Кое е най-голямото военно пристанище в света?

Пристанището служи като сборен пункт за военните кораби на дадена страна. Силата на военноморския флот е в образа на военноморската база. И така, кое военно пристанище е най-голямото в света? За него ще поговорим в тази статия.

Използвайте се от промоционалните ни предложения за военно облекло и аксесоари (военна балаклава, сгъваема лопата, френски пръстен за десантчици…. ). Те са налични в нашия онлайн магазин.

bague-marine

Представяне на военно пристанище

Развитието на завладяването на моретата е накарало много държави да разширят мрежата от морски пристанища. То също така е опорна точка за всички флоти на дадена държава. В тази военноморска база корабите могат да се подслонят, да презаредят с гориво и да извършат някои ремонти на повреди, причинени по време на мисии. Корабостроителниците също могат да бъдат открити в морското пристанище. Тъй като са част от армията, те могат да бъдат оборудвани с военен арсенал. Военните пристанища могат да бъдат специфични за всеки вид и категория военен кораб.

Военни облекла се продават в нашия онлайн магазин. Елате и разберете! 

Кое военно пристанище е най-голямото в света

Съединените щати са известни със своите сили по отношение на военния и военния арсенал от всякакъв вид.
Но няма смисъл да разполагат с най-добрите военни кораби, ако нямат колесна база, на която да се опрат. От 2020 г. военноморските сили на САЩ вече не са признати за разполагащи с най-голямото военно пристанище в света. Следователно от днес най-голямото военно пристанище в света е Китай, който може да се похвали с повече от 600 военни кораба и подводници в сравнение с 430 за САЩ.

Мощта на военноморския флот на Китайската народна република

Китай започва да разполага с военноморски сили едва през 1949 г., след като завзема няколко кораба, изоставени от врага по време на Китайската гражданска война. За да може да се противопостави на инвазията и агресията на империалистическата страна, китайският държавник и военен лидер Мао Дзедун твърди, че е жизненоважно да се изгради и придобие мощен военен флот.Създаден е китайско-съветски съюз и започва придобиването на кораби от Русия.

Китай винаги е оставал много неясен и дискретен по отношение на числеността и оборудването на своите морски въоръжени сили и корабостроителниците си, които произвеждат нови кораби с главоломна скорост. Ето защо равносметката за нейната мощ остава само приблизителна :

  • През 1980 г. под 10-то място в световната класация на военноморските сили
  • През 2002 г. китайският флот наброява 402 830 тона военни кораби
  • През 2005 г. китайските военноморски сили заемат 3-то място сред световните военноморски сили с 424 военни кораба за 788 870 тона
  • Последните са се увеличили много рязко и възлизат на 1 500 000 тона, т.е. увеличение с 50% в сравнение с 2012 г. и заема първо място в класацията за 2019 г., включваща фрегати 05А4, разрушители, самолетоносачи, десантни кораби, корвети, подводници, бойни кораби, амфибийни флотилии, патрулни катери и много други.
quel-est-le-plus-grand-port-militaire-du-monde

Проектира своята морска мощ

Желанието на Китай да добави нова военноморска база в Африка повдига въпроси относно все по-милитаризираната стратегия на Китай и може да предизвика нова борба за Африка от страна на други големи сили. Опитът на Африка с чуждестранните бази е изпълнен с противоречия. Първоначално Китай отричаше, че води преговори за създаване на военна база, докато не започна строителството през 2016 г. в Джибути. Китай понастоящем разполага с 2000 военнослужещи, които са постоянно разположени в базата в Джибути, и е завършил изграждането на док за самолетоносачи, което му позволява да проектира мощта си извън западната част на Тихия океан. В резултат на това много африканци смятат, че Китай не е бил откровен относно истинските си намерения. Освен заявената цел на базата, която е да подпомага китайските операции за борба с пиратството и мироопазващи операции, за съоръжението и дейностите на НОАК в страната се знае много малко. И за разлика от случая с BATUK, гражданите не са запознати със споразумението за сигурност между Китай и Джибути, тъй като съдилищата и медиите в Джибути не са толкова независими.

  • BATUK или Британско военно подразделение за обучение в Кения: е подразделение за подпомагане на обучението на британската армия, разположено в Кения
  • LLA или Народна освободителна армия: е официалното наименование на Националната армия на Китайската народна република след Китайско-японската война

Военноморската армия на Китай е насочена към чуждестранни обекти

Китайските военни анализатори разглеждат сценариите за разполагане в чужбина още от началото на 90-те години на ХХ век, а всички китайски началници на отбраната оттогава насам призовават за подобряване на задграничните логистични съоръжения за изпълнение на разнообразни военни задачи.

  • Ограничаване на прекомерна цена на способността на противниците на Китай, главно на Съединените щати и техните съюзници, да се придвижват и маневрират в западната част на Тихия океан.
  • Превърнете Китай в лидер, който участва в глобалната сигурност, съизмерима със статута му на велика сила, включително в борбата с пиратството, мирните мисии и оказването на помощ при бедствия.
  • Насърчаване на нарастващите глобални интереси на Китай, включително тези, свързани с инициативата „Един пояс, един път“, включително инфраструктура, активи, персонал и контрол на морските пътища.
  • Запълване на пропуските в адаптирането на китайските способности към тези на по-напредналите армии.
quel-est-le-grand-port-militaire-du-monde

Военноморските сили на САЩ, технологично превъзходство

Въпреки че Америка не е водеща военноморска сила в света в количествено отношение, американските военноморски сили все още превъзхождат китайската армия в технологичната област и в способността си да прехвърлят своите сили по света. САЩ разполагат с 11 ядрени самолетоносача, способни да носят концентрации от стотици самолети от всички видове, докато Пекин има само два. Последните са по-малко ефективни от американските версии. Те се задвижват от парни турбини, които се захранват с гориво от осем котела, което им осигурява по-малък обсег и автономност от ядрения самолетоносач. Друг недостатък е, че Народната република разполага с много малко военни бази извън националната си територия, за разлика от американската армия, която присъства в Европа, Африка, Близкия изток и Азия. За повече съдържание и военни аксесоари, елате и открийте Surplus-Militaires.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *