Кога трябва да смените туристическите си обувки?

       Туризмът е полезно и вълнуващо занимание, независимо дали сте стар или млад турист. Но е важно да започнете всяко пътуване с подходящото оборудване. Качествените продукти са чудесно начало. The армейски обувки Туристическите обувки предлагат допълнителна опора при дълги пътувания.

   Те трябва да са достатъчно здрави и издръжливи, за да предпазват краката ви от природните стихии и различните видове терени, които може да срещнете по пътя.
Подметката под вашия модел е специално проектирана да предотвратява подхлъзвания и падания върху мека почва. Кога трябва да смените туристическите си обувки? Съществуват
техники за проверка дали трябва да смените чифта си обувки и независимо от марката 

  Всъщност дори най-добрите модели трябва да се сменят периодично. Много туристически наранявания могат да бъдат приписани на обувки, които са надхвърлили разумния срок на експлоатация .превенцията на нараняванията е от съществено значение, за да бъде вашето приключение на открито възможно най-забавно. Затова е важно да знаете кога да замените старите си спътници за туризъм. Трябва да разгледаме признаците, за да знаем кога да сменим туристическите си обувки.

chaussures militaire

Показатели за това кога да смените туристическите си обувки

Знаци на износване

   Преди да тръгнете на поход, трябва внимателно да огледате ботушите си отвътре и отвън. Общото износване  е характерно за всички обувки и military-sock. Но туристическите ботуши могат да бъдат по-податливи на повреда или прекомерно замърсяване поради терена и екстремните условия, на които може да бъдат принудени да издържат. Добрата грижа за обувките ви може да не изглежда важна. Но засъхналата кал може да направи обувките ви твърди и по-малко дишащи, намалявайки цялостния комфорт.        

Запушени или износени връзки 

    Скъсаните или износени шнуровеизносени са един от признаците, че вашите туристически обувки са на последния си път. Редовното използване на вашите обувки използва лагерите. Силите, които постоянно се упражняват върху връзките (дърпане, триене, възли и т.н.), ги износват до степен на скъсване.

          А триенето при затягане и разхлабване на връзките ви, ще ги износи с течение на времето.
Въпреки че могат лесно да бъдат заменени, повредените връзки могат да бъдат ранен признак, че вашите чифтове започват да остаряват и трябва да започнете да купувате нов чифт.

Напукана междинна подметка

  Видими компресионни линии в междуосието са ясен признак, че обувките ви трябва да бъдат свалени.
 А междинната подметка 
с линии на напукване или компресия  вече не осигурява омекотяването или опората, от които се нуждаете, за да ходите удобно за дълги периоди от време.

   Комфортните стелки, които обикновено са изработени от EVA пяна, са сърцето и душата на всяка качествена обувка, тъй като осигуряват необходимата опора и възглавница. Износените подметки ще направят туристическите преходи изключително неудобни, още повече, че омекотяването се влошава.

   Особено при рпоходи , които изискват максимален комфорт от подметките. Нормално е средната подметка да се износва с течение на времето, но има някои признаци, които не бива да се пренебрегват. Например, трябва да се притеснявате, ако започнете да виждате малки пукнатини в междинната подметка, ако опората за свода изглежда износена или деформирана или ако подложката за петата е износена до степен, в която можете да виждате през нея. Всички тези признаци показват, че животът на старите ви стелки е към края си и те трябва да бъдат заменени.

Разхлабени капси

   Разхлабени капси са лесен за откриване признак за износване. Ако разхлабените капси на вашия чифт обувки са разхлабени, няма да можете да завържете обувките си правилно, което намалява техния комфорт и прилягане на пистата. Трябва внимателно да огледате дупките за окото  (дупките, през които връзките преминават през обувката) и кукичките за шнурове в горната част на обувката.   

   Ако някоя от тях е огъната, липсва или започне да се отделя от горната част от кожа, плат или синтетика, ще бъде много трудно да завържете обувките си правилно, което може да доведе до нараняване. Това може да бъде по-голям проблем, когато става въпрос за обувки с висок ток, тъй като с течение на времето опората на глезена ще стане по-малко ефективна.

Повредена горна част и шевове

   Трябва да проверите кожената, текстилната или синтетичната горната част за евентуални пукнатини или разкъсвания. Тези дефекти могат да окажат влияние върху структурната стабилност на туристическата обувка и да доведат до допълнителни проблеми по пътя, като разкъсване на чорапите ви например.

   Същото важи и за шевовете на обувката. Ако шевовете на горната част или около подметката са протрити или скъсани, това е показателен знак, че е време да инвестирате в нов чифт туристически обувки. Дефектиралите шевове могат да нарушат целостта на обувката и да повлияят на водоустойчивостта ѝ.

Деформирани обувки

   Ако разгледате внимателно вашата обувка, трябва да можете да установите дали формата ѝ се е променила. Щом обувките ви започнат да изглеждат деформираниполегналинебалансирани или по-широки, отколкото са били преди, е време да си купите нов чифт. Всъщност деформираните туристически обувки създават проблем със стабилността, което може да увеличи риска от наранявания и падания по време на вашия туристически преход например.

Повредена яка на глезена

   Ако притежавате чифт туристически обувки със средна или висока горна част, отделете време да разгледате&nbsp.nbsp;яката на глезена, известна още като колие, която се увива около глезена ви, за да осигури опора.трябва да погледнете дали има видими следи от износване или дали е загубила формата и мекотата си. Може да забележите пукнатини от външната страна. Синтетичният материал, който облицова вътрешната част на обувката, може дори да започне да се трие и да се напука, разкривайки материала отдолу.  

 
 Обуването или събуването на обувките, без да ги развързвате, може да ги направи по-чувствителни към промени във формата, особено в областта на глезена. Всичко това са сериозни признаци, че трябва да смените старите си туристически обувки.

Кога да смените туристическите си обувки?

Не или по-удобни обувки

  Удобството на краката е основен фактор за всеки турист. Особено по време на вашето бягане. Ако обувките ви са в добро състояние, би трябвало да можете да завършите похода си без никакви проблеми. Но ако изпитвате дискомфорт по различен начин, отколкото когато обувките ви са били нови. Нуждаете се от нови туристически обувки.  Мехури, болки в краката, болки в ставите, болки в гърба и „горещи точки“ са все признаци, че обувките ви са твърде износени, за да се справите с друга пътека.

Пласкава междинна подметка

    Междинната подметка е важна част от всяка туристическа обувка, тъй като играе основна роля за цялостния комфорт на обувката. Това е междинната подметка , която абсорбира ударите върху всички стави, като например стъпалата, глезените, коленете и бедрата. Туристическите обувки, както и всички други обувки, са склонни да губят този амортизиращ слой след продължителна употреба.

    Стелките могат в крайна сметка да се напукат или счупят поради линиите на натиск, които се развиват с течение на времето. В крайна сметка това прави обувката много неудобна. Външната подметка може дори да се окаже отделена от междинната подметка и да ви изложи на риск. Дефектите на междинната подметка показват, че имате нужда от нови туристически обувки. Тестът за пресоване се използва, за да се определи дали междинната подметка е все още непокътната или е компресирана извън рамките на ремонта.

Тест с преса

  Тестът с преса е прост и икономичен начин да определите дали междинната подметка или омекотяването на вашата туристическа обувка са все още добри. С течение на времето междинната подметка ще стане по-тънка и в крайна сметка ще предлага много малка опора. „Тестът с натискане“ е бърз тест, който можете да извършите на обувките си за да определите дали те трябва да бъдат заменени или не.

  Техниката за извършване на тест за натиск е изключително лесна, просто следвайте тези прости процеси в две стъпки :

  – Първо, натиснете подметката на обувката нагоре с палеца си. Натиснете достатъчно силно, за да симулирате огъването и компресията, които обувката би изпитала, когато вървите по пътеката.

  -Втори път, погледнете междинната подметка, докато натискате надолу, и следете за пукнатини или силни линии на компресия. Ако на междинната подметка се виждат малки линии или бръчки, тя е в добра форма и все още може да ви поддържа по време на карането. Ако виждате пукнатини, много силни линии на компресия или изобщо нямате компресия, средната подметка вече не е в състояние да осигури опората и амортизацията, от които се нуждаете, за да вървите удобно по пътеката.

   Така че, новият чифт обувки не трябва да има видими линии на компресия. В
противен случай те са били пробвани твърде много пъти.

Кога да смените туристическите си обувки?

Други общи фактори, за да разберете кога да смените туристическите си обувки

Средна стойност

   Някои производители на обувки или дизайнери на модели препоръчват на туристите да сменят своите туристически обувки на всеки три до шест месеца или на всеки 350 до 500 км в зависимост от начина на употреба. Това може да бъде добър показател, когато ходите много и знаете разстоянията, изминати при всеки поход. Качествените туристически обувки обикновено могат да се очакват да издържат между 805 и 1610 км. Да, това е огромен диапазон, но общият пробег , който могат да издържат вашите обувки, зависи от няколко фактора, които могат да варират значително при различните туристи.

  Вашето тегло, най-често срещаните туристически терени, видът на обувките и грижата или поддръжката на вашите ботуши – всички тези променливи играят роля за продължителността на живота на вашите ботуши. Марката или видът на туристическите обувки също имат голямо значение. След няколко километра пешеходен туризъм или каране на ски например можете да забележите признаци на износване на обувките си, независимо от марката на продукта, особено след добър  планински преход.

Твърди условия за туризъм

   Един от основните фактори, които трябва да се вземат предвид, когато става въпрос за дълготрайността на обувките, е видът на терена, на който ги използвате. Пешеходният туризъм е много по-взискателен от ежедневното ходене. дали обувките ви са постоянно мокри или изложени на неблагоприятни метеорологични условия? Това може да окаже значително влияние върху живота на обувките.

   Накрая, количеството и теглото на екипировката ви също е много важно да се вземе предвид.
Излишното тегло оказва по-голям натиск върху междинната подметка, което може да доведе до по-бързото ѝ износване. Така че по-тежките туристи ще забележат по-бързо износване на обувките, както и туристите с голям пробег, които не поддържат обувките си чисти и сухи след излет.

Непоправим дефект на хидроизолацията

   Много туристи не искат да мокрят краката си и търсят водоустойчиви обувки. Ако туристическите ви обувки започнат да текат или не изглеждат толкова водоустойчиви, колкото преди, възможно е целостта на вашия чифт да е нарушена. Повечето производители на обувки предлагат ограничена във времето гаранция за водоустойчивост, така че не е необичайно обувките ви да са извън гаранция, когато това се случи.

   Ако обувката все още е в добро състояние, имате възможност да закупите спрей./b> хидроизолационен спрей , който можете да нанесете, за да удължите живота на обувките си, но това е само временно решение. Имайте предвид,
че ако туристическите ви обувки продължават да текат, определено е време да помислите за закупуване на нов чифт.

Кога да смените туристическите си обувки?

Тест за сравнение с нови обувки

   Един от най-добрите начини да определете дали имате нужда от нови туристически обувки е да пробвате нов чифт. Сравнете старите си обувки с нов чифт от същия стил. Можете дори да пробвате друга марка, за да сравните комфорта и прилягането. Въпреки че бих посъветвал да се придържате към една марка, ако се чувствате добре в обувките си. Ако наистина се чувствате по-добре в новия чифт, може би е време да го смените.

 

     Накратко, Удобните туристически обувки са съществена част от екипировката на всеки любител на бягането или планинския туризъм. Независимо дали сте запален турист или начинаещ, важно е да знаете кога да смените туристическите си обувки. Това може да ви спести много болка и разочарование в бъдеще. Нищо не е вечно, така че неизбежно ще трябва да се разделите с любимите си туристически обувки, затова според мен е важно да изберете правилните марки. От вас зависи да решите кой модел искате да използвате. И бих ви посъветвал да вземете още един чифт обувки в чантата си, ако се притеснявате, че планинският ви поход, например, няма да е проблем. Сега, когато знаете всичко, не чакайте повече и поръчайте своите туристически обувки на нашия сайтurplus-militaires.fr

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *