от ситуацията, в която сте попаднали в невъзможност да се справите. Това означава, че ви трябват храни, които не изискват охлаждане или готвене и са с високо съдържание на калории и протеини.

Влезте в нашия магазин, за да си купите военни продукти (армейски колан, соларно зарядно устройство за оцеляване, армейска ръкавица….) и се възползвайте от нашите промоционални оферти

survival-accessories

Table of Contents

Какви са задължителните храни за оцеляване ?

Храната е особено важен елемент, който трябва да включите в чантата си за оцеляване. Тя може да бъде варена, пържена или дори задушена на пара за по-дълъг срок на годност.

Носете военна яка всеки ден, купете си военна обувка при следващия си поход. Или пък това е нашата страхотна военна шапка, от която се нуждаете за това лято?“

Must-have foods :

 • Райс : е в основата на всички култури. Затова е важно да имате голямо количество ориз, в чантата. Също така, оризът може да се увие в хартия, за да се предпази от миризми и стридули насекоми, които могат да се ровят в дажбата ви.
 • Овес : е друга много важна храна за оцеляване при извънредна ситуация. Той трябва да се сготви няколко пъти, преди да се консумира. Ако не сте свикнали със зърнени храни, те могат да се използват като хляб, когато са сварени, но ще трябва да се сварят, тъй като са накиснати и може да съдържат амилоза (влакнесто вещество), което би направило хляба ви кашав и труден за храносмилане.
 • Райсов или царевичен протеин : са най-добрите източници на протеини, но трябва да внимавате да не ядете прекалено много. Оризът има склонност да залепва за зъбите и е труден за дъвчене<стrong>. Освен това може да предизвика метеоризъм след поглъщане.
 • Белена пшеница : е добър избор за хора, които ядат храни с високо съдържание на фибри, тъй като съдържа значително количество фибри (въглехидрати). Белтъчините се разграждат от организма и спомагат за поддържането на нормалните телесни функции в дългосрочен план.

Какво да ядем в ситуация на оцеляване ?

В чантата за оцеляване, храната, от която се нуждаете, е доста проста. Трябва да включите плодове, зеленчуци и източници на протеини като ядки и семена.

Различни храни за оцеляване :

Храните за оцеляване са тези, които ще поддържат ума и силите ви, въпреки че сте в критично състояние. Важно е да не консумирате храни, които увеличават апетита ви или подпомагат храносмилането, тъй като това предизвиква прилив на енергия и дава идеи на главата ви

 • Плодове и зеленчуци : Плодовете и зеленчуците играят важна роля за здравето на тялото ви, тъй като са богати на витамини и минерали.
  Те съдържат и много фибри, които ви държат сити за по-дълго време. Плодовете и зеленчуците са много полезни за нас,съдържат витамини и минерали, от които организмът ни се нуждае, за да бъде здрав, допринасят за правилното функциониране на храносмилателната ни система.Плодовете са отлични и за енергия, защото ни дават захар, която ни помага да издържим дълго време без храна или вода. Плодовете, които можем да консумираме, включват ябълки, банани, портокали, грозде, кисели краставички и боровинки. Зеленчуците включват царевица на кочан (варена), картофи (варени), моркови (варени), ряпа (варена), лук (варен), зелен фасул (варен) и броколи (варено).
 • Консерви : Добре е да имате няколко, ако прекарвате известно време на море, както и в случай на земетресение или наводнение. Консервите са един от вариантите, месните консерви са отлична дажба за спешни случаи, тъй като имат дълъг срок на годност и могат да се консумират студени или топли. Консервите с боб и зеленчуци също са добър избор за дажба за спешни случаи.
 • Питие : Не можете да забравите за водата. Трябва да можете да се хидратирате и да имате редовен запас от вода под ръка, дори и да не сте пряко изправени пред извънредна ситуация. Не искате да разхищавате ценните водни ресурси, когато първо трябва да бъдат задоволени други нужди! Трябва да разполагате с поне по един галон вода на човек в групата ви. Ако в групата ви има деца или бременни жени, удвоете това количество за всяко дете и бременна жена.
 • Суха храна: В ситуация на оцеляване трябва да разполагате с храна, която да ви поддържа живи дълго време. Най-добре е да използвате суха храна, тъй като тя ще издържи по-дълго от консервираната или пакетираната храна. Можете също така да си приготвите собствени дажби за спешни случаи, като съхранявате сухи продукти като зърнени храни, брашно и захар в херметически затворени контейнери и добавите вода, за да допълните необходимото количество течност. Този метод има два недостатъка: изисква повече място за съхранение от консервираните храни и изисква известни усилия от ваша страна, за да приготвите сухите продукти преди всяка употреба. Въпреки това, ако поддържате запас от тези съставки и ги използвате последователно на всеки две седмици, този метод ще ви осигури достатъчно калории, за да издържите, докато пристигне помощ.
 • Орехи : Орехите и семената са отличен източник на витамин Е и други антиоксиданти, които помагат да защитите организма си от увреждането от свободните радикали, причинено от физическо натоварване или други фактори, които могат да допринесат за риска от сърдечни заболявания или рак (като тютюнопушенето).
каква храна в торбата за живот

Кондиментите са от съществено значение

В извънредна ситуация храната е много важна. Възможно е да оцелеете с това, което имате под ръка, но трябва да знаете и за различните храни и техните хранителни стойности.

Какви са тези подправки ?

Искате нещо, което няма да се развали, когато е горещо и влажно, така че почти всичко в списъка по-долу се съхранява добре на стайна температура. Солите и захарите, които помагат за запазването на храната, трябва също да бъдат включени.

 • Мед : Медът е друга храна, която може да се използва като спешен източник на енергия, ако няма друг източник. Той е с високо съдържание на захар, но с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати. Ще се чувствате чудесно, след като го изядете!
 • Сол: важно е да държите малко сол в чантата си за оцеляване, дори и да не ядете много. Това ще ви помогне да стегнете бедрата, краката и гърба.
 • Захар: на тялото са необходими минимум 3 часа, за да усвои глюкозата, която се съдържа в захарта. Ето защо е полезно да разполагате с достатъчно количество от нея, за да си осигурите достатъчно енергия през следващите часове.

Най-добрите храни за оцеляване в извънредна ситуация

За всяка ситуация има подходяща храна. Изборът на храна варира в зависимост от страната, сезона и вида на населението.За бежанците това означава да могат бързо да се адаптират към новите условия на живот и местната храна. Съществуват различни видове храни, които могат да се консумират, където и да се намирате: плодове, зеленчуци, месо, риба. Бежанците, които трябва да се хранят редовно, трябва да са наясно с всички налични видове храна и да знаят какво да изберат, за да си осигурят добро хранене. Храната е живот. Няма по-добро нещо в извънредна ситуация от това да знаеш как да се храниш, за да оцелееш.

Храни за оцеляване :

 • Бисквити, зърнени закуски, шоколадово блокче : Някои хора обичат да добавят енергийни блокчета или други закуски, просто защото е по-лесно да се вземат бързо при нужда. Те са чудесни, защото се предлагат с различни вкусове и аромати (плюс протеини), така че всеки може да намери нещо, което му харесва! Сухите бисквити или бисквитите от сурово мляко са чудесни за първата вечер, ако ви се прииска нещо. Те могат да бъдат разделени на малки порции, които ще бъдат лесни за носене в раницата
 • Протеин : трябва да консумирате протеин, който е важен за растежа на клетките и възстановяването след тренировка или нараняване.
  Източниците на белтъчини са важна част от вашата диета, тъй като те осигуряват незаменими аминокиселини , които помагат за възстановяването на увредената тъкан и поддържането на мускулната сила. Най-добрият начин да си ги набавите е като редовно консумирате месо или риба.
 • Липиди : винаги трябва да включвате известно количество мазнини в диетата си, тъй като те са източник на гориво за организма, който помага за регулирането на хормоните и поддържането на теглото ви.
 • Бонбони : Няма нищо лошо в това да се запасите със сладкиши, когато всичко останало е свършило.
  Ако не друго, това ще ви помогне да поддържате мората Бонбоните са чудесен избор като лакомство и закуска. Те обаче могат да се използват и като спешен източник на енергия, ако нямате достъп до вода или други течности. Съхранявайте няколко вида сладкиши в комплекта си за оцеляване!
 • Фъстъчено масло. Това е вкусно върху препечен хляб, а може да се използва и като спешен мехлем за изгаряния.
 • Кафе : кафето е чудесно за поддържане на бодростта по време на дългите дни на скитане, но може да помогне и за поддържане на духа, когато сте заседнали в гората без други възможности.
 • Месо : месото е друг чудесен източник на протеини за хора, които по начало нямат достъп до други храни или които се нуждаят от повече протеини, отколкото получават от обичайната си диета.
 • Сирене : Сиренето е друг продукт, който може да се използва като спешен източник на протеини. Той е с високо съдържание на мазнини и калории, но с ниско съдържание на въглехидрати. То може да се използва и като съставка при приготвянето на храна, ако няма друг източник. Това е незаменима храна за вашия комплект за оцеляване.

Какви са основните неща в чантата за оцеляване ?

Трябва да опаковате основни продукти като ориз, боб, сос за макарони или доматен сос за лесно готвене, сандвичи с фъстъчено масло и желе за случаите, когато нещата се объркат, шоколадови блокчета за спешни случаи и мюсли, от които наистина имате нужда, сушени плодове заради вкуса, лекотата и практичността им.

Основните елементи :

Чантата за оцеляване е пълна логистична комбинация, която включва всичко, от което се нуждаете, за да оцелеете за продължителен период от време.
Значителният списък от продукти и стоки включва разнообразна храна, но също така и дрехи, обувки, покрив, лекарства и много други важни предмети. Тук ще поговорим за значението на храната във вашата чанта за оцеляване.

 • Основната храна трябва да бъде основният компонент на чантата за оцеляване. Те са най-лесни за намиране и съхранение в големи количества. Те са от съществено значение за оцеляването на всеки човек, който е изолиран или в опасност поради въоръжен конфликт или блокада, наложена от правителството или други чужди сили.
 • В чантата за оцеляване често трябва да се съхраняват основни храни. Те са първите, които се изразходват, което води до загуба на енергия и бързо обезводняване. Целта е да имате достатъчно калории и протеини, за да възстановите силите си, когато излезете от хаоса, както и витамини и калций, необходими за ограничаване на риска от костни фрактури и сърдечни заболявания.
 • Основните храни в чантата за оцеляване не са тези, които обикновено ядете. Те често са по-тлъсти, по-солени и с по-малко балансирани пропорции на витамин В12 или желязо.
 • За да поддържате човек в бедствено положение седмици наред, трябва да сте подготвени за възможно най-голям глад. Най-добрият начин да направите това е да съхраните достатъчно храна, за да оцелеете безопасно поне три дни. Така че целта не е да се яде колкото се може повече преди да се случи събитието, а по-скоро да се започне да се яде веднага след това. Това означава също така да обърнете внимание на калориите, разпределени в различните части на тялото, и на тяхната полезност.
 • Пиене на вода: тя трябва да се съхранява в херметически затворен съд и да е топла или студена (за предпочитане) в деня, в който трябва да я пиете значително в допълнение към другите напитки, които ще трябва да минавате преди да я пиете на всеки около три часа.
what-food-in-a-survival-bag

Важността на храната в чантата за оцеляване :

 • Храната е най-важното нещо, което трябва да имате в чантата за оцеляване. Трябва да носите със себе си храна за поне три дни. Най-добрият начин да съхранявате храната си е да я поставите в херметически затворен контейнер с торбички за абсорбиране на кислород.
 • Можете да оцелеете седмици без вода, но без храна не можете да оцелеете повече от няколко дни.
 • Трябва да опаковате високоенергийни храни, като например ядки и сушени плодове, които ще поддържат енергийните ви нива, когато сте в дивата природа. Трябва да опаковате и нискоенергийни храни, като макаронени изделия и ориз, които ще ви осигурят въглехидрати, за да продължите да се движите.
 • Трябва да вземете със себе си много богати на протеини храни, като рибни консерви, месни консерви и яйца. Трябва да вземете със себе си и някои основни подправки, които могат да се използват за приготвяне на вкусни ястия, като чили на прах, сол и черен пипер.
 • В комплекта си за оцеляване можете да включите и консервирани плодове. Консервираните плодове са отличен източник на калории, тъй като съдържат захар, витамини и минерали. Освен това те дават на организма ви стимул, докато сте сред природата!
 • Ключът е да мислите за това, което носите в дългосрочен план.
  Ако отивате на поход за две седмици, можете да се задоволите с двуседмичен запас от храна. От друга страна,
  ако отивате в гората за няколко месеца, достатъчният запас от храна за този период може да се окаже недостатъчен.
 • Трябва да се уверите, че храната ви може да издържи възможно най-дълго, без да се развали или да стане прекалено тежка. Това означава, че по-голямата част от храната ви трябва да бъде изсушена или лиофилизирана.Лиофилизираната храна издържа по-дълго от дехидратираната, защото не губи вкуса си толкова бързо и е по-малко обемиста от дехидратираната.
 • Знайте, че можете да приготвяте храна бързо и лесно. Можете да приготвяте храна за оцеляване на огъня с помощта на голяма тенджера или печка. Най-добре е да изберете храни, които не изискват много вода и които няма да имате проблеми да намерите в изолиран район.

MREs :

MREs (Meals Ready to Eat) са идеални като храна за спешни случаи, тъй като могат да се консумират студени или топли. MREs се предлагат в магазините за военни излишъци, но можете да ги намерите и в магазините за къмпинг и дори в местния магазин за хранителни стоки. MREs (meals ready to eat) са готови, замразени ястия.

Има два вида MREs: зимни MREs и летни MREs.

 • MREs са разработени от Министерството на отбраната на САЩ през 1941 г. като част от програмата War Food Service. Американската армия ги използва от 1942 г., а оттогава се използват от различни клонове на американската армия.
 • MREs най-често се консумират студени, но могат да се претоплят и във фурна или на къмпинг печка. Те предлагат голямо разнообразие от храни и вкусове, включително месо и зеленчуци, сосове за паста, супи, десерти и дори зърнени и шоколадови блокчета!
 • MREs за зимата се приготвят от професионални готвачи, които са проучили рецептата. Съставките са подбрани според времето, което намалява риска от поглъщане на ледена вода.
 • MREs за лятото обикновено се приготвят от домашни готвачи, които добре познават рецептата и имат друга цел: да направят ястията си по-приятни за консумация от тези, които се намират в магазините!
 • MREs са готови за консумация ястия, които се предлагат в хранителен пакет, включващ всичко необходимо за индивидуално хранене. Те са предназначени за краткосрочна употреба и не изискват охлаждане.
 • MREs са готови за консумация закуски в базови лагери, военни инфраструктури и научни бази. Често съдържат малко количество храна, което може да бъде различно в зависимост от мястото, където са произведени. MREs са предназначени да се консумират бързо и са готови за повторна употреба. Те покриват широк спектър от нужди по отношение на калории, протеини, въглехидрати и витамини, като същевременно са лесни за транспортиране и съхранение.
 • Готовите за консумация ястия (MREs) са предварително приготвени ястия, които включват основно ястие, гарнитура, десерт и напитка. Те са опаковани в пакети, които могат да се консумират топли или студени.
 • Има няколко вида MRE. Всеки тип е адаптиран към различни ситуации и среди. Например, има комплекти за оцеляване, които включват храна и вода. Можете също така да получите лиофилизирани ястия, които не изискват приготвяне, след като отворите пакетчето.
 • Основното, което трябва да запомните за MRE, е, че те не са предназначени да се консумират във вида, в който са; те са създадени за използване в извънредна ситуация, когато нямате време да приготвите сами храната си или нямате достъп до фурна или готварска печка. В този случай е
  най-добре да добавите вряла вода или консервирана храна от килера си, преди да я изядете, за да има по-добър вкус, отколкото ако просто сте отворили пакета и сте го приготвили в микровълновата печка като пуканки!
каква храна в чантата за оцеляване

Кои детайли не бива да се пренебрегват ?

Храната е съществена част от всеки комплект за оцеляване. Има много видове храна, които можете да държите в чантата си за оцеляване, но е важно да изберете правилната за ситуацията.

Ето някои неща, които трябва да вземете предвид, когато избирате кои храни да сложите в комплекта си за оцеляване:

 • Свежест : Колкото по-свежа е храната, толкова по-добър ще е нейният вкус и трайност. Трябва да обмислите закупуването на лиофилизирани или дехидратирани храни, ако искате да ги съхранявате за дълъг период от време. Лиофилизираните храни заемат по-малко място от консервираните и могат да се рехидратират с гореща вода; дехидратираните храни могат да се добавят към вряща вода или да се консумират направо от пакета.
 • Достъпност : Ако има бедствие и магазините за хранителни стоки са затворени или разрушени, може да не е възможно да се купят пресни плодове и зеленчуци веднага.
  Ще трябва да планирате предварително, ако искате да продължите да се храните добре по време на кризисна ситуация. Някои хора съхраняват месо като говеждо, птиче и риба в багажа си за измъкване с мотива, че те няма да се развалят толкова бързо, колкото други продукти като хляб, зърнени храни и крекери, тъй като тези продукти не са толкова трайни като плодовете и зеленчуците.

Хранителни продукти според периода на оцеляване

Храната, от която се нуждаете, за да оцелеете, се определя от условията, в които планирате да оцелеете. Ако планирате да оцелеете за кратък период от време, ще ви трябват богати на калории храни. Те включват хляб и зърнени храни, макаронени изделия, ориз и боб. Ако планирате да оцелеете за по-дълъг период от време, ще трябва да си набавяте повече богати на хранителни вещества храни, като плодове, зеленчуци и ядки. Те ще ви помогнат да поддържате тялото си здраво. Най-добрата храна, която можете да сложите в чантата за бягство, е тази, която ще издържи най-дълго. Колко време ще издържи? Това зависи от това колко дълго ще бъдете без ток и вода, колко дълго очаквате да отсъствате и колко храна може да изяде семейството ви, преди да огладнее.

Запомнете :

 • Добро правило е да планирате да ядете два пъти повече, отколкото смятате, че ще ви е необходимо. Това означава, че ако разполагате с 100 калории на човек на ден (приблизително количеството, необходимо за малка закуска), планирайте около 200 калории на човек на ден за седмица или повече.
 • Най-важното нещо, което трябва да запомните, когато опаковате чантата си с храна, е, че тя трябва да бъде нещо, което не се разваля лесно. Това може да е трудно, ако в чантата ви няма много място, но си заслужава, ако това означава, че няма да се притеснявате, че ще ядете отровни плодове или други отровни растения, когато се изгубите в дивата природа!
 • Инфузирайте плодовете и зеленчуците с вода и подправки, за да стимулирате храносмилателната си система

Различни ситуации :

В зависимост от ситуацията е възможно да съставите менюта за чантата за оцеляване. Тези менюта могат да бъдат обобщени в три категории: храни, които не създават проблеми, храни, които ви осигуряват добро здраве, и храни, които ви дават енергия.

 • Първата група включва всички храни, които ще са ви необходими, за да оцелеете няколко седмици. Някои от тях могат да се намират в джоба ви или в личния ви запас, но не са включени в кухненския шкаф, защото са твърде трудни за набавяне или твърде скъпи.
 • Втората група включва храни, които са лесни за приготвяне и не изискват много усилия. Добър пример за това са кафето, чаят или чистият кофеин. Можете да си приготвите разтворимо кафе, като минете през капсула
 • Третата група оказва влияние върху здравето и физическото състояние на всяко човешко същество. Тя допринася за растежа и равновесието на организма.

Храните и техните температури :

За да оцелеете във враждебна среда, трябва да се храните с подходяща храна. Всеки, който иска да се справи, трябва да знае как да се справи с намирането на храните, които са най-подходящи за неговите нужди и ситуация.

 • На първо място трябва да знаете, че оцеляването изисква различни стратегии в зависимост от температурата. В случай на студен период хората трябва да ядат повече въглехидрати и по-малко мазнини. Тази диета е особено важна, когато термометърът падне под -10°C, тъй като това може да намали броя на мъжете, които са на разположение за производство и заетост.
 • В случай на температури със средна или по-висока стойност от 10°C, човекът се нуждае от диета, по-богата на протеини и животински мазнини.

Но как се оцелява при извънредна ситуация?

Често си мислим за хранителните дажби, които са привилегия на строгите диети, но това не е задължително да работи в развитите страни. В страна в криза хората се сблъскват с хранителни ограничения, които ограничават способността им да се хранят правилно и могат да имат сериозни последици за физическото и психическото здраве.

Изживяване в извънредна ситуация :

Основата на всички отговори на този проблем следователно е да се знаят най-добрите храни за оцеляване в извънредна ситуация.

 • Храната е основен източник на живот. Храната е жизненоважна и можете да използвате и животинско месо за своя комплект за оцеляване, но имайте предвид, че това не е най-добрият избор, тъй като е много трудно да се запази и съхранява в среда, в която няма климатици или хладилници.
 • Но ако сте на място, където се намирате в извънредна ситуация, тогава ви е необходимо нещо различно от класическия свят: хляб и сирене.
 • Има много други храни, които можете да консумирате, за да оцелеете в извънредна ситуация, като например сушени плодове и енергийни барове.
 • Храната за оцеляване е ценна и често необходима помощ при пътуване в градски райони.
  Тя улеснява оцеляването, особено при извънредна ситуация. Качеството на храната варира в зависимост от различните видове региони, но всички те се приготвят при едни и същи основни принципи.
 • Преживелищната храна е храна за живот, която може да се консумира директно или да се съхранява за по-късна употреба. Тя може да бъде съставена под различни форми, като например енергийни барове, сухи бисквити, сушени плодове
 • Енергийните барове са малки пластмасови пакетчета, които съдържат калории и витамини, необходими за активен живот. Те могат да бъдат контролирани индивидуално или в рамките на колективна общност, за да се осигури бързо снабдяване.

 

what-food-in-a-survival-bag

Кои храни ни дават най-много енергия ?

Плодовете и зеленчуците са идеални за това да ни осигурят всички видове хранителни вещества, от които се нуждаем, за да живеем добре. Ето защо е необходимо да добавим някои от тях към чантата си за оцеляване, за да бъдем максимално щастливи.

Други важни храни :

Но има и други неща, които можем да ядем и които са много по-ефективни от плодовете и зеленчуците!

 • Напитките, сладкишите и другите сладки храни съдържат много хранителни вещества, които са полезни за организма ни, така че е важно да се грижим да харесваме само това, което е полезно за тялото ни.
 • Когато сте в гората, много неща могат да се объркат. Можете да

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *