Какви са оръжията на НАТО?

НАТО е съюз на държави, който е създаден на 4 октомври 1949 г. Целта на този съюз е да защитава своите членове от нападения от други държави и да им се притече на помощ в случай на агресия. Неговите войници се отличават по-специално със своите vetement homme militaire както и техните военно оборудване като например тяхното платно за мъжки колан.Той съществува, защото всички ние сме изпитали ужасите на войната и нейното въздействие върху живота ни. Създаден е след Втората световна война с идеята, че мирът винаги трябва да се пази и че трябва да гарантираме, че по-цивилизованите нации няма да се върнат към войната. В резултат на това тя помага на по-малките държави да запазят своята независимост от по-големите, които не могат да вземат решения сами за себе си, а също така действа като противовес на егоистични сили като Русия, които се опитват да заменят установените правила със собствените си тактики на тормоз. НАТО е организация, която се стреми да защитава своите страни членки от нападения. Това може да стане с военни средства или чрез политическа намеса. НАТО има огромен&nbspброй държави членки и е известна като един от най-надеждните съюзници в историята на международната политика.

 Значението на НАТО е колективен отбранителен пакт между страните от Северноатлантическия договор. Той е най-важният съюз в Европа и защитава страните членки от всякакви опасности. Принципът на НАТО се състои в това, че когато една страна членка бъде нападната, всички останали страни членки се обединяват, за да я подкрепят. Той използва някои от най-добрите оръжия в света, за да защитава своите членове от външни агресори и техните войски. И така, задайте си следния въпрос: какви са оръжията на НАТО? Отлична новина, попаднали сте на правилното място. Ще ви подробно разкажем за различните въоръжения на НАТО. Като бонус ще ви предоставим най-дребните подробности за нейните оръжия. Повярвайте ми, няма да съжалявате, че сте попаднали на това ръководство. Без повече приказки, нека преминем направо към същността на въпроса. Скъпи читателю, ти няма да останеш разочарован, ако прочетеш тази статия.  

 

treillis militaire

 

Нато разполага с конвенционално въоръжение

НАТО е алианс на Организацията на Северноатлантическия договор, който е създаден през 1949 г., за да осигури мира в Европа, особено след Втората световна война. Самото съществуване на този съюз показва, че той е отлично нещо. Фактът, че много държави от целия свят допринасят за този съюз, означава, че от него могат да произлязат само добри неща. НАТО разполага с конвенционални въоръжения, включващи сухопътни, въздушни и морски елементи, които са предназначени за колективна отбрана. Това дава възможност на членовете на НАТО да изпълняват индивидуални мисии в кратки срокове на всеки театър, където присъства поне една страна членка. Скъпи мои читатели, конвенционалните въоръжения са оръжия които използват различни експлозивни, кинетични и/или хидрокинетични енергии, за да произведат сила. Тези видове въоръжение включват експлозиви, ракети и танкове и бронетранспортьори.

НАТО има много конвенционални въоръжения за защита на страната, включително антибалистични ракети (ABM), оръжия за прецизни удари на далечни разстояния, като например крилати ракети, интелигентни бомби и бункерни разрушители. Ако търсите оръжия и въоръжение на НАТО, попаднали сте на правилното място. НАТО разполага с широка гама конвенционални оръжия, които могат да се използват за защита по много различни начини. В допълнение към тези самолети има и други видове оръжия, които НАТО използва за защита срещу нападения от други държави, като например изтребители-бомбардировачи, които могат да се използват срещу вражески танкове или бронирани бойни машини, или Panavia Tornado, който е въздушен самолет за наземно нападение, използван от войските на НАТО, разположени в Европа, по време на война срещу Русия или друго нападение от която и да е държава.

Боен танк

НАТО има дълга история на разработване на нови оръжия за своите членове и днес е известно с използването на танкове, бронирани превозни средства и военни самолети. Бойният танк е вид военно превозно средство, което се използва за транспортиране на танкове. Ето някои от най-емблематичните оръжия на НАТО:

 • Боен танк: Леопард 1 и 2 се използват от Бундесвера (германската армия) и полските сухопътни сили.
 • AMX-30: Тази машина е проектирана във Франция, за да замени остарелия лек танк AMX-13. След въвеждането му в експлоатация през 1960 г. той е подобряван няколко пъти.
 • Chieftain: Този британски тежък танк е въведен в експлоатация през 60-те години на ХХ в., за да замени по-стари превозни средства като танковете Centurion. Той е на въоръжение в британската армия и до днес.
 • Challenger 1: е американски основен боен танк, който влиза на въоръжение през 1986 г. Впоследствие е модернизиран с подобрена бронезащита, по-добра огнева мощ и повишени възможности за мобилност.
 • M60 Patton: първоначално е разработен по време на Втората световна война като машина за поддръжка на пехотата, но не намира почти никаква бойна употреба поради малкия си обсег в сравнение с другите основни бойни танкове.
 • M1 Abrams: е разработен от Германия през 60-те години на миналия век в отговор на американските танкове M48 Patton; оборудван е със 105-милиметрово местно оръдие и тежи около 29 тона
which-weapons-otan

Артилерийска и ракетна установка

Оръжията на НАТО са мощни и надеждни, но понякога е трудно да се разбере какво правят. Артилерийските и ракетните установки са видове оръжия, които се използват за изстрелване на снаряди, като например снаряди или ракети, по цели.

 • Артилерийските и ракетните установки на НАТО включват М108 и М109, които са две артилерийски установки, разработени през 50-те години на миналия век. М110 е по-нова версия на същото нещо.
 • Основната ракетна установка на НАТО е MLRS (Multiple Launch Rocket System). Тези големи оръдия могат да се използват за изстрелване на големи количества боеприпаси по цели, отдалечени от самата пускова установка.

Бронирани превозни средства

Бронираните превозни средства на НАТО са много разнообразни по форма и размер. Основните оръжия на НАТО са неговите бронирани превозни средства. Бронираните превозни средства на НАТО са с най-различни форми, размери и възможности. Ето една кратка справка:

 • М113е гръбнакът на силите на НАТО. Използван е във всеки голям конфликт от Виетнамската война насам и днес остава една от най-широко използваните бронирани машини. Той може да превозва до девет души и винаги е бил модернизиран с по-съвременни технологии. М113 е оборудван с монтирана отгоре картечница, както и с 50-калиброва картечница, монтирана на кулата му, за да отблъсне всяка потенциална заплаха от самолети или сухопътни сили. М113 е лека бронирана гъсенична машина, предназначена за превоз на пехота и артилерия, както и на оборудване и припаси. Той е на въоръжение от 50-те години на миналия век и днес продължава да се произвежда за много членове на НАТО. М113 се използва често и от сили, които не са членки на НАТО, особено в други части на света.
 • Мардер: е разработен от Германия през 1958 г. за използване от военните ѝ сили по време на Втората световна война. След това е масово произвеждан от Съветска Русия за използване от нейните войски по време на Студената война. Оттогава Marder е изтеглен от активна служба, но и днес може да бъде открит в музеи в цяла Европа. Машината е проектирана да издържа на тежки повреди, като същевременно остава достатъчно мобилна, за да се придвижва сама при необходимост, така че не е чудно, че толкова много държави искат да имат такава.
 • Освен двете споменати по-горе машини, НАТО използва и други бронирани превозни средства, като Брадли M2/M3 Infantry Fighting Vehicle, която е въведена за първи път през 80-те години на миналия век. Този конкретен модел на Bradley се използва широко от много държави – членки на НАТО, поради своята универсалност и издръжливост в сравнение с някои от другите модели, предлагани на пазара днес, като например тези, произведени от Русия или Китай.
 • AMX-10 P: този френски танк е кръстен на своя създател, генерал Филип Петен, който служи при Наполеон III по време на Американската гражданска война
кои-оръжия-отан

Изтребители

Оръжията на НАТО са комбинация от изтребители, хеликоптери и подводници.

 • Изтребителите съдържат F-16 (който САЩ използват от 1979 г.) и F-15 Eagle, който е един от най-модерните изтребители, използвани днес. F-16 се използва от много държави по света, включително Канада и Германия. Първоначално е проектиран като самолет за наземни атаки, но се използва и за мисии за въздушно превъзходство. Той може да носи до 16 ракети или бомби само на крилата и опашната перка
 • F-15 Eagle е друг изтребител, който НАТО използва за мисии за въздушно превъзходство. Това не е един самолет, а няколко различни версии на този самолет, които могат да носят различни видове оръжия в зависимост от мисията: зенитни ракети, предназначени за сваляне на вражески самолети от въздуха, ракети, предназначени за атакуване на наземни цели, бомби, които могат да бъдат хвърлени на голяма височина на вражеска територия, и дори лазерни оръжия, специално предназначени за използване срещу вражески сателити в космоса 
 • Хеликоптерите са друго оръжие в арсенала на НАТО: те се използват главно за бързо транспортиране на войски на дълги разстояния или за доставяне на доставки директно в бойните зони, където няма достатъчно място в превозните средства.
 • Дизайнът на Eagle се различава от този на F-16 по това, че използва опашни перки вместо крила, за да осигури стабилност при полет.
което-оръжие-отан

Изтребители-бомбардировачи  

Изтребителите-бомбардировачи са всички еднодвигателни самолети, които са предназначени за изпълнение на бойни задачи във въздуха. Всички те са оборудвани и с различни оръжейни системи, които им позволяват да поразяват цели на къси и дълги разстояния. Оръжията на НАТО са най-модерните в света.

 • Fantom II е самолет за непосредствена въздушна поддръжка, предназначен да защитава войските на земята от вражески огън. Той разполага с усъвършенствана авиоелектронна система, която му позволява да изпълнява тази задача на голямо разстояние и с голяма точност
 • A-10 Thunderbolt II, наричан „Warthog“. Той се използва за наземни атаки и въздушна поддръжка и носи достатъчно боеприпаси за 20 мисии.
 • F-11 е многоцелеви изтребител, който може да води близък бой с други изтребители, както и да изпълнява мисии за въздушно превъзходство срещу вражески бомбардировачи и радарни самолети AWACS. И накрая, Eagle е въздушен самолет за ранно предупреждение, който се използва от силите на НАТО по целия свят за откриване и проследяване на вражески ракети, преди те да достигнат целите си.
 • Панагюрско торнадо, Той носи повече от три пъти повече боеприпаси от всеки друг самолет на земята и може да лети със скорост Mach 3.3!
 • Самолетът изтребител-бомбардировач е самолет за близка въздушна поддръжка, предназначен за подпомагане на сухопътните войски. Той има възможност да носи осем противотанкови управляеми ракети, две неуправляеми
  бомби или две ракети, за вътрешен товар от 1200 килограма (2646 фунта). Самолетът може да носи и до осем ракети въздух-повърхност Hellfire за целите на самозащитата. Самолетът може да бъде разположен с екипаж от четирима души, а пилотите от различни националности и наземният екипаж могат да работят заедно по време на планирането и изпълнението на мисията.
 • Първият прототип на този самолет е летял през 1972 г. от Кралските военновъздушни сили на Обединеното кралство, които са го използвали за подкрепа на британските сили по време на размириците в Северна Ирландия. През 80-те години на ХХ век той става достъпен за износ, след като е разработен съвместно от САЩ, Великобритания и Западна Германия в рамките на програмата на НАТО „Самолети за НАТО“, която еимаше за цел да осигури на НАТО високопроизводителни тактически транспортни самолети, способни да изпълняват всички видове мисии, включително въздушен транспорт, презареждане във въздуха и превоз на войски за сухопътните и въздушнодесантните сили.

 

Контрол на въоръженията на НАТО

През последните години много се говори за споразумението за контрол на въоръженията на НАТО. Но за какво точно става дума? Споразумението за конвенционалните оръжия е подписано от НАТО през 1991 г. и оттогава е предадено от 28-те държави членки. Това споразумение определя ограниченията на конвенционалните оръжия контролирани от всяка страна, като им позволява достъп до тези оръжия, без да се налага да плащат за тях. То също така позволява на страните да продават оръжия, които не попадат в тази категория, като например танкове и изтребители. Целта на тези ограничения беше да се предотврати създаването на съперничество между страните членки за това кой какви видове оръжия притежава и да се насърчи сътрудничеството в областите, в които преди това е имало напрежение.

Органи на НАТО, действащи в областта

НАТО е военен съюз на 30 държави членки, чиято цел е да насърчава мира, сигурността и стабилността на Земята. НАТО е военен съюз на 29 държави в Северна Америка и Европа. Той е създаден, за да помогне за спиране на разпространението на комунизма, и продължава да действа и днес, за да укрепва мира и стабилността в Европа.  Основната цел на НАТО е да гарантира сигурността на европейския континент и Северна Америка. Вторичната цел на организацията е също така да насърчава международния мир и стабилност, да намалява риска от война чрез съвместно планиране на отбраната и да предоставя хуманитарна помощ при въоръжени конфликти, които застрашават глобалната сигурност. Органите на Алианса, действащи в тази област, са следните:

 • НАТО има два органа за контрол на въоръженията: Комитет за партньорство и сътрудничество в областта на сигурността (CPCS) и Училището на НАТО в Оберамергау (Германия).
 • Комитетът за партньорство и сигурност е орган, който помага на членовете на НАТО да работят заедно за споделяне на технологии и експертен опит за борба с разпространението на малки оръжия. Той също така помага на членовете да обменят информация за продажбите на оръжие, която може да се използва за проследяване на незаконни търговци на оръжие.
 • Училището на НАТО в Оберамергау е училище, в което военни лидери от цяла Европа се срещат всяко лято, за да обсъждат начини за подобряване на тактиката за водене на бойни действия с оръжие. Училището на НАТО в Обераммергау е създадено през 1957 г., за да обучава бъдещите поколения офицери и войници на основните ценности на НАТО. То също така осигурява обучение на персонал от съюзнически държави, които желаят да се запознаят с операциите или политиката на НАТО.

 

quelles-sont-armes-otan

Различни споразумения за конвенционални оръжия

Контролът на въоръженията на НАТО е средство за контрол на търговията с конвенционални оръжия между държавите. Основан през 1979 г., той успешно предотвратява войни между държавите. Целта на споразумението е да се предотврати въоръжаването на страните с оръжия, които биха могли да бъдат използвани за нанасяне на вреда или унищожаване. Това включва химически, биологични, ядрени и балистични ракети, както и ядрени оръжия. Споразумението също така намалява броя на конвенционалните оръжия, използвани от всяка държава. За
тази цел то ограничава броя на танковете и другите военни превозни средства, които могат да бъдат закупени от други държави.

 • Натовският контрол на въоръженията е програма целенасочена към ограничаване на количеството оръжия в света. Нейната цел е да се гарантира, че няма да има повече войни или конфликти между държавите.
 • Двете основни споразумения, сключени от НАТО, се отнасят до конвенционалните и ядрените оръжия. Споразумението за конвенционалните оръжия ограничава броя на танковете, артилерийските установки и други оръжия, които могат да бъдат произведени от всяка държава. Това ограничава възможността им да се нападат взаимно с тези видове оръжия.
 • Второто споразумение се отнася до ядрените оръжия. То ограничава броя на ядрените бойни глави, които всяка страна може да притежава във всеки един момент.
 • Споразумението на НАТО за конвенционалните оръжия (NATO CA) е многостранно споразумение между САЩ и техните съюзници за ограничаване на притежаването и използването на конвенционални оръжия. Това споразумение е подписано през 1979 г. и влиза в сила на 2 май 1983 г.
 • По силата на това споразумение от всички членове на НАТО се изисква да приемат конкретни ограничения на запасите си от конвенционални оръжия. Страните се споразумяха, че нито един член не трябва да притежава повече от 100 тона бойни глави, които могат да бъдат доставени на балистични ракети или стратегически бомбардировачи, или повече от 1000 тона бойни глави, които могат да бъдат доставени на тактически самолети
кои-оръжия-отн

Държави-членки на НАТО

НАТО е политически, военен и охранителен съюз, основан през 1949 г. Той е организация за взаимна отбрана с 30 държави членки. НАТО е военен съюз на 30 държави, ангажирани със защитата на ценностите на свобода, демокрация и човешко достойнство.

 • От 30-те страни членки 21 са членове на Европейският съюз: Белгия, България, Хърватия, Чешката република, Дания, Естония, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.
 • Седем други държави са в Европа: Албания, Исландия, Македония, Черна гора, Норвегия, Обединеното кралство и Турция. И накрая, останалите две държави, Обединените щати и Канада, са на американския континент.
 • В допълнение, Швеция и Финландия през 2022 г. официално подали молба за присъединяване към НАТО. Трябва да се отбележи също, че три държави също са изразили интерес да се присъединят към алианса: Босна и Херцеговина, Грузия и Украйна.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *