Какъв е обсегът на ракетата?

Всички снаряди или снаряди, които са били изобретени в историята, имат свой собствен обсег.Обсегът на снаряда съответства на способността му да се проектира на дължина по своята траектория, след като бъде изпуснат.

Обсегът на снаряда определя неговата мощност. Ракетата също е вид снаряд, тя също има проекционен обсег, който гарантира нейната мощност. И за разлика от военните барети, златните военни пластини и дърпайте камуфлаж милитари, все още не знаете нещата за ракетата, на какво точно е способна? Чудили ли сте се някога за нейните проекционни възможности? С помощта на тази статия ще разберете какъв е обсегът на ракетата?

 

tactical-vests

 

Ракета : Нейната способност за проектиране на нападение

Най-вече преди да разберем какъв е обсегът, който ракетата може да достигне, след като бъде пусната, е важно да знаем какво всъщност представлява
тя.

Какво е ракета?

Ракетата еуправляем или неуправляем снаряд, задвижван от ракетен двигател. По принцип изстрелването на ракетата се насочва от ракетния стрелец, но след изстрелването на ракетата не се включва никаква система за насочване. Ракетите могат да се изстрелват с обикновена ракетна установка. Но те могат да бъдат монтирани и на пускови установки. Тези пускови установки обикновено се намират на повечето бойни хеликоптери и изтребители. Трябва да се отбележи, че ракетата е част от противотанковите оръжия, също както и ракетата.

Съществуват няколко вида ракети, а именно :

 • тип „въздух-въздух“, неуправляема (срещу бомбардировъчни формации, обикновено с времеви график);
 • тип „земя-земя“, неуправляема (противотанково оръжие); 
 • тип „земя-земя“, управляема (артилерия); 
 •  Тип „въздух-земя“, неуправляем (противотанково оръжие, въздушна поддръжка) ; 
 •  Тип „въздух-земя“, управляем (противотанково оръжие, въздушна поддръжка) ; 
 •  Тип „земя-въздух“, неуправляем (срещу бомбардировъчни формирования).
  quelle-est-portee-roquette

  Какъв е обсегът на ракетата?

  Когато говорим за обсег на снаряда, обикновено имаме предвид практическия му обсег в полеви условия.Практическият обсег на ракетата е около 300 м. Отвъд този обсег става трудно да се постигне добра точност на стрелбата, но това не е невъзможно.  

  Интересен е фактът, че проекционният капацитет на ракетата е доста специфичен. В крайна сметка, обсегът на действие на ракетата се различава в зависимост от категорията, използвана за нападение.Има две категории, към които може да се постави ракета. Всъщност това са
  ракетите с голям обсег, но има и ракети с малък обсег.

  • Ракета с голям обсег: този тип обединява всички снаряди, като се отличава с голям  практически проекционен капацитет. Като пример може да се разгледа ракетата 527-GMLRS или LRU, която има обсег на действие 15 km или най-много 70 km. Тя може да се използва като боеприпас за унифицирани ракетни установки. Съществува например и ракетата БМ-30 „Смерч“ (руска), която се състои от минимален обсег от 20 km, достигащ до 90 km.
  • Ракета с малък обсег на действие: тази категория обединява всички снаряди, съпроводени с по-малки
   възможности за изстрелване. Например ракетата LRAC-F1 (френска) има практически обсег на действие от 330 до 360 м, в зависимост от изстреляната секунда. Може да се намери и ракетата на известния РПГ-7 (руска), която има практически обсег от 150 до 200 м. От съществено значение е да се подчертае, че само защото тези ракети са с малък обсег на действие, това не означава, че те не са способни да нанесат огромни щети.
    quelle-est-portee-roquette

    Каква история се крие зад ракетата?

    Първите ракети са използвани от китайците около 12 век, по време на големите варварски нашествия. В Европа през 1529 г. в Херманщадт, сега Сибиу (Румъния), германецът Конрад Хаас за първи път проектира и изстрелва многостепенни ракети.

    В Индия, която в края на XVIII и началото на XIX в. все още е под британски суверенитет, се използват ракети с черен прах. Затворени в ламаринени тръби и свързани с върхове на копия, тези ракети били използвани за защита от британските колониални войски.

    Това нападение предизвиквало объркване, а понякога дори смърт. Британският морски офицер Уилям Конгрийв се заинтересувал от това оръжие и го копирал, като постигнал обсег от над 1200 метра. Взривателите на Congreve са използвани като противопехотни и противокорабни оръжия по време на Наполеоновите войни. Въпреки някои успехи, действието им било капризно и понякога те дори се обръщали в полет и се връщали при изпращача, за което свидетелства разказът на английския генерал на име Кавалие – Мърсър в битката при Ватерлоо.

    През 1935 г. Херман Оберт потвърждава пред Mediaşкато арсенал на румънската армия първата ракета с течно гориво. Но първото масово използване на ракети се издига до Червената армия по време на Втората световна война с нейните ракети „Катюша“.
    Други армии използват ракети, като например германските Nebelwerfer (от Първата световна война). Но само Съветският съюз ги използва масово на превозни средства. Американската ракетна установка T34 Calliope, монтирана на Шърманите, имаше минимален капацитет, с мощен бараж, който беше ефективен и срещу танкове. Въпреки това тя не е била широко използвана (само бронираната дивизия ги е използвала през август 1944 г.).

    В днешно време ракетите все още се използват от голям брой армии. Например 277-милиметровите ракети на многоцелевата ракетна установка M270 могат да опустошат хектар на разстояние 30 км. Военновъздушните сили също използват широко ракети. Модели с малка мощност са монтирани на биплани още през Първата световна война. Ракетите „Льо Приор“ например са първото използване на ракети на самолети и първото използване на ракети „въздух-въздух“ и „въздух-повърхност“. По време на Втората световна война Съюзниците често използват ракети за наземни атаки.Монтирани на британския Hawker Typhoon и на американските самолети P-38 Lightning, P-47 Thunderbolt и P-51 Mustang, тези ракети са особено ефективни за преследване на германски бронирани машини.

    По време на Втората световна война се появяват и преносими противотанкови ракети. Те са били използвани от пехотата заедно с базуката на американската армия. Първите ракети „въздух-въздух“, използвани срещу самолети, са германски (ракетите Le Prieur са използвани срещу цепелини). Тя се състояла от Werfer-Granate 21, произлязла от Nebelwerfer 42, с цел борба със съюзническите бомбардировачи. 

    След като се прикрепвали една по една под крилата на самолета, ракетите по-късно идвали в кошница. Този път те могат да бъдат изстрелвани поотделно или в залп. Този тип боеприпаси се разполагат и от бойните хеликоптери. От самото начало те се използват почти изключително за атакуване на наземни цели.

    quelle-est-portee-roquette

    What about the missile?  

     Всъщност и ракетата, и снарядът са противотанкови оръжия. Те обаче са два различни снаряда. Интересно е да научите малко повече за самата ракета.

    Какво е ракета?

    Ракетата е самодвижещ се, задвижван снаряд, съставен от:

    • Гориво:ракетен двигател с реактивен двигател или реактивна струя,или и двете (ракетата осигурява първоначалния импулс, преди да бъде предаден от реактивната струя)
     ;
    • Механизъм за насочване – външен (дистанционно насочване) или независим (самонасочване);
    • Атоварен товар, който може да бъде военен (включително взривни, запалителни, химически, биологични и др.). Електронно устройство (разузнавателен дрон, научна или експериментална ракета) или дори обикновена тежест за балансиране на ракетата (ракета-мишена) или инертна маса (пропагандна ракета, носеща листовки).

    Какви са видовете ракети?

    Общо казано, съществуват четири основни вида ракети:

    • Тактически ракети:ракети с малък обсег на действие, използвани на бойното поле за унищожаване на конкретни цели, като например бронирани машини, хеликоптери или самолети.
    •  Балистични ракети: ракети с голям обсег на действие с балистична траектория, чийто обсег варира от няколко десетки километра до над 10 000 км. Те са много бързи, но напускат атмосферата, което ги прави лесни за откриване. Въоръжени с конвенционална или ядрена бойна глава, те могат да се използват за различни мисии.
    •  Круизни ракети: ракети с голям обсег на действие, които не напускат атмосферата, за разлика от балистичните ракети, което им позволява да летят на малка височина и да бъдат по-лесно открити. Въпреки това този тип ракети са по-бавни и имат по-малък обсег (от няколкостотин до няколко хиляди километра).
    •  Хиперзвукови ракети: ракети много бързи, които могат да се движат със скорост до 5 пъти по-висока от скоростта на звука, като летят на по-малка височина от крилатите ракети, което ги прави трудни за откриване.

    Как ракетата намира целта си?

    Управляемите ракети определят точно местоположението на целта си в пространството с помощта на определени методи (например с помощта на радар или проследяване на топлинната ѝ следа). След това те я проследяват и накрая я поразяват с точност. Съществуват
    различни системи за насочване на ракети, които отговарят на различни оперативни нужди и цели.

    what-is-a-missile-guidance-system

    Каква е разликата между ракета и снаряд?

    Толкова, доколкото те са само два вида противотанково оръжие, които са донякъде сходни, но не и идентични.Очевидно между тях има разлики. Тази разлика е в практическия им обсег, насочването им, използването им, целта им, но също така и в цената им.

    • Практическият им обсег: Ракетите обикновено имат много по-голям обсег от ракетите. Те могат да се движат много по-далеч и по-точно благодарение на системата си за насочване. Една междуконтинентална балистична ракета (МБР) например може да измине до 10 000 км. Ракетата, от друга страна, има максимален обсег от около сто километра. Като цяло, обсегът на ракетите варира в огромна степен в зависимост от тяхната употреба и цел. Всъщност техният обсег може да варира от няколкостотин метра до няколко хиляди километра.
    •  Насочването им: За разлика от ракетата, ракетата има система за насочване, която ѝ позволява да коригира посоката си след изстрелването, за да порази целта си много точно. Това ѝ позволява да поразява движещи се цели като самолети, хеликоптери или много отдалечени цели. Ракетите се нуждаят от насочващо устройство, докато ракетите се използват за насочване към целта. Например, за разлика от ракетите, ракетите Hydra-70 се насочват от пилота. Пилотът управлява целия хеликоптер. Когато бъдат изстреляни, те се задвижват, но не се направляват, и отиват там, където са били насочени при изстрелването. 
    • Тяхното използване:Ракетите се управляват чрез безжични дистанционни команди и се използват за нахлуване в цел, недостъпна за обикновена ракета. Тъй като последната е неконтролируема, след като бъде изстреляна. Използването на ракета е просто: просто насочете ракетната установка към целта и стреляйте.  Използването на ракета обаче е различно. Преди да изстреляте ракетата, първо трябва да я насочите към целта. Това е така, за да може след това ракетата да я проследи и намери самостоятелно (освен ако не попадне на ракета, управлявана от оператор). Това блокиране се извършва по различни начини, които варират в зависимост от вида на използваното насочване.
    • Тяхната цел: Ракетите се използват главно за опустошаване на стационарни цели на къси и средни разстояния. Или слабо подвижни цели на къси разстояния. Тъй като не може да се насочва след изстрелването, за ракетата е много трудно да порази движеща се цел. Имайки система за насочване, ракетата може да поразява много по-сложни цели, като например самолети, хеликоптери или дори много отдалечена стратегическа цел.

    •  Цената им:Ракетите са много скъпи в сравнение с ракетите, поради тяхната сложност. Те разполагат с редица технологии, които им позволяват да се самоуправляват. Една ракета Hellfire например струва 115 000 долара всяка. Тази цена си заслужава, когато става въпрос за унищожаване на стратегическа цел като бронирана машина, самолет, хеликоптер или сграда. Тя обаче не трябва да се използва за всяка цел. За
     сравнение, ракета от типа РПГ-7 струва между 100 и 500 долара за бройка.
     quelle-est-portee-roquette

     Има ли прилика между ракетата и снаряда?

     Всъщност има елементи на прилика между двата снаряда. А именно:

     • Ракетите и снарядите и двете са снаряди, задвижвани от ракетен двигател. Те са допълващи се оръжия, които често се използват заедно. Обърнете внимание, че ракетата е просто ракета със система за насочване.

     Какво можем да заключим от това?

     Ако има важни неща, които да извлечем от сравнението между двете, то това е, че:

     • А ракета е управляема, докато ракетата не е. Можем да кажем, че ракетите имат мозък, докато ракетите нямат;
     • Вида на използваната ракета или снаряд няма да бъде един и същ в зависимост от мисията и целта ;
     • Полето на приложение е много широко, като се има предвид разнообразието и количеството на съществуващите ракети;

     Искате ли да научите повече? Преди всичко не се колебайте да научите повече за различните видове насочване на ракети: лазерно, радио, топографско, оптично… А за допълнителна надеждна информация посетете онлайн магазина Surplus Militaires. Там ще намерите и други интересни статии, които да разгледате.  

     Leave a Reply

     Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *