Защо пилотите на изтребители носят маски?

Използването на специфично защитно оборудване и облекло от пилота на изтребител е ориентирано към мисията. Широко признато е значението на осигуряването на леки решения за подобряване на мисиите с голяма продължителност. Интегрираният общ шлем е един от летателните костюми, които бяха предприети в рамките на проекта за обща маска, за да се отговори на специфичните изисквания на потребителите на изтребители. Маската, като предпазен колан, по същество е животоспасяващо устройство.

Като такова, прилягането на маската е жизненоважно за осигуряване на безопасността и живота на пилота.

Вижте нашия онлайн магазин military-shop и закупете противогаз и друго военно оборудване!

military-helmet

За какво служи маската на пилота на изтребител?

Маската е предназначена главно да предпази пилота от хипоксия, т.е. липса на кислород в мозъка.

 Така например пилотите на изтребители носят маски, които осигуряват кислород, за да предотвратят хипоксия, когато летят на височина над 10 000 фута. Изтребителите имат столична система за повишаване на налягането. Когато лети на много голяма височина, пилотът вижда, че атмосферното налягане на кислорода за дишане намалява. Маските предотвратяват това.

Маската има две основни функции:

 • снабдява ги с
  кислород
 • съдържа микрофон.

В допълнение, регулаторът осигурява на пилота въздух за дишане или 100% кислород за аварийни сценарии.

Той може също така да осигури функция, наречена дишане с парциално налягане, за висока гравитация. Това вкарва въздух под високо налягане в белите дробове по време на маневри с висока гравитация, като увеличава поносимостта към ускорение.

Някои военно облекло се продават и в нашия онлайн магазин.

Необходими ли са маски за лице?

Всеки знае, че тялото се нуждае от кислород, за да функционира.
 Трябва да дишаме въздух, който се състои от 78% азот, 21% кислород и 1% други газове.

И така, навсякъде има 21% кислород, но във всеки доклад за безопасност на авиокомпаниите все още ни се казва, че трябва да си сложим маска, ако той падне от тавана. Всичко това е свързано с налягането на въздуха, което изтласква кислородната молекула през лигавицата на белите дробове в кръвта ни.

На морското равнище върху нас тежи тежестта на целия въздух над нас. Това високо налягане улеснява навлизането на кислород в белите дробове. Когато се изкачваме по-високо, над нас има по-малко молекули въздух, така че налягането на въздуха е по-малко, за да изтласка кислорода през стената на белите дробове.

За борба с хипоксията

Телото достига до момент, в който атмосферното налягане не е достатъчно, за да вкара достатъчно кислород в кръвта ни. Освен това започваме да изпитваме симптоми на недостиг на кислород: това е хипоксия.

Дефицитът на кислород е една от основните причини за хипоксия.

Когато човешкото тяло се издигне над 3000 метра надморска височина, започва да се усеща липсата на атмосферно налягане. Колкото по-високо се издига тялото, толкова по-бързо настъпва хипоксията.

Има два начина за предотвратяване на хипоксия:

  • Предупредете самолета, в който се намира човекът, до налягане на ниска височина.
  • Осигурете на човека маска, която подава
   кислород

  Защо пилотите на изтребители носят маски?

  Повечето въоръжени самолети имат динамична система за повишаване на налягането. Това означава, че при изкачване и спускане на самолета налягането в кабината също се променя.

  Конкретно, статичната система за повишаване на налягането би поддържала кабината при фиксирано налягане, независимо от това колко високо се издига самолетът.

  Когато изтребител започне да се издига, динамичното налягане в кабината също се променя, макар и на много по-малка височина. Например,
  ако изтребителят лети на 15 000 фута, кабината ще бъде подложена на такова налягане, че пилотът ще се чувства така, сякаш се намира на 8 000 фута.

  Тази скала на налягането не е линейна. По този начин, ако самолетът се изкачи на височина 40 000 фута, кокпитът на пилота може да бъде подложен на налягане до 18.

  В повечето военни разпоредби се посочва, че когато изтребителят се намира на височина над 10 000 фута, пилотът трябва да е на кислород. Тъй като един изтребител може да достигне тази височина за секунди, пилотите носят своите маски от началото до края.

  Използване на кислородно оборудване в бойната авиация

  Изисква се основно познаване на кислородното оборудване в
  бойната авиация

  .Основните познания за кислородното оборудване могат да бъдат от съществено значение, независимо дали летите с търговски самолет, ферибот или с обща авиация. Това оборудване е първата линия на защита срещу потенциално фаталните последици от хипоксия и отравяне с въглероден оксид. Отговорност на

  пилота е да
  гарантира, че целият екипаж и пътниците на въздухоплавателното средство знаят как да използват това животоспасяващо оборудване безопасно и ефективно.

  И все пак кислородът за катапултиране поддържа едно от предимствата на летенето във военния боен самолет, който работи на седалката за катапултиране. Маската автоматично се превръща в кислороден резервоар, монтиран на седалката. Това позволява на пилота да продължи да диша след катапултиране на голяма височина, когато пилотът се катапултира от катастрофирал самолет.

  why-fighter-pilots-get-a-mask

  Използване на микрофона на маската

  Критично важно е, че пилотът трябва да може да комуникира ясно с други пилоти, с органите за контрол на въздушното движение или с членовете на екипажа. Пилотите на изтребители са задължени да носят маска по време на целия полет. Ето
  защо производителите включват микрофон.

  Без тази микрофонна вложка пилотите ще трябва да носят гърлени микрофони, прикрепени към врата си. Но качеството на гласовата комуникация не е нито гарантирано, нито ясно от това на микрофона, поставен в маската.

  Микрофонът позволява на пилотите да летят безопасно и удобно с ясна гласова комуникация. Между другото, той трябва да е съвместим с повечето системи на самолета. С натискане на бутон, обикновено разположен на газовия лост, пилотът може да се свърже с една от многото радиостанции на самолета.

  Всъщност маската трябва да е лесна за поставяне и изключително удобна.

  Какво се случва, когато пилотите на изтребители свалят маските си?

  Знаете, че маската на пилота на изтребител служи предимно за предпазване на пилота от хипоксия, т.е. липса на кислород в мозъка.

  За повечето хора симптомите започват с изтръпване на пръстите, последвано от замаяност и лека еуфория. Ако не се вземат мерки, това може бързо да доведе до объркване и евентуално до загуба на съзнание. Това може да доведе до катастрофални последици при едноместен самолет. Съвременните маски имат и няколко допълнителни функции в помощ на пилота. Някои от тях имат и вградена светлина.

  При четене на карта или писане обаче с
  езика се натиска бутон в маската, който активира светлината за кратко време.
  Най-важното нововъведение е възможността за интелигентно регулиране на налягането в маската.

  Причина, поради която
  маската е от съществено значение

  Когато височината .се увеличава, дишането става по-трудно, тъй като налягането в белите дробове вече няма голяма разлика с налягането на въздуха извън тялото. Чрез въвеждане на положително налягане и вкарване на въздух в белите дробове на пилота този ефект може да бъде неутрализиран, което намалява умората на пилота. Положителният натиск също така ви помага да противодействате на силата на преобръщане, която изпитвате по време на резки маневри. Оттам дишането е изключително трудно. Като вкарват въздух в белите дробове на пилота, съвременните маски помагат да се диша много трудно за продължителни периоди.

  Така знаете какво прави маската, не забравяйте да проверите налягането на въздуха в кабината. Военните самолети се различават от гражданските самолети. За да спестите тегло и място, не поддържайте постоянно налягане в кабината.

  Какво се случва след свалянето на маските

  Зависи от полета, който пилотите на изтребители<  извършват. Ако летят на височина под 25 000 фута, те могат да летят дълго време с маска, без да усетят никакъв ефект.

  Това обаче не е препоръчително, тъй като депресирането на кабината може бързо да изсмуче въздуха. Освен това, както може да потвърди всеки, който е посещавал висок град, в него по-лесно настъпва умора. Всъщност
  над 25 000 продължителното време без маска в крайна сметка ще доведе до хипоксия.

  Дехидратацията обаче може да бъде също толкова лоша, колкото и хипоксията в изтребител. Повечето пилоти свалят маската си няколко пъти по време на полет, за да пият вода. По същия начин при по-дълги мисии пилотите на изтребители не слагат маската си, за да се хранят. Стига да е само за
  кратко време, ефектите са незначителни и дори се насърчават от физиолога на авиокомпанията.

  Носят ли пилотите на изтребители каски за защита?

  Първостепенната функция на каската е да предпазва главата на пилота от удар. По време на резки летателни маневри или дори при турбуленция някои пилоти могат да ударят главите си в сенника или в носещата конструкция. Без каска тези удари могат да бъдат достатъчни, за да дезориентират или да доведат до безсъзнание на пилота, обикновено с тежки последици.

  Другата защита, предлагана от летателната каска, е свързана с катапултирането на пилота. Не всички изтребители катапултират от цялата кабина. Някои по-малки самолети имат експлозивни ленти в стъклото над главата на пилота, които се взривяват точно преди запалването на седалката. По този начин стъклото се счупва и се образува отвор, през който могат да преминат пилотът и седалката. Без каска това може да бъде много опасно.

   

  why-do-hunting-pilots-have-a-mask

  Шлемът също така помага да се предпазят главата и лицето от вятъра по време на катапултиране с висока скорост и при приземяване с парашут. Дори малък удар в главата по време на кацане в скала или дърво може да е достатъчен, за да нарани пилота. Носенето на каска значително намаляватравмите на главата.

  Препоръчва се пилотите на изтребители да носят каска с кислородна маска.

  Не се колебайте да посетите нашия онлайн магазин за военни излишъци, за да закупите военен аксесоар като тактическа бойна ръкавица или просто да получите някои съвети и трикове, за да изживеете най-добрите си приключения.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *