Как работи артилерията?

Артилерия във военната наука – голямо оръдие, гаубица и минохвъргачка, обслужвани от екипаж, чийто калибър е по-голям от този на стрелковото или пехотното оръжие. Ракетните установки също често се класифицират като артилерия, тъй като ракетите изпълняват почти същата функция като артилерийските снаряди, но терминът „артилерия“ е по-правилно да се ограничи до големи оръжия от типа на пушките, използващи взривен горивен заряд за изстрелване на снаряд по немоторизирана траектория.

Преди да преминем към същността на въпроса, заповядайте в нашия магазин, за да закупите военни продукти (армейски колан, военна тактическа чанта,…) и да се възползвате от нашите промоционални оферти!  

accessoire-de-survie

Как напредваха артилерийските работи?

През трите века, последвали усъвършенстването на бронзовото оръдие, отлято през XVI в., са направени малко подобрения на артилерийските оръдия или техните снаряди. След това, през втората половина на ХХ век, настъпили редица постижения, които били толкова блестящи, че направили артилерията, която била на въоръжение в края на века, вероятно десет пъти по-ефективна от тази, която белязала неговото начало.

Това забележително развитие се случило във всички области на артилерията: при частите – с успеха на нарезните отвори на оръдията; при проекторите – с приемането на по-стабилни удължени форми; и при горивата – с изобретяването на по-мощен и управляем барут.

Тези постижения довели до по-нататъшна трансформация на номенклатурата и класификацията на артилерийските оръдия, която непрекъснато се развивала. До възприемането на удължените снаряди боеприпасите се класифицирали според теглото на масивния чугунен куршум, за чието изстрелване било пробито дадено парче. Но тъй като цилиндричните снаряди тежали повече от сферите със същия диаметър, обозначението в килограми било изоставено.

Артилерийските калибри започнали да се измерват според диаметъра на отвора в инчове или милиметри. Терминът „оръдие“ се превърнал в общ термин за големи боеприпаси. Оръдието е било изделие, предназначено да стреля по плоска траектория. Гаубицата е по-късо оръдие, предназначено за изстрелване на експлозивни снаряди по дъгообразна траектория, а минохвъргачката е много късо оръдие, предназначено за стрелба на височина над 45°.

Не забравяйте да посетите нашия онлайн магазин за още военни аксесоари, като например военни ръкавици, качулки,….

Канел

В средата на ХХ век гладкоцевната полева артилерия е поставена в неблагоприятно положение от приемането на нарезното стрелково оръжие.
Това означаваше, че пехотните оръжия вече могат да превъзхождат артилерията. Също така станало жизненоважно да се разработят нарезни оръдия заартилерийското оръжие.

Предимствата на нарезното оръжие били добре известни, но техническите трудности при адаптирането на принципа към тежкото оръжие били значителни. Изпробвани са няколко системи. Като цяло те включваха пробивни снаряди с оловно покритие, които можеха да се задействат в плитки канали, или снаряди, снабдени с шипове, които се вписваха в по-дълбоко нарезно нарязване. Нито една от тях не се оказала подходяща.

Конструкция на оръдието

Трайното наследство на оръдието е системата за конструиране на оръдието от последователни тръби или обръчи. Тази система е запазена в нарезната система за дулно зареждане, която постепенно е възприета и от други държави. Методът не само спестявал материал, като разпределял метала в зависимост от налягането, което трябвало да издържа, но и укрепвал оръдието.

Инженерът на артилерията направил изключение от системата за сглобяване. Той спестил от оръжията, изработени от солидни стоманени топки, като направил цевите от едно парче за всички оръжия, освен за най-големите калибри. Трудно било да се произведат стоманените топки безупречно. Дефектното оръжие можело да избухне експлозивно, застрашавайки стрелците.

Оръжието , изработено от ковано желязо, от друга страна, имало склонност да се разцепва постепенно, предупреждавайки стрелците за предстояща повреда. Това е било достатъчно, за да оправдае използването на ковано желязо в продължение на много години, докато производството на стомана не станало по-надеждно.

Презареждането

Френски инженер хидравлик, проектира напълно нов тип оръжие. Вместо просто да пробие масивно парче метал, той изковал цевта си от ковано желязо и поредица от тръби и чрез нагряване и свиване и ги сглобил. При базовата цев в областта вътрешното налягане е било най-голямо. В цевта били нанизани няколко муниции с тясна спирала.

Така снарядът бил удължен и покрит с олово. Оръжието се зареждало отзад, като затворът се затварял със стоманен „вентилационен елемент“, който попадал във вертикален прорез и се закрепвал там с винт с голям диаметър. Винтът е бил кух, за да бъде по-лек и да се зарежда по-лесно. Французите възприели новата система за полевата и морската артилерия.

comment-fonctionne-l-artillerie

Как работят видовете оръдия

Всички канони Акация, Отмъщение, Хиацинт, D20 и D30 могат да стрелят на средна дистанция от 20-30 км (12-18 мили). Системите „Ураган“, „Торнадо-Г“ и „Град“ имат обсег от 30-40 км (18-25 мили).

Това обаче не е техният среден обсег, а по-скоро максималният им обсег. На практика всички те изглежда стрелят някъде между 5 и 20 км. А цялата артилерия е разположена повече или по-малко в район някъде между 3 и 10 км от сушата.

Понякога нашата артилерия ще се намира пред танковете и дори пехотата, почти на фронтовата линия. Някой може да води контрабатарейна битка и да се наложи да стреля на 10 км по-назад зад вражеската пехота, за да порази артилерията си. Някой друг може да се цели във важни транспортни маршрути. Още един човек обстрелва складове в близост до фронтовата линия.

Така че, въпреки привидно по-големия обсег, почти цялата ни артилерия е в безопасен обсег при интензивен огън. Оттук и
загубите сред новите западни 155-милиметрови оръдия.

Приемането на система за зареждане

Междувременно французите приемат система за дулно зареждане, разработена от Треуи дьо Болие, при която оръдието има три дълбоки спирални жлеба. Освен това снарядът е бил снабден с меки метални шипове. Оръдието се зареждало през дулото, като шиповете се забивали в боеприпаса преди задвижването на снаряда.

Оръдията били ефективни по време на Световната артилерийска война. Но развитието на бойните кораби във Франция изисквало достатъчно мощни оръдия, които да преодоляват бронята. Затворът за зареждане на оръдието не бил достатъчно здрав, за да издържи на големи товари прах.

В резултат на това била възприета система за зареждане от устата, подобна на тази на Болие. Защото само тя можела да осигури необходимата мощност и да избегне усложненията, свързани със затварянето на зареждането.

Как работи артилерията на практика

Артилерията може да работи от една точка без спиране, стига да има боеприпаси. Всичко, което трябва да направите, е да презаредите сравнително бързо. Което е сравнително лесно, като се има предвид малкото тегло на автобусите. На теория звучи лесно, но на практика 152-милиметровите снаряди, например, тежат почти 50 кг (110 фунта). Не е лесно да ги зареждате постоянно в оръдие, нагрявано от слънцето. Има
една поговорка, която гласи: „Потта на артилериста е кръвта на пехотинеца“.

На бойното поле в реални условия оръдията обикновено сменят позицията си след няколко залпа. Освен това това зависи много от вида на оръдието. Докато 122-милиметровото окулие може да го направи, за старите 152-милиметрови реваншистки или акациеви оръдия покриването дори на няколко километра вече е подвиг.

В резултат на това позицията се променя главно при промяна на фронтовата линия. Ако няма големи промени в бойната линия, тогава можем да останем на едно и също място в продължение на седмици, да се окопаем и да издържим на всички бомбардировки, които са почти равностойни на тези, които понася пехотата.

Ако батареите произвеждат средно до 50 снаряда на изстрел на много тих участък от фронта, то ние получаваме в замяна 3 до 4 пъти повече снаряди. И това е само като се вземе предвид тръбната артилерия, без да се включват самолетите и минохвъргачките.

На най-горещите точки на бойното поле батареите използват от 30 до 50 снаряда на ден. Няма по-големи количества снаряди.

Това износва оръдията, защото изоставеното оборудване от съветската епоха не може да издържи на такава интензивна употреба. Това е подобрение в сравнение със старите времена, когато се получаваха само 10 стрели на ден за използване. Врагът пуска порядъчно повече, въпреки че през последните дни ситуацията малко се стабилизира.

comment-fonctionne-l-artillerie

Каква е механиката на функциониране на артилерията?

Оръдията, особено оръдията за брегова отбрана и морските оръдия, стават по-дълги, за да се извлече възможно най-голяма мощност от големите заряди на праха. Това затруднявало дулното зареждане и представлявало допълнителен стимул за разработването на ефективна система за зареждане с патрон.

Изпробвани били различни механизми, но този, който изместил всички останали, бил прекъснатият винт, проектиран във Франция. При тази система задният край на отвора бил с резба, а за затварянето на канала се използвала тапа със същата резба. За
да не се налага да се върти тапата няколко пъти, преди да се затвори, от сачмите били отстранени сегменти от резбата, а от затвора на цевта били изрязани съответните сегменти.

Завинтените сегменти на тапата можели да се плъзгат по гладките сегменти на затвора и тапата да се плъзга до максимална точност. След това пробката може да се завърти с половин оборот, достатъчно, за да може останалите резби да се захванат с тези на затвора.

При ранните приложения на тази система уплътняването се осигурявало от тънка метална чашка на лицевата страна на затвора; тя влизала в камерата на цевта и се разширявала плътно до стените под въздействието на експлозията на заряда. На практика чашката имала склонност да се поврежда, което водело до изтичане на газ и ерозия на камерата.

Накрая в норма се превърнала системата, разработена от друг френски офицер – Шарл Рагон дьо Банж. В този случай камертонът се състоял от две части:

  • винтова капачка с прекъсната резба и разполагаща с централен отвор
  • гъбовидна вентилационна топка.

Стъблото на кълбата преминавало през центъра на камертона, а „гъбената глава“ се намирала пред блока. Между главата на гъбата и блока се намирала подложка от еластичен материал, проектирана така, че да пасне на отвора на камерата.

При изстрел гъбата се избутвала назад, притискайки подложката навън, така че да се осигури газонепроницаемо уплътнение. Тази система, усъвършенствана от стогодишния опит, се превърнала в основния метод за уплътняване, използван за голямокалибрената артилерия.

Контрол на отката

 Артилерийските оръдия просто се оставяли да се откатят заедно с монтираните в тях оръдия, докато спрат да се движат. След това те се връщали в огнево положение. Първият опит за контролиране на отката е направен с разработването на траверсовите карета за крайбрежни защити и крепостни канони. Те се състояли от платформа, въртяща се отпред и понякога носена на колела отзад, върху която почивал дървен
лафет с оръдие.

Повърхността на платформата била наклонена назад, така че когато оръдието било изстреляно и лафетът се плъзгал назад по платформата, наклонът и триенето поглъщали отката. След презареждане лафетът се придвижвал надолу по плъзгащата се платформа, подпомаган от гравитацията, докато оръжието отново се намирало в позиция за стрелба или в акумулатори.

За да се компенсират разликите в натоварването и съответно в силата на отката, повърхността на плъзгача можела да се смазва или шлифова. Управлението било подобрено чрез френско изобретение – „compresseur„. То се състояло от подвижни пластини, закрепени отстрани на каретата и покриващи страните на затвора, които се затягали към затвора с помощта на винтове.

Артилерийска уредба

Алтернативна уредба се състояла в поставянето на определен брой метални пластини вертикално между страните на плъзгача и подобен набор от пластини, окачени на каретата, така че единият набор да блокира с другия. Чрез упражняването на натиск от винта върху пластините на плъзгача, пластините на каретата се притискали между тях и по този начин действали като спирачка за движението на каретата.

Френските конструктори допълнили това устройство, като приели хидравличен буфер, състоящ се от цилиндър и бутало, прикрепени към задната част на плъзгача. Изстреляният пистолет отскачал, докато не се удари в пръта на буталото, задвижвайки буталото в цилиндъра срещу водна маса, която да абсорбира удара. След това адаптирали тази система, като прикрепили буфера към затвора, а пръта на буталото към лафета.

Като артилерията отвръщала, тя повличала буталото във водата в цилиндъра. Междувременно отвор в главата на буталото позволявал на водата да преминава от едната страна на буталото към другата, осигурявайки контролирано съпротивление на движението. Връщането към батериите все пак се постигаше чрез изпълнение и гравитация.

Лекият контрамоторни радар

Лекият контрамоторни радар е преносима система, предназначена за откриване, проследяване и локализиране предимно на мотори, като по-късните версии могат да проследяват и ракети. Тя осигурява 360-градусово наблюдение с помощта на електронно сканирана антена. Тя има различни режими на работа:

  • Откриване;
  • Предупреждение;
  • Противодействие.

Той предлага специална функция за откриване, която дава възможност за ранно откриване на враждебни муниции. Това подобрява защитата на силите на целия персонал в зоната на покритие, допълвайки съществуващите мерки за защита.

Когато работи в режим на противодействие на огъня, той може да предостави изключително точни данни за точката на възникване. Това дава възможност на поддържащите ударни елементи да неутрализират заплахата.

Той е изключително мобилен в рамките на зоната на операциите и може да бъде пренасян в повечето превозни средства на въоръжение и във всички самолети с фиксирани или въртящи се крила. Един отряд е в състояние да влезе в действие за по-малко от 20 минути и да осигури 24-часова способност при всякакви метеорологични условия.

М777 155-милиметрова лека теглена гаубица

Тази гаубица е последното артилерийско съоръжение, използвано от френската армия. М777 замества 105-милиметровото леко оръдие L119 и 155-милиметровото средно оръдие M198 в военната част на Франция.

Това ново оборудване представлява значителна стъпка напред във възможностите на корпус l’armée.
 Защото оръдието има много по-високо ниво на цифрова свързаност, което позволява по-бързо, по-безопасно и по-точно прилагане на ефекти в бойното пространство.

Гаубицата може да се свързва с френските и коалиционните мрежи, като осигурява навременни и точни реакции според нуждите за подкрепа на сухопътните сили при всякакви метеорологични условия, денем и нощем. Тя осигурява пряка подкрепа на бойните части чрез настъпателен и отбранителен огън с конвенционални и прецизно управляеми снаряди. Тя може да използва и осветителни и димни снаряди.

Гаубицата ще бъде теглена зад оръдейния влекач Мак и заместващия Мак, придобити в рамките на проекта Land 121, и може да бъде вдигана и от армейския хеликоптер CH-47 Chinook и транспортирана от самолетите C-17A III и C-130J Hercules на ВВС. Той може да бъде разгърнат от амфибийните
лодки и кораби на ВМС.

как-работи-артилерията

Артилерията-избива-безразборно?“

Морските пехотинци носят снаряди за бушон М777. Възможно е, дори на равен, безименен терен, да оцелеете след артилерийски удар с малко видими наранявания. Но също толкова възможно е да бъдете убити, дори и с един сантиметър стомана между вас и взрива.

Артилерията най-често взема жертви по три начина. Най-разпространеният е фрагментацията на снаряда, когато металната обвивка се разцепва на много малки парчета и се хвърля с висока скорост във всички посоки. Втората най-често срещана причина за смърт и наранявания е ударната вълна. Внезапното повишаване на налягането може да увреди меките тъкани и да разбие сгради и превозни средства, ако снарядът е достатъчно близо.

Автобус в бял фосфор избухва далеч над земята, докато артилеристите създават екран по време на учение. Най-рядко срещаната причина за смърт и наранявания са топлинните вълни, при които внезапното повишаване на температурата причинява изгаряния на тялото или възникване на пожар. Дали даден войник ще оцелее или не, зависи основно от това дали е сериозно засегнат от един или повече от тези смъртоносни ефекти.

Ефектът на артилерията

Когато се удари в плътта, шрапнелът разкъсва тъканта, през която преминава, също като куршума. Но, както и при куршума, основният фактор за смъртоносността е количеството енергия, предадено от боеприпаса в плътта.

Основно физиката ни казва, че не се създава или унищожава енергия или маса, освен при ядрени реакции.

Например парче метал, летящо с висока скорост, предава голямо количество енергия на плътта, през която преминава. Тя води до загиване на клетките и разрушаване на тъканите на по-голяма площ от тази, която парчето метал действително докосва. Според френските оценки около 43% от предната част на човешкото тяло или 36% от общата повърхност на човешкото тяло представляват области, в които шрапнел вероятно ще причини фатално нараняване.

Ако парче шрапнел попадне в някоя от тези области, вероятно ще причини смърт на клетките, а след това и смъртта на човешкото същество.
Но разпръскването на шрапнела е отделно явление. Когато се взриви артилерийски снаряд, е лесно да си представим, че шрапнелът се взривява на 360 градуса, създавайки сфера на разрушение.

Действието на шрапнела върху човека

Шрапнелът все още носи голяма инерция от полета си. Когато патронът се взриви, силата на експлозията задвижва шрапнела. Но металните фрагменти все още носят голяма част от инерцията, която са получили при падането си на земята.

Така че ако артилерийският снаряд полети право надолу, нишките на снаряда ще образуват почти идеален кръг, все едно гигант е стрелял право надолу с пушка.

Снарядите винаги летят под ъгъл, понякога доста плитко, което означава, че прелитат над земята, а не падат към нея. В този случай шрапнелите приемат формата на „крило на пеперуда“, при което малко шрапнели се приземяват зад куршума и малко шрапнели се приземяват пред куршума. Но по-голямата част от тях се приземяват вляво и вдясно. Инерцията на куршума и силата на експлозията се комбинират, за да образуват това, което е известно като конфигурация на крило на пеперуда.

Шрапнелът лети с висока скорост, удряйки хора и земята. Но, за изненада на повечето хора, дори тази най-смъртоносна зона ранява или убива само в малко повече от половината случаи… Всъщност, дори ако се окажете под артилерийски снаряд в момента на взривяването му, имате шанс да оцелеете.

Защита срещу шрапнели

Стоманена плоча или дебела бетонна стена ще ви предпазят от повечето от ефектите на шрапнелите. Но артилерийски снаряд, който се взриви достатъчно близо до вашия бетон или стомана, ще ви убие по друг начин чрез ударната вълна. Експлозията в сърцевината на артилерийския снаряд създава много шрапнели поради внезапното разширяване на въздуха при изгарянето на експлозива.

Но ударната вълна продължава и може да разбие други неща, като бетона или стоманата, които ви защитават, или дори собственото ви тяло. В
края на краищата, ударната вълна, която ви удари достатъчно силно, ще разбие черепа ви много по-лесно от стомана.

Ударната вълна е най-ефективна на изключително кратко разстояние, измервано във футове или инчове, а не в метри. Именно това е възможно да убие танк или да разруши бункер, като и за двете обикновено са необходими едно или повече преки попадения. Последният смъртоносен ефект, топлинната вълна, е най-ефективен на близко разстояние и срещу запалими материали. Помислете за тънкослойни превозни средства, пълни с газ, или за плътта на вашите врагове.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *