Как се нарича пушката poilus?

Между 1914 г. и 1918 г. тази ужасяваща война принуждава хиляди войници да се бият в трудни условия, приютени в окопи, страдащи от студ, болести и страх от смъртта. Във Франция тези войници от Първата световна война са наричани „poilus“. 

Намерете широка гама от военни облекла на нашия уебсайт (тактически ризи, военни якета, … )

Bonnet-militaire

Каква екипировка е имал полюсът?

В началото на войната войникът е носил поразителна униформа с .червени панталони и обикновена кепи която не предпазваше главата. Той носеше пушка Lebel с щит. От 1915 г. носи синята униформа на „Нови хоризонти“. По време на битка той носи каска „Адриан“ и газова маска, за да се предпази от химическите изпарения. Полицаят носеше много тежко оборудване, наречено барда, което тежеше 35 кг, и трябваше да се грижи за него. Скоро гранатите са били от съществено значение за нападение, близка отбрана и патрулиране. Само по този начин беше възможно да се достигне до войниците в окопите, които не бяха изложени на стрелба с пушки. Първоначално са правени прости фойерверки от кутии или бутилки със запалка.

Какви са
били оръжията на полюсите?

  • Пушка Лебел 1886: приета на въоръжение във френската армия през май 1887 г. и използвана като пехотна пушка. Калибърът му е 8 мм, а капацитетът – 10 патрона (оръжие с голям обсег на действие).
  • Мускетни пушки Бертие: въведени през 1892 г. Той
    побира 3 патрона и е с калибър 8 mm.
  • Револвер модел 1892: използван от 1892 до 1962 г. Цевта побира 6 патрона и стреля с 8 мм калибър.
  • Култиватор Чаушат: Широко използван от американските и френските войници. Магазинът му побира 20 патрона и може да стреля с 8 мм и 7,65 мм
  • Кухня St. Etienne модел 1907: Това е тежка картечница на френската армия.
    Броят на куршумите е 8 мм, а броят на патроните е 25.
  • Култова картечница Hotchkiss модел 1914: Страната на произход е Франция. Използва се като пехотна картечница във Франция и няколко други страни. Съвместим с 8 мм, 7,92 мм, 7,65 мм и 7 мм. Твърдият колан за пълнители побира 24 патрона. Гъвкавият му колан с пълнители побира 250 патрона.

Какво е било оръжието на полюсите?

Оръжието не е по-леко от барда. Но пушката Лебел беше неразделен спътник на войника в окопите, както и в укритието, механично осигуряваше присъствието му дори когато спеше, за да се нахвърли върху него при първото предупреждение. За да го разпознае през нощта, всеки има своя лична система за маркиране. Колко пъти под напора на обстрела или калта цевта на устройството се е задръствала и затворът е засядал, което е довеждало собственика му до крайно отчаяние.

С пушка като Lebel 1886 те са били сигурни, че ще убият врага, а ако това се случи, всички ще го запомнят завинаги. Това е по-скоро успокояващо, отколкото решаващо оръжие, тъй като колективната му огнева мощ не може да компенсира огневата мощ дори на добре насочена картечница; това е много смъртоносно оръжие, както заради скоростта, така и заради точността си, особено когато се стреля в линия. Трябваше да мине много време, за да се осъзнае почти абсолютната стойност на картечниците в пехотните боеве.

comment-s-appelle-le-fusil-des-poilus

Впоследствие във Франция е изобретен автоматът, който представлява комбинация от две машини, ценно оръжие, ако не друго, то много практично, тъй като при стрелба се опира на проста естакада от метални пръти. Освен стрелеца, за използването му е необходим само доставчик, оборудван с пълнител, който се монтира на вентилатора. F.M. е еквивалент на леката картечница, използвана от германците.

Пушката Lebel 1886 : Пушката Poilus

Пушката модел 1886 или Lebel е приета на въоръжение във френската армия през май 1887 г., за да замени пушката Mle 1874 grease. Тя е широко използвана като пехотна пушка до края на Първата световна война и в по-малка степен до Втората световна война за екипиране на адютанти по време на конфликтите за деколонизация. Пушката на Лебел модернизира света на стрелковото оръжие, като първа заменя стария черен прах с бездимен прах на нитроцелулозна основа. Тези технологични постижения позволиха на малките оръжия да достигнат много високи начални скорости и екстремни за времето си далекобойности.

История на пушката Lebel 1886

В края на 70-те години на XIX век изследванията на малките оръжия се фокусират върху ….повтарящи се приложения, т.е. възможността за предварително зареждане на пистолет с определен брой патрони и след това бързо презареждане между всеки изстрел с помощта на спусков механизъм. Решението за съхраняване на патроните, предложено от рицарския командир фон Кропатшек от Виенското кадетско училище, е тръбен магазин под цевта.

.

По същото време, през 1884 г., Пол Вийе изобретява нов бездимен прах „B“ (B de Boulanger или бял, за разлика от черния прах) на базата на нитроцелулоза, предназначен да замени използвания тогава черен прах. Това изобретение е голям пробив в технологията за производство на боеприпаси. Освен че прави употребата на оръжия по-дискретна, той позволява производството на оръжия с калибър по-малък от 11&nbspмм, т.е. 3 пъти по-мощни от черния прах. В
крайна сметка проблемът със задръстването е почти изкоренен.

Конструкция на пушката poilus

Когато генерал Буланже става военен министър на 7 януари 1886 г., той изисква до 1 май да му бъде представен прототип на новата малокалибрена повтаряща се пушка. Комитетът за повтаряща се пушка, председателстван от генерал Трамонд, отговаря за нейното проектиране, като има година и половина, за да премине от проектно състояние към серийно производство.

Култът “
М“
е разработен от подполковник Никола Лебел. Той е вдъхновен от куршумите с медна или никелово-сребърна обвивка, разработени през 1882 г. от капитан Едуард Рубин от швейцарската армия. Двойната шипована стойка за оръдие е проектирана от полковник Боне. Полуполковник Глас и по-специално оръжейните контрольори на Шато, Алберт Клос и Луи Вердин, са отговорни за подробната конструкция на оръдията и тяхната изработка. Подполковник Лебер, който по-късно става полковник, цял живот твърди, че това е колективно творение, по-специално благодарение на полковник Глас. През 1886 г. са произведени около 1119 предсерийни екземпляра.

Използването на Lebel

Пушката Lebel е използвана от френските колонии в Африка преди 1914 г., а също така е използвана за потушаване на някои работнически стачки. Можете да прочетете за него в илюстрацията от 9 май. Тази първа операция, заповядана от еврейски лейтенант-губернатор, предизвиква антисемитски слухове, че стрелбата е била наредена като експеримент.

Лебелът е използван и по време наЛисичата бунав Китай през 1900-1901 г.. Употребата му е важна в битката при Тит срещу туарегите, които не разполагат с пушки с болтово действие. По време на Първата световна война почти цялата френска пехота е оборудвана с него, но той постепенно е заменен от пушки Berthier с пълнители тип Mannlicher. Последната има два варианта : тя познава два варианта на пушката модел 1907-1915 с 3 патронника, произвеждана масово от 1916 г., както и пушката модел 1916 с 5 патронника, пусната в производство доста късно през 1918 г.

Въпреки че с пушката Lebel продължава да бъде оборудвана по-голямата част от френската пехота по време на Първата световна война, пушките модел 1907-1915 г. се използват от колониалните войски, чуждестранните войски и някои съюзнически сили (руските легионери). Освен това пушката Lebel продължава да се ремонтира в Manufacture d’Armes de Tulle до май 1920 г. Последният продължава да ремонтира и модифицира пушки Lebel до 1937 г.
Безспорно е, че пушката „Лебел“ се превръща в емблематично оръжие на френската пехота по време на Първата световна война (1914-18 г.).

Шайонът се е превърнал в символ, но статистическите данни за лазаретите и пунктовете за оказване на медицинска помощ показват, че през 1886 г. и 1886-1915 г. шпагата е свършила малко работа. Всъщност
някои експерти смятат, че 1 процента от жертвите в Първата световна война са причинени от острието на оръжието, а 0,3 процента – от щиковете, което е удар по известния мит за Розали.

comment-s-appelle-le-fusil-des-poilus

Qu’est-ce qu’une baïonnette ?

Шайонът или розалия е бяло оръжие, предназначено да се поставя в цевта на пушка или подобно оръжие за близък бой като копие. Това превръща щиковата пушка в многофункционално оръжие, а по-късно и в смесица от пистолет и щурмово оръжие. Той става популярен в западните армии от XVIII век нататък, като постепенно заменя остарелите копия и алебарди.

Кой е изобретил щиковете?

Причина за появата на
щиковете се приписва на селяните от Байон, които се разбунтували през 60-те години на XVI в. и поради липса на боеприпаси закачили ловните си ножове на края на бастуните си.
Военният министър на крал Луи XIV приписва изобретяването му на Себастиан Льо Престре през 1687 г.

Къде е изобретен щиковете?

Думата „щит“ носи името си от града, в който е изобретен, в Байон. Произходът му се дължи на случайно събитие. По време на спорадичните конфликти, които опустошават френските села в средата на XVII век, селяните от Байон се изчерпват с пушек и снаряди. Те вкарвали дълги ловни ножове в цевите на мускетите, за да направят импровизирани копия

Какво представлява
шпагата Lebel&nbsp
;1886?

Шпагата Lebel е модел 1886. Този модел е специално разработен за него. Тя често е наричана „Розали“ и е увековечена от Теодор Ботрел.

Квадратното острие е изработено от полирана стомана и е с размери 52 cm във формата на кръст. Първоначално дръжките са изработени от сребърен никел, а през октомври 1914 г., в началото на войната, се появяват по-евтини месингови, а през февруари 1917 г. – и последните модели с чугунени дръжки, прости, бързи и евтини за отливане. Той се държи на място с помощта на гнездо и има ножница, която може да обвърже оръжието и да счупи щиковете на врага. Общата му дължина е 65,5 см, а теглото му е 475 грама, към които трябва да се добави ножница, състояща се от 200 грама външен стоманен лист от бронз.

Кой е бил прободен с щит по време на Първата световна война?

През февруари 1916 г. Първата армия на капитан дьо Гол е изпратена към Вердюн. След бомбардировката убива Дуамон на 2 март 1916 г., ротата му е почти напълно унищожена. Дьо Гол е прободен с щит в бедрото, обгазен до смърт и оставен на бойното поле.

Дьо Гол е прободен с щит в бедрото, обгазен до смърт и оставен на бойното поле.

Откъде идва думата „poilu“?

Думата „poilu“ е била наричана по онова време в разговорния или жаргонния език и като смел и мъжествен човек или в знак на възхищение от някого с „коса на корема“. Военният термин датира от повече от век преди Първата световна война и се отнася за елементите на Париж и неговите предградия в доминиращите казарми. Но Алберт Дазат, който изучава етимологията и историята на думите от 1914 г. насам, казва, че думата „poilu“ се отнася за цивилни, „бойни войници“, които защитават нашата земя.

Една от популярните версии на значението гласи, че прозвището е придобито по време на Голямата война заради условията на живот на войниците в окопите. Растат им бради и стърнища и всички изглеждат рошави отзад. Тази версия може да намери почва само в първите дни на войната, тъй като газовите маски отрязват мустаците на войниците и военните разпоредби веднага след излизането на газа. Вестниците, които отразяват войната и фронта, са пряко свързани с цензурата и армията и не използват прякора. Освен това илюстраторите на вестници и пощенски картички са участници или в най-добрия случай лицензианти, които не подлежат на изискванията на фронтовата линия, като изображенията, заснети на фронтовата линия, са забранени.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *