Какви професии предлагат военновъздушните сили?

Занятията в областта на териториалната отбрана се изпълняват от различните категории въоръжени сили. Територията, защитавана от въоръжените сили, независимо дали във Франция или другаде, се разделя на сухопътна, морска и въздушна. Те обикновено носят камуфлажна балаклава, боен колан и дори military-socks

Въздушното пространство, по-конкретно, се охранява от новобранци от военновъздушните сили. Военновъздушните сили със сигурност са широко разпространени сред широката общественост, но малко хора наистина знаят нещо за тях. Всъщност много малко хора са наясно с широкия спектър от кариери, които са на разположение на тези, които се запишат. Вие сте един от тези, които не знаят? С помощта на тази статия ще разберете какви професии се предлагат във военновъздушните сили?

insignes-militaires

Открити професии за новобранците във ВВС

Военнослужещите, след като постъпят във ВВС, имат възможност да се занимават с различни професии. Всъщност в областта на летателния състав във въоръжените сили има около 50 професии, достъпни за поддръжниците. Всички тези професии са насочени към новобранци с нива, вариращи от 3е до бак+5. Всички тези професии са категоризирани в зависимост от функциите и мисиите, свързани с тях. Тези около петдесет професии се делят на:

 • Аеронавтични професии
 • Професии за сигурност и защита
 • Основни спомагателни професии

Какво трябва да се знае за всяка от категориите професии?

Във Военновъздушните сили на практика има три категории във всички професии, в рамките на които може да се преследва кариера. Всички тези категории имат свои специфични характеристики, функции и мисии.

quels-sont-metiers-armee-air

Аеронавигационни професии

Тази категория обединява всички, които работят в тясно сътрудничество или дистанционно специално с въздухоплавателни средства на военновъздушните сили. В
по-голямата си част това са летателният персонал, тези на земята и тези с механични задължения.

 • Летителният персонал: в този раздел се групират тези, които работят директно във въздуха в самолети. Това са кормчията на изтребителя, кормчията на транспортния самолет или офицерът навигатор, оръжейните системи, гарантираните бойни задачи или транспортирането на войски и оборудване, наблюдението на френската територия…
 • Наземният персонал : В този раздел се намират всички, които работят със самолети и летателен персонал от земята. Например: разпореждат ги ръководителите на полети и ръководителите на противовъздушната отбрана. Те комуникират с тях по радиото и им предоставят информация за въздушния трафик, за времето, операторите на въздушното наблюдение откриват нахлуващи във въздушното пространство самолети…
  • Механичен персонал : не може да има ефективни полети без самолети и въоръжение в добро техническо състояние. Ето защо в играта влиза разделът за механици. В нея работят различни специалисти, специализирани в областта на механиката на въздухоплавателни средства: специалисти по ремонт на въздухоплавателни средства, специалисти по авиоелектроника, техници по оперативно въоръжение…

  Професии, свързани със сигурността и защитата

  Тази категория обединява отговорните за предотвратяването на всякакви инциденти и защитата на своите въздушни бази За да осигурят тази защитна роля, военновъздушните сили привличат различни специалисти.
  Професионалисти като :

  • Стрелците от Командос, често придружавани от кучета-водачи, осигуряват ежедневната охрана на самолетите, сградите, складовете за боеприпаси
  • Оператори на зенитно-ракетна отбрана, които отговарят за изстрелването на ракети
  • Въздушни пожарникари, които реагират на всички видове бедствия: пожар на въздухоплавателно средство или във въздушната база, лични злополуки.
   quels-sont-metiers-armee-air

   Основни помощни професии

    

   всички заети във въздушните бази. Техните задачи и мисии са многобройни и разнообразни.  Като пример могат да се посочат тези, които са:

   • Задача за настаняване и изхранване на персонала (специалисти, кетъринг-хотелиерство), за спасяването му (медицински сестри, лекари, военнослужещи) или за обучението му (инструктори по физическо възпитание и спорт)
   • Отговарят за управлението на финансовите и материалните ресурси на базата (административни ръководители), подпомагат командирите на подразделения (секретари), грижат се за запасите от оборудване (ръководители на техническото оборудване)
   • Отговаря за поддръжката на връзките (водопроводчици, електротехници, зидари, дърводелци…)

   Какви са различните звания във Военновъздушните сили?

   Във военновъздушните сили също има йерархично формиране на членовете. Съществуват военни авиационни техници, сержанти, офицери на трудов договор към летателния състав или нелетателен състав. Но има и кадрови войници.

   quels-sont-metiers-armee-air

   Военен техник по въздушна техника (еквивалентна категория С)

    

   Практикува се от ниво 3 e, чрез подбор, професиите се разнообразяват :

   • Здравословен офицер
   • Командо стрелец,
   • Водач на куче,
   • Механик,
   • Шофьор на автомобил,
   • Пожарникарһттр://….

   Първоначалният договор е с продължителност 4 години (5 години за пожарникарите), като може да се подновява многократно.

   Подчинените (категория В еквивалент)

   Те се набират на базата на подбор от ниво bac и до ниво bac + 3, като се ръководят според академичното си ниво.
   Подчинените се подготвят за мисии на средно управленско ниво и технически длъжности за около тридесет различни дейности :

   • механик, техник по електроника,
   • фотограф,
   • секретар, счетоводител,
   • пожарникар,
   • ръководител на въздушното движение,
   • компютърен специалист…

   Някои идват чрез вътрешно повишение. В зависимост от специалността първоначалният договор е за5 или 6 години.

    

   Офицер от въздушния екипаж на договор (еквивалент на категория А)

   Тази степен обхваща офицерите навигатори на изтребители, транспортни самолети, хеликоптери или оръжейни системи, те се наемат измежду завършилите бакалавърска степен (от bac, всички серии заедно). Събирането е драстично, за да се наемат около шестдесет пилоти годишно за първоначален договор от 10 години, който може да бъде подновен веднъж. Служителите по споразумението се наемат чрез кандидатстване (минимум бакалавърска степен + 3) и на селекция в многобройни категории, като например професии в областта на разузнаването, информационните технологии, защитата или механиката. Всяка година се предлагат
   голям брой позиции.

   Кариерен офицер (еквивалент на категория А)

   След бъдещата серия S, преди scientific и постигане насъстезание наPCGEили след бакалавърска степен по природни науки/научни по, кандидатите стават офицери от кариерата и се издигат на високоотговорни длъжности. Общо взето,
   има две категории персонал:

   • Летателен персонал: кариерен пилот на изтребител, транспортен или хеликоптер.
   • Нелетящ персонал: кариерен механик, ръководител на полети, стрелец, командос, специалист по информационни технологии.
    quels-sont-metiers-armee-air

    Какво още трябва да се знае за обучението?

    Ако желаещите да се присъединят трябва да издържат тестовете за подбор, те ще получат достъп до училище във военновъздушната база, за да преминат военно обучение :

    • 4 седмици за стажанти за офицерски екипажи в Салон дьо Прованс
    • 16 седмици за стажанти за сержанти в Рошфор
    • 6 седмици за кандидатстващите за военнослужещи от авиационната техника в Сен

    След това те започват професионално обучение с различна продължителност в зависимост от вида на договора и специалността. Докато получаването на лиценз за пилот обикновено отнема три години, обучението на сержантите е различно. 

    По отношение на сержантите обучението продължава 8 седмици. Военнотехническите специалисти, с изключение на няколко специалности (пожарникар, стрелец-командир, помощник-медик…), се интегрират директно в своето подразделение, където за тях се грижи кадър от тяхната професия.

    Какви са мисиите на военнотехническия персонал на ВВС?

    Всяка категория професии има различни мисии. Военновъздушните сили  имат по-общи мисии.  Личният състав на военновъздушните сили има 4 общи мисии, които се състоят от:възпиране, проекция, превенция и защита.

    Ако някога сте се интересували от света на военните, елате и задоволете любопитството си на нашия сайт, специализиран в света на военните. Ще намерите много статии по тази тема, които да разгледате. 

     

   Leave a Reply

   Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *