Какви са разходите за оперативни разходи?

На първо място е необходимо да знаете какво е OPEX. Произходът на този термин, който влезе в употреба през 2000 г. Той идва от израза „външни театри на операции“, използван за изразяване на присъствието на френските военни във войната в Африка, Близкия изток, Полша и Мароко. Така според традиционното определение, дадено от Министерството на въоръжените сили във Франция, външните операции или OPEX се определят катоизпълнение на военни сили извън националната им територия. Това означава, че отиването на мисия в чужбина, е в основата на професията на войника, което е целта на неговия ангажимент и обучение в армията. 

Всяко обучение, в допълнение към оборудването като например маска за охрана на огъня, Той като е създаден за използване в службата и във война или бой. При това външните операции са мисия за армията на една държава, различна от традиционната мисия за защита на националната територия. Последната остава самата причина за съществуването на армиите на дадена държава. При това положение тази статия ще ви помогне да разберетевсичката съществена информация за различните ОПЕКС на Францияоперации. И не се колебайте да посетите нашия онлайн магазинВоенни излишъци за да направите своята покупка на военно оборудване или просто за съвети и препоръки как да изживеете най-добрите си приключения. Ние сме тук, за да ви помогнем да извлечете максимума от всичките си мисии. Нещо
повече, разполагаме с всички армейски артикули, които ще са ви необходими.

панталони

Квалификация на ОПЕКС

Трябва да се отбележи, че квалификацията на външните операции произтича от заповед на министъра на въоръжените сили, с която се открива театърът на военните действия, като се посочват съответната географска област и период. Ето защо
по-долу ще разгледаме къде се провеждат операциите и какви са тези операции.

Къде се намесва Франция?

На първо място е важно да се знае, че мисията на армията е да се намесва, за да евакуира френски или съюзнически граждани. Защитата и стабилизирането на опасни райони, подпомагането на цивилното население с цел поддържане на реда и мира. По този начин Франция взема решение за ОПЕКС, за да защити своите интереси. Според данните за разгърнатите френски сили в момента френската армия разполага с общо 3623 души, от които 9796 участват в многонационални OPEX и 3503 в двустранни. Тази разбивка показва преобладаващия дял на многонационалните операции, които съставляват над 60 % от общия обем на правомощията. И така, за
да разберем къде се провеждат мисиите, ще разгледаме операциите според тяхната разбивка:

 • Класификация на мисиите по мандат: 26,71% от операциите на френската армия извън Франция, т.е. 3478 души, се провеждат на национална основа. Това се отнася главно за две операции: Licorne в Кот д’Ивоар с 1808 военнослужещи и Epervier в Чад със 159 военнослужещи. Освен това операцията, ръководена от НАТО, съставлява 36,24 % и в нея участват 4718 френски войници. Най-важният театър на операции е Афганистан, като в операцията „Памир“ участват 2912 военнослужещи. Другият важен театър е Косово с КФОР, където участват 1786 военнослужещи. Операциите за поддържане на мира, в които участва френската армия под флага на ООН, представляват 16,41% от текущите операции, включващи 2136 военнослужещи. Това се отнася за UNIFIL/DAMAN в Ливан. Ангажиментът на Европа в управлението на кризи я кара да участва в определен брой интервенции, които засягат общо 15,09 %, от които основната част се разпростира върху РПЦ на Еврофутбол. И накрая, 5,55 % от неговите дейности попадат в обхвата на международен мандат, различен от този на ООН, НАТО или Европейския съюз. Това се състои от операциите HERACLES и EPIDOTE в Централна Азия.

 • Мисии по географски признак:Над 80 % от операциите са разположени в Африка и Азия, като на всяка от тези области се падат по около 42 % от външните операции. Броят на разгърнатите военнослужещи е равномерно балансиран, като във всяка зона се намират по 5400 души. На Европа се падат 16 % (2091 военнослужещи), а на Северна и Южна Америка – 0,20 %, с участието на 26 френски военнослужещи в MINUSTAH в Хаити. Въпреки това операциите в тези страни: Ирак, Сирия, Африка, Сахел се превърнаха в структурен компонент на оперативната дейност на армиите, особено на армията.

  Какво представляват OPEX?

  Кой полк преминава на най-много ОПЕКС?

  Полкът, който преминава на най-много ОПЕКС, е пехотата. Всяка година 27-а планинска пехотна бригада изпраща голям брой войници на операции в чужбина. Повече от 30 000 мъже и жени се разполагат на територията на Франция и извън нейните граници.  При това основните външни операции на пехотата са:

  • Операция „Айгъл“: като част от укрепването на отбранителната и възпиращата защита на НАТО в отговор на ситуацията в Украйна френската армия използва своите екипи на източния фланг на Европа. В Румъния например в операция „Орел“ от 28 февруари 2022 г. участват 500 френски войници. От 9 март 2022 г. 300 белгийски войници са се присъединили към батальона „Спред“ – съвместен боен батальон, ръководен от НАТО под френско командване. От този момент нататък тяхната мисия е да осигурят и засилят защитата на територията на европейските съюзници на НАТО.
  • Barkhane-bande sahélo-saharienne: стартирала на 1 август 2014 г., Barkhane е операция в партньорство с Г5 Сахел в следните африкански държави: Буркина Фасо, Мали, Мавритания, Нигер и Чад, с цел да се поддържа изграждането на военни сили в сахелските държави, за да се укрепят те в борбата си срещу въоръжените терористични групи. Тази ОПЕКС включва общо 4600 военнослужещи и се фокусира върху три въпроса: сътрудничество, партньорство и увереност.
  • Chammal-Irak: проектирана на 19 септември 2014 г., Chammal се състои от френския компонент на международната операция Inherent Resolve, обединяваща 78 държави и 5 международни организации. В партньорство с иракското правителство и съюзниците на театъра на военните действия той се състои от 600 войници, които подсилват въоръжените сили в борбата им срещу Даех. Целта е да се окаже подкрепа и да се дадат съвети на иракските сили, така че в крайна сметка те да могат самостоятелно да осигурят сигурността, наблюдението и защитата на страната.
  • Даман-Ливан: от: от 1978 г. французите се причисляват към Временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL). Това участие е известно като OPEX Даман. Понастоящем в него участват 700 армии в Ливан, като основно се въоръжават Командващите резервни сили (CRF). КСР работи в тясно сътрудничество с ливанските въоръжени сили за укрепване на тяхната отбрана. Мисията му е двойна: той е резервна сила, която представлява основното средство за реакция, възпиране и принуда в южната ливанска зона. Освен това тя изпълнява функции по наблюдение или надзор заедно с ливанската армия.
  • Мисия Lynx: през 2016 г. във Варшава държавните и правителствените ръководители на съюзническите държави взеха решение „за по-нататъшно укрепване на защитната позиция на Алианса в условията на новата среда за сигурност“. Това разпределение, стартирало през 2017 г., има за цел да успокои съюзниците в Централна и Източна Европа, които се чувстват застрашени. С него се установява засилено предно присъствие на НАТО чрез оперативни военни изпълнители в Полша, Естония, Латвия и Литва. През март 2021 г. французите тогава ще предоставят за 3-ти път изпълнител с 300 войници, съставен от разубеждаваща съвместна тактическа подгрупа, която е пристигнала, за да подпомага батальона за предно присъствие в Естония (Бойна група „Естония“).

   Какво представляват OPEX?

   Други външни операции на Франция

   Трябва да се отбележи, че външните операции са различни от силите, предварително разположени в бази в Африка по силата на споразумения за отбрана или в морето. Въпреки това през 1995 г. френските въоръжени сили бяха изпратени на множество мисии извън националните граници. Оттук идва и
   списъкът по-долу на всички тези операции и рамките, в които са били проведени.

   Списъкът на външните операции

   Списъкът на външните операции с участието на Франция включва операции извън националната територия. В които френските въоръжени сили са участвали от края на Алжирската война и колониалната империя, от началото на 60-те години на ХХ век до наши дни. OPEX е термин, използван за описание на еднократните операции, последвали войната за деколонизация. Тя се е провеждала многократно в различни държави, включително 12 пъти в Чад, 14 пъти в Африка и 20 пъти в Ливан. Ето защо ще ви представим списък на съществуващите OPEX за всички времена. Трябва обаче да отбележим, че полицейските операции на Европейския съюз като EUPOL Proxima в Северна Македония или EUPM в Босна и Херцеговина, както и гражданските операции, не са включени в този списък. При все това, ето го и
   списъкът:

   • Старите ОПЕКС: тези на Шарл дьо Гол и Жорж Помпиду, тези, ръководени от Валери Жискар д’Естен. Тези, ръководени от Франсоа Митеран, тези, управлявани от Жак Ширак, тези, разгърнати от Никола Саркози, тези, лансирани от Франсоа Оланд, и тези, предприети от Еманюел Макрон.
   • Неотдавнашни или текущи ОПЕКС: следва да се отбележи, че Центърът за планиране и провеждане на ОПЕКС прави различни предложения за техните наименования, от които Председателството на Републиката избира избраното име. Такива са например Harmattan (Либия през 2011 г.), Serval (Мали през 2013 г.), Sangaris (Централноафриканската република през 2013 г.), Barkhane (Сахел през 1014 г.), Chammal (Ирак, Сирия през 2014 г.) или Aigle (подсилване на военната техника на НАТО в Румъния, 2022 г.). Освен това от 90-те години на миналия век насам френските въоръжени сили са участвали в 106 операции OPEX извън границите на страната. Към тях трябва да се добавят пет интервенции, които все още са в ход: в Израел (от май 1948 г.), Ливан(1948 г.), Синай (1982 г.), Гвинейския залив (1990 г.) и Западна Сахара (1991 г.).

    

    ОПЕКС в рамките на правната международна рамка

    В рамките на интервенцията се прилага  OPEX приемат различни форми по отношение на своята цел, рамката на ангажиране или командване, продължителността или дори използваните средства. При Петата република президентът на републиката е ръководител на въоръжените сили. Следователно той може, заедно с правителството, което разполага с въоръжените сили, да ги ангажира с външни операции. Правителството обаче трябва да информира парламента за решението си да изпрати въоръжените сили в чужбина не по-късно от три дни след началото на операцията. Тази информация може да доведе до дебат, който не е последван от гласуване.

    Впоследствие, когато продължителността на интервенцията надхвърли четири месеца, правителството представя удължаването ѝ на парламента за разрешение. При това операциите, включващи военни средства, са резултат или от мандат от ООН.Илирешение на Европейския съюз. Или решение на французите да участват в международна коалиция. Или чисто френска инициатива, особено в Африка, съгласно споразуменията за сътрудничество, подписани с повечето от бившите френски колонии и няколко други държави. По този начин операцията за поддържане на мира, за която е взето решение от ООН, може да бъде ръководена пряко от нея или да бъде поверена на международна организация като НАТО и ЕС. Или от държава, която ръководи многонационални сили, чрез резолюция, приета от Съвета за сигурност на ООН. Сега ще разгледаме външните операции, които се провеждат във всяка една от тези рамки:

    • В ООН: има операция „Даман“, провеждана като част от ЮНИФИЛ (Ливан), „Онуси“ (Кот д’Ивоар), „Минурсо“ (Западна Сахара), „Минуфил“ (Либерия), „Монуско“ (Демократична република Конго).
    • В Европейския съюз: налице е мандатът на Европейската мисия за подпомагане на сигурността за отбранителна реформа в Демократична република Конго (EUSEC), приключил през юни 2016 г.; операция „Аталанта“ (2008 г.) за борба с морското пиратство край Африканския рог.
    • В многонационалните сили, като например Многонационалните сили за наблюдение (Multinational Observer Force – MFO) в Синай.
    • В националната рамка: те включват екипи за охрана, качващи се на кораби за риболов на риба тон, собственост на частни френски корабособственици.

    В допълнение следва да се отбележи, че след създаването на ЕС, въведено с Договора от Маастрихт, стъпка по стъпка се въвежда обща политика за сигурност и отбрана. (ОПСО), в рамките на която държавите членки предлагат гражданска или военна намеса със или без мандат на ООН.

    Какво представляват OPEX?

    Защо трябва да посетите магазина Военни излишъци?

    Ако имате нужда от помощ или съвет за закупуване на продукт на военната техника, нашият онлайн магазин  „Военни излишъци“ ще бъде на ваше разположение. Ние сме на разположение по всяко време и ще можем да ви предложим задоволително обслужване, като например възможност за доставка, където и да се намирате, и да ви помогнем да изберете най-доброто основно оборудване за вашите приключения и мисии.

    Представяме ви списък на артикулите, колекциите, оборудването, както и наличните при нас модели с цените на всеки от тях. Между другото, не се колебайте да посетите нашия блог за повече информация, както и за да се запознаете по-добре с нашите колекции. Ние сме тук, за да ви напътстваме и да задоволяваме вашите нужди.

    Leave a Reply

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *