Какви са работните места на подводницата?

Всички световни армии се състоят от флот, в който действат ескадрили. Всъщност някои от мисиите на въоръжените сили се изпълняват в морето заедно с френските военноморски сили. Новобранците във френските военноморски сили се наричат моряци. Въоръжени са със своите mitaine homme travail военни, от техните военни музики и техните тактически спален чувал, те отиват в морето.Някои моряци, които отиват на море, работят на военни кораби или във военноморската авиация. Други се записват да работят на подводници. Като се има предвид световната известност на подводниците, вероятно вече сте чували за тях. Но знаете ли какви са различните професии, които се предлагат на тези, които работят или искат да работят на подводница? Ако отговорът на този въпрос е „не“, значи сте попаднали на правилното място.

 

sac marin

 

Откриване на професии за офицери в подводница

Военноморските сили или флотът е една от категориите професии в армията. И в рамките на тази категория има подкатегория, наречена „подводни сили или ПСМ“. Членовете на екипажа на подводницата са назначени на различни професии в рамките на подводницата. Всъщност на борда на подводницата има много професионални квалификации, но всички те са в рамките на определени категории. Те са поставени в следните категории:

 • Навигационни професии
 • Енергийни и двигателни професии
 • Поддържащи професии
 • Ядрени професии

Какво трябва да се знае за всяка категория професии?

Всъщност има общо 4 категории професии, в рамките на които е възможно да се присъедините към подводница. Всяка от тези категории има своите особености и преди всичко всяка предлага разнообразие от длъжности, които могат да бъдат заети.  

Професии, свързани с морските операции

Тази категория обединява тези, които наблюдават движенията около военноморските части. Но също така и такива, които, идентифицират заплахи, реагират незабавно при необходимост и прилагат оръжия. Те най-често работят за: централните операции, в телекомуникационния център или на мостика. Тази длъжност позволява назначаването на различни длъжности, като например:

 • противоподводен детектор
 • техник по оръжията и боеприпасите
 • офицер по провеждане на операциите
 • техник по информационни системи
 • мрежи и телекомуникации
 • навигатор на кормчия
which-trades-are-in-the-submarine

Професии в областта на енергетиката и задвижването

Тези, които упражняват тази професия в подводниците, са тези, които отговарят за експлоатацията, поддръжката, контрола и ремонта на оборудването и задвижващата система. Те отговарят и за производството и разпределението на енергия за бойните кораби. Те могат да бъдат назначени на длъжностите:

 • naval maintenance technician
 • mechanic
 • naval electronics
 • mechanical and electrical deckhand
 • engine deckhand, propulsion officer

Поддържащи професии

Тази категория, от своя страна, включва членовете на екипажа, които са натоварени с осигуряването на безпроблемното функциониране на подразделенията на сушата и в морето. Всички те са назначени в сферата на кетъринга, човешките ресурси, логистиката или дори информационните технологии. 

Ядрени професии

Член или членове на екипажа, които правят натоварени с осигуряването на експлоатацията и поддръжката на ядрения реактор и спомагателните инсталации. Те могат да бъдат назначени на следните длъжности:

 • техник по ядрена енергетика
 • атомен техник
 • техник по поддръжка на ядрени съоръжения
 • механик на стратегически оръжия
 • офицер по управление на реактори
 • офицер по двигателна техника

Какви са различните звания в подводницата?

Както във всяка една от въоръжените сили, така и в подводните сили има йерархизация на звания. Ранговете в една подводница освен това се подразделят и на 4 основни  йерархични ешелона. Въпросните
ешелони са: флотски чинове, офицери и старшини.

 • Флотски чинове: във Военноморските сили терминът „чин“ се използва за обозначаване на звание. В подводницата матрос от флота е натоварен със задълженията на оператор на екипажа. След като преминат няколко години служба, тези рейтинги могат да се специализират в дадена област и да напредват в работата и отговорностите си. Половината от тях стават старшини (подофицери); на останалите договорите могат да бъдат удължени до девет години.

 

 • Офицери: в рамките на флота като цяло можем да разграничим присъствието на този ранг. Офицерът, работещ на борда на подводница, е надарен с изпълнителни функции и функции по вземане на решения.

 

 • Офицери от морската пехота:този клас съответства на този на сержантите във военната йерархия. Старшините са натоварени с ежедневното гарантиране на оперативната ефективност на всички единици. представляват в ес дори гръбнака на екипажа във военноморските сили. И това е вярно, независимо дали се намират на борда на подводница или надводен кораб.

Какъв курс за всеки чин?“

Най-вече преди да можете да се присъедините към който и да е от търговските чинове във ВМС, трябва да преминете курс на обучение. Същото важи и за възможността да се присъедините към екипажа на борда на подводница. Пътят се различава в зависимост от това дали става дума за флотски моряци, офицери или старшини.

 • Флотски моряци: това е динамичен и възнаграждаващ първи път за млади хора на възраст от 17 до под 30 години.
  След обучението си в Морското училище те интегрират операторски функции във военноморските части. След няколко години флотските чинове могат да се специализират в дадена област и да напредват в работата и отговорностите.

 

 • Офицери: Френските военноморски сили предлагат няколко пътя за придобиване на офицерско звание. От една страна, съществуват научни подготвителни класове за кариерни офицери и от Bac+3 за договорни офицери. Обучението се извършва във Военноморската академия. Независимо дали са кариерни или договорни офицери, бъдещите офицери се обучават и ръководят, за да развият знанията си и да придобият уменията, необходими за управленските функции и вземането на решения, които ги очакват.

 

 • В подофицери: тяхната кариера е тази на техник, но също и на ръководител на екип. Младият човек, който се записва за бъдещ морски офицер, започва своята морска кариера с първоначално обучение. Това обучение трае пет месеца в училището École de maistrance в Брест или Сен-Мандрие. Всяка година се провеждат четири сесии за набиране на кадри. В програмата: морско обучение, военно дело, спорт и безопасност, хуманитарни науки и мениджмънт.
quels-sont-metiers-dans-sous-marin

Какво още трябва да се знае за подводните сили?

На подводните сили са човешко, промишлено, техническо, но и оперативно предизвикателство. Човешко, защото са необходими решителни и автономни екипажи, способни да издържат в морето без външна подкрепа. Техническо, защото ядрените подводници са сред най-сложните промишлени продукти в света. И накрая, оперативно: по време на патрулиране SSBN е сама в операциите 24 часа в денонощието, без възможност за грешки. ПНРК, основен компонент на подводните сили, са едновременно бойни кораби и инструменти на властта.

По принцип подводните сили имат следните мисии:

 • Интервенция: справяне с морските заплахи, ангажиране на въоръжените сили по време на конфликт, проникване, ексфилтриране на специални сили.
 • Разузнаване: събиране, анализиране и разпространение на разузнавателна информация за ситуацията в световен мащаб в областта на морското дело
 • Защита: осигуряване на защитата на СНО и groupe aéronaval, борба с трафика на наркотици, пиратството и т.н.
 • Dissuasion: защитава жизнените интереси на Франция, като държи в морето по всяко време подводница с ядрени балистични ракети.

За повече информация относно военноморския или военния свят като цяло, не се колебайте да посетите Surplus Militaires, надеждния магазин за всичко военно.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *