Какво е работното време на войника?

Работното време е важен фактор в живота на човека. Независимо дали става въпрос за ръководител или работник, на всички ни се налага в даден момент да напуснем работа. Независимо дали е 8 или 5 ч. сутринта, трябва да се приберем вкъщи и да си починем, след като смяната ни приключи.

Но не всички военнослужещи имат лукса да работят редовно и да се измъкнат от базата си за уикенда. Всъщност някои нямат друг избор, освен да работят дълги часове за доброто на страната си. Работното време на военнослужещия зависи отспециалността му иработата му.

 Освен това работното време на военнослужещия може да зависи и от неговата позиция и статут във френската армия. Основната роля на армията е да гарантира мира и националната сигурност, а такава работа изисква много време. Това е доста трудна работа, но да служиш на нацията си е чест. Да постъпиш в армията означава преди всичко да упражняваш полезна професия, която има значение за държавата. Това означава да помагате за защитата на френския народ и интересите на Франция.

Влезте в нашия магазин, за да закупите военни продукти (vêtement militaire femme et homme, военни аксесоари,..“) и се възползвайте от нашите промоционални оферти!  

 

Insignes-militaires

Работното време на един войник в началото на службата му.

В началото на военната кариера ще започнете сначална обща подготовка, която има за цел да ви подготви за работата на войник. Работният ви ден се състои от обучение и образование в областта на войнишката професия и вашата специалност. Важна роля играят спортните дейности и поддръжката на оборудването. Това обучение продължава 12 седмици, през които работният ден обикновено започва около 5,30 ч. и завършва около 22,30 ч. От време на време ще имате и нощни упражнения. Работното време включва работния ден, както и дежурства на повикване, маневриране или дежурство, например. Извън това сте свободни да се наслаждавате на личния си живот.

Военни бижута се продават и в нашия онлайн магазин. Елате и открийте! 

quels-sont-les-horaires-de-travail-d-un-militaire

Работно време на военнослужещия.

Член на въоръжените сили може да работи на 12-часови смени или от полунощ до 4 часа сутринта. Членът на въоръжените сили имадва различни работни периода: на мисия и в полка.

  • На мисия:той трябва да е на разположение 24 часа в денонощието, за да осигури успеха на мисията. Както беше споменато по-горе, на мисия войникът няма конкретен график, тъй като трябва постоянно да се адаптира към променящите се ситуации.
  • В полка: войникът следва нормален работен график, обикновено 5 дни в седмицата, от 6:30 ч. сутринта до 5:30 ч. следобед. Въпреки това, като военнослужещи, те могат да бъдат повикани по всяко време, ако е необходимо. Работното време в полка е редовно, като след края на работния ден войникът има право да се прибере вкъщи всяка вечер и няма ограничение по отношение на разстоянието между полка и дома.

Почивка в армията

В извънработно време войниците могат да облекат цивилни дрехи и да имат време да се радват на близките си, да пазаруват и да се наслаждават на свободното си време: вечери и уикенди, известни като „четвърт почивка“, и9-седмичен отпуск, който се урежда по споразумение с техните началници.
Да бъдеш войник обаче има две основни особености. На първо място,
то изисква от войниците да бъдат на разположение за специални събития като маневри, обучения или оценки, които могат да променят темпото на работата им и да им попречат да се приберат у дома за няколко дни или дори седмици. 

На второ място, то изисква високо ниво на отзивчивост, т.е. приемане на факта, че е невъзможно да се планира всичко (отмяна на отпуск, неочаквано заминаване и т.н.). На военнослужещите също им се налага да заминават на мисия или служба, понякога неочаквано. По време на тези периоди те могат да поддържат връзка с близките си по телефон, уеб камера и т.н. Вътрешните операции продължават от няколко дни до няколко седмици, а външните операции – от 4 до 6 месеца. Военнослужещите имат право на 45 дни отпуск годишно, с изключение на сержантите през първата година от договора им, които получават само 25 дни.

quel-sont-les-horaires-de-travail-d'un-militaire

По време на почивните дни: военнослужещите в полка се възползват от нормални вечери и почивни дни, когато могат да прекарват време с близките си. Тези периоди на почивка са известни още катоQuartier Libre или QL. Въпреки това е наложително те да са на разположение и да реагират по всяко време, в случай че бъдат призовани да се намесят във вътрешна или външна мисия. По-долу са дадени примери за случаи, в които от войника се изисква да остане в казармата през почивните дни, независимо дали поради индивидуални или колективни санкции, да стои на нощна стража или по време на тренировъчни периоди (FGI). По време на FGI (начална обща подготовка) се установяват конкретни графици. В
допълнение към почивните и нощните дни, войниците се ползват от 9 седмици платен отпуск годишно, равняващи се на 45 дни, известни още като furloughs.

Всеки войник може да спи само няколко часа седмично. В повечето случаи военнослужещите остават в базата през по-голямата част от смяната си, с изключение на някои видове командировки, като например дълги командировки в опасни райони или по време на война. в крайна сметка на работното време на един военнослужещ може да бъде удовлетворяващо, но и изтощително. Ако обичате да работите на смени с малко, ако изобщо има такива, почивки или престой, армията може да е подходяща за вашите предпочитания. 

Ако обаче случаят не е такъв, вероятно ще е най-добре да потърсите други възможности. Във всеки случай всички членове на армията трябва да са на разположение 24 часа в денонощието. Но те обикновено работят по системата „40-часова работна седмица“. Като
цяло планът е да сте в униформа и на разположение за изпълнение на задълженията си за един ден на всеки два или три дни (т.нар. план „един на пет уикенда“). 

Не се колебайте да посетите нашия онлайн магазин за военни излишъци, за да направите своята покупка на военни аксесоари или просто да прочетете статии за армията.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *