Какво представлява военният офицер?

Терминът „офицер“ е доста разпространен, тъй като с него могат да се упражняват най-различни професии. Това, което ги обединява, е военната и териториалната сигурност. Можете да намерите офицери в армията, военновъздушните сили, военноморските сили, жандармерията и държавната полиция. Офицерът е боец, ръководител, привилегирован събеседник с държавните органи или агент на полицейския префект. Офицерите са предназначени да поемат отговорност и да командват подчинените им мъже и жени. Той трябва да осигурява тяхното обучение и да ръководи действията им.

Военното оборудване, което може да ви бъде полезно в ежедневието (камуфлажна мрежа, маска, ръкавица, военна пътна чанта …), се предлага в Surplus-Militaire. Елате и открийте!

blouson-militaire

Какви са видовете военни?

Офицерът е член в униформа на армията или на гражданската служба (полиция, пожарна и др.), заемащ позиция с висока йерархична власт, обозначена с отличителен знак (галош, орел, звезда и др.). Това са военнослужещи, които заемат повече или по-малко важен ранг и командване в армията. Съставът и видовете офицерски звания варират в различните държави и в различните армии. Унтер-офицерите са подчинени на своите заповеди.

Практически всички армии в света разграничават три вида офицери :

 • Генерални офицери;
 • Висши офицери;
 • Младши офицери;

Какво означава да си офицер?

Задълженията на един офицер от кариерата варират в зависимост от това дали той или тя ръководи оперативна група, заема щабна длъжност или изпълнява административни функции.Броят на подчинените мъже и жени също варира в зависимост от ранга.

Всъщност кариерата на офицера се развива. Ако не напусне армията, той може да се състои от шест звания  лейтенант, капитан, командир, подполковник, полковник и бригаден генерал. Различни високопоставени длъжности са оформили кариерния му път.

Той е на ежедневна служба в полка. Той обучава и ръководи поверените му войски. След сглобяването участва в обучението и пилотира начело на подразделението, като използва цялото необходимо техническо оборудване в съответствие със своята специализация : артилерия, автомобили, бронирани машини, танкове, радари, радиостанции и т.н.

Офицерите от кариерата вероятно ще бъдат назначени за изпълнение на оперативни задачи извън континентална Франция (външни операции или OPEX). Оттогава те се сблъскват с армии с различна големина, в зависимост от ранга си. Обикновено OPEX продължава от 4 до 6 месеца.

Офицерите осигуряват наличността и перфектната сплотеност на своите подразделения, за да могат да се справят с всякакви ситуации в рамките на мисията, определена от техните началници. В такава ситуация понятието „работно време“ не съществува, а наличието на разрешителни е много несигурно.

Каква е заплатата на офицера?

Заплатите на офицерите са средно между 1 700 евро и 5 000 евро на месец. Това се равнява на нетна заплата от 1 300&nbsp€ до 3 900&nbsp€ на месец. Този кредит може да бъде остойностен чрез външна операция, наречена OPEX. Заплатите на изпълнителните директори се изчисляват по скала с брутен индекс, подобна на скалата за заплати. Военнослужещите получават възнаграждения в зависимост от ранга си и нивото, което са спечелили. Например, по реда на увеличаване на заплащането, полковник има по-висок ранг от лейтенант или капитан и следователно получава по-високо заплащане. Минималната брутна заплата за офицер от армията е около 20 000 евро на година. След повишение тези специалисти в областта на отбраната могат да претендират за брутна заплата до 60 000 € годишно. Ако вашите войници участват в полеви операции, можете да претендирате за бонуси към заплатата си. Размерът им зависи от опасността на мисията и продължителността на пътуването. Държавните служители също получават определени обезщетения в натура. Те могат да бъдат назначени в официална резиденция или да бъдат настанени в полк. Също така се хранят при изпълнение на служебните си задължения.

Как да стана офицер?

За да станете офицер, трябва да :

В някои случаи държавните служители могат да бъдат наети по трудово правоотношение или по договор. Наемането на работа се извършва след 2 години подготвителни класове лиценз (Bac+3) или магистърска степен (Bac+5). Набирането на служители е специфично за армията, жандармерията и полицията. Обучението в училището се редува с теория и практика.

В какво училище да стана офицер?

Пет училища осигуряват първоначално обучение за офицери от армията :

 • L’École Spéciale Militaire de Saint-Cyr (за армията)
 • L’École Navale (за националната морска пехота)
 • L’École de l’Air (за националната
  морска пехота
  военновъздушните и космическите сили
  )
 • L’École des Officiers de la Gendarmerie Nationale (за gendarmerie nationale)
 • L’École Polytechnique (даваща достъп до всички армейски корпуси).

Какви са предимствата и недостатъците на това да бъдеш офицер?

Професията на офицера, независимо дали е в армията, военновъздушните сили, флота или жандармерията, има някои хубави предимства, но е високорискова.

Поблестите на това да бъдеш офицер

 • След като се интегрират във военната среда, офицерите се присъединяват към едно голямо семейство и отговарят за обучението на неговия персонал през цялата си кариера.
 • В допълнение към командировките в чужбина, които позволяват откриване на различни култури, има постоянен контакт с подчинените.
 • Офицерите, които се връщат към цивилния живот, имат право на подпомагане за преквалификация.

Недостатъци на това да си военен

 • Офицерите дежурят през нощта и могат да бъдат изложени на опасност.
 • Военнослужещите трябва да бъдат дисциплинирани, но офицерите трябва да бъдат дисциплинирани още повече чрез пример.

Какви качества и умения се изискват, за да станете офицер?

Набирането е много селективно, така че офицерите трябва да са в много добро физическо състояние. Те трябва да обичат взаимоотношенията и работата в екип. Офицерът трябва да бъде сериозен и стриктен в действията си, тъй като има хора под свое командване. Те трябва да бъдат смели в потенциално опасна мисия. Офицерите не трябва да се страхуват да се местят със или без семейството си.

what-is-a-military-officer

Каква е разликата между офицер и сержант?

Всъщност офицерите принадлежат към категорията отлични командири. Тяхната задача е да организират, планират и издават заповеди. Сержантите принадлежат към категорията на специалистите, тъй като имат специализирани познания и също така са контактната точка за сержантите.

Какви са военните офицерски звания?

Офицерските звания са :

 • Подлейтенант или ensign de vaisseau de 2eclasse;
 • Подлейтенант или ensign de vaisseau de 2eclasse;

  Подлейтенант 
  Lieutenant или ensign de vaisseau de 1reclasse ;

 • Капитан или лейтенант de vaisseau;
 • Командир  или капитан на корвета;
 • подполковник или capitaine de frégate ;
 • Colonel или capitaine de vaisseau ;
 • Général de brigade, генерал-бригадир на въздушните войски или контраадмирал;
 • Генерал на дивизията, генерал на въздушната дивизия или вицеадмирал.

За повече военно съдържание, облекла и военни аксесоари, посетете Surplus-Militaires.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *