Какво е оръжието на снайпериста?

Снайперистът е изключителен стрелец, който може да сваля цели от няколко километра – професия, която се изтъква в много американски филми. Снайперистът е професионален военен стрелец. Те действат самостоятелно или по двойки, обикновено с разузнавач или „наблюдател“. Изпълняват мисии дълбоко в противниковите линии, оборудвани със своите Оборудване за оцеляване в гората включващо газови запалки за презареждане качество и Компас на френската армия, в с цел предаване на жизненоважна информация, те командват или неутрализират цели. Снайперистите предпочитат ръчни, прецизни пушки с болтово задвижване от среден или голям калибър (известни като „болтови“ пушки). Пример за това е известната и много използвана снайперска пушка Barrett M82, но тя не е подходяща за снайперисти, за разлика от CheyTac M200 Intervention, която е много подходяща за стрелба на големи разстояния. Метонимично погледнато, терминът „снайперист“ се отнася и до оръжието на снайпериста – снайперската пушка.

 

tactical-vests

 

Какво е снайперска пушка?

Снайперската пушка, известна още като снайперска пушка, е огнестрелно оръжие, предназначено да осигурява по-точен огън от традиционния мускет или военния мускет. Това е оръжие на снайпериста.

Снайперските пушки се използват за задоволяване на тактическите нужди от наблюдение на далечни разстояния, операции за борба с хора и материални средства и могат да се използват както от военните, така и от правоприлагащите органи. Съвременната снайперска карабина е ръчна раменна оръжейна система с възможност за избор на карабина с болтово действие или полуавтоматично оръжие. То е снабдено с оптически прицел за прецизна точност и е заредено с висококапацитетен военен патрон с централно огнище.

Какви са характеристиките на снайперската карабина?

Всички снайперски пушки имат телескопични мерници, които позволяват увеличение (фиксирано или променливо) за по-добра видимост на целта (с няколко редки изключения, като например японската 7,7-мм пушка тип 99 от 1939 г.).

Свойствата им варират значително в зависимост от разглеждания клас. Съществуват три основни класа снайперски пушки, подходящи за различни цели:военни пушки, среднокалибрени снайперски пушки и голямокалибрени снайперски пушки (противотанкови пушки).

Въпреки това са възможни всички вариации между тези различни класове, включително нови калибърни класове, които запълват празнините между основните калибри.

quelle-est-arme-sniper

Какви са видовете прецизни пушки?

Съществуват три вида прецизни пушки:

 • Снайперска
  пушка (5,56 мм)
 • Среднокалибрена снайперска пушка (7,62 мм)
 • Велокалибрена снайперска пушка (12,7 мм и повече)

Военна пушка 5,56 мм

Специалната прецизна пушка е щурмови мускет, модифициран за тази практика. Обикновено тя се разполага в калибър 5,56 НАТО, тъй като калибърът ѝ е запазен. Имате възможност да практикувате стрелба с този боен карабинер с каданс на полуавтоматична пушка. В модифицирания си вид той принадлежи към снайперисткия клас мускети, оборудвани с ергономичен приклад. Както и с по-широк телескопичен мерник и по-стабилна спускова опашка, двунога и/или по-тежка или плаваща цев. Примери за това са вариантите на М16 (M110, SASS, Mk.12, SAM-R, SDM-R), HK G-3SG/1 или SIG 550 Sniper.

Среднокалибрена снайперска пушка с калибър 7,62 мм

Среднокалибрената снайперска пушка, обикновено настроена за 7,62 мм НАТО, изглежда така:

 • Модел, произхождащ от бойна пушка със специализиран калибър: Zastava M76 и нейният механизъм, базиран на AK-47; или AR-15 и M16; Knight’s SR-25, ценен отSEAK като Mk. mod.1.Други се различават от останалите в автоматичен режим, като например FN SCAR-H и VSS Vintorez, съчетан с AS Val. 
 • Възникнали от едрокалибрени военни пушки, а не от щурмови (M21 и други модифицирани M14,FR-F1 и FR-F2, произлезли от MAS 36, HK G-3SG/1, произлязъл от G, PSG -1 и MSG-90). Някои свойства са по-близки до ловните пушки (M24 и M40 на базата на Remington 700, FN SPR на базата на Winchester 70, Ferfran TSR #1 на базата на Savage 10).
 • Моделите, предназначени специално за тази употреба, са пушките Accuracy International и PGM Precision, които не са производни на АК-47. Вместо това те имат тесни линии, без да имат каквато и да е прилика по механизъм или калибър с Калашников. Към тях спадат PGM Ultima Ration, Steyr SSG-69 и SVD Dragunov сред своите модели.

Прецизната пушка с голям калибър 12,7 мм и по-голям

Прецизните пушки с голям калибър, обикновено поставени в .50 BMG или 12,7 мм НАТО, се появиха наскоро (за първи път са използвани във Виетнам) и могат да достигнат обсег от 2 км или повече. Използват се главно за унищожаване на вражеска техника и за нейното „контраострелване“. Използва се и за неутрализиране на терористи и похитители на заложници.

quelle-est-arme-sniper

Кога да използваме снайперската пушка?

 • Обикновените малокалибрени или среднокалибрени полуавтоматични прецизни пушки се използват главно от снайперисти (известни още като снайперисти, стрелци или стрелци).
 • Среднокалибрените или голямокалибрените прецизни пушки с болтово задвижване се използват основно от снайперисти (на френски език „sniper“).
 • Снайперските винтовки, използвани за разминиране, са или стандартни класове (използвани за други задачи), или специфични класове (често по-малко точни от винтовките, използвани от снайперистите, като M14 SMUD). Те се използват за унищожаване на мини (сухопътни или морски) или невзривени снаряди, особено за задачи, изискващи специални снаряди.
 • Голямокалибрените пушки (въведени през 90-те години на ХХ в.) са способни да унищожават лекобронирани превозни средства, използвани за антиматерен огън.
 • Голямокалибрените пушки са безценни и законтрасна стрелба, която включва обезвреждане на вражески снайперисти, за да се осигури безопасността на войниците и цивилните. Тази работа ви позволява да използвате голямокалибрена карабина, за да атакувате вражески снайперисти, когато са извън обсега (ако имат оръжия с по-малък калибър). А благодарение на мощността на голямокалибрените си снаряди може да неутрализира враговете, дори ако те се защитават вътре в сградата.
 • Прецизните пушки се използват и за стрелба от хеликоптери, което е сравнително ново явление и тази специалност се изучава главно в специалните части.
 • Прецизните пушки се използват и отполицейските интервенционни части при различните им операции срещу въоръжени лица за освобождаване на заложници и покриване на райони с хора за защита или определени сгради.

Каква е разликата между снайперист и стрелец?

Снайперистът (или снайперистът) се различава доста от стрелеца (снайперист или първият английски sniper), особено в приложната теория.Снайперистите служат в пехотни отряди. Те обикновено не използват един и същ калибър или клас оръжие. Снайперистите са сръчни, висококвалифицирани с всички видове оръжия; докато снайперистите са специалисти в стрелбата от разстояние. Разликата между тях се състои в използваното оборудване и дистанцията на стрелба. И двете категории могат да стрелят с оръжие калибър 7,62 на разстояние 800 м за снайперист и до 1800 м за снайперист.

Кое е най-точното оръжие в света?

Оръжието DAN.338 е карабина за снайперисти, произведена от израелския производител на оръжие IWI. Това е „карабина с болтово действие“ – клас оръжие, ценено от снайперистите заради своята точност. На практика това означава, че затворът се намира на цевта и отварянето и затварянето се задейства ръчно с помощта на малка дръжка.

Разработена в сътрудничество със специалните части на израелските отбранителни подразделения, тази пушка обещава изключителна точност на разстояния от 1200 метра – разстоянията, използвани от служителите на британските специални части. IWI поставя специален акцент върху нейното ниско тегло (по-малко от 6 кг) и нейната лесна употреба за този клас оръжие. Можете да добавяте и различни аксесоари, като например оптически прицели и очила за нощно виждане. Историята на британски снайперист, който убил палач от ДАЕШ с един куршум, предизвика голям интерес в интернет. Но освен подвигът да застреля специален военен на около 1200 метра от целта си, неговото оръжие – пушката DAN.338, е привлякло вниманието.

quelle-est-arme-sniper

Каква е снайперската пушка на френската армия?

Снайперската пушка на френската армия е FR-F2 (Fusil à répétition modèle F2). А

Моделът е на въоръжение от 1896 г., доставян от MAS,понастоящем закрит. FR-F2 е еволюция на FR-F1, която от своя страна се основава на система, произхождаща от MAS 36. Повечето FR-F2 са FR-F1, модифицирани от Manufacture d’Armes de MAS (Manufacture d’Armes de Saint-Étienne) по отношение на бренекетата, които са щамповани и стандартизирани.

ФР-F2 се състои от дървен приклад, тъй като пластмасата се счита за крехка, топлоустойчива цев и термични елементи, предназначени да разсейват и равномерно разпределят топлината, излъчвана от цевта. Тя е съставена от маншони. Това не позволява на горната част, която е по-нагорещена от долната, да се разшири допълнително и да огъне цевта надолу. Второ, намаляват се и миражите и следите от топлина.

Това оръжие трябва да бъде оборудвано с:

 • Усъвършенстван телескопичен мерник с увеличение;
 • Scrome или Nightforce NXS във военновъздушните сили;
 • На Schmidt & Bender 6×42 Mil-Dot (Navy) за стрелба през деня ;
 • Прицел за нощно виждане ;
 •  Тактически лазерен целеуказател.

Калибърът му от 7,62 НАТО му позволява да поразява цели на разстояние 850 метра. Освен това тази пушка използва 12,7-милиметрова карабина PGM Hecate II за далечни разстояния. През 2018 г. DGA илиDirection Générale de l’Armement замени рейтинга FR- F2 с FPSA (Fusil de Précision Semi-Automatique), като този процес отне 5 години, обхващащи модификацията на 2600 оръжия. Няколко европейски компании се конкурират с Германия, Италия, Белгия, Хърватия и дори Чешката република.

Френската компания Verney-Carron предлага модел, наречен VCD 10. Това е полуавтоматична бензинова пушка, разработена на базата на американската AR-10. Единичните цени са в диапазона от 3500 до 4000 евро. Германската компания Heckler & Koch също предлага модела HK417 Sniper, а белгийската FN Herstal – FN SCAR SSR.

През декември 2019 г. FN Herstal спечели програмата FPSA в партньорство с OIP Sensor Systems (термовизионни очила). FN SCAR-H PR ще замени FR-F2 за всички френски армии с поръчка за 2600 броя SCAR (тежка версия PR) с боеприпаси, очила за прецизност и термовизионни камери.

 История на снайперистите във Франция

Снайперистите се появяват за първи път в бойните действия в селоБазей по време на войната във Франция през 1870 г. Снабдени с пушки Шасепот, те убиват десетки баварски войници, попаднали в капан в селото. Така се ражда снайперистът. В днешната френска армия снайперистите действат в двойки, съставени от „tireurs d’élite“ (TE).

Това е синоним на „снайперист“ във вътрешния й речник, а не общоприет термин. Затова като командир на оръжие ще използвате голямокалибрени оръжия (обикновено 12,7 мм PGM Hecate II), които осигуряват добър обсег и точен огън на 1800 м и повече. Доброто проникване прави този калибър способен за ефективна стрелба по цели (унищожаване на трансформатори, незащитени двигатели и т.н.).

quelle-est-arme-sniper

Каква е ролята на снайпериста?

За да станете снайперист в армията, трябва да бъдете избран измежду най-добрите. В армията има две основни категории стрелци: прецизни стрелци и снайперисти (ТЕ) или стрелци на далечни разстояния (ТЕЛД). Те са crème de la crème на стрелбата, тъй като могат да поразяват цели на разстояние до 1 500 метра и превозни средства на разстояние до 1 800 метра. За разлика от снайперистите, които ограничават мишените до максимум 800 метра.

TELDs и TEs са разположени във всички армейски части. ТЕ са групирани в секции и обединени в организации за осветление и поддръжка (ОСО). При необходимост ще бъдете насочвани към различни компании. ТЕЛД може да принадлежи и към специални части.

Снайперските мисии са с различна продължителност – от няколко часа до няколко дни, и често се провеждат в чужди райони на действие. Трябва да разполагате със следните способности:

 • Наблюдение и събиране на информация
 • Намеряване на подходящо място за стрелбище
 • Способност за придвижване денем и нощем в понякога трудни условия, пълзене по земята и бавно придвижване, без да бъдете открити
 • Способност за унищожаване на приоритетни цели.
 • Елитните правителствени части, като напримерGIGN (Groupe d’intervention de la gendarmerie nationale), може да се нуждаят от снайперисти за защита на важни хора и места или за намеса в антитерористични операции.

Какви качества се изискват, за да станете снайперист?

За да бъдете снайперист, са необходимиобщи умения, присъщи на добрия войник, тъй като трябва да се адаптирате към средата. Това може да изисква издръжливост, т.е. да можете да издържате на особено трудни условия. Те трябва да са спокойни и търпеливи, защото голяма част от мисията им е да се крият и наблюдават. Разбира се, автономността и инициативността също са важни. След приключване на смяната им от тях зависи да намерят подходяща позиция за стрелба. В
края на краищата отзивчивостта, самоконтролът и концентрацията са от съществено значение за поразяването на целта с оръжие.

Така че да си снайперист изисква солидни технически познания, като например за терена, но и за насочването на оръжията с голям обсег на действие, като PGM Hécate II, HK 417, SCAR и Accuracy-338 LM за групите GIGN. Важно е да се познава не само самият пистолет,набивките и оптичният прицел, но и двуногата, която е от съществено значение за стрелбата на голямо разстояние. Очаквайте перфектен контрол в зависимост от метеорологичните условия и класа на мишените.

Самостоятелно, тази професия изисквадобро физическо състояние. Всъщност
снайперистите трябва да могат да носят до 60 кг оборудване на гърба си в гореща, особено студена среда.

quelle-est-arme-sniper

Как да стана снайперист?

Преди да станете снайперист, трябва да се присъедините към легионите и полковете, в които съществува тази специалност. За да се присъедините към армията, трябва:

 • да сте на възраст между 17 и 32 години
 • да сте
  сфренско гражданство.
 • Да имате диплома за завършено IV ниво (baccalauréat или еквивалент).
 • Също така трябва да имате диплома за завършено висше образование (baccalauréat или еквивалент).

Набирането на персонал се извършва за всеки отделен случай, но се основава и на медицински прегледи, моторни и психотехнически оценки и интервюта. След това новобранците се обучават в Националната школа за активни офицери (ENSOA) и могат да изберат специализация в пехотата, кавалерията или артилерията.

Във френските военноморски сили кандидатите полагат изпит в EDM (École de Maistrance) и преминават петмесечно обучение, преди да изберат специализация.

 За да постъпите в жандармерията, трябва да:

 • Имате диплома за средно образование
 • Трябва да сте на възраст между 18 и 35 години и да посещавате една от четирите ESOG (Школа за сержанти).

В зависимост от подразделението, към което принадлежат, бъдещите снайперисти се обучават от специалисти отЦентър за обучение на Националната военна полиция в Сен-Астие илиот GIGN.

От страна на полицията първо трябва да се консолидираENP (École Nationale de Police) на конкурсен принцип. За участие в него не се изисква диплома, освен:

 • да сте на възраст между 18 и 30 години
 • да имате френско гражданство.
 • Наличието на „добра личност“.
 • Наличието на необходимите физически условия
 • Наличието на добра оценка за национална служба.

След като встъпят в длъжност, бъдещите снайперисти или прецизни стрелци се обучават в CNT в Монлиньон.

Как ще се развие професията на снайпериста?

Специалните части са любима цел на много войници. Така че тези, които притежават умения, могат да се присъединят към специалните части или в 1er RPIMa, 13-ти РДП, в Морски командвания или дори БФСА.

Независимо дали сте сержант или офицер, можете еволюирайте поетапно, като се обучавате чрез стажове и усъвършенствате уменията си чрез вътрешни състезания.

Каква е заплатата на снайпериста?

Заплатите на войниците в зависимост от ранга варират. Войниците или моряците получават 1 555,76 € на месец за ранг 2. Един майстор ефрейтор получава между 1 593,25 € и 2 005,62 € €, в зависимост от ранга си. След това заплатите се променят с течение на времето, тъй като рангът се променя.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *