Какви са различните видове боеприпаси?

Амунициите са тези, които се използват за зареждане на огнестрелно оръжие. От първата си поява досега те са се развили значително. Днес съществуват няколко вида боеприпаси и няколко вида класификация. В интерес на изтъкването на най-важното, тази статия ще се съсредоточи върху проста класификация на основните видове боеприпаси. Това все пак е добра информация, която трябва да се знае, тъй като съществува цяло разнообразие от боеприпаси. Пригответе се да утолите жаждата си за знания !

 

военни каски

 

Различни видове боеприпаси за огнестрелни оръжия според калибъра

Огнестрелните оръжия се различават в зависимост от начина на използването им: качествена запалка с факла, използвана за оцеляване, газова запалка за бурни дни, или запалка за оцеляване. Същото се отнася и за боеприпасите и оръжията. Така че категоризирането на видовете огнестрелни оръжия улеснява изброяването на видовете боеприпаси. Съществуват
два основни вида огнестрелно оръжие :

 • Ръчно оръжие: това първо се отнася до видовете оръжия, които могат да се използват само с една ръка. Това са късоцевни оръжия. Поръжието на тези оръжия обикновено не е много мощно. То е с намалена маса, за да не бъде прекалено тромаво. Пистолетите или револверите са само примери за ръчни оръжия.
 • Раменното оръжие: както подсказва името, този вид оръжие се носи на рамо. Те са известни с това, че са изключително точни. Мунициите им често са много мощни.Сред дългите оръжия можем да споменем пушката, бойната пушка или ловната пушка.

Съвременните патрони са с все по-малък калибър, с по-леки куршуми, но и много по-бързи.

quel-sont-differents-types-munitions

Видове боеприпаси за пистолети

Боеприпасите, използвани от пистолетите, се разделят на 2 вида, следвайки вида на калибъра.

 • Инчов калибър 
 • Метричен калибър

Вид калибър на боеприпасите в инчове за пистолет

В тази категория е възможно да се изброят няколко калибъра, включително :

 • Амуниции, по-малки от .30: такъв е случаят например с .22 shortor .22 WRF.
 • Патрони от калибър .30 до .39: в тази категория е възможно да се изброят .32 ACO и .320 Revolvers.
 • Муниции от калибър .40 до .49: пример за боеприпаси, принадлежащи към тази категория, са .450 Revolvers или .45 winchesters magnum est.
 • Амуниции с калибър, по-голям или равен на .50 :известният .450 beowulf и .50 action express са калибри на боеприпаси, включени в тази категория.

Видове боеприпаси с метричен калибър за пистолет

В тази категория могат да се посочат няколко модела :

 • Муниции с калибър под 6 mm: най-често срещаните примери са колибри с калибър 2 mm и 4,6*30 mm.
 • Муниции с калибър 6-8 мм: като пример могат да се посочат 6,5 мм Bergmann и 6, 35 мм Browning.
 • 8-10 мм калибър боеприпаси: 8 мм Gasser и 8 мм Label са доста разпространени модели.
 • Муниции с калибър, по-голям от 10 mm: 10*21 mm, и 10 mm auto са известните до момента.

Типове боеприпаси за дългоцевни оръжия

Това е същата концепция като при пистолетите, има две основни категории, включващи : инчов калибър и метричен калибър. За
да ви запознаем с това, е от съществено значение да представим кои видове боеприпаси попадат в тези две рамки.

За информация, калибрите остават същите, но боеприпасите в тях се различават, тъй като са по-мощни.

Видове боеприпаси за дългоцевно оръжие

В този клон има тези няколко вида боеприпаси, които задължително трябва да притежавате.

 • Боеприпаси, по-малки от калибър .30: такъв е случаят например с калибър .14-222 или .223 Ремингтън.
 • Муниции от .30 до .39 калибър: в тази категория могат да се посочат .30 карабина и .30 Ремингтън.
 • Муниции от .40 до .49 калибър: .416 Барет или .458 winchesters magnum est са примери за боеприпаси, принадлежащи към тази категория.
 • Боеприпаси от калибър, по-голям или равен на .50 :известният .50 beowulf и .50 BMG са калибри на боеприпаси, включени в тази категория.

Вид боеприпаси с метричен калибър за дългоцевно оръжие

 • Боеприпаси с калибър по-малък от 6 мм: 5,7*28 мм и 5,6 мм Swiss са най-често срещаните примери.
 • Муниции с калибър от 6 до 7 мм: като пример могат да се посочат 6 мм Remington и 6 мм Remington SPC.
 • 7 до 8 мм калибър боеприпаси: 7 мм Remington magnum и 7,65 мм Parabellum са доста разпространени модели.
 • 8 до 9 мм калибър боеприпаси: 8*60 мм S и 8 мм lebel auto са известните до момента.
 • Муниции с калибър, по-голям от 9 мм : 30*165 мм и 30*173 мм са моделите в тази категория.

which-types-are-different-munitions

Различни видове боеприпаси за огнестрелно оръжие в зависимост от употребата

Изборът на боеприпаси зависи преди всичко от целта. За
тази цел има няколко сценария.

Муниции за правоприлагащи органи

В този контекст е необходимо да се изберат боеприпаси, които причиняват болка, с нисък риск от проникване. Такива боеприпаси са известни като „сублетални боеприпаси„. Те се използват от отбранителни куршуми, като например гумени куршуми с малък диаметър, като например бакшота, гумени куршуми с по-голям диаметър, като например куршум със свободна пяна, използван за Flash-Ball, или гумен или пенообразен куршум за LBD. Конвенционалните боеприпаси най-често ще бъдат конвенционални бронирани куршуми, вероятно по причини, свързани повече с цената, отколкото с ефективността. За полицията оръжието е по-скоро символично и възпиращо, отколкото практично.

Амуниции за отиване на лов

Функцията на тези боеприпаси е бързо да спрат и убият малко движещо се животно, на сравнително малко разстояние, с цел да се защитят имуществото и хората, намиращи се в посоката на изстрела. Това изисква използването на множество снаряди или изстрели, обикновено неоформени, за да се увеличи максимално шансът за попадение и да се ограничи обсегът. За едър дивеч от нарезни и профилирани пушки се изстрелват бързострелни куршуми, подобни на военните боеприпаси. Целта е да се увеличи шоковият ефект и да се чупят кости с куршуми, чиито бойни глави са по-малко профилирани от военните боеприпаси. Дългият обсег и много високата кинетична енергия на тези боеприпаси, които са сравними с военните боеприпаси, са причина за някои инциденти.

Амуниции за използване при интервенция

При операции за интервенция по време на рискови арести, вземане на заложници или защита на ВИП лица, или за самозащита, целта е целта да бъде обезвредена възможно най-бързо. Тази спирачна сила може да бъде постигната с помощта на разширяващ се снаряд, за да се увеличи обемът на разрушената тъкан и да се увеличат максимално шансовете за поразяване на жизненоважен орган или за предизвикване на голям кръвоизлив. Могат да се използват и многопроекторни боеприпаси, като съществува риск от поразяване на други цели, но по-ниската им проникваща способност се представя от привържениците им като гаранция за безопасност.

Боеприпаси за усмиряване на диво животно

Тези боеприпаси често са уникални за ветеринарните лекари. В този случай гърли, пълни с приспивателно. Те обаче могат да бъдат опасни за малки или крехки животни, ако попаднат в жизненоважен орган. Този вид боеприпаси никога не са били подходящи за лов, ръчни оръжия или военна употреба поради много малкия си обсег и бавното си действие.

Военни боеприпаси

Те са още по-разнообразни от оръжията, които ги използват (от пистолетни куршуми до бомби). Ограниченията, свързани с логистиката, бързината на реагиране, теглото, цената и скоростта на производство, накараха така наречените „богати“ държави да съчетаят промишленото производство на боеприпаси за тежки оръжия с производството на милиарди единици индивидуални боеприпаси, които са леки, заемат малко място и лесно се транспортират до бойците./strong>, като в същото време се стремят да развият техния обсег и способността им да пробиват, докато бронята и индивидуалната защита се умножават, а вражеските оръжия стават все по-мощни и прецизни, в една скъпоструваща надпревара във въоръжаването, която все още не е овладяна. Военната стратегия смята, че е по-„изгодно“ да се рани врагът, отколкото да се убие; всяка жертва мобилизира значителна логистика (възстановяване, транспорт, грижи, оздравяване) и поражда въздействие, което се надява да демобилизира войските и населението в тила, способно да повлияе на политическия избор.

quels-sont-differents-types-munitions

История на боеприпасите

С Първата световна война производството на боеприпаси за броени месеци става индустриално и флуоресцентно, като мобилизира голяма част от финансовите, промишлените и минните ресурси на воюващите страни. За
четири години са произведени повече от един милиард снаряди и десетки милиарди куршуми за пистолети, пушки и картечници, торпеда и други гранати.

Първите огнестрелни оръжия са хвърляли само камъни или железни сачми, възстановени от ковачниците, преди да бъдат забранени. Сферичните куршуми, отлети от олово, а след това от олово, легирано с антимон и арсен за втвърдяване, били иновативно творение. Първоначално прахът се зареждал отделно през дулото на пушката или пистолета или през цевта. Едва през XIX в. се наложило да се клопират куршумите за пушки, т.е. да се увиват в парче намазнен памук, плат или хартия, известно днес като „патрон“, за да се осигури възможно най-добра стрелкова ефективност чрез по-добро прилягане на снаряда към сърцевината на цевта, като се намалят пролуките или дори ветрилата, през които газовете излизат, вместо да изтласкват куршума, и да се увеличи скоростта на стрелбата.

С появата на бездимни прахове без остатъци и препарати на основата на восъчен нитрат, който не е много чувствителен към вода и влага, и благодарение на капсулите, които се запалват при удар на името на праховете, боеприпасите станаха по-лесни за употреба и по-надеждни. Гилзата представлява съд, съдържащ капсула, напълнена с първично взривно вещество в основата си (живачен фулминат) и подплатена със заряд, докато куршумът, приел различни форми на бойни глави, е вграден в другия край. Сглобката, известна като патрон, е водонепроницаема и предлага лесно зареждане, което проправи пътя за цяла серия от автоматични системи за зареждане на оръжието, подобрявайки огневата му мощ.

what-are-different-types-munitions

Ефекти от употребата на боеприпаси

От създаването си боеприпасите оказват редица въздействия както върху хората, така и върху екосистемите.

Върху човешкото тяло

Когато говорим за боеприпасите, е важно да говорим и за щетите, които те могат да причинят.

Първото усещане след огнестрелна рана е болката. В зависимост от моралния облик на ранения резултатът може да варира от предизвикана от безпокойство неработоспособност до опасна реакция на гняв, предизвикана от адреналина.

Частичното или пълното разрушаване на органите може да доведе до непосредствена смърт на сърцето или мозъка, или до бавна смърт поради увреждане на белите дробове и дихателната система. Вместо до смърт може да се стигне и до инвалидност като парализа или умствено увреждане, ако е увреден главният или гръбначният мозък. Подобно на всички наранявания, те носят риск от инфекция. Амунициите могат да причинят и счупвания на кости, като разпръскването на костните фрагменти утежнява травмата. Ако е засегнат мускул или сухожилие, резултатът ще бъде функционално безсилие, т.е. невъзможност за движение или ограничена подвижност. Вероятно ще бъдат засегнати кръвоносни съдове, което ще доведе до кръвоизлив, който може бързо да доведе до смърт.

Проблемите, създавани от боеприпасите, варират в зависимост от контекста на използването им. В гражданска среда (полиция, самоотбрана) боевете обикновено са на много близко разстояние и спирачната сила е от основно значение. Боеприпасите трябва незабавно да обезвредят целта, за да й попречат да отвърне на удара. Във военен контекст проблемът е различен, критериите са много по-многобройни (един войник трябва например да може да носи голям брой боеприпаси) и ранените на противника представляват много интересно логистично затруднение.

Нанесените рани са основно разкъсвания на кожата и долните тъкани, чиито последици зависят основно от засегнатата част и дълбочината на проникване. Кинетичната енергия, освободена при удара, понякога се счита за източник на локални и далечни увреждания на тъканите и тялото; това е „choc hydrostatique„, причинена от ударната вълна, която е в нейния произход. С други думи, ударната вълна е механична вълна или дори налягане.

За околната среда

Мунициите могат да замърсят околната среда по 6 различни начина:

 • При самото производство. Например,
  компания в Северна Франция произвежда олово за боеприпаси и формира сачми за патрони в оловната си кула.
 • По време на транспортирането или в складовете за боеприпаси. Отделят се живак, олово, мед и неизгорели газове, които могат да причинят преки здравословни проблеми. Такива случаи са често срещани на стрелбища, за военни инструктори или полицаи.
 • Има замърсяване, когато проектите са изоставени или изгубени в природата. Това е доста често срещано явление във Франция.
 • Когато боеприпасите са изгубени, забравени или не се взривяват по време на бой или обучениеВсъщност значителна част от снарядите и другите военни боеприпаси не се взривяват при удар.
 • По време на разглобяване или окончателно унищожаване или изпускане в космоса. Този случай се отнася главно за муниции, които са остарели, забранени или невзривени, възстановени и обработени при лоши условия.
quel-sont-differents-types-munitions

Къде да намерим подобни артикули ?

Ако искате да прочетете не по-малко полезни статии,прочетете блога на “ Surplus militaire „.Този магазин, специализиран в областта на военните артикули, ви гарантира актуална и качествена информация. В него можете да откриете цял куп статии за четене, които ще ви обогатят с информация. Този блог е най-добрият ви съюзник, ако искате да научите повече за света на военните. Доверете се на блога “ Surplus militaire „, за да обогатите знанията си и да задоволите любопитството си !

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *