Как да изберем военно яке?

Пухеното яке е military-accessory Популярна сред туристите, тъй като е лека и компактна, заема малко място в раницата, но все пак е много топла и удобна. С пух или синтетични влакна, малки или с пълнеж, с качулка, без ръкави, те имат няколко приложения. Подобно на намирането на обувки, които да ви пасват добре, е важно да намерите даун яке , което да ви предпазва от студа. За да направите това, трябва да знаете как да го разшифровате.

Защо да носите пухено яке?

Когато започнете да усещате последиците от студа, първият ви инстинкт е да се обърнете към най-добрите палта на една ръка разстояние. В този случай първото нещо, което трябва да носите, е пухено яке. Използването на военно пухено яке  може да ви държи топло по всяко време. В случай на застудяване е добре да се избегне загуба на топлина или хипотермия. The отопляема ловна жилетка Подходяща за студените летни нощи в най-суровите условия на голяма надморска височина, като ви позволява да поддържате постоянна телесна температура.

Жакети те също така са лесни за компресиране на дрехи. Тази техническа характеристика улеснява съхранението в раница и пренасянето му с вас. Лекотата и компресируемостта са две характеристики на екипировката, които са от голям интерес за любителите на алпинизма. Намаляването на теглото на дрехите при запазване на най-добрите топлинни характеристики е чудесна причина за носене на пухени якета.

Пухените якета не са водоустойчиви дрехи и не се препоръчват за защита от влага. Пухените якета често се използват като изолиращ слой (втори слой) в трислойна система. Системата съдържа първия слой в близост до човешкото тяло, за да отвежда потта. Вторият слой е изолационен слой, който осигурява отлична топлоизолация. И накрая, третият слой е непромокаемо и дишащо пухено яке (твърда обвивка), което прилепва към елементите. В тази конфигурация, използвана от повечето катерачи, пухените якета се използват като втори слой.

Всъщност пухените якета се различават от другите дрехи. Класическите облекла имат само един слой изолация и устойчивост. От друга страна, пухеното яке се състои от две отделни части, които осигуряват топлинни характеристики. Първата част се състои от пълнител и се притиска към стената, известна още като черупка, а втората е черупката. Видът на тъканта, използвана при проектирането на стените, е много тънка и здрава, което помага за задържането на долната част на мястото и подобрява компресируемостта и лекотата на якето. Основният аргумент за използването на пухени якета за всички планински спортове.

doudoune-militaire

 

 • Пълнежът на пухеното яке

Пълнежът от пух

Пухът е естествен материал, получен от патици или гъски, и неговата изолация и устойчивост на натиск са много по-добри от синтетичните материали. По-ниската изолация е пряко свързана с капацитета на пълнене. Колкото повече въздух навлиза, толкова по-топъл е той. Единицата за измерване на пухено яке се измерва в куин (кубичен инч).

Между 400 и 500 кубика: пух със средно качество

Между 600 и 700: добро качество на пуха

Над 800: пух с много добро качество

Моля, имайте предвид, че американският (US) стандарт за определяне на куин е по-малко взискателен от стандарта на ЕС (European). Така 700 американски кюнеца отговарят на около 600 кюнеца в ЕС.

Пелените с пух могат да се разделят на 3 категории 

Пелените с пух от 90 до 150 г: малко яке с пух за температури около 0°C 

Яке от
пух
200 до 300
грама
:
зимно яке за отрицателни температури 

400 до 500 грама пухено яке:
Външно яке за екстремно студен климат

Друг момент, който трябва да се вземе предвид, е съотношението между пух и перо. Въпреки че за стабилизирането на пуха са необходими пера, колкото повече е пухът, толкова по-топло и по-компресивно е якето от пух, но толкова по-податливо е на влага. Съотношението обикновено варира от 85/15 до 95/5 при продуктите от висок клас, т.е. 95% пух и 5% перо.

Като влагата е основният враг на пуха, все повече пухени якета се считат за хидрофобни.

Тъй като влагата е основният враг на пуха, все повече пухени якета се считат за водоотблъскващи.

Синтетична изолация 

Синтетичният изолационен материал е изработен от полиестерни нишки, които имитират якост на натиск. Въпреки че не е икономичен по отношение на отоплението, той не е толкова крехък, не се страхува от вода и, най-важното, е по-евтин. Диелектричната му якост зависи от теглото му:

40g/m² до 80g/m²: ниска топлина, пухено яке

80g/m² до 120g/m²: топло, многофункционално пухено яке

Така че силата на изолацията зависи от теглото на основата, но също и от технологията на дизайна.
 

Обикновено полиестерните материали за пълнеж се различават от якетата с естествен пух . На пазара се предлагат различни комбинации от материали за пълнене. Понякога е изработена изцяло от полиестер, а някои пухени якета съдържат и други материали. За да измерите топлината на пухено яке, погледнете теглото на изолационния материал. Колкото по-голямо е теглото на изолационния слой, толкова по-добри са топлинните характеристики на пухеното яке. Диелектричната якост на якетата от синтетичен пух обаче не зависи единствено от теглото на изолационния слой. Всъщност
технологията, използвана при производството им, също е важен фактор при производството на якета от синтетичен пух.

Основната характеристика на якетата от синтетичен пух е, че те не се страхуват от вода и поддържат добра изолационна устойчивост дори при влажни условия. Тъй като са водоустойчиви, якетата от синтетичен пух се почистват лесно, а поддръжката им е бърза и ефикасна. Бързото изсъхване също е по-бързо, което е голямо предимство за дълги планински експедиции (особено в трудни условия). Синтетичното пухено яке е по-евтино и би било идеалният компромис между производителност и нисък бюджет.

Синтетичните пухени якета имат много предимства, но има и недостатъци, за които трябва да се съобразите.
Тези синтетични пухени якета не са толкова ефективни, колкото пухените якета. Свиваемостта също е намалена, което затруднява поставянето на якето от синтетичен пух в раницата. В дългосрочен план якетата от синтетичен пух са по-обемни и се нуждаят от внимателна поддръжка. Водонепроницаемост вместо най-добър топлоизолационен ефект и достъпна цена Вместо да увеличавате степента на компресия, по-добре е да сте сигурни в практичността на синтетичните пухени якета.

Бреф, пух или синтетични влакна, пухените якета имат различни варианти, които могат да предложат на любителите на планината различни характеристики. Ето защо трябва да избирате пухени якета въз основа на изолационните материали, които да отговарят на вашите нужди. Има обаче и други критерии за избор, които трябва да се вземат предвид при избора на перфектното пухено яке. Джобовете, одеялата и външните материи също са ключови елементи в процеса на вземане на решение.

Материята на пухеното яке

  Материята също е много важна при избора на пухено яке, но не заради изолацията, а заради лекотата и компресията. Колкото по-тънка е тъканта, толкова по-леко е пухеното яке, но от друга страна, толкова по-крехко е то. Въпреки че скъсването на синтетичния плат за повдигане не е катастрофално, то може да доведе до изплуване на пера върху зашитото пухено яке. Външната материя на пухеното яке е важна част от дизайна му и не бива да се пренебрегва. Външната тъкан на долната част на корпуса е естествено тънка и издръжлива. По този начин тя поддържа изолацията на място, без да увеличава теглото на цялото пухено яке. Тя обаче не трябва да е прекалено тънка. Технологията винаги има своите граници и тънките тъкани ще бъдат много крехки.

  В сравнение с изкуствената изолация, естествената изолация има тенденция да изтича по-бързо, когато е блокирана. Поради тази причина не забравяйте да проверите дебелината на външната тъкан, за да избегнете инциденти. Например за любителите на катеренето е силно препоръчително да изберат пухено яке с устойчив на износване външен слой.

  Качулки и джобове

  Не е задължително да вземате предвид тези детайли. Разположението, броят на джобовете, наличието на качулка или необходимостта от премахването им ще направят пухеното яке съвместимо с вашите нужди. Качулката е характерна за повечето пухени якета. В планината качулката може да ви предпази от студени ветрове и проливни дъждове. Някои хора ще го намерят за незаменим, а други ще го сметнат за обемист и ще трябва да го сложат в джоба си. Някои пухени якета позволяват да съхранявате шапката в яката или да я махнете напълно. При умерени условия това ще направи якето ви по-удобно, а при спешни случаи – обратното. Когато се използва в града, изборът на пухено яке без качулка ви позволява да възприемете модерен стил, без да губите от ефективността си. Макар че качулките са важно съображение за пухените якета, има и други важни характеристики, които са от значение при определянето на подходящото за вас пухено яке.

  Затова джобът трябва да получи цялото ви внимание. Разположението му в сака трябва да отговаря на нуждите ви и да не пречи на използването на друго оборудване. Например, ако планирате да изкачите Монблан, уверете се, че джобът ви не пречи на използването на предпазния колан и раницата. Големият брой джобове е идеален за използване в планината. За градска употреба предпочитайте по-тих стил с по-малко джобове.

  Фрагменти на
  пухеното яке

  Фрагментите на пухеното яке стабилизират изолацията вътре в якето и осигуряват нейното равномерно разпределение. Когато пухеното яке се компресира в раницата или по време на спорт, структурата на пълнежа може да се промени и производителността значително да се намали. Всъщност, ако не е разделена, тя се търкаля в сферична форма под натиска на обекта и движението. Влагата, особено естествената, също ще намали изолационната якост на уплътнението. Поради тази причина повечето пухени якета са разделени, за да ви осигурят най-добрата изолация. Има два начина за разделяне. Н-образното сечение (хоризонтални и вертикални шевове) задържа изолацията в отделението и осигурява голям обем. Този тип преграда е подходяща за големи пухени якета, но има отлична изолационна способност. Втората част се нарича прошивен шев, който позволява изработването на деликатни пухени якета. Шевовете преминават през изолационния слой отвътре навън, като поддържат якето с пух тънко, но същевременно осигуряват силна компресия.

  Цвят на пухеното яке

  Когато говорим за военен стил, камуфлажът никога не превзема тази област. В нашия магазин има няколко пухени якета с камуфлажен принт, от които можете да избирате според нуждите си. Камуфлажният стил никога не излиза от мода през 2020 г., ето защо ви го препоръчваме. Подхожда чудесно на джинси или едноцветни панталони и маратонки. По
  този начин
  ще имате необходимата топлина през зимата. 

  Военните пухени якета с ярки цветове като червено, жълто също са много модерни по време на зимните ви пътувания или дейности като каране на ски, сноуборд, еърборд и други спортове.
  Ако предпочитате да сте дискретни, изберете тъмен цвят, например каки, черен, бежов… Това е и идеалният цвят, ако искате да се впуснете в приключение в гората, винаги ще е по-добре да сте дискретни в природата, за да не привлечете лошите момчета. 

  Как-избираш-войсковия-дудунав?

  Новата тенденция в спортното облекло

  Първоначално предназначено за елитни спортисти, това яке сега е модерно, но запазва своите характеристики. Военните пухени якета са изключително удобни и особено топли, благодарение на свръхлекия пух. Пухеното яке е проектирано така, че да ви дава свобода на движенията и същевременно да ви предпазва от студа през сезона. За
  да
  намалите температурата, изберете пухено яке

  Защото основната функция на доброто пухено яке е да ви предпазва от природните стихии, като същевременно ви осигурява целия комфорт, от който се нуждаете. Другите видове тъкани включват дишащи, непромокаеми и ветроустойчиви модели.

  Знаете ли как правилно да напаснете спортното си облекло с пухено яке през зимата, така че практикуването на зимни спортове да не е трудност за вас.

  Нашите
  военни
  пухени
  якета

  Изберете от нашите военни пухени якета, за да осигурите допълнителна топлина през зимата и по време на приключенията си на открито. Просто посетете нашия магазин, за да получите достъп до всички наши маркови военни пухени якета.

  Leave a Reply

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *